• Sonuç bulunamadı

2. YÖNTEM

2.3. Verilerin Toplanması

2.3.1. Veri Toplama Aracının Geliştirilmesi

2.3.1.1. Görüşmeler

2.3.1.1.2. Görüşme ilkeleri

Görüşme sürecinin daha etkili ve verimli şekilde yürütülebilmesi için dikkat edilmesi gereken temel ilkeler ve süreçler bulunmaktadır. Yıldırım ve Şimşek (2016, s.

147-149) bu ilkeleri; (a) görüşme sorularını sorarken akışa göre gerekli değişiklikleri yapma, (b) soruları konuşma tarzında sorma, (c) teşvik edici olma ve geri bildirimde bulunma, (d) görüşme sürecini kontrol etme, (e) yansız ve empatik olma olarak ifade etmişlerdir.

Bu ilkeler doğrultusunda araştırmacı görüşmelerin tümünü kendisi gerçekleştirmiştir. Görüşmeye gitmeden önce mutlaka öğretmenlerden randevu almış ve görüşmeleri öğretmenlere uygun gün, saat ve yerde yapmıştır. Araştırmacı görüşmeye giderken temizliğine (duş alarak gitme, saç-sakal tıraşı olma, temiz giysiler giyme vb.) ve giyimine (temiz ve ütülü giysi giyme vb.) özen göstermiştir. Araştırmacı randevu saatinden 15 dk. önce görüşmenin yapılacağı yerde hazır bulunmuştur. Görüşmeye giderken görüşme sırasında kendisine gerekli olabilecek tüm araç-gereçleri (örn., demografik bilgi formu ve görüşme sorularından oluşan veri toplama formu, gönüllü katılım formu, ses kayıt cihazı, kalem) yanında hazır bulundurmuştur.

Görüşmeler katılımcıların çalıştıkları okulda araştırmacı tarafından yüz yüze bireysel görüşme şeklinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı görüşmeleri ses kayıt cihazına kaydetmiştir. Ses kayıt cihazını, sesleri daha net alabilmek amacıyla katılımcıya daha yakın bir yere konumlandırmıştır. Her görüşme öncesinde araştırmacı, araştırmanın amacını katılımcılara açıklamış, iletişim becerilerinin öğretimi sürecinde neler yaşadıklarını, yaşadıkları sorunları ve güçlükleri açıkça dile getirmelerinin, geçerli ve güvenilir veriler toplanması ve geliştirilecek önerilere ışık tutması açısından önemli olduğunu katılımcılara vurgulamıştır. Araştırmacı görüşmenin hiçbir aşamasında katılımcıların isimlerini ve görev yaptıkları kurumları telaffuz etmemiş, görüşmeler

38

sırasında öğretmenlere siz ya da hocam diye hitap etmiştir. Veri toplama süreci tamamlandığında katılımcı öğretmenlere kendi isimlerini çağrıştırmayacak bir kod isim vermiştir.

Araştırmacı, görüşme sırasında katılımcıya yönelteceği soruları atlamamak ya da katılımcının yanıtladığı soruları tekrar ona yöneltmemek için soruları görüşme yönergesinden takip etmiştir. Araştırmacı görüşme sorularını sorgulayıcı değil, bilgi vermeye “davet edici” bir tarzda sormaya özen göstermiştir. Ayrıca, soruları görüşme formundan okumak yerine katılımcıyla göz kontağı kurarak ve günlük dilde ifade etmeye çalışarak katılımcının görüşme sürecinde kendisini rahat hissetmesini sağlamaya çalışmıştır. Araştırmacı görüşmeler sırasında katılımcı öğretmenlere tüm soruları sırayla sormuş ve katılımcının sözü bitmeden yeni soru yöneltmemiştir. Ancak katılımcı öğretmen bir soruyu yanıtlarken sorulardan bir başkasının yanıtını vermişse o soruyu katılımcı öğretmene tekrar sormamış ve bir sonraki soruya geçmiştir. Katılımcı öğretmen anlatımlarında sorunun yanıtına değinip soruyu tam olarak yanıtlamamışsa “Bu konuya ilişkin olarak eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?” diye sorarak yanıtını tam olarak alamadığı soruyu öğretmene tekrar yöneltmiştir. Görüşme sırasında katılımcı öğretmenin anlattıklarına dayalı olarak gerektiğinde ek sorular sormuştur. Görüşme sırasında öğretmenlerin anlamadığı sorular olduğunda soruyu tekrar sormuş ya da yönlendirici olmayacak biçimde soruya ilişkin ek açıklamalar yapmıştır. Araştırmacı görüşme süresince katılımcıya verdiği yanıtlar konusunda geri bildirimde bulunmuş, katılımcının ek bilgi vermesine ve verdiği yanıtların niteliğini arttırmaya yönelik sözel (örn.,

“Verdiğiniz yanıtlar gerçekten çok aydınlatıcı oldu.”) ve sözel olmayan (örn., katılımcının söylediklerini onunla göz kontağı kurarak başıyla onaylama) teşvik edici mesajlar vermiştir. Görüşme sırasında konuşma görüşme amacının ve akışının dışına çıktığında araştırmacı nazik bir ses tonuyla katılımcıyı konuya döndürmeye çalışmıştır.

Araştırmacı sorularını yansız bir ifadeyle katılımcıya yöneltmiş, sözel ve sözel olmayan davranışlarıyla katılımcının yanlış anlayabileceği tutum ve davranışlardan özellikle kaçınmıştır.

2.3.1.1.3. Etik ilkeler

İnsanların dâhil olduğu her araştırmada izlenmesi gereken bazı kurallar ve ihlal edilmemesi gereken bazı etik ilkeler vardır. Bir araştırma söz konusu olduğunda tüm dünyada evrensel olarak kabul gören ilkeler izleyen biçimde sıralanmaktadır (Yıldırım ve

39

Şimşek, 2016, s. 108-109): (a) Bilinçli onay, (b) gizlilik, özel hayata saygı ve zarar vermeme, (c) aldatmama/yanıltmama ve (d) verilere sadık kalma.

Araştırmacı bilinçli onay ve aldatmama/yanıltmama çerçevesinde araştırmaya dâhil edilecek katılımcılarla araştırma başlamadan önce bir ön görüşme yapmıştır. Bu ön görüşmede araştırmacı araştırmanın amacına, verilerin nasıl toplanacağına, kendilerinden ne beklendiğine, ne tür veri toplanacağına, verilerin nasıl analiz edileceğine, sonuçların nerede ve nasıl kullanılacağına, araştırmanın herhangi bir aşamasında araştırmadan ayrılabileceklerine ilişkin katılımcılara açık, net ve ayrıntılı bilgiler sunmuştur.

Araştırmacı bilinçli onay çerçevesinde tüm bu bilgileri Gönüllü Katılım Formu’nda ayrıntılı olarak yazmış ve katılımcıların da okuyup imzalamasını sağlayarak onayını almıştır. Araştırmacı da Gönüllü Katılım Formu’nu imzalayarak araştırma kapsamında verdiği sözleri yerine getireceğini kabul etmiştir.

Gizlilik, özel hayata saygı ve zarar vermeme ilkesi kapsamında araştırmacı, katılımcılara araştırma süresince ve sonrasında gerçek kimliklerinin gizli tutulacağını ve kendilerine isimlerini çağrıştırmayacak bir kod ismin verileceği belirtmiştir. Araştırmacı veri toplama sürecinde araştırma amacını aşan bir şekilde katılımcılara rahatsızlık verebilecek herhangi bir sorusunun/talebinin olmayacağını, yine de araştırma süresince herhangi bir nedenle rahatsızlık hissederlerse çalışmadan istedikleri zaman ayrılma hakkına sahip olduklarını, çalışmadan ayrılırlarsa kendilerinden toplanan verilerin ve ses kayıtlarının araştırma kapsamından çıkarılarak imha edileceğini, araştırma verilerini kendisi ve veri analizinde çalışan danışmanı dışında kimsenin görmeyeceğini, araştırma verileri ve ses kayıtlarının hiçbir biçimde kopyalanarak araştırmacı dışındaki üçüncü kişilerle paylaşılmayacağını açık, net ve ayrıntılı bir şekilde açıklamıştır. Verilere sadık kalma ilkesi kapsamında ise araştırmacı, verilerini özenle toplamaya, sistematik bir şekilde analiz etmeye, sonuçların yazılması ve paylaşılması aşamasında verilerine sadık kalmaya büyük bir özen ve titizlik göstermiştir.

2.3.1.1.4. Görüşme sorularının hazırlanması

Görüşme soruları hazırlanırken öncelikle konu bağlamında kapsamlı bir alanyazın taraması yapılmıştır. Yapılan tarama sonucunda alanyazında OSB olan çocuklara iletişim becerilerinin öğretimine ve bu çocuklarla çalışan uygulamacıların görüşlerini belirlemeye yönelik araştırmalara ulaşılmıştır. Alanyazın taraması sonucunda ulaşılan kaynaklar okunduktan sonra iletişim becerilerini öğretirken öğretmenlerin yaşadıkları sorunların

40

neler olduğu belirlenmiş ve benzer sorunlar sınıflanarak listelenmiştir. Görüşme soruları, bu sorunları ve geliştirilecek olan önerilere ışık tutabilecek görüşleri belirleme amacı göz önünde bulundurularak araştırmacı tarafından hazırlanmıştır.

Görüşme soruları hazırlandıktan sonra soruların kapsamı ve niteliğine ilişkin uzman görüşü alınmıştır. Bu amaçla, hazırlanan sorular nitel araştırmalar ve etkili öğretim konusunda deneyime sahip, alandan 10 uzmana mail yoluyla gönderilmiştir. Bu uzmanlardan yedisi görüşme sorularına ilişkin dönüş yapmıştır. Alan uzmanlarının görüşleri doğrultusunda görüşme formunda yer alan soru sayısı 10’dan 13’e çıkarılmış, görüşme sorularının içeriğine iletişim becerilerinin kalıcılık ve genellemesinin sağlanmasına ilişkin neler yapıldığı, bu süreçte yaşanan güçlükler ve nedenlerine ilişkin sorular eklenmiştir. Tüm bu süreçlerin sonunda araştırmacı sorulara son şeklini vererek geçerli veriler toplanmasına hizmet edecek veri toplama aracının hazırlanması sürecini sonlandırmıştır. İzleyen başlıkta pilot görüşmelerin yapılmasıyla ilgili bilgilere yer verilmiştir.

2.3.1.1.5. Pilot görüşmelerin yapılması

Görüşme sorularına uzman görüşleri doğrultusunda son şekli verildikten sonra görüşme sorularını sınamak amacıyla pilot görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Pilot görüşmeler aynı zamanda araştırmacının görüşme konusunda yetişebilmesini sağlamak amacıyla bir yetiştirme süreci olarak planlanmıştır. Bu amaçla önce danışman görüşme soru formunu kullanarak bir özel eğitim öğretmeniyle yarı-yapılandırılmış görüşme gerçekleştirmiştir.

Araştırmacı bu örnek görüşmeyi dinledikten sonra araştırmanın gerçekleştirildiği ilde özel özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışan bir özel eğitim öğretmeniyle pilot görüşme gerçekleştirmiştir. Bu görüşme öncesinde araştırmacı öğretmenden kendisi için uygun gün, saat ve yer için randevu almıştır. Araştırmacı katılımcıya araştırmanın amacına, verilerin nasıl toplanacağına, kendilerinden ne beklendiğine, kendilerinden ne tür veri toplanacağına, verilerin nasıl analiz edileceğine, sonuçların nerede ve nasıl kullanılacağına ilişkin pilot görüşme yapılan katılımcılara açık, net ve ayrıntılı bilgiler sunmuştur.

Araştırmacının yaptığı görüşmelerin ses kaydı tez danışmanı tarafından dinlenmiş ve görüşme sürecine ilişkin dönüt sunulmuştur. Araştırmacı görüşme konusunda tam anlamıyla yetişinceye kadar özel özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan özel

41

eğitim öğretmenleriyle toplam beş pilot görüşme gerçekleştirmiştir. Yapılan beş pilot görüşmeye ilişkin bilgiler Tablo 2.2’de yer almaktadır.

Tablo 2.2 Pilot görüşmelere ilişkin bilgiler

No Kod İsmi Görüşme Tarihi Görüşme Süresi (dk.)

1 Melek 01.06.2017 11 dk.

2 Ekrem 10.09.2017 19 dk.

3 Ozan 12.09.2017 13 dk.

4 Kadir 30.092017 22 dk.

5 Berk 05.10.2017 29 dk.

Tablo 2.2 incelendiğinde, pilot görüşmelerin 01.06.2017 ile 05.10.2017 tarihleri arasında tamamlandığı görülmektedir. Pilot görüşmeler minimum 11, maksimum 29 dakika sürmüştür. Her görüşmenin ses kaydı alınmış ve ses kayıtları danışman tarafından dinlenerek araştırmacının görüşme sürecini yürütme biçimine ilişkin dönüt sunulmuştur.

Araştırmacı pilot görüşmelerde sıklıkla herhangi bir açıklama ya da ısındırma yapmadan hemen sorulara başlama, “hı hı” vb. nidalar kullanarak görüşmeyi kesintiye uğratma, görüşme sırasında aceleci davranma, konuşmanın akışına göre gerekli olan yerlerde görüşme formunda olmayan ek sorular (sonda sorular) sormayı unutma gibi hatalar yapmıştır. Danışman sunduğu dönütlerde araştırmacının doğru ve eksik yaptığı kısımlara dikkat çekmiş ve bir sonraki görüşmede dikkat etmesi gereken noktaları vurgulamıştır.

Pilot görüşmelerde ayrıca araştırma soruları ve soru akışı tekrar gözden geçirilmiş ve araştırma sorularında bazı sadeleştirme ve uyarlamalar yapılmıştır. Örneğin görüşme sorularında yer alan “edindirmek” sözcüğünün yerine daha iyi anlaşılması için

“öğretmek” sözcüğünün kullanılması uygun görülmüştür. Görüşme sorularının akışında öğretim, kalıcılık ve genellemede neler yapıldığı soruları sorulduktan sonra yaşanan güçlüklerin de öğrenmenin aşamalarına göre sorulmasına karar verilmiş, soruların sırası buna göre değiştirilmiştir. Ayrıca, görüşme sırasında araştırmacıya rehber olması ve geçişleri kolaylaştırmak amacıyla sorular dört kategoride toplanmıştır. Tüm bu çalışmaların sonunda yarı-yapılandırılmış görüşme soruları formuna son şekli verilmiştir.

Görüşme formu Demografik Bilgi Formu (Ek-4) ve görüşme soruları (Ek-5) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yarı-yapılandırılmış görüşme formu, Demografik Bilgi Formu’nun yanı sıra, “iletişim becerileri ve OSB, amaç belirleme ve öğretim, yaşanan güçlükler ve öneriler” olmak üzere dört bölümden ve toplamda 13 açık uçlu sorudan oluşmaktadır.

42 2.3.1.2. Demografik bilgi formu

Görüşme formunun ilk bölümü Demografik Bilgi Formu’ndan oluşmaktadır.

Demografik Bilgi Formu (Ek-4) görüşme yapılacak öğretmenlere ilişkin demografik bilgileri elde etmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Demografik Bilgi Formu’nda araştırmanın katılımcılarına ilişkin kişisel, eğitim ve iletişim bilgileri yer almaktadır. Demografik Bilgi Formu’ndaki sorular araştırmacı tarafından görüşme yapılacak öğretmene sırasıyla sorulmuş, verilen yanıtlar Demografik Bilgi Formu’na elle kayıt edilirken aynı anda ses kaydı da alınmıştır. İzleyen başlıkta araştırmacı günlüğüne ilişkin bilgilere yer verilmiştir.

2.3.1.3. Araştırmacı günlüğü

Araştırmacı etik kurul başvurusunun yapıldığı günden itibaren araştırma süreciyle ilgili yaşadıklarını, izlenimlerini ve deneyimlerini bir deftere not alarak günlük tutmuştur.

Günlükte katılımcılarla yapılan görüşmelerin tarihleri, alınan randevular, dökümler için yapılan çalışmalar, analiz çalışmaları ve tüm bu süreci gerçekleştirirken araştırmacının neler yaşadığına ilişkin bilgiler yer almıştır. Araştırmacı çalışma süresince görüşmelerin öncesinde ve sonrasında düzenli olarak günlük tutmuştur. Ek-6’da “örnek günlük sayfası”

yer almaktadır. İzleyen başlıkta verilerin toplanmasına ilişkin bilgilere yer verilmiştir.

2.3.2. Veri toplama süreci

Araştırma verileri 2017-2018 eğitim-öğretim yılının güz döneminde 11.10.2017-19.10.2017 tarihleri arasında toplanmıştır. Görüşmeler katılımcı öğretmenlerin kendilerinin belirledikleri uygun tarih, yer, gün ve saatte gerçekleştirilmiştir. Görüşme zamanının belirlenmesini kolaylaştırabilmek amacıyla araştırmaya katılmayı kabul eden öğretmenlerden, ön görüşmeler sırasında kendileri için uygun olan boş zamanlara ve görüşme yerine ilişkin bilgi alınmıştır.

Katılımcılarla genellikle kendi sınıflarında ve branş derslerinin olduğu saatlerde görüşme yapılmıştır. Görüşmelerin olabildiğince sessiz bir ortamda gerçekleştirilmesine özen gösterilmiştir. Tüm katılımcılara görüşme öncesinde araştırmanın amacı anlatılarak

“Gönüllü Katılım Formu” imzalatılmıştır. Tüm görüşmelerde ses kaydı alınmıştır.

Araştırmacı görüşme tarihlerini, yerini ve görüşme süresini gösteren bir görüşme takvimi hazırlamıştır. Görüşme takvimi Tablo 2.3’de yer almaktadır. Görüşmeler ortalama 18 dakika sürmüş ve toplam görüşme süresi 2.7 saati bulmuştur. Yapılan ses kayıtlarının

43

dökümü sonucunda toplam 77 sayfalık veri elde edilmiştir. İzleyen başlıkta verilerin dökümü ve analizine yönelik bilgilere yer verilmiştir.

Tablo 2.3 Görüşme takvimi

Katılımcılar Görüşme Ortamı Görüşme Tarihi Görüşme Süresi

Füsun Derslik 4 11.10.2017 16 dk.

Tarık Derslik 5 11.10.2017 13 dk.

Hande Derslik 11 11.10.2017 14 dk.

Neslihan Derslik 2 11.10.2017 13 dk.

Caner Derslik 8 12.10.2017 31 dk.

Zehra Derslik 13 12.10.2017 18 dk.

Sedef Rehberlik Birimi 18.10.2017 13 dk.

Şebnem Derslik 7 18.10.2017 26 dk.

Yeliz Mutfak 19.10.2017 18 dk.

2.4. Verilerin Analizi

Nitel araştırmada veri analizi; verileri analiz için hazırlama ve organize etme, verileri defalarca okuma ve kısa notlar alma, verilerden elde edilen bilgilerin içerdikleri konuların benzerliklerine ya da farklılıklarına göre sınıflanmasıyla kategoriler oluşturularak verileri kodlama, araştırma verilerinden ortaya çıkartılan kavramlar olan temalara ve alt-temalara indirgeme, uzlaşmayla verilere son şeklini verme ve elde edilen tema ve alt-temaları birbiriyle ilişkili ve anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde düzenleyerek yazma aşamalarından oluşur (Creswell, 2007, s. 155-157). Bu araştırmada yarı-yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanan veriler içerik analiziyle analiz edilmiştir. İçerik analizi, ham verilerden geliştirilen özet temalar ya da kategoriler aracılığıyla karmaşık verilerin anlaşılmasını ve aralarındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için gerçekleştirilir (Yıldırım ve Şimşek, 2016, s. 242; Thomas, 2006, s. 237). Verilerin analiz edilmesinde; (a) analiz öncesi hazırlıklar ve (b) verilerin kodlamaya dayalı olarak içerik analiziyle analiz edilmesi aşamaları izlenmiştir. Analiz aşamaları Şekil 2.1’de gösterilmektedir. Analiz sırasında gerçekleştirilen basamaklar aşağıda yer alan biçimde sıralanmıştır:

1. Araştırmacı katılımcılarla yaptığı her bir görüşmenin dökümünü yapmıştır.

2. Araştırmacı dökümlerin doğruluğunu kontrol ederek ilişkili söylemleri paragraflara ayırmıştır.

3. Araştırmacı ve alan uzmanı olarak danışmanı ilişkili söylemlere göre ayrılan paragrafların doğruluğunun kontrolünü yapmıştır.

44

4. Araştırmacı görüşmelerde katılımcıların her soruya verdiği yanıtları tek tek ayrı dosyalarda birleştirmiştir. Örneğin araştırmacı tüm katılımcıların birinci soruya verdikleri yanıtları tek bir word dosyasında birleştirmiştir.

5. Araştırmacı ve alan uzmanı olarak danışmanı birbirinden bağımsız çalışarak verileri kodlamışlardır.

6. Araştırmacı ve alan uzmanı olarak danışmanı birlikte çalışarak kodlanan tüm veriler üzerinde uzlaşma sağlamışlardır.

7. Araştırmacı ve alan uzmanı olarak danışmanı birbirlerinden bağımsız olarak tema ve alt-temaları oluşturmuşlardır.

8. Araştırmacı ve alan uzmanı olarak danışmanı birlikte çalışarak oluşturdukları tema ve alt-temalar üzerinde uzlaşma sağlamışlardır.

9. Araştırmacı üzerinde uzlaşma sağlanan verileri düzenleyerek tema ve alt-temaları yazmıştır. Bu aşamalar sonucunda veri analizi tamamlanarak araştırmanın bulgularına ulaşılmıştır.

Şekil 2.1. Veri analizi süreci

2.4.1. Analiz öncesi hazırlıklar

Analiz öncesi hazırlık aşamasında ses kayıtlarının yedeklenmesi, verilerin dökümü, kontrolü ve dökümlerin doğruluğunun kontrolü çalışmaları yapılmıştır.

Verilerin toplanması •Görüşmelerin tamamlanması

Analiz öncesi hazırlıklar •Verilerin dökümü, kontrolü ve analiz için hazırlanması

Verilerin içerik analizi yoluyla analiz edilmesi

•Verilerin kodlanması, tema ve alt-temaların oluşturulması

45

2.4.1.1. Ses kayıtlarının yedeklenmesi ve verilerin dökümü

Görüşmelerin bitiminden hemen sonra verileri güvence altına almak için ses kayıtlarının yedekleri oluşturulmuştur. Ardından verilerin dökümü gerçekleştirilmiştir.

Verilerin dökümü sırasında duyulan her bir konuşma duyulduğu şekliyle, hiçbir düzeltme yapılmadan ve görüşmeci-görüşen sırasıyla yazılmıştır. Görüşmeci olarak araştırmacının konuşmalarının başında kendi adı, görüşen olarak katılımcının konuşmalarının başında ise katılımcı ibaresine yer verilmiştir. Görüşmeci olarak araştırmacının konuşmaları kalın ve italik şekilde belirtilmiştir. Ham veri dökümleri de yedeklenerek güvence altına alınmıştır.

2.4.1.2. Verilerin ayrıntılı analiz formuna işlenmesi ve paragraflara ayrılması

Ham veri dökümleri yedeklendikten sonra veri analizi kayıt formu (Ek-7) oluşturulmuştur. Araştırmacı tüm katılımcıların her bir soruya verdiği yanıtları soru bazında veri analizi kayıt formuna kayıt etmiştir. Örneğin tüm katılımcıların birinci soruya verdikleri yanıtları veri kayıt formunda ilgili sütunlara kaydetmiştir. Ardından kaydettiği veri bölümünün hangi katılımcıya ait olduğunu belli etmek için ilgili sütuna katılımcının kod ismini işlemiştir. Aynı işlemi tüm görüşme soruları için gerçekleştirmiştir. Görüşme dökümlerinin veri kayıt formuna soru bazında kaydedilmesi işlemi tamamlandığında araştırmacı verilere daha fazla aşina olmak adına tüm verileri bir kez daha okumuştur. Bu sürecin araştırmacıya veri analizi ve verilerin yorumlanması aşamasında katkı sağladığı düşünülmektedir. Ardından araştırmacı katılımcının söyledikleri birden fazla konuyu içeriyorsa her bir konuyla ilgili bölümü ayrı paragraflara ayırmıştır.

2.4.1.3. Analiz öncesinde gerçekleştirilen inanırlık çalışmaları

Analiz öncesi inanırlık çalışmaları kapsamında ilk inanırlık çalışması, görüşme sürecinde ses kayıt cihazına kaydedilen konuşmaların yazıya dökümü sürecindeki tutarlılıktır (Kvale, 1996). Bu amaçla verilerin tümünün bilgisayara yüklenmesi bittiğinde, tüm görüşme kayıtları özel eğitim alanında mesleki geçmişi olan ve şu anda özel bir okulda rehberlik ve psikolojik danışman olarak çalışan bir kişiye dinletilerek ses kayıtlarıyla döküm metinlerinin tutarlılığının kontrolü yaptırılmıştır. Yapılan kontroller sonucunda görüş farklılıkları üzerinde tartışılmış ve uzlaşmaya varılmıştır. Bir görüşme hariç (Şebnem %98) diğer görüşmelerin tümünde %100 uzlaşma sağlanmıştır.

46

Analiz öncesi inanırlık süreci kapsamında ikinci inanırlık çalışması, görüşme

Analiz öncesi inanırlık süreci kapsamında ikinci inanırlık çalışması, görüşme