• Sonuç bulunamadı

TMS 34 Ara Dönem Finansal Raporlama Standardında Mesleki Yargı Kullanımı Gerektiren Durumların Tespiti

GEREKTİREN DURUMLAR

TMS 33 Hisse Başına Kazanç Standardı kapsamında yönetimin takdirinde olan durumlarda mesleki yargı kullanımını gerektiren bir durum tespit edilememiştir

2.1.22 TMS 34 Ara Dönem Finansal Raporlama Standardında Mesleki Yargı Kullanımı Gerektiren Durumların Tespiti

TMS 34’e göre mesleki yargı kullanımı gerektiren durumlar aşağıda verilen Tablo 23’deki gibi tespit edilmiştir.

Tablo 23

TMS 34 Ara Dönem Finansal Raporlama Standardında Mesleki Yargı Kullanımı Gerektiren Durumlar Tahmin Gereken Yerler Seçimlik Durumlar Yönetimin Takdirinde Olan Noktalar Meslek Mensubunun Takdirinde Olan Noktalar

43.2.1. 6.3.1. 15.4.1. 20.4.2. 21.4.3. 26.4.4. 39.4.5. Kaynak: Yazar

2.1.22.1 TMS 34’e Göre Tahmin Gereken Yerlerde Mesleki Yargı Kullanımı TMS 34 Ara Dönem Finansal Raporlama Standardı kapsamında tahmin gereken yerlerde mesleki yargı kullanımını gerektiren bir durum tespit edilememiştir.

2.1.22.2 TMS 34’e Göre Seçimlik Durumlarda Mesleki Yargı Kullanımı Konu: Muhasebe politikalarındaki değişikliğin yansıtılma yöntemleri.

Dayanak: 39.2.1. Muhasebe politikalarındaki bir değişiklik, yeni bir Standart veya Yorum tarafından öngörülen geçiş dönemi hükümleri dışında, aşağıdaki şekilde yansıtılır:

a) TMS 8’e göre cari yılın önceki ara dönemlerine ilişkin finansal tabloların düzeltilmesi ve yıllık finansal tablolarda düzeltilecek olan önceki yılların karşılaştırılabilir ara dönemlerine ilişkin finansal tabloların düzeltilmesi suretiyle yansıtılır.

b) Tüm geçmiş dönemler için yeni bir muhasebe politikasının uygulanmasının kümülatif etkisinin yılın başında tespit edilmesinin pratik olmadığı durumlarda, cari finansal yılın önceki ara dönemlerine ilişkin finansal tablolar ve önceki yıllara ait karşılaştırmalı ara dönem finansal tabloları, yeni muhasebe politikasının geçmişe dönük uygulanabileceği en erken tarihten itibaren düzeltilir.

Kapsamı: Standardın 43. maddesinde, muhasebe politikalarındaki bir değişikliğin yansıtılma yöntemlerine yer verilmiş olup, her iki yöntemden hangisinin seçileceğine mesleki yargı ile karar verilebilmektedir.

2.1.22.3 TMS 34’e Göre Yönetimin Takdirinde Olan Durumlarda Mesleki Yargı Kullanımı

Konu: Ara dönem finansal tablolardaki bilgi sunumu.

Dayanak: 6.3.1. Zaman ve maliyet unsurları göz önüne alındığında ve daha önce raporlanan bilgilerin tekrarını önlemek amacıyla bir işletmenin ara dönemlerde yıllık finansal tablolarındaki bilgilere kıyasla daha az bilgi sunması öngörülebilir veya işletme bu yöntemi seçebilir. Bu Standart, özet finansal tablolar ve seçilmiş dipnotlardan oluşan ara dönem finansal raporlamanın asgari içeriğini tanımlar. Ara dönem finansal raporlama ile en son yıllık tam finansal tablo setinde yer alan finansal bilgilerin güncellenmesi amaçlanır. Bu çerçevede, ara dönemde yeni faaliyetler, olaylar ve durumlar üzerinde odaklanılır ve daha önce raporlanan finansal bilgilerin tekrarından kaçınılır.

Kapsamı: Standardın 6. maddesinde yönetime, ara dönem finansal tablolardaki bilgi sunumu konusunda takdir hakkı verilmiştir.

2.1.22.4 TMS 34’e Göre Meslek Mensubunun Takdirinde Olan Durumlarda Mesleki Yargı Kullanımı

Konu: Önemli olmayan güncellemelerin tahmini.

Dayanak: 15.4.1. Bir işletmenin ara dönem finansal raporunun kullanıcısı, işletmenin en son yıllık finansal raporuna da ulaşabilecektir. Bu nedenle, ara dönem finansal rapor kapsamındaki notlarda, en son yıllık raporda yer verilmiş bulunan bilgilerde göreceli olarak önemli olmayan güncellemeler sağlanması zorunlu değildir. Ara dönemde, işletmenin finansal durumu ve faaliyet sonuçlarında en son yıllık raporlama döneminden sonra meydana gelen değişikliklerin anlaşılması açısından önemli nitelikteki işlem ve olayların açıklanması daha yararlıdır.

Kapsamı: Standardın 15. maddesinde meslek mensubu, ara dönemde, işletmenin finansal durumu ve faaliyet sonuçlarında en son yıllık raporlama döneminden sonra meydana gelen değişikliklerin anlaşılması açısından önemli nitelikteki işlem ve olayların ne olduğuna mesleki yargısını kullanarak karar verebilmektedir. Kullanacağı karar finansal tablolar üzerinde değişiklik yapacaktır.

Konu: Gelir tablosunun sunumu.

Dayanak: 20.4.2. Ara dönem raporlar, aşağıda belirtilen dönemlere ilişkin (özet veya tam) ara dönem finansal tabloları içerir:

b) Cari ara dönem kapsamlı gelir tablosu ve cari yıla ilişkin hesap dönemi başından ara dönem sonuna kadar olan faaliyetleri kapsayan kümülatif gelir tablosu ile bir önceki yılın aynı ara dönemlerine ilişkin kapsamlı gelir tabloları (cari ve yılbaşından bugüne kadar). TMS 1 (2008 yılında yayımlanan)’de izin verildiği gibi bir ara dönem rapor, her bir dönem için tek bir kapsamlı gelir tablosu veya kar veya zarar bileşenlerini gösteren bir tablo (bireysel gelir tablosu) ve kar veya zararla başlayan ve diğer kapsamlı gelir bileşenlerini gösteren ikinci bir tablo (kapsamlı gelir tablosu) sunabilir.

Kapsamı: Standardın 20. maddesi meslek mensubuna, tek bir bireysel gelir tablosu) ve kar veya zararla başlayan ve diğer kapsamlı gelir bileşenlerini gösteren ikinci bir tablo sunma konusunda takdir hakkı vermiş olup, meslek mensubu mesleki yargısını kullanarak karar verebilmektedir.

Konu: Faaliyetlerin mevsimsellik durumunun tahmini.

Dayanak: 21.4.3. Faaliyetleri önemli ölçüde mevsimsel nitelikli olan bir işletme için, cari ara dönem raporlama tarihinden önceki on iki aylık ve önceki yıla ilişkin on iki aylık döneme isabet eden karşılaştırmalı finansal bilgiler daha yararlı olabilir. Dolayısıyla, faaliyetleri önemli ölçüde mevsimsellik gösteren işletmelerin bir önceki paragrafta belirtilen bilgilere ek olarak bu finansal bilgileri de açıklamayı dikkate alması teşvik edilir.

Kapsamı: Standardın 21. maddesinde meslek mensubu, işletme faaliyetlerinin önemli ölçüde mevsimsel nitelikte olup olmadığına mesleki yargısını kullanarak karar verebilmektedir. Buna göre ek açıklamalar yapıp yapmama konusunda çalışma yapılacaktır.

Konu: Önemli ölçüde değişikliğin tahmini.

Dayanak: 26.4.4. Bir ara dönemde raporlanan bir tutarın tahmininin, finansal yılın son ara döneminde önemli ölçüde değiştiği, ancak son ara dönem için ayrı bir ara dönem

finansal rapor düzenlenmediği durumda; tahminlerde meydana gelen değişikliklerin niteliği ve tutarları finansal yıla ilişkin yıllık finansal tablolarda bir not olarak açıklanır. Kapsamı: Standardın 26. maddesinde meslek mensubu, bir ara dönemde raporlanan bir tutarın tahmininin önemli ölçüde değişip değişmediği konusunda mesleki yargısını kullanabilecek ve ona göre finansal tablolarda not açıklama konusunda karar verebilecektir.

Konu: Önemli ölçüde değişikliğin tahmini.

Dayanak: 26.4.4. Bir ara dönemde raporlanan bir tutarın Tahmininin, finansal yılın son ara döneminde önemli ölçüde değiştiği, ancak son ara dönem için ayrı bir ara dönem finansal rapor düzenlenmediği durumda; tahminlerde meydana gelen değişikliklerin niteliği ve tutarları finansal yıla ilişkin yıllık finansal tablolarda bir not olarak açıklanır. Kapsamı: Standardın 26. maddesinde meslek mensubu, bir ara dönemde raporlanan bir tutarın tahmininin önemli ölçüde değişip değişmediği konusunda mesleki yargısını kullanabilecek ve ona göre finansal tablolarda not açıklama konusunda karar verebilecektir.

Konu: Ertelemenin uygun olup olmadığının tahmini.

Dayanak: 39.4.5. Finansal yıl boyunca düzensiz olarak katlanılan maliyetler; sadece, finansal yılsonu itibariyle bu tür maliyetlerin tahmini edilmesinin veya ertelenmesinin uygun olduğu durumlarda, ara dönem raporlama amaçlarına yönelik olarak da tahmini edilir veya ertelenir.

Kapsamı: Standardın 39. maddesinde meslek mensubu, düzensiz olarak katlanılan maliyetlerin tahmini edilmesinin veya ertelenmesinin uygun olup olmadığı konusunda mesleki yargısını kullanabilecektir. Buna göre düzensiz maliyetlere yönelik tahminlerde bulunabilecektir.

2.1.23 TMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü Standardında Mesleki Yargı

Outline

Benzer Belgeler