• Sonuç bulunamadı

FON TANITIMLARI

Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Para Piyasası Likit-Kamu EYF

Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Standart EYF Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF

Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Esnek EYF

Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları EYF

T

Fon varlıklarının en az %80’i ters repo dahil 180 günden kısa vadeli devlet iç borçlanma senetlerine yatırılır. Geri kalan %20’lik portföy mevduat, borsa para piyasası işlemlerine yatırılabilir. Fonun ağırlıklı ortalama vadesi mevzuat gereği 45 günden fazla olamaz.

Tanım

Tasarruflarını korumak ve düzenli getiri elde etmek isteyen katılımcılar için uygundur. Riski yani oynaklığı (volatilite) en düşük fonumuzdur. Piyasalarda geçerli olan fonlama faizi düzeyinde getiri sağlar. Tahvil Bono Fonlarından en büyük farkı, çok düşük vade yapısında olması nedeniyle bono faizlerinin kalıcı olarak yükseldiği dönemler Tahvil Bono Fonlarının fiyatlarını düşürürken Likit Fon için daha fazla getiri elde etmede bir fırsat olabilir.

Hangi Katılımcılara Uygun?

Fon seçeneklerinizi değiştirebilme hakkınız kapsamında Likit Fon’u uzun vadeli ve sürekli olarak tercih etmek yerine, piyasalarla ilgili orta vadeli beklentiler olumsuz olduğunda riskten kaçınmak için daha yüksek oranda tercih edebilirsiniz. Piyasaların alım fırsatı verdiği ve uzun vadeli yatırım aracı içeren diğer emeklilik fonlarının fiyatları daha makul seviyelere geldiğinde Likit Fon’un oranı azaltılarak, olumlu piyasa beklentilerinden daha fazla faydalanılabilir.

Yatırım Tavsiyesi

Ters Repo Kamu Borçlanma Araçları Özel Sektör Borçlanma Araçları Vadeli Mevduat

%70

%1%1

%28

Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Standart EYF

Fon varlıklarının en az %80’i ters repo dahil Devlet İç Borçlanma Senetleri ve gelir ortaklığı senetlerine yatırılır. %80’lik kısım haricindeki portföy vadeli mevduat, katılım hesabı, Takasbank para piyasası ve kira sertifikalarına yatırılabilir.

Tanım

Kamu borçlanma araçlarından faiz geliri elde etmek suretiyle reel bazda tatminkar getiri sağlamayı hedefleyen katılımcılara hitap eder. Normal piyasa koşullarında Likit Fon’dan daha fazla getiri sağlaması beklenir. Katılımcılar, piyasa faiz hareketlerindeki oynaklıkların sertliği ölçüsünde kısa ve orta vadede negatif getirinin de oluşabileceğini dikkate almalıdırlar. Faizlerin gerilediği ortamlarda Likit Fon’dan daha fazla, faizlerin yükseldiği ortamlarda ise Likit Fon’dan daha az getiri sağlaması normaldir.

Hangi Katılımcılara Uygun?

Tahvil Bono Fon’u fazla riskli olmayan ve sabit getirili bir yatırım aracı olarak risk algılamanıza ve yatırım beklentinize uygun bir oranda tercih edebilirsiniz. Piyasalarla ilgili orta ve uzun vadeli beklentiler olumsuz olduğunda riskten kaçınmak için daha riskli fonlarımızın yerine Tahvil Bono Fon’unu portföyünüze dahil edebilirsiniz. Piyasaların alım fırsatı verdiği ve riski daha yüksek yatırım aracı içeren diğer emeklilik fonlarının fiyatları daha makul seviyelere geldiğinde Tahvil Bono Fon’unun oranını azaltmak ve daha riskli fonların oranını artırmak suretiyle olumlu piyasa beklentilerinden daha fazla faydalanabilirsiniz.

Yatırım Tavsiyesi

Ters Repo Kamu Borçlanma Araçları

Vadeli Mevduat, Katılım Hesabı, BPP ve Kira Sertifikaları

%78

%2

%20

BE-4-HB-3-10032015-1-1 11

Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF Esnek EYF

Esnek Fonlar, sabit ve değişken getirili varlıklara bir arada yer veren, yatırım aracı yelpazesi geniş olan fonlardır. Hem sermaye kazancı hem de temettü getirisi elde etmeyi hedefler. Fon’un varlık dağılımı önceden belirlenmez. Esnek fon, yatırım tercihini belirlemek yerine birikimlerin yatırıma ne şekilde yönlendirileceği konusunda kararı portföy yöneticisine bırakan ve piyasa koşullarına göre portföy yöneticisinin en uygun portföy dağılımını yapacağını düşünen katılımcılar için kurulmuş bir fondur. Piyasa koşullarına göre gerektiğinde risk düzeyini artırıp azaltan bir fon yönetimi politikası uygulanır.

Tanım

Ortaklık Payı Ters Repo

%10

%40

%50

Hisse Fon, portföyünün en az %80’ini BİST 100 endeks kapsamındaki ortaklık paylarına yatırır.

Riskin ayarlanması ve/veya olası nakit ihtiyacı nedeniyle portföyün en fazla %20’ye kadar olan kısmı ters repoda ve Borsa Para Piyasası işlemlerinde tutulabilir. Fon’un amacı BİST 100 ortaklık paylarının performans hareketini yansıtmak ve uzun vadede bunun üzerinde getiri sağlamaktır.

Riski yani fiyat oynaklığı en yüksek olan fonumuzdur.

Tanım

Katkı paylarının bir kısmını veya tamamını ortaklık paylarına yatırarak sermaye kazancı ve temettü geliri elde etmek isteyen katılımcılara hitap eder. Uzun vadede yüksek getiri sağlamak için ara dönemlerde tasarruflarının değer kaybetme ihtimalini göze alabilen katılımcılar için uygundur. Bir başka deyişle ortaklık paylarına ilgi duyan agresif katılımcılar için Hisse Fon alternatiftir.

Hangi Katılımcılara Uygun?

Hisse Fon günlük fiyat oynaklığı aşağı ve yukarı yönde en sert olan fondur. Bu nedenle riskten kaçınmak isteyen katılımcılara uygun değildir. Borsa’da ortaklık paylarının genel fiyat hareketinin hemen hemen aynısını yansıtan fondur. Olumlu piyasa beklentilerinde veya koşullarında fiyatı en hızlı yükselen fon olurken, olumsuz piyasa beklentilerinde veya koşullarında fiyatı en hızlı düşen fondur. Ancak, emeklilik gibi uzun vadeli bir yatırım süreci sonunda ve istikrarlı piyasa ortamlarında getirisinin diğer fonlara göre daha yüksek olması beklenir. Yani, getiri beklentisi yüksek olduğu gibi riski yani fiyat oynaklığı da yüksek fondur.

Piyasalarla ilgili beklentiler olumluya döndüğünde, bu fırsattan yararlanmak için Hisse Fon’un oranı artırılabilir. Tersi durumda ise azaltılabilir. Ancak, fon karmanızı değiştirmek istediğinizde genel risk düzeyinizi ve risk algılamasına göre yatırım tavsiyelerimizi dikkate almanızı öneririz.

Yatırım Tavsiyesi

Ters Repo Ortaklık Payı

%90

%10

Yatırım tercihini belirlemek yerine birikimlerin yatırıma ne şekilde yönlendirileceği konusunda kararı portföy yöneticisine bırakan ve piyasa koşullarına göre portföy yöneticisinin en uygun portföy dağılımını gerçekleştireceğini düşünen katılımcılara uygundur. Şirketin fon yönetimi stratejisi ve uygulamalarına güvenen ve değişen piyasa koşullarına göre fon dağılım değişikliği yapmayı tercih etmeyen katılımcılar için uygun bir fondur. Katılımcılar, piyasa faiz hareketlerindeki oynaklıkların sertliği ölçüsünde kısa ve orta vadede negatif getirinin de oluşabileceğini dikkate almalıdırlar.

Hangi Katılımcılara Uygun?

Esnek Fon’u orta düzeyde risk taşıyan bir yatırım aracı olarak risk algılamanıza ve yatırım beklentinize uygun bir oranda tercih edebilirsiniz. Diğer fonlarımıza göre, piyasa beklentileri doğrultusunda portföy yöneticisi tarafından daha esnek olarak yönetilebilen bir fon olduğu ve orta seviyede risk düzeyine sahip olduğu için fon karmanızda uzun vadeli ve sürekli olarak bulundurabilirsiniz. Fon karmanızı değiştirmek istediğinizde genel risk düzeyinizi ve risk algılamasına göre yatırım tavsiyelerimizi dikkate almanızı öneririz.Esnek Fon olduğu için menkul kıymet dağılımı verilmemiştir. Bu dağılım tarih bazlı değişiklik gösterebilir.

Yatırım Tavsiyesi

Kamu Borçlanma Araçları

Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları EYF

Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları EYF, fon portföyünün %80’ini kamunun döviz cinsinden ve/veya dövize endeksi iç ve dış borçlanma senetlerine yatırır ve faiz geliri elde etmeyi hedefler. Fonun amacı devlet tarafından ihraç edilmiş iç ve dış borçlanma senetlerinin getirisinden faydalanabilmektir.

Tanım

Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları EYF, fon portföyünün en az %80’ini kamunun döviz cinsinden ve/veya dövize endeksi iç ve dış borçlanma senetlerine yatırır ve faiz geliri elde etmeyi hedefler. Ayrıca farklı enstrüman gruplarına yatırım yapmak suretiyle, geniş bir enstrüman yelpazesinden yararlanarak dövizin hareketine paralel getiri sağlamak isteyen katılımcılara uygundur. Hem Dolar hem Avro bazında yatırım yaparak parite riskini de dengeleyen fondur.

Hangi Katılımcılara Uygun?

Piyasalarla ilgili kısa ve orta vadeli beklentiler olumsuz olduğunda riskten kaçınmak ve bu durumu daha iyi getiri elde etme fırsatına dönüştürebilmek için riskli fonlarınızı azaltarak Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları Fon’unu portföyünüze bir süre için dahil edebilirsiniz. Farklı bir yatırım yaklaşımı olarak, riskli fonlara göre ters hareketini dikkate alarak, riskli fonlarınızın bir ölçüde dengeleyicisi olması için fon karmanızın içinde bir miktar Kamu Dış Borçlanma Araçları Fon’u seçebilirsiniz. Piyasaların alım fırsatı verdiği ve riski daha yüksek yatırım aracı içeren diğer emeklilik fonlarının fiyatları daha makul seviyelere geldiğinde Kamu Dış Borçlanma Araçları Fon’u oranını azaltmak ve daha riskli fonların oranını artırmak suretiyle olumlu piyasa beklentilerinden daha fazla faydalanabilirsiniz.

Yatırım Tavsiyesi

* Yukarıda verilmiş olan oranlar, fonların yatırım stratejisine uygun temsili oranlar olup mevcut durumdaki güncel oranları yansıtmamaktadır.

BE-4-HB-3-10032015-1-1 12

İŞVEREN GRUP EMEKLİLİK PLANI Teklif No: PLAN00012

Önerilen Fon Karması Hakkında

Tasarruflarını korumak ve düzenli getiri elde etmek isteyen, piyasalarla ilgili risklerden çekinen, çok az risk alabilen muhafazakar risk düzeyindeki katılımcılar için kısa, orta ve uzun vadeli perspektifte önerilen fon karmasıdır. Önerilen fon karması, piyasalardaki hafif hareketleri hissettirmez, çok sert piyasa hareketleri ise performansı bir miktar da olsa olumlu veya negatif yönlü etkileyebilir.

%40 Para Piyasası Likit-Kamu EYF + %60 Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Standart EYF FON KARMASI ÖNERİLERİ

Muhafazar Risk Grubu

Önerilen Fon Karması Hakkında

Birikim değerinin dalgalanmasından rahatsızlık duymakla birlikte, uzun vadede daha iyi getiri beklentisiyle az miktarda risk alabilen sınıftır.

Önerilen fon karması, piyasalardaki hafif hareketleri düşük oranda hissettirirken, çok sert piyasa hareketlerini ise muhafazakar risk grubuna göre daha fazla ölçüde olmak üzere olumlu veya negatif yönde hissettirir.

%50 Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Standart EYF + %50 Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları EYF Orta Altı Risk Grubu

Önerilen Fon Karması Hakkında

Birikim değerinin kısa ve orta vadede bir miktar dalgalanmasından rahatsızlık duymayan fakat fazla riskten de kaçınan risk sınıfıdır. Önerilen fon karması, piyasalardaki hafif ve sert hareketleri bir miktar hissettirirken, çok sert piyasa hareketlerini ise orta altı risk grubuna göre daha fazla ölçüde olmak üzere olumlu veya negatif yönde hissettirir.

%60 Esnek Fon + %40 Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Standart EYF Orta Risk Grubu

Önerilen Fon Karması Hakkında

Birikim değerinin kısa ve orta vadede dalgalanmasından pek rahatsızlık duymayan, uzun vadede daha yüksek getiri beklentisi nedeniyle orta düzeyin üzerinde risk almak isteyen, özellikle yaşı genç olan ve sisteme daha uzun süre katkı payı ödeyebilecek orta üstü risk düzeyindeki katılımcılara yöneliktir. Piyasalardaki hafif ve sert hareketlere karşı duyarlı bir fon karmasıdır.

%40 Esnek Fon + %40 Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Standart EYF + %20 Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF Orta Üstü

Önerilen Fon Karması Hakkında

Piyasalar konusunda bilgi sahibi olan, ortaklık paylarına ve uzun vadeli yatırımlara ilgi duyan, yüksek risk almak suretiyle kısa ve orta vadeli getiri dalgalanmalarından rahatsızlık duymayarak uzun vadede yüksek getiri sağlamak isteyen agresif risk grubundaki katılımcılara uygundur.

Piyasalardaki hafif ve sert hareketlere karşı oldukça duyarlı bir fon karmasıdır.

%30 Esnek Fon + %30 Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Standart EYF + %40 Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF Agresif

Önerilen Fon Karması Hakkında

Herhangi bir tercihi bulunmayan katılımcılara da sunulan standart fon karmasıdır.

%100 Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Standart EYF Standart Önerilen Fon

Şirketin Unvanı:Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş.

Adres:Halide Edip Adıvar Mahallesi, Darülaceze Caddesi, No:20 Kat:2/3, 34382, Şişli-İstanbul

E-Posta:info@halkemeklilik.com.tr

İnternet Adresi:www.halkemeklilik.com.tr

Bilgi Hattı:444 44 00Faks:0212 314 84 00 Emeklilik Gözetim Merkezi:www.egm.org.tr

Bireysel Emeklilik Sözleşmesi: Bireysel Emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olduğu emeklilik sözleşmesidir.

Gruba Bağlı Bireysel Emeklilik Sözleşmesi: Grup emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olduğu emeklilik sözleşmesidir.

İşveren Grup Emeklilik Sözleşmesi: Grup emeklilik planına bağlı olarak şirket ile sponsor kuruluşun taraf olarak yer aldığı ve katılımcı lehine yapılan emeklilik sözleşmesidir.

Katılımcının Bireysel Emeklilik Sistemine Girişi: Emeklilik sözleşmesi, şirket tarafından reddedilmediği takdirde, varsa blokaj süresinin tamamlanmasını müteakip, katkı payı olarak yapılan ilk ödemenin şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihte yürürlüğe girer. Teklifin şirket tarafından reddedilmesi halinde, verilen ödeme talimatları iptal ettirilir ve varsa yapılan tüm ödemeler hiçbir kesinti yapılmadan beş iş günü içinde ödeyene iade edilir.

Sponsor Kuruluşun Bireysel Emeklilik Sistemine Girişi: İşveren grup emeklilik sözleşmesinde, gruba sonradan dahil olan ve başka bir emeklilik sözleşmesi bulunmayan katılımcının sisteme giriş tarihi, ilgili grup emeklilik planına göre katılımcı ad ve hesabına katkı payı olarak yapılan ilk ödemenin şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihtir.

Cayma Hakkı ve Yapılan Ödemeler: Katılımcı, teklif formunun imzalanmasını veya teklifin onaylanmasını müteakip altmış gün içinde cayma hakkına sahiptir. Cayma halinde durum, katılımcı tarafından şirketin çağrı merkezine veya faksla yahut postayla şirkete bildirilir.

Cayma bildiriminin şirkete ulaşmasını müteakip verilen ödeme talimatları iptal ettirilir ve yapılan tüm ödemeler, fon toplam gider kesintisi haricinde hiçbir kesinti yapılmadan, varsa yatırım gelirleriyle birlikte on iş günü içinde ödeyene iade edilir.

Şirketin Sözleşmeyi Fesih Hakkı: Şirket ret hakkını sözleşme yürürlüğe girene kadar kullanabilir. Teklifin şirket tarafından reddedilmesi halinde, verilen ödeme talimatları iptal ettirilir ve varsa yapılan tüm ödemeler hiçbir kesinti yapılmadan beş iş günü içinde ödeyene iade edilir.

Giriş Aidatı: Katılımcının, bireysel emeklilik sistemine ilk defa katılması sırasında veya farklı bir şirkette ilk defa emeklilik sözleşmesi akdetmesi halinde, katılımcıdan veya sponsor kuruluştan, teklifin imzalandığı veya mesafeli satışta teklifin onaylandığı tarihte geçerli aylık brüt asgari ücret tutarı dikkate alınarak bu maddede belirtilen esaslar dahilinde giriş aidatı alınabilir.

Yönetim Gideri Kesintisi: Bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı payları üzerinden azami yüzde iki oranında yönetim gider kesintisi alınabilir.

Fon Toplam Gider Kesintisi: Fona ilişkin giderlerin karşılanması için fondan gider kesintisi yapılabilir. Bu kapsamda yapılacak toplam kesinti, fon işletim giderine ilişkin kesinti yüzbinde altı yirmibeş oranını aşmayacak şekilde fon içtüzüğünde belirlenmiştir. Fon içtüzüğünde belirlenen günlük kesinti oranına karşılık gelen yıllık oranın aşılıp aşılmadığı şirket tarafından her takvim yılı sonunda kontrol edilir. Bu kontrol, fon içtüzüğünde yer alan yıllık kesinti oranı ve o yıl için hesaplanan günlük ortalama fon net varlık değerine göre yapılır. Şirket tarafından her dönem sonunda yapılan kontrolde fon içtüzüğünde belirlenen oranların aşıldığının tespiti halinde, aşan tutar ilgili dönemi takip eden beş iş günü içinde şirketçe fona iade edilir.

Ödemeye Ara Verme Kesintisi: Emeklilik sözleşmesine göre ödenmesi öngörülen katkı paylarının vadesinde ödenmesi esastır. Ancak, emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödenmesine ara verilebilir. Vadesinde ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini müteakip üç ay içinde, ilgili hesaba herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda, ilgili sözleşmede ödemeye ara verildiği kabul edilir. Ödemeye ara verilmesi halinde ara verme süresi boyunca katılımcının birikiminden, ara verilen her tam ay için iki Türk Lirası’nı aşmayacak şekilde ek yönetim gideri kesintisi alınabilir. Emeklilik sözleşmesine göre ödenmesi önögörülen katkı payının ödeme tarihini müteakip bir yıl içinde, ilgili hesaba herhangi bir tutarda katkı payı ödemesi yapılmaması durumunda bireysel emeklilik hesabına ilişkin olarak emeklilik gözetim merkezine şirket tarafından ödenen sabit giderler katılımcının bireysel emeklilik hesabındaki birikiminden indirilir.

Benzer Belgeler