• Sonuç bulunamadı

3.3. Veri Toplama Aracı

3.3.1. Faktörlerin isimlendirilmesi

Faktör analizi sonucunda ölçekte oluşan 6 faktörlü yapı ve hangi soruların hangi faktörde yer aldığı Tablo 3.11. de verilmiştir. Her bir alt boyuta ait güvenirlik katsayıları hesaplanmış ve değerlerin % 85-% 92 aralığında değiştiği bulunmuştur. Alt boyutların yüksek ve çok yüksek güvenirliğe sahip olduğu görülmektedir. Burada yapısal geçerliliği belirlenen faktörler için her bir faktörde yer alan sorulardaki ifadelerin belirleyeceği ortak bir isimlendirme yapılarak faktörlere bir isim belirlenmesi gerekmektedir. Böylelikle faktörler isimlendirilerek bu faktörlerden elde edilen puanlar üzerinden diğer analizler gerçekleştirilmiştir.

Tablo 3.9. Faktör Analizini Gösteren Tablo Faktör 1 Faktör 2 Faktör 3 Faktör 4 Faktör 5 Faktör 6 S1 S6 S13 S19 S29 S34 S2 S7 S14 S20 S30 S36 S3 S8 S15 S21 S31 S37 S9 S17 S22 S32 S38 S10 S39 S40 S41 S42 CRONBACH ALFA 0.871 0.853 0.863 0.909 0.891 0.926 Toplanabilirlik 0.297 0.772 0.1 0.515 0.691 0.1

Birinci Faktörde yer alan maddeler; “İnsan- Müzik İlişkisini Aktarabilme” olarak isimlendirilmiştir. Bu faktörde yer alan maddelerin konusu müzik öğretmenlerinin müziğin insan yaşamındaki yeri, önemi ve işlevlerine ilişkin yeterliliği ile ilgilidir. Bu faktörde üç madde yer almaktadır.

1-Müzik öğretmenleri, insan ve müzik ilişkisi konusunda yeterli bilgiye sahiptirler.

2-Müzik öğretmenleri, günlük yaşamda insanın müziğe olan gereksinimi konusunda yeterli bilgiye sahiptirler.

3- Müzik öğretmenleri, müziğin insan yaşamındaki yeri, önemi ve işlevlerine ilişkin yeterli bilgiye sahiptirler.

İkinci Faktörde yer alan maddeler; “Sesi Tanıma ve Kullanabilme” olarak isimlendirilmiştir. Bu faktörde yer alan maddelerin konusu müzik öğretmenlerinin ses ile ilgili her türlü bilgi ve donanımına ilişkin yeterliliği ile ilgilidir. Bu faktörde beş madde yer almaktadır.

6-Müzik öğretmenleri, ses organları anatomisi hakkında yeterli bilgiye sahiptirler.

7-Müzik öğretmenleri, bireyde sesin oluşumu konusundaki özelliklere ilişkin yeterliklere sahiptirler.

8-Müzik öğretmenleri, sesin doğru kullanımına ilişkin yeterliğe sahiptirler.

9-Müzik öğretmenleri, sesin kullanımında bireyin ses gelişim özellikleri ve ses sağlığı ile ilgili yeterliklere sahiptirler.

10-Müzik öğretmenleri, şarkı söylemeye uygun sağlıklı bir sese, tınıya, gürlüğe ve ses genişliğine sahiptirler.

Üçüncü Faktörde yer alan maddeler; “Şarkı Öğretim Süreçleri” olarak isimlendirilmiştir. Bu faktörde yer alan maddelerin konusu müzik öğretmenlerinin şarkı söyleme ve söyletebilme tekniğine, öğrencideki mutasyon ve ses-şarkı seviyesini belirlemeye ilişkin yeterliliği ile ilgilidir. Bu faktörde dört madde yer almaktadır.

13- Müzik öğretmenleri, şarkı söylerken nüans yapabilme yeterliğine sahiptirler.

14- Müzik öğretmenleri, ses değişimi(mutasyon) hakkında yeterli bilgiye ve bilince sahiptirler.

15- Müzik öğretmenleri, öğrencilerinin ses durumlarına ve eğitim seviyelerine uygun şarkı seçebilme yeterliğine sahiptirler.

17-Müzik öğretmenleri, seslendirdikleri şarkıları müziksel bir duyarlık içinde söyleyebilme yeterliğine sahiptirler.

Dördüncü Faktörde yer alan maddeler; “Çalgı Eğitimiyle Kişisel Gelişimi Gerçekleştirme” olarak isimlendirilmiştir. Bu faktörde yer alan maddelerin konusu müzik öğretmenlerinin çalgı eğitiminin öğrenciye kazandırdıklarına ilişkin yeterliliği ile ilgilidir. Bu faktörde dört madde yer almaktadır.

19- Müzik öğretmenleri, öğrencilerin yeteneklerinin farkına varabilmelerinde çalgı eğitiminin önemli bir rol oynadığının bilincindedirler.

20- Müzik öğretmenleri, öğrencilerin kendilerini gerçekleştirebilmelerinde çalgı eğitiminin önemli bir rol oynadığının bilincindedirler.

21- Müzik öğretmenleri, öğrencilerin kendilerini ifade edebilmelerinde çalgı eğitiminin önemli bir rol oynadığının bilincindedirler.

22- Müzik öğretmenleri, öğrencilerin ruhsal gelişimlerinde çalgı eğitiminin önemli bir rol oynadığının bilincindedirler.

Beşinci Faktörde yer alan maddeler; “Ses ve Çalgı Topluluklarıyla Çalışabilme” olarak isimlendirilmiştir. Bu faktörde yer alan maddelerin konusu müzik öğretmenlerinin tek sesli-çok sesli koro ve çalgı topluluğu kurabilme, çalıştırabilme, yönetebilmeye ilişkin yeterliliği ile ilgilidir. Bu faktörde dört madde yer almaktadır.

29- Müzik öğretmenleri, çok sesli koro oluşturabilme yeterliğine sahiptirler.

30- Müzik öğretmenleri, tek sesli ve çok sesli koroları çalıştırabilme ve yönetebilme yeterliğine sahiptirler.

31- Müzik öğretmenleri, çalgı toplulukları (orkestra) kurabilme yeterliğine sahiptirler.

32- Müzik öğretmenleri, çalgı topluluğunu çalıştırabilme ve yönetebilme yeterliğine sahiptirler.

Altıncı Faktörde yer alan maddeler; “Mesleki Formasyon Bilgisi” olarak isimlendirilmiştir. Bu faktörde yer alan maddelerin konusu müzik öğretmenlerinin öğrencilerin öğrenme becerilerini aile, çevre ve bireysel farklılıklara göre algılayabilme, empati kurma, materyal oluşturma ve geliştirebilme, öğrencileri yaratıcılık ve araştırmacılığa yönlendirebilmeye ilişkin yeterliliği ile ilgilidir. Bu faktörde sekiz madde yer almaktadır.

34- Müzik öğretmenleri, müzik eğitimine ilişkin materyal geliştirebilme ve oluşturabilme yeterliğine sahiptirler.

36- Müzik öğretmenleri, öğrencilerin müzik kültürlerini zenginleştirmek amacıyla ulusal ve evrensel müzik değerlerini araştırmaya yönlendirebilme yeterliğine sahiptirler.

37- Müzik öğretmenleri, öğrencilerin yaratıcılık yönlerini geliştirmeye dönük olanak sağlama, onların düşüncelerine önem verildiğini duyumsatma özellikler ile ilgili yeterliklere sahiptirler.

38-Müzik öğretmenleri, özbenzeşi (empati) kurma yeterliğine sahiptirler.

39- Müzik öğretmenleri, öğrencileri daha iyi tanıyabilmak için aileleri ile işbirliği yapma becerilerine sahiptirler.

40- Müzik öğretmenleri, öğrencilerin yaşadıkları çevre ortamını algılamalarına yardımcı olma yeterliklerine sahiptirler.

41 Müzik öğretmenleri, öğrenme açısından öğrencilerin bireysel özellik ve farklılıkları dikkate alma yeterliklerine sahiptirler.

42- Müzik öğretmenleri, ders içeriğini öğrencilerin yetenek ve düzeylerini dikkate alarak planlama yeterliğine sahiptirler.

Sonuç olarak ölçeğin geçerlilik ve güvenirliği sağlanarak, Türkiye’deki eğitim fakültelerinin pedagojik formasyon biriminde eğitim gören müzik öğretmen adaylarına araştırmacı tarafından uygulanmış ve onlardan elde edilen veriler ışığında istatistiki analizler yapılmıştır. Veri toplama şekli anket olan tarama kesitsel yöntem olup, veriler tek seferde toplanmıştır. Cinsiyet, pedagojik formasyon eğitimi alınan üniversite ve pedagojik formasyon özel alan ders içerikleri hakkında öğretim elemanı görüşleri değişkenleri arasındaki farklılıklara bakılmıştır. Çalışmaya katılan müzik öğretmeni adaylarının mesleki yeterlilik düzeyi; cinsiyet, pedagojik formasyon eğitimi alınan üniversite değişkenlerine göre MÖMYÖ değerleri arasındaki farklılıkların / arasındaki ilişkinin analizi yapılmıştır.

Benzer Belgeler