• Sonuç bulunamadı

E. Akreditasyon Standartları

4. Fakülte ve Personel

Kurum; sanat-tasarım programlarında amaçlarına ulaşmak için tüm eğitim programının, öğrenci hizmetlerinin ve aktivitelerinin gereksinimlerini karşılayacak nitelikli alt yapıya sahip idari, eğitim ve destek personeli muhafaza etmelidir. Kurumun tüm üyeleri eğitimlerine, deneyimlerine, uzmanlık alanlarına göre görevlendirilmelidir. Yaratıcı çalışma, araştırma ve yayın; bir akademisyenin niteliklerinin, verimliliğinin, profesyonel farkındalığının ve sanat-tasarımla ilgili alanların çeşitli yönlerine katkısının göstergeleridir. Profesör, doçent, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi gibi akademik dereceler, öğretim niteliklerinin uygun bir göstergesidir. Öğretim elemanlarının kazandıkları dereceler, mesleki deneyimler, öğrettikleri dersler vb. öğretim yeterliliği ile kalifiye edilmelidirler. Dışarıdan temin edilen hizmet sağlayıcıların oryantasyonunu, denetlenmesini ve desteklenmesini güvence altına almalıdır. Kurum; idari ve akademik personele kendi uzmanlık alanları için gelişim programlarının içeriği ile ilgili teklifte bulunma fırsatı vermelidir; çünkü mesleki tatmin kurumun personelini niteler. Sanat-tasarım alanında ders veren öğretim elemanları, eğitim alan öğrencilerin uzmanlık alanlarında mesleki standartları temsil etmelidir. Öğretim elemanlarının; profesyonel sanatçılar, tasarımcılar olarak yaptıkları çalışmalar konusunda aktif olmaları gerekmektedir. Öğretim elemanları, atölye derslerinde alanlarında uzman sanatçılar ve tasarımcılar ile bağlantı kurmalı; uzmanlar uygulamalarda yer almalıdır. Ayrıca nitelikli sanatçılar ve tasarımcılar, akademik derecelere sahip olarak kendi

55

alanlarında uygulamalı olarak dersler vermelidir. Kurum ya da programlar; öğrencilerin öğrenmesine rehberlik etmeli, öğrencilerin kişisel bilgi ve deneyimleri etkili bir şekilde kazanmasına katkı sağlamalıdır.

b. Sayı ve dağılım

Kurum; görevli, lisansüstü, tam zamanlı, yarı zamanlı, yardımcı ve ziyaret/uzman katılımı gibi herhangi bir fakülte sınıflandırmasına ilişkin açık, yayınlanmış tanımlara sahip olmalıdır. Tam / yarı zamanlı akademik pozisyonların sayısı ve oranı ile uzmanlık alanları arasındaki dağılım; sanat ve tasarım biriminin amaçlarına ulaşmak için yeterli; programlar ve sunulan programların niteliği ve gereklilikleriyle tutarlı olmalıdır.

c. Atama, değerlendirme ve ilerleme

Kurum; amaçlar doğrultusunda personeli atama, değerlendirme prosedürlerine sahip olmalıdır. Kurum; amaç ve hedefleri doğrultusunda sanatçıların ve tasarımcıların yaratıcı faaliyetlerini, atama ve ilerlemenin ölçütü olarak bilimsel yayın veya araştırmaya eşdeğer kabul etmelidir. Fakülte çalışmalarının kalitesini belirlemek için kullanılan unsurların ve perspektiflerin özel olarak düzenlemeli; her bölüm ve personel için olabildiğince açık bir şekilde düşünmeli ve ifade etmelidir. Sanat ve tasarım fakültesi; öğretim elemanlarının görev süreleri, akademik ilerleme ve maaş artışları konusunda uygun statüye sahip olmalıdır. Yükseköğretim kurumları; akademik personel alımı ve atama sürecinde öğretim elemanlarının akreditasyon kuruluşlarınca belirlenen yeterlilik standartlarına minimum düzeyde de olsa sahip olduklarını güvence altına alan bir araca sahip olduklarını garanti etmelidir. Ayrıca, mesleki gelişmeleri için öğretim elemanlarını teşvik etmeli, öğretim kapasitesini artırmak adına her türlü imkân yaratmalıdır.

d. Sorumluluklar

Fakülte sorumlulukları; öğretim elemanlarının sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirebilecekleri şekilde olmalıdır. Fakülte; öğretim sorumluluklarını hesaplamak için çeşitli yöntemler kullanmalıdır. Sorumluluklarla ilgili politikalar; fakülte tarafından üstlenilen çeşitli eğitimsel, sanatsal, idari görevler ile ders saatleri ve kredi yükleri arasındaki dönüşümler konusunda açıkça geliştirilmeli ve yayınlanmalıdır. Fakülte programlarının ve öğretim elemanlarının kendi uzmanlık alanlarında mükemmellik ve büyümeyi sürdürmek için sanatsal, bilimsel ve mesleki faaliyet için yeterli zamanları olmalıdır. Uygulamalı alanlarda, saat dilimleri

56

derslerin yükü ve zorluğuna göre düzenlenmelidir. Atölye ve laboratuvar derslerine en az üç saatlik süre gereklidir. Öğretim elemanları; unvanlarına ve görev tanımlarına göre etkili talimat vermek için yeterli zamana sahip olmalı; öğrencilere tavsiyelerde bulunmalı ve değerlendirmelidir. Projeleri, araştırmaları ve tezleri denetlemeli; profesyonel büyümeye devam etmeli ve hizmet faaliyetlerine katılmalıdır. İdari ve/veya danışmanlık görevleri olan öğretim elemanlarının öğretim yükleri uygun şekilde düzenlenmelidir.

e. Öğrenci ve fakülte oranı

Öğrenci ve fakülte oranı; sunulan sanat ve tasarım programlarının özel amaç ve gereksinimleri, hedefleri, düzeyi, sayısı, kapsamı ile tutarlı olmalıdır.

f. Sınıf boyutu

Sanat/tasarım eğitiminin amaç ve hedeflerine ulaşmada gerekli olan öğrenci ve öğretim üyeleri arasındaki dengeyi sağlamak için; sınıf büyüklüğü; malzeme, ekipman gereksinimleri ve güvenlik ilkeleri doğrultusunda her sınıfın biçimine ve konusuna uygun olmalıdır. Öğrencilerin bireysel çalışabilecekleri, öğretim elemanlarının düzenli olarak öğrenci çalışmalarını takip edebileceği büyük sınıflar, atölyeler sağlanmalıdır. Yaratıcı çalışmalar için sınıf mevcudu 25 öğrenciyi geçmemelidir. Özel ekipman ve güvenlik gibi hususlarda sınıf mevcudu 15 ile sınırlandırılmalıdır. Uygulamalı atölye çalışmaları dışında büyük sınıflar hem teorik dersler hem de öğrenci ve akademisyenlerin hatta dışarıdan katılım sağlayan sanatçıların sanatsal sohbetlerini gerçekleştirebilmeleri için aktif olarak kullanılmalıdır.

g. Fakülte geliştirme

Sanat ve tasarım fakültesi, finansman sınırlı olsa bile sürekli mesleki gelişimi teşvik etmeli; öğretim programı ve hizmetlerini iyileştirmek için misyon ve işleyiş ile aynı doğrultuda uzun vadeli planlar geliştirmelidir. Fakülte, planlama/geliştirme amaçları, süreçleri ve sonuçları hakkındaki bilgiyi ilgili paydaşlara ve kamuya duyurmalıdır. Gelişim planları; tarihsel verilere, performans bilgisine ve eğitim verilerine dayanmalıdır. Fakülte; finansman, tesisler ve teknoloji desteği bağlamında uzun vadeli planlamasını belgelemelidir. Yeni programlar müfredata eklenmeden önce, planlamayı yapan sorumlular; fakültenin alt yapısını, araç-gereçlerini ve personel kapasitesini göz önünde bulundurmalıdırlar (Bakioğlu ve Baltacı, 2017:136).

57

Benzer Belgeler