• Sonuç bulunamadı

GÖNÜLLÜ OLUR FORMU

ÇALIŞMA BAŞLIĞI: Okul Öncesi Çağ Çocuklar için Aile Katılımlı Beslenme Eğitim Modelinin Geliştirilmesi ve Çocukların Beslenme Bilgi ve Davranışları Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi

Katılımcı Adı-Soyadı: Tarih:

Sayın Katılımcı,

“Okul Öncesi Çağ Çocuklar için Aile Katılımlı Beslenme Eğitim Modelinin Geliştirilmesi ve Çocukların Beslenme Bilgi ve Davranışları Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi” başlıklı bir çalışma yürütmekteyiz. Araştırma İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü‟ne bağlı Kartal Esentepe Anaokulu’nda yürütülecektir. Bu çalışma deneysel bir araştırmadır. Araştırma ve araştırmada uygulanacak işlemler için kurumlardan izin alınmıştır. Çalışma esnasında uygulanacak yöntemler herhangi bir sağlık riski taşımamaktadır. Bu çalışmanın gerçekleşmesi sayesinde anaokullarında sağlıklı beslenme ve beslenme eğitiminin eğitim müfredatında yer almasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılacak öneriler için katkıda bulunmuş olacaksınız.

Bu çalışmanın amacı; okul öncesi dönem çocuklara yönelik aile katılımlı beslenme eğitim modelinin geliştirilmesi, uygulanması ve bu eğitimin çocukların beslenme davranışlarına, besin tüketimlerine ve antropometrik ölçümlerine etkisini incelemektir.

Bu çalışma 2014-2015 eğitim-öğretim yılının II. Döneminde uygulanacaktır. Çalışmayı yapmak için çocuklarınıza 12 hafta boyunca beslenmeye yönelik eğitimler verilecektir. Araştırma başlangıcı olan Şubat döneminde sizden yaklaşık 30 dakika süren çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarını ve sizin çocuğunuzu besleme tutum ve davranışlarınızı değerlendirecek anketi doldurmanız istenecektir. Daha sonra çocuğunuzun birbirini izleyen 3 gün için (2 gün hafta içi, 1 gün hafta sonu) besin tüketimlerini kaydetmeniz istenmektedir. Çocuklarınızın Şubat döneminde boy ve kiloları ölçülerek değerlendirilecektir.

Beslenme eğitimi kapsamında size her hafta çocuğunuzla birlikte bir doküman gönderilecektir. Doküman 3 kısımdan oluşmakta olup, 1. Kısımda bilgilendirme mektubu, 2. Kısımda ders içeriği, 3. Kısımda ise çocuğunuzla yapabileceğiniz etkinlikler yer alacaktır.

Beslenme eğitim programına yönelik sizlerle aylık periyotta toplantılar düzenlenecektir. Eğitim programının sonunda programa ilişkin sizlerden görüş alınacaktır.

Eğitim sonunda eğitimin etkinliğini değerlendirmek için başlangıç aşamasında yapılan işlemler tekrarlanacaktır.

Çalışmaya katılmanız tamamen gönüllülük esasına dayanmaktadır ve katılmayı reddetme hakkına sahipsinizdir. Eğer katılmayı reddederseniz, bu durum eğitim durumunuza ve okul ile olan ilişkilerinize herhangi bir zarar getirmeyecektir. İstediğiniz anda araştırmacıya bildirerek çalışmadan çekilebilirsiniz ya da araştırmacı tarafından gerek görüldüğü takdirde araştırma dışı bırakılabilirsiniz.

Ayrıca kimlik bilgileriniz ve diğer verileriniz kesinlikle çok gizli tutulacaktır. Araştırma için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmeyecektir ve ayrıca size de bir ödeme yapılmayacaktır. Gösterdiğiniz işbirliğine teşekkür ederiz. Herhangi bir konuda, ihtiyacınız olduğunda bize danışabilirsiniz.

(Katılımcının Beyanı)

Sayın Şule AKTAÇ tarafından Başkent Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı’nda deneysel bir araştırma yapılacağı belirtilerek bu araştırma ile ilgili yukarıdaki bilgiler bana ve çocuğuma aktarıldı. Bu bilgilerden sonra böyle bir araştırmaya “katılımcı” (denek) olarak davet edildik.

Eğer bu araştırmaya katılırsam araştırmacı ile aramda kalması gereken bana ve çocuğuma ait bilgilerin gizliliğine bu araştırma sırasında da büyük özen ve saygı ile yaklaşılacağına inanıyorum. Araştırma sonuçlarının eğitim ve bilimsel amaçlarla kullanımı sırasında kişisel bilgilerimin ihtimamla korunacağı konusunda bana yeterli güven verildi.

Çalışmanın yürütülmesi sırasında herhangi bir sebep göstermeden araştırmadan çekilebiliriz. (Ancak araştırmacıları zor durumda bırakmamak için araştırmadan çekileceğimi önceden bildirmemim uygun olacağının bilincindeyim.).

Araştırma için yapılacak harcamalarla ilgili herhangi bir parasal sorumluluk altına girmiyorum. Bana ya da çocuğuma bir ödeme yapılmayacaktır.

İster doğrudan, ister dolaylı olsun araştırma uygulamasından kaynaklanan nedenlerle çocuğumda meydana gelebilecek herhangi bir sorununun ortaya çıkması halinde, her türlü tıbbi uygulamanın sağlanacağı konusunda gerekli güvence verildi (Bu uygulamalarla ilgili olarak da parasal bir yük altına girmeyeceğim).

Araştırma sırasında bir sorun ile karşılaştığımda; herhangi bir saatte, Şule AKTAÇ’a Başkent Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı’ndan ulaşabileceğimi biliyorum.

Bu araştırmaya katılmak zorunda değilim ve katılmayabilirim. Araştırmaya katılmam konusunda zorlayıcı bir davranışla karşılaşmış değilim. Eğer katılmayı reddedersem, bu durumun eğitim durumuma ve okul ile olan ilişkime herhangi bir zarar getirmeyeceğini de biliyorum.

Bana yapılan tüm açıklamaları ayrıntılarıyla anlamış bulunmaktayım. Kendi başıma belli bir düşünme süresi sonunda adı geçen bu araştırma projesinde benim ve çocuğumun “katılımcı” (denek) olarak yer almaları kararını aldım. Bu konuda yapılan daveti büyük bir memnuniyet ve gönüllülük içerisinde kabul ediyorum.

GÖNÜLLÜ ONAY FORMU

Yukarıda gönüllüye araştırmadan önce verilmesi gereken bilgileri gösteren metni okudum. Bunlar hakkında bana yazılı ve sözlü açıklamalar yapıldı. Bu koşullarla söz konusu deneysel araştırmaya çocuklarımın katılmasını kendi rızamla hiçbir baskı ve zorlama olmaksızın katılmayı kabul ediyorum.

Gönüllü: Adı Soyadı : Tarih : İmza : İletişim Bilgisi: Adres: Telefon:

Açıklamaları yapan araştırıcı Adı Soyadı : Şule AKTAÇ Tarih :

İmza :

İletişim Bilgisi:

Adres: Başkent Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı Bağlıca Yerleşkesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Binası 3. Kat D Blok

Telefon: 0505 484 06 41

Rıza alma işlemine başından sonuna kadar tanıklık eden kuruluş görevlisi:

Benzer Belgeler