• Sonuç bulunamadı

Firmanın yurtdışı faaliyeti ile PRY modelinin altbaşlıklarının ilişkisi

6. UYGULAMA

6.2 Anket Sonuçlarının One-Way ANOVA ile Yorumlanması

6.2.3 Firmanın yurtdışı faaliyeti ile PRY modelinin altbaşlıklarının ilişkisi

Anket firmaların yurtdışında faaliyetlerin olup olmadığı sorularak verilen cevaplar 2 grup olarak değerlendirilmiştir.

Yok: 0 grubu Var: 1 grubu

Her bir proje risk yönetimi alt grubu bu 2 grup için SPSS’de değerlendirilmiştir. a. Tanımlama-yurtdışı faaliyeti:

H0: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetimindeki tanımlama aktivitelerinin verimliliği arasında bir ilişki yoktur.

H1: Firmanın yurtdışında faaliyetin olup olmaması ile proje risk yönetimindeki tanımlama aktivitelerinin verimliliği arasında bir ilişki vardır.

Belirlenen 2 grup arasında anlamlı fark olup olmadığını görmek ve ortalamaları elde etmek için SPSS’ de one-way anova ve Post Hoc testleri uygulanmış ve gruplar arası sigma değerine(p=0.033<0.05) göre gruplar arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür. Elimizde sadece 2 grup olduğu için ortalama değerlerine bakarak; 1 grubunun 0 grubundan daha başarılı olduğunu söylenebilir.

Bu durumda yurtdışında faaliyeti bulunan firmalar, yurtdışında faaliyeti bulunmayan firmalara göre proje risk yönetiminin tanımlama aktivitelerini daha başarılı gerçekleştirmektedirler. Sonuç olarak H0 hipotezi yanlış ve H1 hipotezi doğrudur. b. Kültür-yurtdışı faaliyeti:

H0: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetimi kültürünün gelişmişliği arasında bir ilişki yoktur.

H1: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetimi kültürünün gelişmişliği arasında bir ilişki vardır.

Belirlenen 2 grup arasında anlamlı fark olup olmadığını görmek ve ortalamaları elde etmek için SPSS’ de one-way anova ve Post Hoc testleri uygulanmış ve gruplar arası sigma değerine(p=0.021<0.05) göre gruplar arasında anlamlı fark olduğu gözlenmiştir. Elimizde sadece 2 grup olduğu için ortalama değerlerine bakarak; 1 grubunun 0 grubundan daha başarılı olduğunu söylenebilir.

Bu durumda yurtdışında faaliyeti bulunan firmalar, yurtdışında faaliyeti bulunmayan firmalara göre proje risk yönetimi kültürleri daha gelişmiştir. Sonuç olarak H0 hipotezi yanlış ve H1 hipotezi doğrudur

c. İnanç-yurtdışı faaliyeti:

H0: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetimine duyulan inancın gelişmişliği arasında bir ilişki yoktur.

H1: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetimine duyulan inancın gelişmişliği arasında bir ilişki vardır.

Belirlenen 2 grup arasında anlamlı fark olup olmadığını görmek ve ortalamaları elde etmek için SPSS’ de one-way anova ve Post Hoc testleri uygulanmış ve gruplar arası sigma değerine(p=0.014<0.05) göre gruplar arasında anlamlı fark olduğu gözlenmiştir. Elimizde sadece 2 grup olduğu için ortalama değerlerine bakarak; 1 grubunun 0 grubundan daha başarılı olduğunu söylenebilir.

Bu durumda yurtdışında faaliyeti bulunan firmalar, yurtdışında faaliyeti bulunmayan firmalara göre proje risk yönetiminin gerekliliğine daha çok inanırlar. Sonuç olarak H0 hipotezi yanlış ve H1 hipotezi doğrudur.

d. Süreç-yurtdışı faaliyeti:

H0: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetim süreçlerini gerçekleştirmekteki başarısı arasında bir ilişki yoktur.

H1: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetim süreçlerini gerçekleştirmekteki başarısı arasında bir ilişki vardır.

Belirlenen 2 grup arasında anlamlı fark olup olmadığını görmek ve ortalamaları elde etmek için SPSS’ de one-way anova ve Post Hoc testleri uygulanmış ve gruplar arası sigma değerine(p=0.108>0.05) göre gruplar arasında anlamlı fark olmadığı gözlenmiştir. Bu sonuca göre firmanın proje risk yönetim süreçlerini gerçekleştirmedeki başarısı firmanın yurtdışında faaliyeti olup olmamasından bağımsızdır. Sonuç olarak H1 hipotezi yanlış ve H0 hipotezi doğrudur.

e. Deneyim-yurtdışı faaliyeti:

H0: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetimi deneyimi arasında bir ilişki yoktur.

H1: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetimi deneyimi arasında bir ilişki vardır.

Belirlenen 2 grup arasında anlamlı fark olup olmadığını görmek ve ortalamaları elde etmek için SPSS’ de one-way anova ve Post Hoc testleri uygulanmış ve gruplar arası sigma değerine(p=0.003<0.05) göre gruplar arasında anlamlı fark olduğu gözlenmiştir. Elimizde sadece 2 grup olduğu için ortalama değerlerine bakarak; 1 grubunun 0 grubundan daha başarılı olduğunu söylenebilir.

Bu durumda yurtdışında faaliyeti bulunan firmalar, yurtdışında faaliyeti bulunmayan firmalara göre proje risk yönetiminde daha deneyimliler. Sonuç olarak H0 hipotezi yanlış ve H1 hipotezi doğrudur.

f. Uygulama-yurtdışı faaliyeti:

H0: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetimini uygulama başarısı arasında bir ilişki yoktur.

H1: Firmanın yurtdışında faaliyetinin olup olmaması ile proje risk yönetimini uygulama başarısı arasında bir ilişki vardır.

Belirlenen 2 grup arasında anlamlı fark olup olmadığını görmek ve ortalamaları elde etmek için SPSS’ de one-way anova ve Post Hoc testleri uygulanmış ve gruplar arası sigma değerine(p=0.000<0.05) göre gruplar arasında anlamlı fark olduğu gözlenmiştir. Elimizde sadece 2 grup olduğu için ortalama değerlerine bakarak; 1 grubunun 0 grubundan daha başarılı olduğunu söylenebilir.

Bu durumda yurtdışında faaliyeti bulunan firmalar, yurtdışında faaliyeti bulunmayan firmalara göre proje risk yönetimini uygulama konusunda daha başarılılar. Sonuç olarak H0 hipotezi yanlış ve H1 hipotezi doğrudur.

Çizelge 6.6: Yurtdışı Faaliyeti Özet Tablosu

Tanımlama Kültür İnanç Süreç Deneyim Uygulama İlişki Var>Yok Var>Yok Var>Yok Yok Var>Yok Var>Yok Doğru

Hipotez H1 H1 H1 H0 H1 H1

Sonuç olarak proje risk yönetiminin tanımlama aktivitelerin başarısı, firmanın proje risk yönetim kültürü, firmanın proje risk yönetiminin gerekliliğine duyduğu inancın seviyesi, firmanın proje risk yönetimindeki deneyimi ve firmanın proje risk yönetimini uygulamadaki başarısı firmanın yurtdışında faaliyeti olup olmamasına bağlı oalrak değişebilmektedir. Ancak firmanın proje risk yönetim süreçlerini gerçekleştirmedeki başarısı yurtdışında faaliyeti olup olmamasından bağımsızdır.