• Sonuç bulunamadı

Fotoğraflardaki Kıyafetlerin Model, Kesim ve Süsleme Özellikleri

4. FOTOĞRAFLARA AİT GÖZLEM FİŞLERİ VE KOMPOZİSYONLAR

6.6. Fotoğraflardaki Kıyafetlerin Model, Kesim ve Süsleme Özellikleri

İncelenilen fotoğraf örneklerinde farklı cinsiyet, yaş v.b. özelliklere sahip kişiler ve bu kişilere ait kıyafetler bulunmaktadır. Fotoğraflarda yer alan kişilerin kıyafetleri model, kesim ve süsleme özellikleri bakımından birbirinden ayrılmaktadırlar. Bu nedenle model, kesim ve süsleme teknikleri ile ilgili sağlıklı bir değerlendirmede bulunabilmek için benzer özellikleri taşıyan kıyafetler bir grupta toplanmıştır.

Gözlem fişi oluşturulan fotoğraf örneklerindeki kıyafetler genellikle koyu renkleri barındırıyorlardı. Ceket örneklerinde koyu renklerin yanı sıra pastel renklerde örnekler de görülmektedir. Cumhuriyet döneminden önce çekilen fotoğraflarda yer alan kişilerin ceketlerinde genellikle düz kapanış tekniğinin kullanıldığı görülmektedir. Daha sonra çekilen

Ceketler büyük oranda vücuda oturmaktadır. Kol boyları bilek hizasını geçmemektedir. Ceketlerde süsleme öğesi olarak üçgen şeklinde katlanmış beyaz mendil, siyah saten ile kaplanmış yakalar ve koyu renkli verev çizgili kravatlar kullanılmıştır. Pantolonlarda ise ağırlıklı olarak çift paça( duble paça ) ve tek plili bir model özelliği tercih edilmiştir79.

İncelenilen fotoğraf örneklerindeki kadın hırkaları desenli olup, bu desenler düz, verev ve geometrik şekillerde karşımıza çıkmıştır. Hırkaların boyları uzundur ve birçoğunun boyu topuk hizasına ulaşmaktadır. Hırkaların kol uçları, yakaları ve etek uçları kürk geçirilerek süslenmiştir. Uzun ve kürklü hırkalar Cumhuriyet döneminden önce kullanılmışlardır. Daha sonraki tarihlerde çekilen ve incelemesi yapılan fotoğraf örneklerinde bu özelliklere sahip hırkalara rastlanmamıştır.

Gözlem fişi oluşturulan fotoğraf örneklerindeki şalvarlar da model, kesim ve süsleme yönünden birbirinden ayrılmaktadır. Şalvarlar genellikle bol kesimlidir ve vücut hatlarını belli etmemektedir. Şalvarların iki yanında bulunan cep kenarlarının ve paçaların uç kısımlarının değişik şekiller ile süslendiği görülmesine rağmen, kullanılan süsleme tekniği hakkında yorum yapılmamıştır.

İncelenilen fotoğraf örneklerindeki elbiseler; Cumhuriyet döneminden önce çekilen fotoğraflarda yer alan elbiseler düz kesimlidir ve boyları topuklara kadar uzanmaktadır. Ayrıca abartılı süslemeler ve aksesuarlar da bu elbiselerde görülen detaylardandır. Daha sonra çekilen fotoğraflarda ise elbiselerin süslemelerinden ziyade model ve kesim özellikleri dikkat çekmektedir. Dönemin İngiliz modasına yakın izler görülmektedir80. Uluslar arası ve İngiliz modası gösterir ki; insanların takındığı tarz televizyon, radyo ve basınından etkilenmektedir. Ayrıca ‘’Guardian’’ gibi ünlü gazetelerin kadın sayfalarında ve tabiî ki kadın dergilerinde moda tanımlanır ve belirlenir81. Ülkemizde de aynı etkilerin görüldüğü söylenebilir.

Yukarıda bahsedilen model, kalıp ve kesim özelliklerine ek olarak; boyuna kuplar, incecik pliseler ve gözü yormayan volanlar v.b. de fark edilen diğer detaylardır.

79 EKTEM, Abdullah, ‘’Konya’da Fotoğrafçılık’’ konulu Mülakattan, 14.03.2004 80 PEACOCK, John, Costume 1066-1990s, Thames and Hudson Ltd., London, 1994 s. 212 81 PEKTAŞ, Hafize, Moda Resmi ve Çizim Teknikleri Ders Notları, 2004

7.FOTOĞRAFLARDAKİ GİYİM KUŞAM ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

‘’Konya’ya Ait Eski Fotoğraflarda Bulunan Kadın, Erkek ve Çocuk Giyiminden Örnekler’’konulu araştırmada Konya giyimleri, Cumhuriyet öncesi ve sonrası diye gruplanarak karşılaştırılmıştır.

Cumhuriyet döneminden önceki kıyafetlerde işlemeler ve süslemelerin yoğunluğu dikkat çekmektedir. Kumaşlardaki dokuma özellikleri genellikle boyuna çizgiler şeklindedir. Dikkat çeken diğer bir özellik ise erkek kıyafetlerinin meslek gruplarına göre değişiklikler gösterdiğidir. Elbiseler ve şalvarlar düz kesimlidir ve vücut hatlarını örtecek şekilde bol giyildikleri görülmektedir.

Cumhuriyet döneminde, Atatürk ilke ve inkılâplarının da etkisiyle bu özelliklerde değişiklikler olduğu gözlenmektedir. Giyimlerde kalıp özelikleri ön plandadır ve süslemelerin kıyafeti tamamlamak amacıyla kullanıldığı gözlenen diğer detaylardandır. Kapanış teknikleri ve düğmelerin kullanılması, Cumhuriyet dönemindeki fotoğraflarda seçilebilen özelliklerdendir. Ayrıca fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla, farklı kumaş çeşitlerinin, değişik model ve uygulamada süsleme teknikleri ile kullanıldığı da görülmektedir.

Yerel giysi ve takım elbiseler arasında da farlılıklar ve benzerlikler görülmektedir. Hiç kuşkusuz ikisinin de kullanım amacı aynıdır. Örtünme gereksinimizi karşılamak ve soğuktan korumak olarak sıralanabilir82. Ancak takım elbisenin bir tanıtıcı yani hangi yöreye ait olduğunu anlamamıza yarayan bir özelliği yoktur. Modanın da etkisiyle sürekli değişir bazen uzun, bazen kısa, bazen düz ve bazen çizgili şekilde karşımıza çıkar.

Yerel giysilerde ise bu durum farklıdır. Belli bir yöreye veya topluluğa ait kıyafetler ne görünüş ne de kesim tarzıyla pek değişmezler. Değişiklik gösteren kumaşın üzerindeki süslerin sade yâda abartılı oluşudur.

Yukarıda da değinildiği gibi yerel kıyafetine bakarak incelediğimiz kişinin nereli olduğu, ne işle ilgilendiği veya toplumdaki statüsü gibi bilgileri edinmek mümkündür. Fakat günümüze yakın fotoğraf örnekleri üzerinde bir inceleme yaptığımızda bu bilgilere ulaşma imkânı pek olmaz. Sadece giyildiği dönemin giyim zevki yani modası hakkında bazı bilgiler verir.

Bu sebepten dolayı, incelen fotoğraflardaki yerel kıyafetler Konya yöresinin toplumsal, sosyal ve coğrafi özelliklerini aydınlatmamıza yarayan önemli bir bilgi kaynağıdır.

82 Osman Hamdi Bey, Marie de Launay, çev. Erol Üyepazarcı,(1873 Yılında Elbise-i Osmaniye), Les Costumes Popularies de la Turquie en 1873 (1873 yılında Türkiye’de Halk Giysileri), Levant Times & Shipping Gazete,

8.SONUÇ VE ÖNERİLER

‘’Konya’ya Ait Eski Fotoğraflarda Bulunan Kadın, Erkek ve Çocuk Giyiminden Örnekler’’ çok sayıda tarihi fotoğraf incelenmiştir. İncelenen fotoğraflardan Konya yöresinde çekilmiş olanlar bir grupta toplanarak, bu araştırmanın kapsamına alınmıştır. Araştırma kapsamına alınan fotoğraflarda yer alan kişilerin, giydiği kıyafetler, bu kıyafetlerin model, kesim ve süsleme özellikleri, incelenmiş olup; ortaya çıkan bulgular sonuçlara şu şekilde yansımıştır.

Fotoğraflardaki giyim özellikleri incelenirken çarpıcı birkaç sonuca ulaşılmıştır. Bu sonuçlardan ilki ve belki de en önemlisi, Cumhuriyetin ilanı, kılık ve kıyafet alanında önemli değişikliklerin oluşmasını sağlamıştır83. Diğer bir sonuç ise eski fotoğrafların tarihimizi aydınlatmak açısından önemli belge niteliği taşıdıklarının saptanmasıdır.

Eski fotoğraflardan elde edilen bilgiler büyük ölçüde objektif unsurlar taşımaktadır. Çünkü fotoğraftaki kişiler gerçek kişilerdir ve onların anıları bu bilgilere ulaşmamızı sağlamaktadır.

Sonuç olarak her ulusun her şehrin hatta her kasaba ve köyün kendine göre gelenek halinde devam ettirdiği bir giyiniş şekli bulunmaktadır. Konya’nın Cumhuriyetten önceki yıllarda özel bir biçimde giyim ve kuşamı vardır84.Cumhuriyetin ilanını ve modanın etkisi, Konya’nın giyim ve kuşamını önemli bir ölçüde değiştirdiği söylenebilir.

Yukarıda elde edilen sonuçların ışığında bazı öneriler de bulunmak mümkündür. Bunlar;

• Kültür mirasımızı aydınlatmak açısından eski fotoğraflar çok önemli belge niteliğindedir, bu yüzden bu belgeler korunmalıdır.

• Fotoğraflardan elde edinilebilecek bilgileri kullanarak tarihi geçmişimizi aydınlatmamız ve bunu gelecek nesillere tanıtmamız gerekir.

• Tarihi oyunlarda ve gösterilerde doğru kostüm ve aksesuarların seçiminde fotoğrafların birincil kaynak olarak kullanılması gerekmektedir.

• Dünya kültür mirasından hak ettiğimiz payımızı almamız için bu belgeler araştırmacılara sunulmalı ve farklı platformlarda sergilenmelidir.

83 Erişim:http://www.devletonline.com/Turkiye/Konya/16.10.2004

• Ülkemizin tarihi zenginliğini yansıtan tarihi fotoğrafların önce ülkemizde, sonra da yurt dışında sergilenmeli ve yeni nesil bunları görmelidir.

• Günümüzde yaşama savaşı veren, ilgi ve destek bekleyen eski fotoğraf stüdyolarına devlet desteği verilerek, bu stüdyoların yaşatılması önerilir. • Eski fotoğraflar giyim modasına yön vererek, yeni arayışların ilk adımlarında

genç tasarımcılara yardımcı bir araç olarak kullanılması önerilir.

• Eski fotoğraflardaki giysiler incelenmeli, özellikleri zoomlanarak belirlenmeli ve fotoğraftan giysi reprodüksiyonları yapılmalıdır.

• Reprodüksiyonlardan oluşan eski fotoğraf ve giysi kompozisyonları oluşturulmalı ve sergilenmelidir.

• Farklı yörelerde ve evlerde bulunan eski fotoğraflar araştırılıp bulunarak bunlarla ilgili çalışmalar yapılmalı ve giyim ve giyiniş şekilleri belirlenerek görsel bir kaynak oluşturulmalıdır.

• Bu çalışmada yapılan bilgisayar destekli kalıp çizimlerinden yararlanılarak, Konya yöresinin tarihi geçmişini anlatan tiyatro kostümlerini, gösteri sanatlarında milli günlerde yapılan temsili gösterilerde ve geçit törenlerinde giyilen kıyafetlerin yeniden canlandırılması amacıyla hazır giyim sektöründe kullanılması önlenmektedir.

8.BİBLİYOGRAFYA

1.AKALAN, Özlem, ‘’Albümlerden 100 Yıl Öncesi’’ GELİN Dergisi. Bir Numara Yay. A.Ş. İstanbul, 1995 S.3

2.ALDRICH, Winifred, Metrik Sitemle Kalıp Hazırlama, Özgün Matbaacılık A.Ş. Ankara, 1995

3.ANONİM, ‘’Moda’’, Büyük Larousse, Cilt 16,Milliyet Yayınları, İstanbul, 1997

4.ARSAN, Leyla, Temel Fotoğrafçılık Bilgileri, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1980

5.ARSEVEN, Celal, Esat, Sanat Ansiklopedisi, İstanbul, 1958 6.ASLANAPA, Oktay, Türk Sanatı El Kitabı, İstanbul, 1993

7.BAYHAN, Mehmet, Yazılarla Fotoğraf 1978–1990,Ege Yayıncılık, İstanbul, 1995

8.CERAN, Ş.Ahmet, Tarihi ve Sosyokültürel Yönden Konya-Çumra, Alp Ofset Mat. Konya, 1999,

9. ÇAĞDAŞ, Miyase, ‘’ Konya Müze ve Evlerinde Bulunan 19–20 Y.Y. Ceket ve Hırkaları‘’, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya, 1992

10. ÇİZGEN, Engin, Türkiye’de Fotoğraf, İletişim Yayınları, İstanbul, 1992

11. ÇİZGEN, Gültekin, Fotoğrafın Yapısı ve Kimliği Üzerine Denemeler, Ataol Yayıncılık, İstanbul, 1992

12. ÇİZGEN, Gültekin, Fotoğrafın Görsel Dili, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 1998 13. ÇİZGEN, Gültekin, Fotoğraf 2000,Om Yayınevi, İstanbul, 2000,

14. DEĞİRMENDERE, A. Necati, Fotoğrafçılık Öğrenme Kitabı, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yay, İzmir, 1989

15. DERMAN, İhsan, Fotoğraf Ve Gerçeklik, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 1989

17. ES, Selçuk, ‘’Konya Eski Kadın Ve Erkek Kıyafetleri’’, Folklor Dergisi, Sayı:6, İstanbul, 1969

18. FAZIL, Ali, Fotoğraf Bilgileri, İnkılâp Kitapevi Yayınları, İstanbul, 1992 19. GÖKTEN, Uğur, Yıldız Moran Fotoğrafçı, Adam Yayınları, İstanbul, 1998

20.GREENHILL, Richard, MURRAY, Margaret, Fotoğraf Sanatı, Remzi Kitapevi, İstanbul, 1991,

21. HASIRCIOĞLU, Şükrü, Fotoğraf Tekniği, Birlik Matbaası, Bornova, İzmir, 1974

21. HEDGECDE, John, Her Yönüyle Fotoğraf Sanatı, Remzi Kitapevi, çev. Ercan Tuzcular, İstanbul,1996

22. HEDGECDE, John, Siyah Beyaz Fotoğraf Sanatı Ve Karanlık Oda Teknikleri, Remzi Kitapevi, çev. Ercan Tuzcular, İstanbul,1999

23. IŞIKLAR, Yüksel, ERONÇ, Perihan ve diğerleri, Giyim, Türk Tarih Kurumu Basımevi Ankara, 1979,

24. KALFAGİL, Sabit, Fotoğraf Sanatında Kompozisyon, Fotoğraf Yayınları, İstanbul, 1981,

25. KARPUZ, Haşim, Arkeoloji Sanat Tarihi ve El Sanatlarında Bilimsel Araştırma

Teknikleri, Sel- Ün. Yaş. Gel. Vakfı Konya, 2001,

26. KILINÇ, Levent, Fotoğrafa Başlarken, Dost Kitapevi Yayınları, Ankara 2002,

27. KOÇU, Reşat, Ekrem, Türk Giyim Kuşam ve Süslenme Sözlüğü, Sümerbank Yayınları, Ankara, 1967,

28. KÜÇÜKDAĞ, Yusuf, ARABACI, Caner, Selçuklular ve Konya, Mikro Yayınları, Konya, 1999,

29. KÜÇÜKOSMANOĞLU, Şerife, ‘’Konya Müzelerinde ve Evlerinde Bulunan Cepkenler’’, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya, 1992,

30. MURATOĞLU, Yurdagül, KILINÇ, Nurgül, Erkek Giysi Üretimi, Bizim Büro Yayın Evi, Ankara, 2004

31. OSMAN HAMDİ BEY, MARİE DE LAUNAY, çev. Erol Üyepazarcı, (1873 Yılında Elbise-i Osmaniye), Les Costumes Popularies de la Turquie en 1873 (1873 yılında Türkiye’de Halk Giysileri), Levant Times & Shipping Gazette, İstanbul, 1873

32. ÖNDER, Mehmet, ”Eski Konya Giyimleri, Türk Etnografya Dergisi, S.11,Ankara,1961,

33. ÖNDER, Mehmet, ‘’ Selçuklu Devri Kadınlarında Giyim ve Süslenme Geleneği’’,

I.Uluslararası Türk Folklor Kongresi Bildirileri, Cilt: V, Kültür Bakanlığı Milli Folklor

Araştırma Dairesi Yayınları: 22, Seminer Kongre Bildirileri Dizisi:7, Ankara, 1977, 34. ÖZENDES, Engin, Türkiye’de Fotoğraf, Türk Tarih Vakfı Yayınları, Ankara, 1990, 35. PEACOCK, John, Costume 1066–1990 s, Thames and Hudson Ltd. London, 1994, 36.PEKTAŞ, Hafize, Moda Resmi ve Çizim Teknikleri Ders Notları, 2004,

37. SAKAOĞLU, Necdet,‘’Osmanlı Giyimi, Kuşamı ve Elbise-i Osmaniye, Türk Tarih ve

Toplum Dergisi,1981 S. 47

38. SHOBEN, M. Martin, WARD, P. Janet, Kalıp Hazırlama Ve Uygulama, Gaye Filmcilik, San. Tic. A.Ş. Ankara, 1995,

39. SERT, Nurten, ‘’Konya Müze ve Evlerinde Bulunan Gelinlikler’’, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya, 1997

40 SEVİN, Nurettin, Onüç Asırlık Türk Kıyafet Tarihine Bir Bakış, İstanbul, 1973, 41. SEZGİN, Mualla, ‘’ Konya Kadınlarının Eski Giysilerinin Model, Kalıp ve Dikiş Özellikleri ’’Milletlerarası Türk Folkloru ve Halk Edebiyatında Yeni Görüşler, Güven Matbaası, Konya, Kültür ve Turizm derneği Yayınları, Ankara, 1985,

42. SEZGİN, Mualla, ‘’Mevlana’nın ve Mevlevilerin Giysilerinin Modernizasyonu’’ 1.

Mevlana Kongresi 3–5 Mayıs Tebliğler, 1985, Konya Selçuk Üniversitesi Yayınları:

9,Selçuklu Araştırmaları Merkezi: 1,1986,Konya

43. SEZGİN, Mualla, ‘’ Moda ‘’ ,Türk Aile Ansiklopedisi, Cilt 2, T.C.Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu, Ankara, 1991,

44. TARGAÇ, Zeynep, Orhon,’’Dünden Bugüne Stüdyolar’’,Fotoğraf, İstanbul,2001,

45. TUNCAY, Esin, Aplike İşi, Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Yayınları, Konya, 1998,

46. ÜNVER, A. Süheyl, Geçmiş Yüzyıllarda Kıyafet Resimlerimiz, Ankara, 1958 S:IV, 47. Erişim:

http://www.devletonline.com/Turkiye/Konya/16.10.2004 48. Erişim;

http://www.fotografya.gen.tr, İLHAN, Elif, Fotoğrafın 150 Yılı,16.10.2004 49. Erişim:

http//www.gezgin.net/konya/-V3/Hakkında/Tarihce.Asp/01.10.2004 50. Erişim;

http://www.imdat.net./ Konya / kontar/ html/ 01.10.2004 51. Erişim;

http://www.newyorkpubliclibrary.com.us / newspapers/ Seveti Funun/20.11.2004 52. Erişim;

http://www.selcuklu-bld.gov.tr/ Konya /html/ 08.10.2004 53. Erişim;

http://www.sadikoglu.info/Konya /html/ 16.10.2004 54. Erişim;

55. Erişim;

Yeni Meram Gazetesi, Konya Fotoğraf Tarihi, Konya, sayı 145201, 56.Erişim;

http://www.ztargac.com.tr /Geçmişten Günümüze Fotoğraf Stüdyoları /14.11.2004 57. Erişim;

EKTEM, Abdullah, ‘’Konya’da Fotoğrafçılık’’ konulu Mülakattan, 14.03.2004 58. Erişim;

9.FOTOĞRAFLAR LİSTESİ

Fotoğraf No Sayfa No 1. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………18 2. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf……….20 3. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf……….22 4. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf……….24 5. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf……….26 6. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………….…28 7. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf……….30 8. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………….…32 9. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf……….34 10. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………...….36 11. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………38 12. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………40 13. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………42 14. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………44 15. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………46 16. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………48 17. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………50 18. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………52 19. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………54 20. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………56 21. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………58 22. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………60

23. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………62 24. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………64 25. Konya Etnografya Müzesi Fotoğraf arşivi koleksiyonundan alınan fotoğraf………66 26. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosu Garabet Kirkor Solakian arşivinden alınan

fotoğraf……….68 27. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosu Garabet Kirkor Solakian arşivinden alınan

fotoğraf……….70 28. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosu Garabet Kirkor Solakian arşivinden alınan

fotoğraf……….….72 29. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosu Garabet Kirkor Solakian arşivinden alınan

fotoğraf………..74 30. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosu Garabet Kirkor Solakian arşivinden alınan

fotoğraf………..76 31. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosu Garabet Kirkor Solakian arşivinden alınan

fotoğraf………..…78 32. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosu Garabet Kirkor Solakian arşivinden alınan

fotoğraf………...………...80 33. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosu Garabet Kirkor Solakian arşivinden alınan

fotoğraf………...82 34. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosu Garabet Kirkor Solakian arşivinden alınan

fotoğraf…...84 35. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosu Garabet Kirkor Solakian arşivinden alınan

fotoğraf...…86 36. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...88 37. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...90

38. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...92 39. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...94 40. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...96 41. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...98 42. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...100 43. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...102 44. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...104 45. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...106 46. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...108 47. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...110 48. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf...…112 49. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf...…114 50. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf…...116 51. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosu Abdullah Ektem arşivinden alınan fotoğraf...…118

10.TALOLAR LİSTESİ

Tablo no Sayfa no

1.Fotoğrafların Temin Edildiği Yerler Tablosu…...121 2. Araştırmada Kullanılan Fotoğrafların Dökümüve Genel Özellikleri Tablosu…...122 3. Konya Etnografya Müzesinden Alınan Fotoğrafların Dökümü ve Genel Özellikleri

Tablosu…...123 4. Foto Hasan Behçet Fotoğraf Stüdyosundan Alınan Fotoğrafların Dökümü ve Genel

Özellikleri Tablosu…...123 5. Ektem Fotoğrafçılık Stüdyosundan Alınan Fotoğrafların Dökümü ve Genel Özellikleri Tablosu…...124

Ek 1; Tasarım Örnekleri

Araştırmanın Sonuç ve Öneriler bölümünde yer alan öneri maddelerinden yola çıkılarak dört adet tasarım örneğinin de bu araştırmanın kapsamına alınması uygun görülmüştür.

Tasarım: 1

Esin Kaynağı: 8 No lu fotoğraf Sayfa No: 32

Tasarım: 2

Esin Kaynağı:38 No lu fotoğraf Sayfa No: 92

Tasarım: 3

Esin Kaynağı: 21 No lu fotoğraf Sayfa No: 58

Tasarım: 4

Esin Kaynağı: 28 No lu fotoğraf Sayfa No: 72

Ek 2; Kıyafetlerin Kalıp Analizleri

Araştırmanın Gözlem Fişlerinde Bölümünde hazırlanan taslak çizimler esas alınarak 1/20 ölçekle bilgisayar destekli kalıp çizme programı ile minyatür biçkiler çalışılmıştır.

Fotoğraf 1’deki Kıyafetlerin Kalıp Analizi

Fotoğraf 2’deki Kıyafetlerin Kalıp Analizi

Fotoğraf 3’deki Kıyafetlerin Kalıp Analizi

Fotoğraf 4’deki Kıyafetlerin Kalıp Analizi

Fotoğraf 5’deki Kıyafetlerin Kalıp Analizi

Fotoğraf 6’deki Kıyafetlerin Kalıp Analizi

Fotoğraf 8’deki Kıyafetlerin Kalıp Analizi

Benzer Belgeler