• Sonuç bulunamadı

Fauller ve Fena Hareketler Direkt serbest vuruş – Topu elle tutmak

Belgede 2019/20 (sayfa 162-168)

Kural Değişikliklerinin Detayları (Kural sırasına göre düzenlenmiştir)

Kural 12- Fauller ve Fena Hareketler Direkt serbest vuruş – Topu elle tutmak

Eğer kaleci topu el ile atarak doğrudan rakip takımın kalesine sokarsa, kale vuruşu kararı verilir.

Açıklama

Kural 12'deki topu elle oynama paragrafıyla tutarlı olması için düzenlenmiştir.

Kural 12- Fauller ve Fena Hareketler Direkt serbest vuruş – Topu elle tutmak Düzeltilmiş metin

"Topu elle tutmak" bölümünün ana kısmı yeniden yazılmıştır (sayfa 104-105’e bakınız).

163

Açıklama

Futbolda özellikle "kasti olmayan" elle oynamanın hangi şartlar altında ihlal olacağına ilişkin olarak elle oynama konusunda daha net ifadeler gereklidir. Yeniden düzenleme aşağıdaki ilkeleri takip etmektedir:

futbol bir golün el/kol ile atılmasını (kazara olsa bile) kabul etmemektedir eğer bir oyuncu eli/kolu sayesinde topun kontrolünü elde ederse ve gol atmak ya da gol fırsatı yaratmak gibi büyük bir avantaj kazanırsa, futbol bu oyuncunun cezalandırılmasını beklemektedir

bir oyuncunun düşerken destek için kollarını vücudu ile zemin arasına koyması doğaldır

eli/kolu omuz seviyesinin üzerine çıkarmak nadiren "doğal" bir pozisyondur ve bir oyuncu eli/kolu bu konumdayken risk almaktadır, bu duruma yerde kaymak (kayarak müdahaleler) dahildir

eğer top oyuncunun vücudundan ya da yakın olan başka bir oyuncudan (iki takım oyuncusu da dahil olmak üzere), ele/kola çarpıyorsa, bu teması engellemek neredeyse imkansızdır

1. Direkt serbest vuruş – Topu elle tutmak Düzeltilmiş metin

Kaleci kendi ceza sahası dışında elle oynama konusunda diğer oyuncularla aynı kısıtla-malara sahiptir. Bir kaleci kendi ceza alanı içinde doğrudan serbest vuruş gerektiren bir elle oynama ihlalinde bulunamaz; ya da bunun ilişkili herhangi bir ceza alamaz ancak endirekt serbest vuruşa neden olan elle oynama ihlallerinde bulunabilir.

Eğer bir kaleci kendi ceza sahası içerisinde elle oynama izni olmadığı halde topu elle oynarsa,rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir ancak disiplin cezası uygulanmaz.

Oyun Kuralları 2019/20 | Kural Değişikliklerinin Detayları

Açıklama

Kaleciler, takım arkadaşları tarafından ayakla atılan bir pas sonrasında ya da bir taç atışı sonrasında, yahut topu oyuna bıraktıktan sonra yeniden topu eline alamaz.

Eğer eline alırsa, bu bir endirekt serbest vuruş gerektirir ve bu veya herhangi başka bir kural dışı elle oynama; umut vaat eden bir atağı ya da gol ya da bariz gol şansını engellese dahi disiplin cezasını gerektirmez.

2. . Endirekt serbest vuruş Düzeltilmiş metin

Kaleci kendi ceza sahası içerisindeyken aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa bir endirekt serbest vuruş kararı verilir:

topu oyuna bırakmadan, eli/kolu ile altı saniyeden daha uzun süre kontrol ederse topu oyuna bıraktıktan sonra top başka bir oyuncuya temas etmeden önce eli/kolu ile topa tekrar dokunursa

kalecinin topu oyuna sokmak için topa açıkça vurduğu veya vurmaya çalıştığı durumlar hariç, aşağıdaki durumlarda topa eli/kolu ile temas ederse:

· takım arkadaşı topu ayakla bilerek kalecisine gönderirse

takım arkadaşının taç atışından top doğrudan kendisine geldiğinde ·

Açıklama

Kol kelimesinin eklenmesi, topu elle oynamaya ilişkin Kuralın diğer kısımları ile tutarlı olunmasını sağlamaktadır

Kaleci topu oyuna sokmak için açıkça vurursa ya da vurmaya teşebbüs ederse, bu durum topu elle oynamaya ilişkin hiçbir niyet göstermez. Eğer topu uzaklaş-tırma denemesi başarısız ise, kaleci herhangi bir ihlal işlemeden topu eline alabilir.

165

3. . Disiplin cezaları Düzeltilmiş metin

Eğer bir oyuncu ya da takım görevlisi maçın başlangıcında oyun alanına girmeden önce ihraç edilmesini gerektiren bir ihlal yaparsa, hakem oyuncunun ya da takım görevlisinin maçta yer almasını engelleme yetkisine sahiptir (bkz. Kural 3.6);

hakem diğer fena hareketleri de rapor edecektir.

Bir oyuncu ya da takım görevlisi oyun alanı içerisinde ya da oyun alanı dışında, rakip oyuncuya, takım arkadaşına, maç görevlisine ya da diğer herhangi bir kişiye ya da Oyun Kurallarına ihtar veya ihraç gerektiren bir ihlal yaparsa, ihlalin şekline göre cezalandırılır.

(…)

Yalnızca bir oyuncuya, yedek oyuncuya, değiştirilmiş oyuncuya ya da takım görevlisine kırmızı ya da sarı kart gösterilebilir.

Açıklama

Kırmızı ve sarı kartlar artık takım görevlilerine de gösterilebilir (Kural 5'e bakınız).

3. Disiplin cezaları – Kart göstermek için oyunun tekrar başlatılmasını geciktirme İlave metin

Hakem bir oyuncuya sarı kart göstermeye veya oyundan ihraç etmeye karar ver-diğinde, ceza uygulanana kadar normal şartlarda oyun tekrar başlatılmayacaktır, ancak ihlalde bulunmayan takım serbest vuruşu hızlıca kullanırsa, açık bir gol atma fırsatı varsa ve hakem henüz disiplin cezası uygulama prosedürünü başlatmadıysa, oyunun hızlı başlamasına izin verilecektir. Disiplin cezası, oyunun bir sonraki duruşunda uygulanır. Eğer ihlal rakibin bariz gol atma şansını engelliyorsa, ihlali yapan oyuncuya ihtar verilir.

Oyun Kuralları 2019/20 | Kural Değişikliklerinin Detayları

Açıklama

Bir atak bazen ihtar veya ihraç gerektiren ihlalle durdurulur ve atak yapan takım kaybettiği atak şansını tekrar kazanmak için hızlı serbest vuruş kullanır. Bu yeni atağın rakibe ihtar/ihraç vermek için durdurulması net biçimde adil değildir ancak eğer hakem savunma yapan takımı ihtar/ihraç prosedürünü başlatarak meşgul etti ise, hızlı serbest vuruş kullanımına izin verilmez. Bariz gol şansı ihlali için oyuncuya ihtar verilir ve ihraç edilmez çünkü atak tekrar başlamıştır. (tıpkı BGŞ ihlalinde avantaj uygulaması gibi)

3. Disiplin cezaları – Bir golün kutlanması İlave metin

Aşağıdaki durumlarda, gol iptal edilse bile oyuncuya ihtar verilmelidir:

(…)

Açıklama

Uygunsuz gol kutlamalarında ihtarlar, gol iptal edilse bile uygulanacaktır çünkü bu kutlamanın etkisi (güvenlik, oyunun imajı vb.) gol verilmesi ile aynıdır.

3. Disiplin eylemi – Takım görevlileri İlave metin

Yeni bölüm- ‘Takım görevlileri’ - bir takım görevlisinin hangi ihlaller nedeniyle uyarılacağı, ihtar ya da ihraç edileceğini belirlemek için eklenmiştir (sayfa 112).

Açıklama

Takım görevlileri tarafından yapılan fena hareketler için uygulanan SK/KK'ların doğru kullanımı, Kurallar kapsamındaki ana uyarı/SK/KK ihlalleri dahil edilerek desteklenecektir.

167

4. Fauller ve fena hareketlerden sonra oyunun tekrar başlaması Düzeltilmiş metin

Eğer top oyundaysa ve bir oyuncu bir fiziksel ihlali oyun alanı içerisinde yaparsa:

Rakibe karşı bir ihlalde bulunuyorsa – endirekt veya direkt serbest vuruş veya penaltı vuruşu verilir

Takım arkadaşına, yedek oyuncuya, değiştirilmiş veya ihraç edilmiş bir oyun-cuya, takım görevlisine veya maç görevlisine karşı bir ihlalde bulunursa bir direkt serbest vuruş veya penaltı vuruşu verilir

Herhangi diğer bir kişiye bir ihlalde bulunursa hakem atışı verilir

Tüm sözlü ihlaller endirekt serbest vuruş ile cezalandırılır.

Açıklama

Fiziksel ihlaller için uygulanan farklı tekrar başlatma şekillerinin ve maç görevlisine olsa dahi tüm sözlü ihlallerin bir endirekt serbest vuruş ile cezalandırılacağı onaylanmıştır.

4. Fauller ve fena hareketlerden sonra oyunun tekrar başlaması İlave metin

Eğer bir ihlal oyun alanı dışında bir oyuncu tarafından, bir oyuncuya, yedek oyuncuya, değiştirilmiş oyuncuya veya kendi takımının takım görevlisine yapılırsa, oyun, ihlalinin yapıldığı yere en yakın sınır çizgisi üzerinden bir endirekt serbest vuruş ile tekrar başlatılır

Açıklama

Endirekt serbest vuruş kararının verilebilmesi için ihlalin bir oyuncu tarafından takım arkadaşına veya kendi takım görevlilerine, yedeklerine vb. yapılması gerektiğinin açıklanmasıdır.

Oyun Kuralları 2019/20 | Kural Değişikliklerinin Detayları

4. Fauller ve fena hareketlerden sonra oyunun tekrar başlaması Düzeltilmiş metin

Eğer oyun alanının içinde veya dışında ayakta duran bulunan bir oyuncu, bir rakip oyuncuya bir cisim(maç topundan başka) fırlatırsa veya vurursa oyuncu, rakip yedek oyuncuya, değiştirilmiş oyuncuya veya ihraç edilmiş bir oyuncuya, ya da takım görevlisine veya maç görevlisine veya maç topuna bir cisim (top dahil)fırlatırsa veya vurursa, oyun, cismin kişiye veya topa isabet ettiği veya edebileceği yerden bir direkt serbest vuruş ile tekrar başlatılır.

Açıklama

Birisine veya topa bir cismi tekmeleyerek vurmak, bir cismi fırlatmak ile aynı şekilde cezalandırılır.

Belgede 2019/20 (sayfa 162-168)

Benzer Belgeler