• Sonuç bulunamadı

Franchise Sözleşmesinin Çeşitleri

1.2. Franchise Sözleşmesinin Hukuki Niteliği, Şekli, Çeşitleri

1.2.3. Franchise Sözleşmesinin Çeşitleri

Franchise sözleşmesinin doktrinde farklı sınıflandırmalardan yola çıkarak çeşitli ayrımları yapılmaktadır. Bunlar:

1. İşletme-Ürün Franchisingi 2. Hizmet-Üretim-Mal Franchisingi 3. Kurucu-Dönüştürücü Franchising        48GÜRZÜMAR, O.B.,s.20 49KIRCA,Ç., s. 62. 50GÜÇER, S., s.18.

21 

4. Ulusal-Uluslararası Franchising

5. İmalatçı/Perakendeci-İmalatçı/Toptancı-Toptancı/Perakendeci- Perakendeci/Perakendeci Franchisingi

6. Master-Yavru Şirket Franchisingi

7. Tabiiyet-Joint Venture(Ortak Girişim) Franchisingi’ dir. 1.2.3.1.İşletme-Ürün Franchisingi

Ürün franchisingi51, franchise verenin ad ve marka gibi sınai haklarını kullanıp, malların sürümünü yapmayı taahhüt eder. Burada üreticinin yükümlülüğü (franchise veren), satıcıya (franchise alana) belli bir bölgede sürekli olarak mal göndermektir. Bu yönü ile ürün franchisingi, tek satıcılık sözleşmelerine de benzemektedir. Ancak ürün franchisinginde tek satıcılık sözleşmesinden farklı olarak satım anlayışının aktarılması da önemlidir. Dolayısıyla ürün franchisingi, her ne kadar tek satıcılık sözleşmesine benzese de ondan farklıdır. Bu tür franchising, en çok alkolsüz içecek sektöründe yaygındır.

İşletme franchisinginde ise, franchise veren, belli mal ve/veya hizmetin sürümününyapılmasının yanında ad, marka gibi sınai haklarının da kullanımını franchise alana sunar. Bu franchising paketi, işletme ile ilgili tüm hususları içerir. Dolayısıyla söz konusu franchising türünde sözleşmenin tarafları arasında daha sıkı bir bağ oluşur. İşletme franchisingi, fast-food, cafe, otel olarak hizmet veren işletmelerde görülmektedir.

Bu ayrım, doktrinde son zamanlarda kabul edilmeyen bir ayrımdır52. Doktrinde esas alınan işletme franchisingidir. Ürün franchisingi söz edildiği üzere tek satıcılık sözleşmesi ile benzerlik göstermektedir ve bu sözleşme yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu nedenle söz konusu görüşü savunanlarca53 yeniden böyle bir ayrım yapmak gereksiz olarak nitelendirilmiştir

.

      

51GÜRZÜMAR, O.B., s.1;KIRCA, Ç.,s.38.

52GÜRZÜMAR, O.B.,s.2-3;ÖZTÜRK,P.,s.471-472;ULAŞ,D., s.35 vd.,;AYDOĞDU, M.,s.10. 53KIRCA, Ç.,s.37;GÜRZÜMAR, O.B.,s.14.

22 

1.2.3.2.Mal-Hizmet-Üretim Franchisingi

Franchise sözleşmelerinin konusuna göre ayrımı, mal, hizmet ve üretim franchisingi şeklindedir.

Mal franchisinginde, franchise sözleşmesinin konusu belli malların tüketiciye sunumudur. Burada mal, franchise alan tarafından üretilmez, franchise verenden ya da franchise verenin izin verdiği üçüncü kişilerden alır. Franchise veren malınsürümünün yanı sıra tüketiciyi bilgilendirme ve tamirat gibi satım sonrası hizmetleri de gerçekleştirmelidir. Buna, bilgisayar firmaları örnek olarak verilebilir54. Hizmet franchisingi, standartlaşmış hizmetlerin tüketiciye sunulması için yapılan sözleşmelerdir. Fast-food şeklinde çalışan restoranlarda, otellerde bu tür franchise sözleşmesi vardır. Bu tür franchise sözleşmelerinde hizmet ağırlıklı unsurdur55.

Üretim franchisinginde ise, franchise alan, franchise verenden ya da franchise verenin izniyle üçüncü bir kişiden aldığı hammaddelerle malları üretip perakendecilere ya da toptancılara satar. Bu tür franchisingin en tanınmış örnekleri ise içecek ve cips sektörüdür56. Franchise verenin üretici olduğu franchise alanın ise yarı mamul şeklinde elde edip geliştirdiği ve sattığı hallerde de bu franchisingtürü söz konusu olacaktır.

1.2.3.3.Kurucu-Dönüştürücü Franchising

Kurucu franchising, franchising sisteminin tamamen yeni, baştan itibarenfranchising metodu uygulanarak kurulmuş olduğu franchising sistemidir.

Dönüştürücü franchising ise, önceden acente, tek satıcılık, bayilik gibi başka bir sistemin üyesi olanfranchisealacak tarafın, sonradan franchising sistemine dahil

      

54 Ülkemizde Teknosa, Vatan Bilgisayar gibi firmalar mal franchisingine örnek gösterilebilir. Söz

konusu firmalar, bilgisayar ve teknolojik birçok ürün satımının yanı sıra satış sonrası herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında malların bakımı ve onarımı gibi hizmetleri de üstlenmiş bulunmaktadırlar.

55 Mc Donalds gibi resteurantlar, Rixos gibi oteller hizmet franchisingine örnek gösterilebilir. 56 Coca-Cola, Fritolay, Pepsi Cola gibi markalar bu türün en çok tanınan örnekleridir.

23 

olması ile meydana gelir57.

1.2.3.4.Ulusal-Uluslararası Franchising

Bir franchise sözleşmesinin aynı ülke sınırları içerisinde olmak koşuluyla farklı bölgeler ya da farklı şehirlerde yapılması halinde ulusal franchising söz konusuolur. Eğer, franchise sözleşmesi iki ülke arasında ise, uluslararası franchise sözleşmesinden bahsedilecektir. Bir franchise sisteminin faaliyetine başladığı ülke sınırları içerisinde kalmak zorunluluğu yoktur. Buna Türkiye’de ve dünyada ünlüfast-food resteurantlarını örnek göstermek mümkündür58.

1.2.3.5.İmalatçı/Perakendeci-İmalatçı/Toptancı-Toptancı/Perakendeci- Perakendeci/Perakendeci Franchisingi

Franchise sözleşmesinin bir başka ayrımı da imalatçı-perakendeci, imalatçı- toptancı, toptancı-perakendeci, perakendeci-perakendeci şeklinde tarafların bulunduğu ekonomik basamaklar dikkate alınarak yapılmaktadır59. İmalatçı ve perakendeci arasında gerçekleşen franchise sözleşmesinde bir aracı bulunmaz ve amaç imalatçı yani franchise verenin ürettiği malların sürümünü sağlayabilmektir. İmalatçı ve toptancı arasındaki franchise sözleşmesinde ise imalatçı olan franchise veren, toptancıya malın nasıl imal edileceğini anlatılır ve toptancı olan franchise alan malı imalatçının talimatları doğrultusunda imal edip perakendeciye sunumunu gerçekleştirir. Bu franchising türünün en tanınmış örneği gazlı içecek sektörüdür60. Toptancı ve perakendeci arasındaki franchise sözleşmesi, bir ülkede bulunan büyük bir şirketin diğer ülkelerdeki yavru şirketlerinin, yine o ülkelerdeki perakendecilerle sözleşme akdetmesidir. Perakendeci ve perakendeci arasında yapılan franchise sözleşmesi ise, franchising metodunu kullanarak genişleyen, standartlaşmış hizmetlerin sürümünü gerçekleştirmek oluşturur. 1930’larda başlayan bir türdür.

      

57GÜRZÜMAR,O.B.,s.3;KIRCA,Ç.,s.42; Bkz. KARTAL C./DURUKAN T./VARLI N.(2006),

Ululararası Pazarlara Giriş Stratejileri Franchising Sistemi ve Türkiye Uygulaması, Ankara, s.71.

58 Mc Donalds uluslarası franchisinge örnek gösterilebilir. GÜRZÜMAR,

O.B.,s.1;ÖZTÜRK,P.,s.47;, AYDOĞDU, M.,s.11;ULAŞ,D.,s.46;KARTAL/DURUKAN/VARLI, s.74.

59GÜRZÜMAR, O.B., s.3, KIRCA,Ç, s.40, ULAŞ,D., s.44, KARTAL/DURUKAN/VARLI, s.82-

85.

24 

1.2.3.6.Master-Yavru Şirket Franchisingi

Franchise veren, franchise sözleşmeleri yapmak için eğer yabancı işletmelerden yararlanıyorsa master franchising söz konusu olacaktır. Bu franchising türünde, franchise alana bir ülkede ya da o ülkenin bir bölgesinde franchising sistemi kurması, diğer işletmelerle franchise sözleşmeleri yapması için franchise veren tarafından yetki verilir. Master franchisingi alan, asıl kurucu karşısında franchise alan, kendi adına diğer işletmelerle yaptığı sözleşmelerde ise franchise veren durumunda bulunmaktadır. Master franchisingi alan işletme sistemin asıl sahibi değildir ve diğer işletmelere bu sistemi kullandırma yetkisine sahiptir61. Ana firmanın eğer yayılmak için yeterli kaynağı bulunmamakta ise, master franchising ile yabancı ülkelerin pazarlarına girme fırsatı bulacaktır.

Franchise sözleşmelerini, franchise veren şirket, aracı olarak yavru şirketlerinden birini kullanır ve onun aracılığı ile sözleşmelerin yapılmasını sağlar ise yavru şirket franchisingisöz konusu olacaktır. Yavru şirket, ana şirket ile olan ilişkisinde franchise alan, sözleşmeyi yapacağı üçüncü kişilerle olan ilişkilerinde ise franchise veren konumundadır62.

1.2.3.7.Tabiiyet-Joint Venture(Ortak Girişim) Franchisingi

Tabiiyet-joint venture (ortak girişim) franchisingi ayrımı franchising sistemi üzerinde yanlıca franchise verenin ya da franchise alanla birlikte her iki tarafın franchising sistemi üzerinde söz hakkının bulunup bulunmadığına göre yapılan ayrımdır. Tabiiyet franchisinginde, sistemin kurucusu olan franchise veren ilefranchise alan arasında bir altlık-üstlük ilişkisi bulunmaktadır. Burada franchise alan, işletmesindeki faaliyetlerini franchise verenin kuralları ve talimatları doğrultusunda yürütmek zorundadır63. Joint venture (ortak girişim) franchisinginde ise, taraflar eşit yetkilere sahip bulunmaktadır. Franchise veren tek taraflı olarak

      

61 Bu türde franchising sistemine örnek olarak Burger King ve Mc Donalds gösterilebilir. KIRCA,

Ç.,s.43;ÖZTÜRK, P.,s.473;KARTAL/DURUKAN/VARLI, s.77.

62KIRCA,Ç.,s.42;ÖZTÜRK,P.,s.473;KARTAL/DURUKAN/VARLI, s.75.

25 

talimat verememekte, franchise alan ise sistemin geliştirilmesi ile ilgili az yetkiye sahip olabilmektedir. Ancak uygulamada ve doktrinde bu ayrım kabul görmemekte ve yalnızca tabiiyet franchisinginin var olabileceği savunulmaktadır64.

1.3. Franchise Sözleşmesinin Benzer Sözleşmelerden Farkları

Benzer Belgeler