• Sonuç bulunamadı

………

İşletmede Çalışma Süreniz?

……….... Cinsiyetiniz?

………

Çalıştığını Departman?

………

Yaşınız?

………

E-mail Adresiniz?

(Araştırma Sonuçlarının tarafınıza iletilmesini istiyorsanız)

………

Görüşme Tarihi

………

Görüşme Süresi

………

Görüşme Yeri ……….

117 EK 2: Görüşme Örneği

OTEL YÖNETİCİLERİNİN KARAR VERME YAKLAŞIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN BİLGİLERİ Görüşülen Kurum

5 Yıldızlı Otel İşletmesi

GÖRÜŞME SORULARI

1. İşinizle ilgili kararlarınızı etkileyen faktörler nelerdir?

İşimin akışı ile ilgili kararlarımı etkileyen faktörler şunlardır diyebilirim: • Çevre yapısı

• İklim

• Geçmiş yıllara ilişkin veriler

2. Karar vermede hangi süreçleri takip edersiniz?

Kararı verirken öncelik, ortada herhangi bir sorun varsa onu irdeleyerek kaynağını bulmaya çalışırım. Sorunu çözmek adına sorunun kaynağı olan kişilerle görüşmeler yaparım. En doğru kararı vermek için gerekiyorsa çalışma arkadaşlarımla sorunu müzakere eder ve buradan ortaya çıkan fikirlere göre karar veririm.

3. Karar vermede kullandığınız yöntem(ler) veya araç(lar) nelerdir?

Karar vermek çok geniş bir platformdur. Bunun ehemmiyeti, çok sayıda faktöre bağlıdır. Öncelikli kararlar vardır elbette. Günlük rutin bir şekilde karar ve üzerinde durulmayan konular vardır. Öncelikle, karar vereceğim durumun ehemmiyeti benim için önemlidir. Bu sebeple işin öncelik ve önem sırasına kararımı veririm.

118 4. Geçmiş kararlarınızı verirken kullandığınız mantığı yeni karar durumlarına nasıl uyarlarsınız?

Değişen ve dönüşen bir dünyadayız. Bu bağlamda teknoloji ve hayat değişiyor. Elbette ki aldığımız kararlarda da daha sonra dönüp baktığımızda şöyle olabilir veya şöyle olsa dediğimiz kararlarımız da olmuştur. Ama şu andaki yaşım ve tecrübem sayesinde aldığım kararların sonuçları nettir. Genelde doğru çıkmaktadır.

5. Karar vermede başvurduğunuz bilgi kaynakları (çalışanlar, danışmanlar vs.) hakkında neler söylemek istersiniz?

Dediğim gibi, öncelikle vereceğim kararın içeriği çok önemlidir. Diyelim ki, bir proje veya operasyon ile ilgili alınması geren bir kararsa, o konuda mutlaka profesyonelleşmiş insanlarla danışıp, bunun üzerine eğilirim. Fakat, benim ve otelin iç işleyişimle ilgili ise, alt kadrolarımla ya da alt kadrolar içerisindeki problemlerle ilgili bir karar alınacaksa birim müdürleriyle bir araya gelerek bir karar alırız. Dolayısıyla, alacağımız kararın tamamen yapısıyla alakalı bir durumdur. Sorunun burada kararın ne olduğuyla ilgili başlangıç bizim için çok önemlidir. İfade ettiğim gibi bir proje veya kişiler ise o konu hakkında tecrübeli insanlarla bir araya gelir kararlarımızı veririz. 6. Karar verme ihtiyacı en çok ne zaman ortaya çıkmaktadır? (Amaç belirleme, sorun çözme, yenilik yapma gibi)

Aslında buradaki her madde de önemlidir. Fakat yenilik yapma dediğimizde maliyetler ve önünüzde ki programlar son derece önemlidir. Bunlar, kademeli kararlardır. Yenilik yapacaksanız, sonuç odaklı kararlar vermeniz gerekir. Amaçlarda ise; tamamen ihtiyaç ve hedefe göre kararlar verilir. İşin potansiyelini artırmak amacıyla hareket ederek kademeli bir şekilde kararlar verilir.

7. Karar vermede en çok zorlandığınız süreçler nelerdir? Bu süreçlerde geliştirdiğiniz bir yöntem var mıdır? (Sorun belirleme çözüm üretme, tercih yapma, kararı uygulama gibi)

Karar vermede en zorlandığım süreç, içinde insanın olduğu ve beklenmeyen hataların yapılmış olduğu süreçlerdir. Karar vermek kolaydır. Fakat verilen karar tek

119 bir kişiyi bağlamıyor. Onun çocuğunu, ailesini, çevresini bağlıyor. Dolayısıyla bu kararlar, çok hassastır. İşe alırken, işten çıkarırken veya bir partnerlik yaparken alınacak tüm kararlarda çok hassasiyetle düşünmek gerektiğine inanıyorum

8. Karar vermede yanıldığınız durumlar oldu mu? Yanılgılarınızın kaynağı hakkında neler söylemek istersiniz? Kararınızın yanlış olduğunu gösteren bazı işaretler olmasına rağmen o karara bağlılığınızı sürdürür müsünüz?

Sürdürmem. Yanlış bir karar vermiş olabilirim. Bu kararımın yanlışlığını daha sonra far kedersem derhal düzeltirim, çünkü bunu içinde bir yanılgı olabilir veya karşı taraftan yanıltılmış olabiliriz. Olabilir, insan sonuçta. Fakat, aldığım kararın sürecinin kötüye gittiğini ve bunun da sonuçlarının ağır olacağını hissettiğim anda derhal sonlandırırım.

9. Kararlarınızın en çok yoğunlaştığı alanlar nelerdir? En çok hangi konularda ve kimlerle ilgili kararlar vermektesiniz? (İşler, çalışanlar, müşteriler, rakipler vs.)

Benim pozisyonum gereği sorumluluk alanımdaki büyük bir yelpazeden bahsediyoruz. Esasında hepsi. Çünkü, en üst karar mercii ben olduğum için, sonuç itibariyle bahsetmiş olduğun tüm konularla ilgili benim kararlarım önemlidir. Biz burada insana dokunan bir işletmeyiz. İçinde de insan var, dışında da. Dolayısıyla hep içerdeki iç misafir dediğimiz personelle ilişkiler de gerekli, müşterilerle de. Dolayısıyla her alanda karar alma durumunda kalabiliyoruz.

10. Verdiğiniz kararların sonuçlarını nasıl değerlendirirsiniz? (Somut sonuçlar vb.)

Aldığımız kararlarla ilgili hem somut hem de soyut sonuçlar vardır. Yani aldığımız kararların çoğunda başarıyı görünce reel anlamda bize maddi bir dönüş oluyor ve bu bizi memnun ediyor. Misafir memnuniyetinden gelen güzel takdirler de bizi manevi açıdan güçlendiriyor. Bu sebeple satış noktasında, yeniliklerde ve diğer pek çok alanda aldığımız kararların doğru olduğunu görüyoruz.

120 Çağımızdaki insanların niyetlerini çok anlayamamakla beraber en ufak bir satın almada bile özellikle de tek kanaldan değil de pek çok kanaldan farklı teklifler usulüyle yapılmasını bir tuzak örneği olarak verebilirim. Bunu sadece tek satın almada demeyeceğim. Her konuda bir karar verirken öncelikle iyi araştırmak lazım. Karşı tarafın farklarını, alt yapısını, şirketin mali gücünü ve referanslarını iyi sorgulamak lazım. Bu her alanda da böyledir. Alınacak olan kararlardan önce araştırmak gerekir, ardında da hamle yapmak daha mantıklı olur.

Benzer Belgeler