• Sonuç bulunamadı

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

2. Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (Devamı) 2.24 Teknik Karşılıklar (Devamı)

Şirket, beş yıllık geçmiş hasar verisi 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle oluştuğu için, 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle gerçekleştirdiği muallak tazminat karşılıkları ile ilgili hesaplamalarda “Standart”

yöntemini kullanmıştır (17 no’lu dipnot).

AZMM hesaplamaları yapılırken daha homojen bir veri setiyle hesaplama yapılabilmesini teminen büyük hasar olarak nitelendirilen uç hasarlar ayrı bir dosyada Genelge’de öngörülmüş olan istatistiki yöntemlerle elimine edilebilmektedir. Şirket, 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle yaptığı hesaplamalar sırasında büyük hasar elemesi yapmamıştır. Ayrıca söz konusu AZMM hesaplamaları brüt olarak yapılmakta ve Şirket’in yürürlükte bulunan veya ilgili reasürans anlaşmalarına bağlı olarak net tutarlar belirlenmektedir.

Şirket, 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle ferdi kaza branşında hasar gelişimlerini diğer aktüeryal yöntem ve modeller uygulayarak istatistiksel olarak değerlendirmiştir. Söz konusu aktüeryal değerlendirmelerde, ihtiyatlılık gereği ve Hazine Müsteşarlığı’nın 38681552-306.99/25237 sayı ve 12 Ağustos 2014 tarihli iznine istinaden sektör ortalaması kullanmıştır. Bu doğrultuda, Şirket ferdi kaza branşı için hesaplamış olduğu 139,695 TL (31 Aralık 2013: 219,719 TL) tutarındaki net ilave karşılığı, gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş hasar karşılıklarına ilave ederek finansal tablolarına yansıtmıştır. Bununla birlikte Şirket, 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle, genel zararlar branşı için beş yıllık geçmiş hasar verisi bulunmadığından, muallak tazminat karşılıkları ile ilgili hesaplamalarda, Teknik Karşılıklar Yönetmeliği ve 18 Ekim 2010 tarih ve 2010/16 sayılı Genelge’de yeni faaliyete başlanan branşlara ilişkin olarak öngörülen esaslar dikkate alınmıştır.

Bu çerçevede, Şirket aktüeri tarafından yapılan hesaplamalara göre 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle 17,587 TL (31 Aralık 2013: 3,673 TL) tutarında gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş muallak tazminat karşılığı hesaplanmıştır.

Şirket, 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle, yeni faaliyete başlanılan branşlar için muallak tazminat karşılıklarının yeterliliğinin ölçülmesi amacıyla, her dönem sonunda branşlar itibarıyla muallak tazminat karşılığı yeterlilik tablosu düzenlenir. Yeterlilik tablosu düzenlemesi sırasında ve muallak tazminat karşılığı hesabında; tahakkuk etmiş ve hesaben tespit edilmiş muallak tazminat karşılıkları ile gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş muallak tazminatlar karşılıkları dikkate alınır. Bu çerçevede, ayrılan muallak tazminat karşılığının, bu karşılıkların konusu olan dosyalara ilişkin olarak gerçekleşmiş olan tazminat bedeli toplamına oranı olan muallak tazminat karşılığı yeterlilik oranını gösterir. Bu branşlara ilişkin muallak tazminat karşılığı yeterlilik oranının %100’ün üstünde olması halinde, bu oran ile %100 oranı arasındaki fark, cari dönem muallak tazminat karşılığı ile çarpılarak yeterlilik oranı fark tutarı bulunur. Yeterlilik oranı fark tutarı her bir branş için ayrı ayrı ilave edilerek cari yılda ayrılacak nihai muallak tazminat karşılığı hesaplanır. Şirket, 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle yapmış olduğu muallak tazminat karşılığı yeterliliği hesaplaması sonucunda, muallak tazminat karşılığı yeterlilik oranı

%100’ün altında kalan branş bulunmadığından, muallak tazminat karşılığı yeterlilik farkı olarak ilave karşılık ayırmamıştır.

Matematik Karşılıklar

Matematik karşılıklar, Hazine Müsteşarlığı tarafından onaylı tarifeler ile belirlenmiş bir yıldan uzun vadeli risk teminatı içeren ferdi kaza poliçeleri için ayrılan aktüeryal matematik karşılığından oluşmaktadır. Şirket’in uzun vadeli ferdi kaza sigorta sözleşmeleri uyarınca alınan primlerden idare ve tahsil masrafları ve komisyonlarının indirilmesi sonucu kalan tutar matematik karşılığı olarak ayrılmaktadır. Şirket, 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle 620,202 TL (31 Aralık 2013: 420,412 TL) tutarında matematik karşılığı ayırmıştır (17 no’lu dipnot).

1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

3. Önemli Muhasebe Tahminleri ve Hükümleri

Finansal tabloların hazırlanması, bilanço tarihi itibariyle raporlanan varlıklar ve yükümlülüklerin tutarlarını, şarta bağlı varlıkların ve yükümlülüklerin açıklanmasını ve hesap dönemi boyunca raporlanan gelir ve giderlerin tutarlarını etkileyebilecek tahmin ve varsayımların kullanılmasını gerektirmektedir. Muhasebe değerlendirme, tahmin ve varsayımları, geçmiş tecrübe ve diğer faktörler ile o günün koşullarıyla gelecekteki olaylar hakkında makul beklentiler dikkate alınarak sürekli olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme ve tahminler, yönetimin mevcut olaylar ve işlemlere ilişkin en iyi bilgilerine dayanmasına rağmen, fiili sonuçlar varsayımlarından farklılık gösterebilir.

Şirket için en önemli muhasebe tahmini yürürlükte olan poliçelerinden doğacak olan hasar ödemelerine ilişkin nihai yükümlülüklerin tahmin edilmesidir. Sigortacılık ile ilgili yükümlülüklerin tahmin edilmesi, doğası itibariyle çok sayıda belirsizliğin değerlendirilmesini içerir.

4. Sigorta ve Finansal Riskin Yönetimi Sigorta riski

Sigorta sözleşmelerine ilişkin risk, sigorta konusu olayın gerçekleşmesi ihtimali ve bu olaydan kaynaklanacak olan hasar tutarının bilinemiyor olmasıdır. Sigorta sözleşmelerinin doğası gereği, söz konusu risk rastlantısaldır ve dolayısıyla tam olarak tahmin edilemez.

Fiyatlandırma ve karşılık ayırma metodlarına ihtimal teorisinin uygulandığı bir poliçe portföyünde, Şirket’in sigorta sözleşmeleriyle ilgili olarak maruz kaldığı temel risk, ödenen hasar ve tazminatların sigortacılık karşılıklarının kayıtlı değerlerinin üstünde gerçekleşmesidir.

Sigorta riskinin (sigorta edilen azami tutar) branş bazında dağılımı aşağıda özetlenmiştir:

30 Eylül 2014 31 Aralık 2013

Ferdi kaza 423,387,536 367,928,123

Finansal kayıplar 192,508,495 136,102,816

Makine kırılması 70,902,000 43,935,000

Hastalık 5,000 5,000

Toplam 686,803,031 547,970,939

Duyarlılık analizleri

Finansal risk

Şirket, sahip olduğu finansal varlıklar, reasürans varlıkları ve sigortacılık yükümlülüklerinden dolayı finansal risklere maruz kalmaktadır. Özet olarak temel finansal risk, finansal varlıklardan sağlanan gelirlerin, sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerin karşılanmasında yetersiz kalmasıdır. Finansal riskin en önemli bileşenleri piyasa riski (kur riski, piyasa değeri faiz oranı riski, nakit akımı faiz oranı riski ve fiyat riskini içerir), kredi riski ve likidite riskidir.

Şirket’in genel risk yönetimi programı, finansal piyasaların değişkenliğine ve bunun Şirket’in finansal performansı üzerindeki muhtemel olumsuz etkilerinin asgari seviyeye indirilmesine yoğunlaşmaktadır. Şirket, herhangi bir türev finansal enstrüman kullanmamaktadır. Risk yönetimi, Şirket yönetimi tarafından Yönetim Kurulu’nca onaylanmış usuller doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.

1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

4. Sigorta ve Finansal Riskin Yönetimi (Devamı) (a) Piyasa riski

i. Nakit akım ve piyasa değeri faiz oranı riski

30 Eylül 2014 ve 31 Aralık 2013 tarihleri itibariyle Şirket’in değişken faiz oranlı finansal varlık ve yükümlülükleri bulunmadığından faiz oranlarının değişiminden kaynaklanan faiz oranı riskine maruz kalmamaktadır.

ii. Kur riski

Şirket, döviz cinsinden alacak ve borçların Türk Lirası’na çevrilmesinden dolayı döviz kuru değişikliklerinden doğan döviz riskine maruz kalmaktadır. Bu riskler, döviz pozisyonunun analiz edilmesi ile takip edilmektedir.

30 Eylül 2014 tarihi itibariyle Euro, TL karşısında % 10 oranında değer kazansaydı/kaybetseydi ve diğer tüm değişkenler sabit kalsaydı, Euro cinsinden alacak ve borçların çevrimi dolayısıyla oluşacak kur farkı karı/zararı sonucu vergi öncesi kar 82 TL (31 Aralık 2013: 29,652 TL) daha yüksek / düşük olacaktı.

iii. Fiyat riski

30 Eylül 2014 ve 31 Aralık 2013 tarihleri itibariyle Şirket’in fiyat riskine konu finansal varlık ve yükümlülüğü bulunmadığından piyasadaki fiyatların değişiminin etkisinden doğan fiyat riskine maruz kalmamaktadır.

(b) Kredi riski

Finansal varlıkların mülkiyeti, karşı tarafın sözleşmenin şartlarını yerine getirmeme riskini taşır.

Şirket’in kredi riski, banka mevduatları, aracı kurumlardan olan prim alacakları ile reasürans alacaklarından kaynaklanmaktadır. Bu riskler, Şirket yönetimi tarafından karşı tarafa olan toplam kredi riski olarak görülmektedir.

Şirket kredi ve alacaklar olarak sınıflandırılan sigorta faaliyetlerinden kaynaklanan alacaklarının kredi riskini, karşı taraf seçiminde uyguladığı prosedürler ile takip etmekte ve sınırlandırmaktadır. Bu alacaklar ile ilgili diğer açıklamalar 12 no’lu dipnotta yapılmıştır.

Şirket’in kredi ve alacak grubu dışında kalan ve kredi riskine tabi finansal varlıkları genellikle Türkiye’de yerleşik bankalarda tutulan vadeli ve vadesiz mevduatı temsil etmekte ve bu varlıklar yüksek kredi riskine sahip olarak kabul edilmemektedir.

(c) Likidite riski

Şirket, sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerin karşılanabilmesi için elinde bulunan nakit kaynakları kullanmaktadır. Likidite riski, makul bir maliyet dahilinde, borçların ödenmesi için yeterli nakdin bulunmaması riskidir. Yönetim, söz konusu borçların ödenmesine yetecek tutarda fon bulundurulmasıyla ilgili limitleri belirler.

1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

4. Sigorta ve Finansal Riskin Yönetimi (Devamı) (c) Likidite riski (Devamı)

Aşağıdaki tablo, Şirket’in finansal ve sigorta yükümlülüklerinin bilanço tarihi itibariyle sözleşmeden kaynaklanan veya beklenen vadelerine kalan sürelerine göre dağılımını göstermektedir. Tabloda gösterilen tutarlar iskonto edilmemiş nakit akımlarıdır:

Sözleşmeden kaynaklanan nakit akımları

3 aya

30 Eylül 2014 kadar Toplam

Sigortacılık faaliyetlerinden borçlar (19 no’lu dipnot) 84,584 84,584

Diğer ilişkili taraflara borçlar (45 no’lu dipnot) 170,038 170,038

Diğer çeşitli borçlar (19 ve 47.1 no’lu dipnot) 42,996 42,996

Toplam 297,618 297,618

Sözleşmeden kaynaklanan nakit akımları

3 aya

31 Aralık 2013 kadar Toplam

Sigortacılık faaliyetlerinden borçlar (19 no’lu dipnot) 1,375,320 1,375,320

Diğer çeşitli borçlar (19 ve 47.1 no’lu dipnot) 234,670 234,670

Diğer ilişkili taraflara borçlar (45 no’lu dipnot) 105,052 105,052

Toplam 1,715,042 1,715,042

Beklenen nakit akımları

3 aya 5 yıldan

30 Eylül 2014 kadar 3 ay - 1 yıl 1 yıl - 5 yıl uzun Toplam

Kazanılmamış primler karşılığı - net (*) 69,987 1,270,545 27,977,584 29,318,116

Muallak tzaminat karşılığı - net 1,086,728 1,086,728

Matematik karşılığı - net - - 620,202 - 620,202

Toplam 69,987 2,357,273 28,597,786 - 31,025,046

Beklenen nakit akımları

3 aya 5 yıldan

31 Aralık 2013 kadar 3 ay - 1 yıl 1 yıl - 5 yıl uzun Toplam

Kazanılmamış primler karşılığı - net (*) 44,505 1,001,009 23,479,627 - 24,525,141

Muallak tzaminat karşılığı - net - 899,748 - - 899,748

Matematik karşılığı - net - - 420,412 - 420,412

Toplam 44,505 1,900,757 23,900,039 - 25,845,301

(*) Bir yıldan uzun vadeli poliçeler üzerinden hesaplanan kazanılmamış primler karşılığı yukarıdaki tabloda bir yıldan uzun vadeli olarak gösterilmiş ve tamamı bilançoda kısa vadeli olarak sınıflandırılmıştır.

Şirket yukarıda belirtilen yükümlülükleri, aktifinde yer alan nakit ve nakit benzeri varlıklar ile karşılamayı öngörmektedir.

1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

4. Sigorta ve Finansal Riskin Yönetimi (Devamı) Finansal araçların makul değeri

Makul değer, finansal araçların, zorunlu bir satış veya tasfiye işlemi dışında gönüllü taraflar arasındaki bir cari işlemde, el değiştirebileceği bir tutar olup, eğer varsa teşkilatlanmış bir piyasada işlem gören fiyatı ile en iyi şekilde belirlenir.

Finansal araçların tahmini makul değerleri, Şirket tarafından mevcut piyasa bilgileri ve uygun değerleme yöntemler kullanılarak tespit edilmektedir. Ancak piyasa bilgilerini değerlendirip makul değerleri tahmin edebilmek yorum ve muhakeme gerektirmektedir.

Aşağıdaki yöntem ve varsayımlar, makul değeri belirlenebilen finansal araçların makul değerinin tahmininde kullanılmıştır:

Finansal varlıklar

Yılsonu kurlarıyla çevrilen dövize dayalı olan bakiyelerin makul değerlerinin, kayıtlı değerlerine yaklaştığı kabul edilmektedir. Nakit ve nakit benzerlerinin makul değerlerinin kısa vadeli olmaları dolayısıyla kayıtlı değerlerine yaklaştığı kabul edilmektedir. Esas faaliyetlerden alacakların kayıtlı değerinin makul değerlerini gösterdiği tahmin edilmektedir.

Finansal yükümlülükler

Esas faaliyetlerden borçlar ile diğer parasal borçların kayıtlı değerlerinin makul değerlerine yakın olduğu tahmin edilmektedir.

Sermaye yönetimi

Şirket’in sermayeyi yönetirken amaçları:

- Hazine Müsteşarlığı’nın gerekli gördüğü sermaye yeterliliği şartlarını yerine getirmek, - Şirket’in işletmelerin devamlılığı ilkesi çerçevesinde varlığını sürdürmek ve faaliyetlerin

devamını sağlayabilmektir.

Şirket’in, finansal tabloların hazırlanma tarihi itibariyle, sermaye yeterliliğinin ölçülmesine ilişkin yönetmelik çerçevesinde hesaplanan 30 Eylül 2014 tarihli asgari gerekli özsermayesi 4,414,114 TL (31 Aralık 2013: 13,240,955 TL )’dir. Bu çerçevede, Şirket’in 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle toplam özsermayesi, 19 Ocak 2008 tarihinde yayımlanan Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Sermaye Yeterliliklerinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca belirlenen gerekli asgari özsermayeden 17,497,499 TL (31 Aralık 2013:

6,761,139 TL ) fazla durumdadır.

5. Bölüm Bilgileri

2.3 no’lu dipnotta açıklanmıştır.

6. Maddi Duran Varlıklar

6.1 Dönemin tüm amortisman giderleri ile itfa ve tükenme payları: Şirket, ilişkili şirketlerden BNP Paribas Cardif Hayat A.Ş. ile sabit kıymetlerini ortak kullanmakta olup, söz konusu sabit kıymetlere ait amortisman giderleri ile itfa ve tükenme paylarını belirli oranlarda bölüşmektedir.

30 Eylül 2014 tarihi itibariyle kayıtlı maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ilişkin olarak 227,002 TL’si (1 Ocak - 30 Eylül 2013: 329,697 TL) Şirket’e, 380,915 TL’si (1 Ocak - 30 Eylül 2013: 223,094 TL) ise BNP Paribas Cardif Hayat A.Ş.’ye ait olmak üzere toplam 607,917 TL tutarında cari dönem amortisman gideri ile itfa ve tükenme payı bulunmakta olup, söz konusu cari dönem amortisman giderleri ile itfa ve tükenme paylarının 132,736 TL’si (1 Ocak - 30 Eylül 2013: 88,851 TL) Şirket’e aittir.

1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

6. Maddi Duran Varlıklar (Devamı)

6.2 Amortisman hesaplama yöntemleri ile bu yöntemlerde yapılan değişikliklerin dönemin amortisman giderlerinde meydana getirdiği artış (+) veya azalış (-): Yoktur (31 Aralık 2013:Yoktur).

6.3 Cari dönemde duran varlık hareketleri:

6.3.1 Satın alınan, imal veya inşa edilen maddi duran varlıkların maliyeti: 120,231 TL, (1 Ocak - 30 Eylül 2013: 49,460 TL).

6.3.2 Satılan veya hurdaya ayrılan maddi duran varlık maliyeti: Yoktur, (1 Ocak - 30 Eylül 2013: Yoktur).

6.3.3 Cari dönemde ortaya çıkan değerleme artışları:

6.3.3.1 Varlık maliyetlerinde (+): Yoktur, (30 Eylül 2013: Yoktur).

6.3.3.2 Birikmiş amortismanlarda (-): Yoktur (30 Eylül 2013: Yoktur).

6.3.4 Yapılmakta olan yatırımların niteliği, toplam tutarı, başlangıç ve bitiş tarihi ve tamamlama derecesi: Yoktur, (30 Eylül 2013: Yoktur).

Maddi duran varlık hareket tablosu:

1 Ocak 30 Eylül

2014 İlaveler Transferler Çıkışlar 2014

Maliyet:

2013 İlaveler Transferler Çıkışlar 2013

Maliyet:

Şirket’in finansal kiralama işlemlerinde kiracı olarak edindiği maddi duran varlığı bulunmamaktadır.

1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

7. Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller Yoktur (31 Aralık 2013: Yoktur).

8. Maddi Olmayan Duran Varlıklar

1 Ocak 2014 İlaveler 30 Eylül 2014 Maliyet:

Haklar 737,181 81,752 818,933

Birikmiş itfalar:

Haklar (643,468) (61,039) (704,507)

Net kayıtlı değer 93,714 20,713 114,426

1 Ocak 2013 İlaveler 30 Eylül 2013 Maliyet:

Haklar 683,925 24,253 708,178

Birikmiş itfalar:

Haklar (544,566) (79,701) (624,267)

Net kayıtlı değer 139,359 83,911

9. İştiraklerdeki Yatırımlar Yoktur (31 Aralık 2013: Yoktur).

10. Reasürans Varlıkları

30 Eylül 2014 31 Aralık 2013 Reasürans faaliyetlerinden alacaklar (12.1 no’lu dipnot) 369,346 - Kazanılmamış primler karşılığı reasürör payı (17 no’lu dipnot) 134,130 82,523 Matematik karşılığı reasürör payı (17 no’lu dipnot) 71,824 46,686

Ertelenmiş komisyon gelirleri (17 no’lu dipnot) (8,038) (5,228)

1 Ocak - 1 Temmuz - 1 Ocak - 1 Temmuz - 30 Eylül 2014 30 Eylül 2014 30 Eylül 2013 30 Eylül 2013

Reasürans Gelirleri/(Giderleri)

Resürörlerden alınan komisyonlar 257,564 96,636 114,593 55,064

Kazanılmamış primler karşılığı

değişiminde reasürör payı 51,608 15,136 30,542 13,762

(17 ve 24 no’lu dipnotlar) Muallak tazminat karşılığı

değişiminde reasürör payı 36,703 10,253 24,437 51,552

Matematik karşılıklar değişimde reasürör payı 25,139 8,962 9,227 5,468

Ödenen tazminat reasürör payı 14,174 3,774 9,631 2,378

Reasürörlerden alınan komisyonların ertelenmesi 2,810 733 (729) (1,827)

Reasürörlere devredilen primler (24 no’lu dipnot) (485,211) (175,722) (247,296) (115,825)

1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

11. Finansal Varlıklar

11.1 Kuruluşun faaliyetlerine uygun, sunulan kalemlerin alt sınıflamaları:

Şirket’in 30 Eylül 2014 ve 31 Aralık 2013 tarihleri itibarı ile menkul kıymeti bulunmamaktadır.

Kredi ve alacaklar 30 Eylül 2014 31 Aralık 2013

Esas faaliyetlerden alacaklar 1,547,526 1,032,824

Toplam (12.1 no’lu dipnot) 1,547,526 1,032,824

11.2 Yıl içinde ihraç edilen hisse senedi dışındaki menkul kıymetler: Yoktur (31 Aralık 2013:

Yoktur).

11.3 Yıl içinde itfa edilen borçlanmayı temsil eden menkul kıymetler: Yoktur (31 Aralık 2013:

Yoktur).

11.4 Bilançoda maliyet bedeli üzerinden gösterilmiş menkul kıymetlerin ve finansal duran varlıkların borsa rayiçlerine göre, borsa rayiçleri üzerinden gösterilmiş menkul kıymetlerin ve finansal duran varlıkların maliyet bedellerine göre değerlerini gösteren bilgi: Yoktur (31 Aralık 2013: Yoktur).

11.5 Menkul kıymetler ve bağlı menkul kıymetler grubu içinde yer alıp işletmenin ortakları, iştirakleri ve bağlı ortaklıklar tarafından çıkarılmış bulunan menkul kıymet tutarları ve bunları çıkaran ortaklıklar: Yoktur (31 Aralık 2013: Yoktur).

11.6 Finansal varlıklarda son üç yılda meydana gelen değer artışları: Yoktur (31 Aralık 2013:

Yoktur).

11.7 - 11.9 Finansal varlıklara ilişkin diğer açıklamalar

30 Eylül 2014 ve 31 Aralık 2013 tarihleri itibariyle Şirket’in satılmaya hazır finansal varlığı bulunmamaktadır.

12. Krediler ve Alacaklar

12.1 Alacakların, ticari müşterilerden olan alacaklar, ilgili taraflardan olan alacaklar, peşin ödemeler için (gelecek aylara, yıllara ait ödemeler) ve diğerleri biçiminde sınıflanması:

30 Eylül 2014 31 Aralık 2013

Aracılardan alacaklar 1,178,036 1,031,611

Reasürans faaliyetlerinden alacaklar (10 no’lu dipnot) 369,346 -

Banka garantili kredi kartlarından alacaklar 144 1,213

Esas faaliyetlerden alacaklar (11.1 no’lu dipnot) 1,547,526 1,032,824 Vadesi gelmiş bulunan ve henüz vadesi gelmeyen alacaklar için ayrılan şüpheli alacak tutarları:

a) Kanuni ve idari takipteki alacaklar: Yoktur (31 Aralık 2013: Yoktur).

b) Sigortacılık faaliyetlerinden alacaklar karşılığı: Yoktur (31 Aralık 2013: Yoktur).

1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

12. Krediler ve Alacaklar (Devamı)

12.2 İşletmenin ortaklar, iştirakler ve bağlı ortaklıklarla olan alacak - borç ilişkisi:

İlişkili taraflar ile olan işlem ve bakiyeler 45 no’lu dipnotta detay olarak açıklanmıştır.

12.3 Alacaklar için alınmış olan ipotek ve diğer teminatların toplam tutarı: Yoktur (31 Aralık 2013: Yoktur).

12.4 Yabancı paralarla temsil edilen ve kur garantisi olmayan alacak ve borçlar ile aktifte mevcut yabancı paraların ayrı ayrı tutarları ve TL’ye dönüştürme kurları: Şirket’in yabancı para ile temsil edilen esas faaliyetlerden alacağı bulunmamaktadır (31 Aralık 2013:

Yoktur).

12.5 - 12.7 Krediler ve alacaklara ilişkin diğer açıklamalar:

Esas faaliyetlerinden alacakların vade analizi aşağıdaki gibidir:

30 Eylül 2014 31 Aralık 2013

3 aya kadar 1,547,526 1,032,824

Toplam 1,547,526 1,032,824

Şirket’in 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle sigortacılık faaliyetlerinden alacaklar karşılığı ve esas faaliyetlerden kaynaklanan şüpheli alacaklar karşılığı bulunmamaktadır (31 Aralık 2013:

Yoktur).

13. Türev Finansal Araçlar

Yoktur (31 Aralık 2013: Yoktur).

14. Nakit ve Nakit Benzerleri

1 Ocak - 30 Eylül 2014 ve 2013 tarihlerinde sona eren dönemlere ait nakit akım tablosuna esas teşkil eden nakit ve nakit benzerleri 2.12 no’lu dipnotta gösterilmiş olup Şirket’in banka mevduatlarının detayı aşağıda yer almaktadır:

30 Eylül 2014 31 Aralık 2013

Banka mevduatları 34,174,509 30,014,131

Banka garantili ve üç aydan kısa vadeli

kredi kartı alacakları 1,324,009 1,388,385

Vadeli mevduatların ağırlıklı ortalama faiz oranları:

Yıllık faiz oranı (%)

30 Eylül 2014 31 Aralık 2013

TL 9.3 9.1

Euro - 7.6

1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

15. Sermaye

Ödenmiş Sermaye:

Şirket’in tamamı ödenmiş 10,300,000 (31 Aralık 2013: 10,300,000) adet hisse senedi bulunmaktadır. Şirket’in hisse senetlerinin her biri 1 TL nominal değerde olup toplam nominal değer 10,300,000 TL’dir (31 Aralık 2013: 10,300,000 TL).

1 Ocak - 30 Eylül 2014 ve 2013 dönemleri itibariyle hisse senetlerinde hareket bulunmamaktadır.

Yasal Yedekler:

Kanuni defterlerdeki birikmiş karlar, aşağıda belirtilen kanuni yedeklerle ilgili hüküm haricinde dağıtılabilirler. Türk Ticaret Kanunu’na göre, yasal yedekler birinci ve ikinci tertip yasal yedekler olmak üzere ikiye ayrılır. Türk Ticaret Kanunu’na göre birinci tertip yasal yedekler, şirketin ödenmiş/çıkarılmış sermayesinin %20’sine ulaşılıncaya kadar, kanuni net karın

%5’i olarak ayrılır. İkinci tertip yasal yedekler ise ödenmiş/çıkarılmış sermayenin %5’ini aşan dağıtılan karın %10’udur. Türk Ticaret Kanunu’na göre, yasal yedekler ödenmiş/çıkarılmış sermayenin %50’sini geçmediği sürece sadece zararları netleştirmek için kullanılabilir, bunun dışında herhangi bir şekilde kullanılması mümkün değildir.

Yasal yedeklerin dönem içindeki hareketleri aşağıdaki gibidir:

2014 2013

Dönem başı - 1 Ocak 420,656 365.263

Geçmiş yıl karından transfer - 55,394

Dönem sonu - 30 Eylül 420,656 420,656

16. Diğer Yedekler ve İsteğe Bağlı Katılımın Sermaye Bileşeni

Özsermaye içerisinde yer alan diğer yedekler ile ilgili bilgi 15 no’lu dipnotta yer almaktadır.

17. Sigorta Borçları ve Reasürans Varlıkları

17.1 Şirketin hayat ve hayat dışı dallar için tesis etmesi gereken teminat tutarları ile varlıklar itibariyle hayat ve hayat dışı dallara göre tesis edilmiş teminat tutarları:

30 Eylül 2014 31 Aralık 2013 Hayat dışı dallar için tesis

edilmesi gereken teminat tutarı 2,422,762 3,046,657

Hayat dışı dallar için tesis edilen teminat tutarı (*)

(43 no’lu dipnot) 3,907,929 3,645,047

(*) Sigortacılık Kanunu’na istinaden çıkarılan ve 7 Ağustos 2007 tarih ve 26606 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Mali Bünyelerine İlişkin Yönetmelik’in 4. maddesi gereğince, sigorta şirketleri ile hayat ve ferdi kaza branşında faaliyet gösteren emeklilik şirketleri, sermaye yeterliliği hesabı sırasında bulunan gerekli özsermaye miktarının üçte birine denk düşen Minimum Garanti Fonu tutarını sermaye yeterliliği hesabı döneminde teminat olarak tesis etmekle yükümlü kılınmıştır. Ancak, Minimum Garanti Fonu, asgari kuruluş sermaye miktarları toplamının üçte birinden az olamaz. Şirket’in 30 Eylül 2013 tarihi itibariyle hesaplamış olduğu Minimum Garanti Fonu, asgari kuruluş sermaye miktarları toplamının üçte birinden az olduğundan, Şirket tesis edilmesi gereken teminat tutarını asgari kuruluş sermaye miktarları toplamının üçte biri olarak belirlemiştir. Ayrıca Hazine Müsteşarlığı farklı branşlar için, ilave teminat tesis edilmesini isteyebilir.

1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR

(Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası (“TL”) olarak gösterilmiştir.)

17. Sigorta Borçları ve Reasürans Varlıkları (Devamı)

17.2 Şirketin hayat poliçe adetleri ile dönem içinde giren, ayrılan hayat ve mevcut hayat sigortalıların adet ve matematik karşılıkları: Yoktur (31 Aralık 2013: Yoktur).

17.3 Hayat dışı sigortalara dallar itibariyle verilen sigorta teminatı tutarı: 4 no’lu dipnotta açıklanmıştır.

17.4 Şirketin kurduğu emeklilik yatırım fonları ve birim fiyatları: Yoktur (31 Aralık 2013:

Yoktur).

17.5 Portföydeki katılım belgeleri ve dolaşımdaki katılım belgeleri adet ve tutar: Yoktur (31 Aralık 2013: Yoktur).

17.6 Dönem içinde giren, ayrılan, iptal edilen ve mevcut bireysel emeklilik ve grup emeklilik katılımcılarının adetçe portföy tutarları: Yoktur (1 Temmuz - 30 Eylül 2014: Yoktur), (1 Ocak - 30 Eylül 2013: Yoktur), (1 Temmuz - 30 Eylül 2013: Yoktur).

17.7 Kar paylı hayat sigortalarında kar payının hesaplanmasında kullanılan değerleme yöntemleri: Yoktur (1 Temmuz - 30 Eylül 2014: Yoktur), (1 Ocak - 30 Eylül 2013: Yoktur), (1 Temmuz - 30 Eylül 2013: Yoktur).

17.8 Dönem içinde yeni giren bireysel emeklilik katılımcılarının adet ile brüt ve net katılım paylarının bireysel ve kurumsal olarak dağılımları: Yoktur (1 Temmuz - 30 Eylül 2014:

Yoktur), (1 Ocak - 30 Eylül 2013: Yoktur), (1 Temmuz - 30 Eylül 2013: Yoktur).

17.9 Dönem içinde başka şirketten gelen bireysel emeklilik katılımcılarının adet ile brüt ve net katılım paylarının bireysel ve kurumsal olarak dağılımları: Yoktur (1 Temmuz - 30 Eylül 2014: Yoktur), (1 Ocak - 30 Eylül 2013: Yoktur), (1 Temmuz - 30 Eylül 2013: Yoktur).

17.10 Dönem içinde şirketin hayat portföyünden bireysel emekliliğe geçen bireysel emeklilik

17.10 Dönem içinde şirketin hayat portföyünden bireysel emekliliğe geçen bireysel emeklilik

Benzer Belgeler