• Sonuç bulunamadı

IV. BULGULAR

4.2. Nitel Boyuta ĠliĢkin Bulgular

4.2.1. GörüĢme Formuna ĠliĢkin Bulgular (Onuncu Alt Probleme Ait Bulgular)

Uygulama sürecinin sonunda öğretmen adaylarının araĢtırma-sorgulama yaklaĢımı hakkında görüĢlerini almak için görüĢme formu oluĢturulmuĢtur. Öğretmen adaylarının görüĢme formuna vermiĢ olduğu cevaplara göre öğretmen adaylarının araĢtırma-sorgulama yaklaĢımının olumlu yönlerini fark ettikleri görülmüĢtür.

118

Öğretmen adaylarına “Araştırma-sorgulama yaklaşımını daha önce duymuş muydun? Sence Araştırma-sorgulama yaklaşımı nedir? Bu yöntem hakkındaki düşüncelerin nelerdir?” sorusuna öğretmen adayları araĢtırma yapma, problem oluĢturma, hipotez kurma, deney yapma, deney sonuçlarını paylaĢma olarak belirtmiĢlerdir.

Öğrenci görüĢlerinden bazıları Ģöyledir:

Ö27: “Bence fen dersini öğrenciye anlatmada faydalı bir yöntemdir. Öğrencinin araştırma problemini kendisinin bulması ve deneyi yapması. Öğrencinin aktif olduğu bir yöntemdir, öğrenci merkezlidir.”

Ö24: “Öğrencinin konuyu araştırması. Neyin nereden, niçin geldiğini sorgulamasıdır. Öğrenci sorgulamalıdır ki kalıcı öğrenme olsun. Bence yöntem iyi öğrenci çevreyi gözlemliyor, keşfediyor, ileride yapacağı deneyler için teknik ve zihinsel becerilere sahip oluyor. Okulda öğrendiklerini kendi yaşamına uygulayabiliyor.”

Ö12: “Konu hakkında deney buluyoruz. Araştırma problemini oluşturuyoruz. Deneyi kendimiz yapıyor ve sonucu gözlemliyoruz. Araştırma yaptığımız konuyu daha iyi kavradık. Probleme çözüm ürettik.”

Öğretmen adaylarına “Öğretmen olduğunda araştırma-sorgulama yaklaşımını uygulamayı düşünür müsün?” sorusuna öğretmen adaylarının çoğu uygulamak istediklerini söylemiĢtir. Öğretmen adayları araĢtırma-sorgulama yaklaĢımının farklı olduğunu, kalıcı öğrenmeyi sağladığını ve böylece baĢarıyı artırdığını, öğrencinin aktif olduğunu, derse katılımını artırdığını, öğrencinin kendi çabasıyla bilgiye ulaĢmasının daha iyi öğrenmeyi sağladığını, öğrenciyi araĢtırmaya yönlendirdiğini böylece öğrencinin ezber yapmadan konuyu daha iyi öğreneceğini belirtmiĢlerdir. AraĢtırma- sorgulama yaklaĢımının öğretmen adaylarının meslek yaĢamlarına katkı sağlayacağına inandıkları görülmektedir.

119

Öğretmen adaylarının görüĢlerinden bazıları Ģöyledir:

Ö3:” Öğretmen olduğumda araştırma-sorgulama yaklaşımını uygulamak isterim. Çünkü fen bilimleri dersi gözlem yapılarak, araştırma yapılarak, deney yapılarak öğrenilmesi daha kolay ve kalıcı olur. Örneğin fotosentez konusu zor bir konu olduğundan bununla ilgili deneyler yapılarak konu biraz basitleştirilebilir.”

Ö4: “Evet araştırma-sorgulama yaklaşımını uygulamayı düşünüyorum. Çünkü öğrencilerin kendilerinin konuları araştırıp, araştırma sorularını oluşturup yanıt bulmalarının daha etkili olacağını düşünüyorum.”

Ö37:” Tabikide düşünürüm. Öğrenci merkezli eğitimin daha kalıcı olduğunu ve öğrencinin bir şeyler yaptığını hissetmesine bu duyguyu hissederek kendisini başarılı görmesi derse olan ilgisini artıracaktır”

Ö10: “Bu ders meslek hayatımda öğrencilerime derslerimi nasıl daha zevkli ve ilgi çekici hale getireceğimi ve kalıcı öğrenmeyi nasıl sağlayacağımı öğrenmemi sağladı.”

“Araştırma-sorgulama yaklaşımı fene karşı tutumunda bir değişime neden oldu mu?” sorusuna öğretmen adayları araĢtırma sorgulama yaklaĢımının araĢtırma yapmaya yönlendirdiğini böylece merak duygularını ve derse olan ilgilerini artırdığını belirtmiĢlerdir.

Ö21: “Araştırma-sorgulama yaklaşımı fende merak ettiğim konuları, cevabını bilmediğim soruları deney yaparak kendim bulduğum için fene merak duymama neden oldu. Fen derslerinin diğer derslerden farklı olduğunu anladım. Araştırma yapılabildiği, deney yapılıp, sonuca ulaşılabildiğini öğrendim. Beni araştırma yapmaya sevk etti ve fene ilgimi artırdı. Merakımı artırdı.”

120

Ö35:”Daha önce klasik yöntemler uygulandığı için sıkıcı geliyordu. Şimdi fen derslerine karşı daha ilgiliyim. Konuları daha rahat öğreniyoruz. Fen derslerini sevdirmek için güzel ve etkili bir yöntem.”

Ö12:”Merak ettiğim konuların cevabını bilmediğim soruları deneyler yaparak kendim bulduğum için fene merak duymama neden oldu Fen dersleri eğlenceli hale geldi. Derse olan isteğim ve katılımım arttı, kalıcılığı sağladı. Böylece konular daha iyi anlaşıldı. Yeni şeyleri araştırmak güzel ve zevkli. Daha fazla derse karşı istek oluştu.”

Öğretmen adaylarına “Araştırma-sorgulama yaklaşımının olumlu yönleri var mıdır?” sorusu yöneltilmiĢtir. Öğretmen adaylarının öğrencinin deneyleri kendisinin yapmasının derse olan ilgiyi artırdığını, motivasyonu sağladığını, öğrenmeyi kalıcı hale getirdiğini, dersi sevdirdiğini, öğrenci merkezli olup öğrencinin aktif öğrenen olmasını sağladığını ve öğrenenlere bilimsel düĢünme yetisi kazandırmasını olumlu görüĢ olarak belirtmiĢlerdir.

Ö34: “Deney yaparak konuların daha çok kavranmasını sağladı. Klasik yöntemin dışında ders işlendi. Araştırma problemimizi oluştururken zorlanıyorduk ama dersler eğlenceli geçti.”

“Araştırma-sorgulama yaklaşımının olumsuz yönleri var mıdır?” sorusuna öğretmen adayları zor konularda araĢtırma problemini oluĢturmada sıkıntılar yaĢadıklarını ve araĢtırma yapmanın fazla zaman almasının olumsuz görüĢ olarak olarak belirtmiĢlerdir.

Ö16: “Araştırma yapmak bazen çok zaman alabiliyor. Derste sorumluluğumuz daha fazlaydı.”

“Öğretmen olduğunda web tabanlı araştırma-sorgulamaya yaklaşımını sınıf ortamında uygulamayı düşünür müsün? Neden?” sorusuna öğretmen adayları fen

121

eğitimi için teknolojinin özelliklede bilgisayarın önemli olduğunu ve teknolojiden yararlanmak istediklerini belirtmiĢlerdir.

Ö26: “Evet kullanmayı düşünüyorum. Öğrencilerin derslere, öğrenme sürecine araştırma sorgulama yöntemi ile iyi katıldığını düşünüyorum. Program öğrenci merkezli olduğu için hedeflere ulaşılması için gerekli olan yöntemdir. Fen konuları soyut kavramlar (elektron, proton) içerdiği için web internet içeriğin somutlaştırılmasını sağlar. Yaparak yaşayarak öğrenme ile öğrencilerin öğrenme sürecine aktif katılmaları sağlanıyor, öğrenme kalıcı hale getiriliyor ve öğrenme güçlendiriliyor. Birey soru soran, araştıran ve sorun çözen bir birey oluyor. Fen konularını kapsamlı olarak öğrenmek açısından iyi bir yöntemdir.”

Ö28: “Web tabanlı araştırma-sorgulama yaklaşımı ile öğrencilerin sorgulama, araştırma ve bilimsel süreç becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur ve dolayısıyla fen ve teknoloji okuryazarı bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunulmalıdır. Böylelikle öğrenciler, yaparak öğrenme etkinliklerinde bulunur, anlamlı ve kalıcı öğrenmeler sağlarlar. Araştırma-sorgulama yönteminde öğretmen sorunların belirlenmesinde ve çözümünde yol gösterici olmalıdır. Öğrenciler kendi öğrenme sistemleri ile bilgiyi oluşturup öğrenirler. Öğrenci pasif olarak bilgiyi alan değil, soru soran, araştıran bir birey olur.”

Ö31: “Uygulamayı düşünürüm ve özelliklede daha çok araştırma sorgulamaya dayalı fen eğitimini sınıf ortamında uygulamayı isterim. Çünkü bu yaklaşımda öğrenciler aktif olduğu için bilimsel araştırmanın nasıl yapılacağını, günlük hayatta nasıl kullanılacağını ve ne şekilde uygulanacağını öğrenir.”

Ö39: “Öğrencilerin teknolojiye daha yakın olabilmeleri adına kullanabilirim. Fakat bu bulunulan yerin ve öğrenci isteğine göre de değişebilir. Sonuçta web tabanlı bir eğitim verilebilmesi için şartların uygun olması çok önemlidir. Bilimsel süreç becerilerini kazanmada web tabanlı araştırma-sorgulama yaklaşımından fayda sağlamak için öğrencilerin bilgisayar kullanımı web araçlarını kullanmayı bilmeleri gereklidir. Bu şekilde adım adım gidilecek

122

yöntemler web ile daha ilgi çekici hale gelir. Öğrenciler araştırmalarını daha geniş bir şekilde yapabilirler.”

Ö40: “Uygulamayı düşünürüm. Çünkü araştırma sorgulama yaklaşımı öğrencilerin aktif katılımını sağlar. Öğrencilerin bilimsel fikirleri anlamalarını sağlar. Araştırma-sorgulama yaklaşımı gözlem yapmayı, problemler oluşturmayı, makaleleri, kitapları ve konuyla ilgili internet kaynaklarını incelemeyi, araştırmanın planlanmasını, toplanan bilgileri analiz etmeyi, bilgileri yorumlamayı ve bunlar için kullanılan cihazları bilmeyi, araştırma sonuçlarını paylaşmayı içerir. Böylelikle öğrencilerinin fen konularını öğrenmesi kolaylaşır çünkü öğrenciler aktif olarak katıldıkları için yaparak yaşayarak öğrenirler. Ancak öğrencilere ilk başta bilgisayarda nasıl araştırma yapılacağı ve nasıl kullanılacağı konusunda bilgilendirilmeli ve gerekirse sınıfta uygulamalı olarak gösterilmelidir ve öğretilmelidir.”

Ö41: “Evet düşünüyorum. Öğrenciyi daha yakından takip edebiliriz bu sayede. Örneğin bir konuyu sadece kitaptan okursa daha zaman alıcı bir şekilde öğrenir ama bir de bir slayttan, animasyondan görseller ile birlikte görürse daha kolay öğrenir diye düşünüyorum.”

“Web tabanlı araştırma-sorgulama yaklaşımı fene karşı tutumunda bir değişime neden oldu mu?” sorusuna öğretmen adayları olumlu görüĢ belirtmiĢlerdir.

Öğretmen adaylarının görüĢlerinden bazıları Ģöyledir:

Ö11: “Tutumumda olumlu bir değişime neden oldu. öğrencilerin ilgisini çekecek sunumların, web ortamında kullanılan bazı programlarla öğrencilerin araştırma sorgulama sürecine nasıl aktif katılabileceğini, makalenin nasıl yazılabileceğini, sürece aktif katılımımızın öğrenmemiz üzerine etkisini, web ve teknoloji araçlarından nasıl yararlanabileceğimi, literatür taramasının nasıl yapıldığını öğrendim.”

Ö17: “İnternetin hayatımızın her alanında olduğunu düşünürsek fen içinde olmaması düşünülemez bu yüzden öğrencilerin kolay ve hızlı bir şekilde bilgilere ulaşması için web destekli fen öğretimi öğrenciler için yararlı olabilir. Bilgi

123

açısından çok çeşitlilik sağlar. Ancak bu bilgilerin doğruluğu ya da yanlışlığı kontrol edilmelidir. Öğrenci yanlış bilgilerde öğrenebilir. Bu yüzden web tabanlı araştırma-sorgulama yaklaşımında kontrol öğretmen de olmalıdır.”

Ö14: “Web tabanlı araştırma-sorgulama yapılması konuları öğrenmemde etkili oldu. Çünkü bu sürece yaparak düşünerek, soru sorarak, araştırarak aktif bir şekilde katıldığımı düşünüyorum.”

Ö36: “Fene karşı tutumumda olumlu yönde bir değişme oldu. Çünkü öncelikle bilimsel araştırmanın nasıl yapılacağını ayrıntılı olarak öğrendim. Özelliklede literatür taramasının nasıl yapıldığı ve buna göre çalışmada nasıl bir yol izleneceğini öğrendim. Araştırmalarımızı ve deneylerimizi kendimiz tasarlayıp uyguladığımız için öğrenmelerimiz kalıcı olarak gerçekleşmiş oluyor. Bilgisayar konusunda bilimsel araştırmaların hangi akademik sitelerde (örn; akademik, Yök, ulakbim vb) aranacağını ve bilgisayarda projemin hangi programlarda depolanıp sunulacağını (örn;dropbox, ,prezi vb.) ve bilimsel makalenin nasıl yazılacağını öğrendiğimi düşünüyorum.”

“Web tabanlı araştırma-sorgulama yaklaşımının faydalı olduğunu düşündüğün yönleri var mı? Nelerdir?” sorusuna öğretmen adayları web tabanlı araĢtırma-sorgulama yaklaĢımının uygulanması ile daha etkili ve kalıcı öğrenmenin sağlanacağını belirtmiĢlerdir.

Öğretmen adaylarının görüĢlerinden bazıları Ģöyledir:

Ö5: “Fene karşı ilgi ve merakın artmasını sağlar, gelişen ve değişen bilim ve teknolojiye uyum sağlayabilmek için fen okuryazarı bireyler yetişmesini sağlar, işbirlikli öğrenmeye katkı sağlar, öğrenci merkezli olduğu için birey araştırdığı konular ile ilgili bilgileri analiz etmeyi, yorumlamayı ve uygulamayı öğrenir. Öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirir, soru soran, araştıran bir birey olur, bilgisayar ve internet kullanımı becerisini geliştirir.”

Ö2: “Bu yaklaşım öğrencileri araştırma ve sorgulamaya yönlendirerek bilimsel bilgi edinme sürecine katılmalarını sağlar. Böylece öğrenciler sorular sormaya

124

ve cevapları bulmaya yönelik deneyler yapmaya başlarlar. Verileri analiz eder ve açıklarlar. Problem çözme ve karar verme becerilerini geliştirmede faydalanılır.”

Ö37: “Etkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü öğrenci kendi araştırmalarını, deneyini ve makalesini kendisi yaptığı için fen konularını kalıcı bir şekilde öğrenmiş olur.”

Ö1: “Faydalı olan yönleri; öğrenciyi araştırma ve sorgulamaya yönlendirir, öğrencilerin grup içi etkileşimini arttırır, fen konularının daha iyi anlaşılmasını, araştırmalarını nasıl yapacaklarını, bilimsel makaleyi nasıl yazacaklarını ve bilgisayarın verimli bir şekilde nasıl kullanılacağı konusunda faydalı olduğunu düşünüyorum.”

Ö4: “Araştırma sorgulama yaklaşımı öncelikle öğrencileri araştırmaya yönlendirdiği için öğrenci; ne kadar öğrendiği, eksiklerinin neler olduğunu bilir. Araştırma yaparken internetten istediği zaman bilgiye ulaşılması daha iyi öğrenmeyi sağlar.”

Ö6: ”Web tabanlı araştırma-sorgulama yaklaşımının faydalı olduğunu düşündüğüm yönleri; öğrenci öğrenmekte zorlandığı konuları web üstünden daha ayrıntılı ve somut hale getirebilir. Resimler videolar izleyerek daha etkili öğrenme gerçekleşir. Böylece öğrenme daha kalıcı oluyor. Ayrıca her öğrenci kendi öğrenme hızında konuları araştırıp öğrenmesi de konuların daha iyi kavranmasına olanak tanıyor.”

Ö9: “Fen somut kavramlardan çok soyut kavramlar içermektedir. Örneğin bir atomu ya da bir hücreyi gözle göremeyiz. Bunu somut yapabilmek için, öğrencinin aklında daha kalıcı yapabilmek için web araçları kullanabiliriz. Görsellik açısından hem eğlenceli hem de beynin lobunu harekete geçiriyor hele bide ses efektleri olursa öğrenme hem daha kalıcı hem de daha az zaman alır diye düşünüyorum.”

125

“Web tabanlı araştırma-sorgulama yaklaşımının olumsuz olduğunu düşündüğün yönleri var mı? Nelerdir?” sorusuna öğretmen adayları sanal ders ortamının eksikliklerini olumsuz görüĢ olarak belirtmiĢlerdir.

Öğretmen adaylarının görüĢlerinden bazıları Ģöyledir:

Ö15: “Daha çok sanal derste faydasız yönlerinin olduğunu düşünüyorum. sanal derslerde öğrencinin dikkatinin çabuk bozulması, derse kolaylıkla konsantre olamaması, motivasyonunun düşük olması, öğrencinin sınıf ortamındaki kadar kontrol altına alınamaması dolayısıyla tam öğrenmenin gerçekleşememesi gibi durumlar faydasız yönleridir.”

Ö23: “Zararlı olan yönleri; bazı konuları sanal ders ortamında anlatıldığı için tam öğrenme gerçekleşmiyor ve öğrencilerin kontrolü öğretmenin elinde olmuyor ve bazen de öğretmen ile öğrenciler arasında sıkıntılar ortaya çıkıyor ve kalıcı öğrenme gerçekleşmeyebiliyor.”

Ö22: “Aslında tek beni düşündüren şey her şeyde hazıra alıştırıyor. Ama sonra tekrar düşünüyorum teknoloji çağındayız. Günden güne bilgiler artıyor. Artık eskisi gibi kütüphanelerde bilgi toplanılmıyor. İşte bu yüzden yararı zararından daha fazla olduğu için zararlarını görmezden gelmek gerek. web araçlarının artık bizim hayatımızın her döneminde olması lazım. Çünkü biz teknoloji çağındayız artık. Çağa ayak uydurmak lazım.”

Ö21: “Faydalarından bahsetmiştik ama tabi her zaman faydalı değildir örnek verecek olursak; öğrenci arkadaşları gibi interneti kullanamıyorsa kendini yetersiz hissedip derse olan ilgisini kaybedebilir ya da sürekli web yani internet destekli ders işlersek öğrenci sıkılabilir ya da öğrenci dersi bir oyun olarak görebilir bu da anlamasını yani etkili öğrenmeyi zarlaştırır. Eğer öğrenci interneti araştırma yapmak için kullanılacağının farkına varabilmişse bilimsel bir süreçte zaman tasarrufu için internetten araştırma yapacaktır biz öğretmenlerin görevide bu bilinci öğrencilere aşılamaktır onlara rehber olmaktı”

126

BEġĠNCĠ BÖLÜM

Benzer Belgeler