• Sonuç bulunamadı

2018 Nisan ve Mayıs aylarında Karpaz yarımadasındaki okul ziyaretleri

“Akdeniz bölgesindeki deniz kaplumbağalarının korunması” başlıklı MAVA destekli projemiz kapsamında, Dipkarpaz ve Yeni Erenköy ilkokul ve ortaokullarında (toplamda dört okul) dört ders düzenlenmiştir. Dr. Damla Beton büyük bir Caretta bireyine ait karapaks ve kafatasına ait örneklerin gösterimi ile birlikte deniz kaplumbağalarının korunmasının önemi üzerine sunum yapmıştır.

Damla ayrıca uydu vericisini tanıtmış, Karpaz’daki deniz kaplumbağalarının korunması bağlamında kaplumbağa göçünü anlatmıştır. Öğrencilere her

isimlendirdikleri yeşil kaplumbağaların Karpaz sahillerinden başlayan göçlerini izleyebilecekler.

İlk kez düzenlenen SPOT Caretta Festivali

Ramazan Bayramı tatili süresindeki 23 – 24 Ağustos günleri boyunca deniz kaplumbağası festivali Dipkarpaz köyünde düzenlenmiştir.

Etkinliğimizin temel amacı her yaz Karpaz bölgesinde yuvalayan dünyaca önemli deniz kaplumbağaları üzerine desteği ve farkındalığı

festivali göstermeyi de hedefledik. Festival Perşembe gecesi Karpaz proje koordinatörü Dr.

Damla Beton, deniz kaplumbağası uzmanı ve Gazimağusa proje yöneticisi Dr. Burak Ali Çiçek, Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Çoşkun ve Çevre Koruma Dairesi Gazimağusa Bölge Müdürü Burak Çelik tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı. Kıbrıslı türk rock müzik grupları Perşembe ve Cuma akşamları köyün merkezinde yer alan ve yapıldığından bu yana ilk kez kullanılan (AB fonu ile yapılmış) festival alanında konser vediler. Yerel üreticiler tezgahlar açarak, ev yapımı börek, köfte, kebap, içecek ve diğer atıştırmalıklardan sattılar.

Plastik atıkları azaltmak için katılımcıların şişe ve bardaklarını tekrar doldurabilecekleri soğuk su sebilleri yerleştirildi. Kaplumbağa Koruma Cemiyeti bilgi alanı oluşturularak bu alanda broşür dağıtma, para toplama amaçlı kaplumbağa eşyaları satma ve katılımcıların gün içinde düzenlenen plaj aktivitelerine katılımı yönünde teşvik etme gibi aktiviteler yönetilmiştir.

Ayfilon belediye plajına taşınarak, 300 katılımcı kaplumbağaların yaşam döngüsü, tehditleri ve koruma girişimleri konusunda yerel gönüllülerden bilgi alma firsatı bulmuştur.

Günün geri kalan zamanında çocuklar ve aileleri için kaplumbağa olma yarışı, ip çekme ve kumdan kale yapma yarışması gibi oyun aktiviteleri sürekli olarak devam etti. Gün batımında ise Karpaz sakinleri ve tatilciler her biri 100 insan civarında

“Akdeniz bölgesindeki deniz kaplumbağalarının korunması (Kuzey Kıbrıs önerisi)” projesi kapsamında MAVA tarafından desteklenmiştir.

Yeni Alagadi bilgi merkezinin açılması.

İlkbahar aylarında Alagadi merkez istasyonumuzda bulunan ve binlerce turist ve yerel ziyaretçinin deniz kaplumbağaları hakkında bilgi edinmek, gece nöbeti, yavru salımı gibi ekoturism aktivitelerine katılabilecekleri bilgi merkezinde önemli bir genişleme gerçekleştirdik. Bu genişleme sayesinde ekoturizm aktivitesi yapma kapasitemizi önemli bir şeklide arttırarak ekonomik sürdürülebilirliğimizi sağlamlaştırdık ve Kuzey Kıbrıs turizm endüstrisine katkı koyma imkanı sağlamış olduk. Aynı zamanda okul gezilerinde öğrencilerimize, Kuzey Kıbrıs Turkcell gibi destekçilerimizin ve yazın ziyaretimize gelen Birleşik Devletler Büyükelçisi gibi diplomatik gruplara daha iyi bir ortam sunmaya başladık.

Merkezimiz “Akdeniz bölgesindeki deniz kaplumbağalarının korunması (Kuzey Kıbrıs önerisi)” projesi kapsamında MAVA tarafından finanse edilmiş ve yerel sponsorlarımız tarafından desteklenmiştir.

ABD Büyükelçisi Kathleen A. Doherty Alagadi merkezimizi ziyaret etti ve yavruları serbest bıraktı.

sonra yavru salımı için Alagadi sahiline götürüldü.

Tüm çalışanlarımız ve gönüllülerimiz ABD Büyükelçiliğine ev sahipliği yapmaktan büyük onur duymuştur. Grubunun çoşkusu ve Büyükelçinin çalışma profilmizin artmasına yönelik destekleri bizlerde memnuniyet yaratmıştır.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü ve Turkcell ailesi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell ailesi ve CEO Harun Maden projemize Alagadi’de iki kez ziyarette bulundular.

Temmuz ayında yumurtlayan yetişkin bir kaplumbağayı izlemek için 15 kişilk bir grup ziyaret etti ve bu grup bir yeşil kaplumbağayı

ve gazetelerde yer aldı. Ağustos ayında Turkcell ailesi ve CEO Harun Maden yavru salınımı için Alagadi’yi tekrar ziyaret etti. Etkinlik öncesinde tanıtım öyle iyi yapıldı ki, anayolda oluşan trafik yoğunluğu nedeniyle maalesef binlerce vatandaşımız gibi Bakanlarımız ve KKTC devlet yetkililerimiz ulaşamadan geri dönmek zorunda kaldılar. 2019 yılında düzenleyeceğimiz aktivitemiz sırasında trafik polisi tarafından organize edilecek trafik ve Alagadi boyunca yayılacak park alanı ile daha iyi organizasyon yapacağız. Büyük çoşkusu ile yoğun programına rağmen gece zamanı kaplumbağa etkiliklerine katılarak Kuzey Kıbrıs’ta kaplumbağa korumayı sahiplenen CEO Harun Maden övgüleri haketmektedir. Kuzey Kıbrıs

Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan bir jüriye sunmak üzere çevre projelerine davette bulundular. KKC yönetim kurulu üyesi ve kaplumbağa proje yöneticimiz Robin Snape KKTC’de 26 yıldan bu yana gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın önemli noktalarını sunmuştur.

Konuşması artan yuva sayıları, KKTC’nin bir amblemi olarak deniz kaplumbağalarının sergilenmesi, başlıca yuva alanlarının korunması, hedef dışı avcılığın yönetimi ve anlaşılması ve Akdeniz boyunca kaplumbağa beslenme alanlarının tanımlanması gibi önemli başlıkları içermekteydi. Bu çalışmalarımızla projemiz birincilikle onurlandırıldı ve ödül Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı tarafından Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde Robin’e ve gönüllümüz Çiğdem Çağlar’a takdim edilmiştir. Ödülümüz şuan yeni bilgi merkezimizde sergilenmektedir.

Art terapi harekete geç etkinliği

KKKKC, Eylül ayında kişisel gelişim ve sanat terpisi merkezi Art Terapi etkinliğinin odak noktası olan STK’lardan biriydi. Etkinliğin teması deniz kaplumbağaları, kuşlar ve doğaydı. Etkinlik Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın KKTC’de çevre konuları temalı açılış konuşması ile geniş katılımlı olarak gerçekleştirildi.

Asya Hilmioğlu Anı etkinliğ 19 Ağustos.

Üçüncü Asya Hilmioğlu anma etkinliği 19 Ağustos Pazar günü gerçekleştirildi. Çok genç yaşta

hatırlıyoruz. Anma etkinliğini Asya’nın ailesi ve arkadaşları ile birlikte gerçekleştirdik.

Foça Türkiye’de tekne gözlemcileri için verilen eğitime katıldık ve tecrübelerimiz paylaştık

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti üyesi ve aynı zamanda Exeter Üniversitesi araştırma görevlisi Robin Snape, Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim

eğitim programına katılmak üzere Foça’ya (İzmir) gittiler. Robin ve Elizabeth, hedef-dışı avlanma alanında sahip oldukları deneyimleri paylaştıkları eğitim sürecinde, kendilerine Türkiye’de çalışmalarını sürdüren, Cem Orkun Kıraç, Zafer Tosunoğlu, Meltem Ok, Arda Tonay, Doğan Sözbilen and Barış Özalp gibi uzmanlar da eşlik etti.

Bu eğitim aynı zaman da trol tipi bir tekne ile İzmir Körfezi’nde yapılan bir araştırma turunu da içermekteydi. Bu çalışma Doğa Derneği tarafından organize edilmiş ve Türkiye Tarım Bakanlığı görevlilerinin de katılımıyla gerçekleşmiştir. Diğer proje destekçileri ise, DEKAMER, WWF Türkiye ve MEDASSET’tir.

Ek 1: Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesi Bölge 2a, 2b, 3, 4, ve 5 içinde bulunan yuvalara ait detaylı bilgi

Yuvalar Bölge 2a, 2b, 3, 4 ve 5 içerisinde bulunan çekirdek çalışma plajları ve çekirdek olmayan çalışma plajlarına(*) yerleştirildi. Ek olarak, Güzelyalı sahilinde 76 Caretta ve 6 yeşil kaplumbağa yuvası, 4 Caretta yuvası Kayalar koyunda Karşıyaka Kaplumbağa Gözcüleri tarafından kaydedilmiştir. Gazimağusa Körfezinde Doğu Akdeniz Üniversitesi 134 yeşil kaplubağa yuvası, 166 Caretta yuvası ve 76 türü belirtilmemiş yuva kaydetmiştir. (G: Yeşil

Bölge Koordinatlar Sahil adı Plaj # Yuva#

Ek 2: 2018 DKKP katılımcı listesi

Adi Soyad Uyruk Ad Soyad Uyruk

Alice Wightman Birleşik Krallık Joeseph Burchell Birleşik Krallık

Amelia Dunsdon Birleşik Krallık Jordan Pyke Birleşik Krallık

Amy Stokes Birleşik Krallık Josie Palmer Birleşik Krallık

Andrew Taylor Birleşik Krallık Juan Camilo Birleşik Krallık

Andy Blockley Birleşik Krallık Julia Haywood Birleşik Krallık

Anna-Marie Lawn Birleşik Krallık Katie Bickerton Birleşik Krallık

Arianna Russo ABD Kristian Lawrence Birleşik Krallık

Asya Peynirci KKTC Kylie Channon Birleşik Krallık

Berke Çelik KKTC Laura Giles Birleşik Krallık

Berkem Bahriyeli KKTC Lucy Wilde Birleşik Krallık

Beth Marinho Birleşik Krallık Mahek Pandit Tanzanya

Bethan Roberts Birleşik Krallık Matt Wall Birleşik Krallık

Bradley Clarke Birleşik Krallık Mehmet Malek KKTC

Britani Bryce Birleşik Krallık Meryem Ozkan KKTC

Caitlin Laver Birleşik Krallık Michael Worwood Birleşik Krallık

Cansu Turkoglu KKTC Morgan Goodsell Birleşik Krallık

Carolanne McLachlan Birleşik Krallık Munur Teyarecioglu KKTC

Chloe Stilgoe Birleşik Krallık Naz Gokcen KKTC

Çiğdem Çağlar KKTC Niamh Harford Irlanda

Claudia Talamas Birleşik Krallık Oğulcan Salman KKTC

Daisy-May Peberdy Birleşik Krallık Olgu Tosun KKTC

Dilber Barakalı KKTC Osman Ebeler KKTC

Dudu Ebeler KKTC Osman Orek KKTC

Ecem Kaya KKTC Paul Wraight Birleşik Krallık

Ecem Manavoglu KKTC Peri Muhtaroglu KKTC

Ekin Yagmur Birleşik Krallık Pervin Omurtak KKTC

Ella Grantham Birleşik Krallık Rachel Whitham Birleşik Krallık

Emily Burton Birleşik Krallık Rebecca Mabbutt Birleşik Krallık

Emily Clarke Birleşik Krallık Rosie Buckley Birleşik Krallık

Emily Dalton Birleşik Krallık Rowan Dutton Birleşik Krallık

Emily Hunter Birleşik Krallık Sarah Morcom Birleşik Krallık

Erin Jamneck KKTC Serhan Bahit KKTC

Fikri Koray Birleşik Krallık Şerife Ebeler KKTC

Finlay Pitt Birleşik Krallık Shannon Long Birleşik Krallık

Fiona Coope Birleşik Krallık Sian Woollard Birleşik Krallık

Francesca Pinagli Birleşik Krallık Simge Oy KKTC

Frederick Hall Birleşik Krallık Sophia Mladjenovic Birleşik Krallık

Georgia Feldhaus KKTC Sophie Durston Birleşik Krallık

Gocken Tayfun KKTC Sophie Klimek Almanya

Hande Sevindik Birleşik Krallık Sophie Klimek Birleşik Krallık

Hannah Martin Birleşik Krallık Sophie Mowbray Birleşik Krallık

Harri Fields KKTC Sophie Davey Birleşik Krallık

Hatice Sevindik KKTC Sude Mutluel KKTC

Huri Atiker Birleşik Krallık Sydney Lewis ABD

Irem Üntaş KKTC Tara Williams Birleşik Krallık

Iseult Bailie Birleşik Krallık Taryn Lawson Birleşik Krallık

Jack Holman Birleşik Krallık Tobias Capel Birleşik Krallık

Jack Wiggins Birleşik Krallık Tolunay Cankara KKTC

Jade Getliff Birleşik Krallık Tolunay Cankara KKTC

Jasmine Vorraso Birleşik Krallık Üntaş Kaya KKTC

Jed Martin ABD William Singleton Birleşik Krallık

Jesse Schneider Birleşik Krallık William Forbes Birleşik Krallık

Jessica Roberts Birleşik Krallık Yağmur İsmailoğlu KKTC

0 20 40 60 80 UK

TRNC USA USA UK/USA Tanzania

Ireland Germany

Percent

Benzer Belgeler