• Sonuç bulunamadı

4. ENTEGRE RAPORLAMA UYGULAMASI VE SEKTÖREL

4.9. Sektörel Entegre Raporlama Uygulamaları

4.9.1. Finans Sektöründe Entegre Raporlama Örneği

Sürdürülebilirlik global toplumun gündeminde yer alan ve giderek ehemmiyetini arttıran bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Küreselleşen çevrenin etkisiyle paydaş beklentileri işletmelerin risklerini de görme talebinde bulunmasıyla sürdürülebilirlik raporlaması yapmaya başlayan işletmeler fazla doküman oluşası neticesinde entegre raporlamaya doğru yol almaya başlamışlardır.

Türkiye’de özellikle finans sektöründe ki işletmelerin şeffaflık ve risk yönetim uygulamaları paydaşları açısından büyük önem arz etmektedir.

Türk Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), sürdürülebilirlik konusundaki hedeflerini kurumsal sosyal sorumluluk, sürdürülebilirliğin finansmanı, bankanın iç ve dış çevresel sosyal etkilerinin yönetimi ile insan kaynağı ve eğitim alanlarında bütçe plan ve izlem hedefleriyle bütünleşik olarak belirlemiştir.

TSKB’nin hizmet faaliyetlerinden kaynaklanan dolaylı riskin ölçümlenmesi ve yönetilmesi konusundaki yaklaşımı, yatırım tutarı büyüklüğünden bağımsız olarak kredi verilecek her projenin çevresel ve sosyal riskinin ölçümlenmesidir.

TSKB, çevresel ve sosyal etki yönetiminde hem banka içi faaliyetlerinden kaynaklanan tüketim rakamlarını hem de kredilendirme hizmetlerinden kaynaklanan dolaylı riski dikkate almaktadır.

TSKB kalkınma ve yatırım bankacılığı faaliyetlerinin yanı sıra sürdürülebilirlik faaliyetleri konusunda çevre yönetim sistemleri standartları olan ISO 14001 ve ISO 14064’ e sahiptir.

Türk Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) 2009 yılında yayınladığı sürdürülebilirlik raporuyla Türk finans sektöründe bir ilke imza atmıştır. 2013 yılındaki raporu da GRI A+ onayı ile yine bir ilk olma özelliği taşımaktadır. 2014 yılında Sürdürülebilirlik Komitesi kurularak matriks yapıyı oluşturma çalışmalarına

92

başlamıştır. TSKB 2015 yılı itibarı ile sürdürülebilirlik raporunu GRI G4 formatında yayınlamıştır.

CDP Türkiye’nin ilk adımı 2010 yılı başında hayata geçirilmiştir. CDP Türkiye tarafından 2013 ve 2015 yıllarında İklim Değişikliği Liderliği ödülüne layık görülen TSKB, Türkiyenin ilk karbon-nötr bankası olarak yaptığı etkinliklerin de karbon ayak izi konusunda duyarlı davranmaktadır. Sıfır Karbon organizasyon çalışmalarına devam eden TSKB, sürdürülebilirliğin tüm boyutlarıyla sahiplenilmesine ve içselleştirilmesine önem vermektedir.

TSKB 2016 yılı itibarıyla finansal ve sürdürülebilirlik başarımını Entegre Rapor ile sunmaya başlayarak Türk finans sektöründeki öncü konumundadır. 2017 yılını kapsayan entegre raporunda güvence mektubu çalışması yapılmıştır. Akademisyenlerden oluşan danışma kurulunun oluşturulmasıyla entegre raporlamada ki yolculuklarına devam etmektedir.

Bir başka finans sektörü kuruluşu olan Garanti Bankası, henüz Türkiye’de çevre yönetimi, sürdürülebilir olma durumu belirmemişken 2006 yılında başlattıkları kadın girişimciler programı ve 2007 hayata geçirdikleri “kâğıtsız bankacılık” gibi uygulamalar ile sürdürülebilirlik konusunda uzun yıllardır başarılı çalışmalar ortaya koymaktadır. 2014 yılında bu çalışmaları daha bütüncül bir yaklaşım altında toplamak amacı ile Yönetim Kurulu onaylı Sürdürülebilirlik Politikasını ve Stratejisini yayınlamıştır.

2010 yılından beri faaliyet gösteren Sürdürülebilirlik Komitesi 2010 yılında Sürdürülebilirlik raporunu yayınlamıştır. 2012 yılından beri tam zamanlı bir Sürdürülebilirlik Ekibi kuran banka, 2013’te GRI (Global Reporting Initiative) standartlarında, A seviyesinde, 2014’te de GRI G4 “Kapsamlı” Kriteri ile uyumlu rapor yayınlayan ilk Türk Bankası olarak tarihte yer almıştır.

Banka Ekim 2015 yılında Sürdürülebilirlik Politika kapsamına yeni bir konu ekleyerek iklim değişikliğiyle mücadele için İklim Değişikliği Eylem Planı’nı halka açıklamıştır. Bu plana göre iklim değişikliği kapsamındaki çalışmalarını; karbonu fiyatlandırmak ve yenilenebilir enerji yatırımlarını önceliklendirmek, ormansızlaşmayı azaltmak, iklim değişikliği adaptasyonuyla su risklerini yönetmek ve yeşil ofis standartları oluşturmak başlıkları altında yoğunlaştırmıştır. Ayrıca plan ve projelerini yıllık olarak CDP İklim Değişikliği ve CDP Su Programları aracılığıyla raporlamaktadır.

93

İklim değişikliğine dair izlemlerini başarılı bir şekilde entegre etmiş olan Garanti Bankası sürdürülebilirlik uygulamaları sonucu olarak 2015 ve 2016 yıllarında “CDP İklim Değişikliği Liderliği” ödülüne layık görülerek üst üste iki sene A listesinde yer alan Türkiye’den ilk şirket olmuştur.

Garanti Bankası 2014 yılında BIST Sürdürülebilirlik Endeksi ve BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde yer almaya hak kazandıktan sonra, 2015 yılında ilk kez Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dâhil olarak sürdürülebilirliği tüm faaliyetlerine başarıyla entegre ettiğini kanıtlamıştır. Üst üste 3 yıldır bu endekste yer almaya hak kazanan Türkiye’den tek şirkettir. Bu endekslere ek olarak Garanti, FTSE4Good ve Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endekslerinde de yer almaktadır.

Faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olan gördüğü sürdürülebilirlik yaklaşımı ile girişimcilik ve kadının güçlenmesi alanlarında pek çok adıma imza atmıştır. Bunlardan ilki 2014 yılında Birleşmiş Milletler’in “Kadının Güçlenmesi Prensipleri”ne imza atan ilk Türk bankası olma özelliğini kazandırmıştır. 2015 yılındaysa “HeforShe” girişimini destekleyerek cinsiyet eşitliği konusuna dikkat çekmiştir. Bunların yanı sıra “Sürdürülebilirlik Komitesi” altında kadının güçlenmesi konusunun üst yönetim tarafından ele alındığı Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’nu kurdu.

2016 Nisan ayında 4. Sürdürülebilirlik Raporunu yayınlamıştır. Bu rapor için her yıl denetime tabi tuttuğu Seragazı emisyonlarının su tüketimi, enerji tüketimi, yenilenebilir enerji portföyü ile Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme sürecinin yanı sıra, toplumsal yatırım programları için ilk defa denetim alınmıştır.

Sürdürülebilirlik raporlamasının en önemli konularından biri paydaş beklentileridir. Garanti Bankası bu kapsamda hem kendi kurumu hem de paydaşları için önemli olan noktaları belirleyebilmek ve raporu bu değerde düzenleyebilmek için veri analizleri yapmaktadır.

Banka olarak sürdürülebilirlik konusunda faaliyetlerini gerçekleştirirken müşterilerine doğru, kapsamlı bilgi ve güvenilir yönlendirme sağlayabilmek adına destek olmakla beraber inceleme, değerlendirme ve takip aşamalarında da danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Türkiye Entegre Raporlama Ağı (ERTA)nın kurucu üyelerinden olan Garanti Bankası 2017 yılı verilerine ait ilk entegre raporunu yayınlamıştır. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin finans sektörünün enternasyonel platformda tanınmasını

94

sağlayan Garanti Bankası bu uzun entegre yolculuğunda dış ülkelerde ki iyi modelleri ülkemize getirmeyi planlamakta ve uygulamaktadır.

Yapılan görüşmelerde entegre raporun işletmeye duyulan güveni arttırdığı, paydaş ilişkilerinin daha şeffaf bir şekilde gerçekleştiği anlaşılmıştır. Garanti Bankası yönetimine göre; entegre rapor şekilden ziyade; değer yaratma odaklıdır ve maliyetlerinde bir artışa neden olmamaktadır. Entegre rapor; aynı zamanda avantaj sağlayarak bankanın itibarını olumlu yönde etkileyerek sektöründe ayrıcalıklı hale getirmiştir.