• Sonuç bulunamadı

Bu Eylem Planı’nda sanayiden tarıma, turizmden eğitime kadar birçok alanda çeşitli tedbirler yer almakta, dolayısıyla çeşitli kurum ve kuruluşlara bazı rol ve sorumluluklar düşmektedir.

Ancak, tüm tedbirlerin uygulanması ve koordinasyonundan merkezi bir idarenin sorumlu olması gereklidir. Bu sebeple, tıpkı GAP Eylem Planı’nda olduğu gibi, bu Eylem Planı’nın uygulanmasında ve koordinasyonunda da sorumlu kuruluşun GAP Bölge Kalkınma İdaresi olmasında büyük fayda bulunmaktadır.

Eylem Planı’nın başarılı bir şekilde uygulanması için izleme ve koordinasyon faaliyetlerinin de doğru yapılması gerektiği gerçeğinden hareketle yapılması gerekenler aşağıda kısaca belirtilmektedir.

GAP İdaresi Başkanlığı bünyesinde bir Eylem Planı İzleme-Değerlendirme birimi oluşturulması

Eylem planlarının uygulanmasında karşılaşılan sıkıntıların aşılabilmesi ve uygulanan tedbirlerin ne derece etkili olduğunun ölçülebilmesi açısından bir izleme/değerlendirme sisteminin mevcut olması büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca, bu Eylem Planı’nda yer alan tedbirlerin bir kısmı diğerlerine nazaran uygulaması daha kolay, bütçe ihtiyacı daha düşük ya da çarpan etkisi daha yüksek eylemlerdir. Bu sebeple öngörülen tedbirlerin ne derece eyleme dönüştüğünün tespit edilmesi ve değişen şartlar çerçevesinde tedbirlerin güncelleme ihtiyacının ne seviyede olduğunun belirlenebilmesi gereklidir.

Bu bağlamda, söz konusu fonksiyonların yerine getirilebilmesi için GAP İdaresi Başkanlığı bünyesinde bir izleme/değerlendirme birimi oluşturulmasında büyük fayda görülmektedir. Bu birim, Eylem Planı’nın izlenmesi ve değerlendirilmesi açısından gerekli olan periyodik “Etki Değerlendirme Raporları”nın ilgili tüm tarafların katkılarıyla hazırlanmasını/hazırlatılmasını sağlayacaktır. Ayrıca, tedbirlerin uygulanmasına ilişkin gerek görülen alanlarda - örneğin siyasi irade gösterilememesi, merkezi idarenin desteğinin sağlanamaması, mali teşvik mekanizmalarının oluşturulamaması gibi- GAP Eylem Planı gereğince oluşturulan ve GAP Eylem Planı’na ilişkin hususları takip eden “Plan İzleme ve Yönlendirme Komitesi”ne başvurulması da mümkündür. Böylece söz konusu hususlar bu komite tarafından GAP Yüksek Kurulu gündemine taşınabilecektir.

Projenin gerçek anlamda izlenebilmesi için izlemeye yönelik birtakım performans göstergelerinin belirlenmesinde ve izleme-değerlendirme çalışmalarının bu göstergeler bazında yapılmasında fayda görülmektedir. İstihdam, işsizlik oranı, demografik yapı, göç, kişi başı gelir seviyesi ve bunun gibi birçok gösterge TÜİK tarafından İstatistikî Bölge Birimleri Sınıflandırması (NUTS-İBBS) dikkate alınarak alt bölge düzeyinde hazırlanmaktadır. Ancak enerji kullanımına ilişkin göstergeler kişi başı elektrik tüketimi, elektriğin kullanım yerlerine göre ayrıştırılması ve elektrikte kayıp-kaçak oranları ile sınırlı kalmaktadır. Oysa bu projede birçok farklı alanda ve sektörde gelişmeler hedeflenmekle beraber, temelde enerjinin üretimi ve kullanımındaki araç, yöntem ve yaklaşımların değiştirilmesi amaçlanmaktadır. Dolayısıyla gelişmeleri doğru şekilde ölçebilecek ve değerlendirmeleri kolaylaştıracak göstergelere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu sebeple, proje kapsamında başarıyı ölçecek bir gösterge seti hazırlanmasına yönelik önemli bir ihtiyaç bulunmaktadır.

Eksen 10

Eylem 10.A.

Bölge’deki Kalkınma Ajansları’nın Eylem Planı kapsamındaki rol ve sorumluluklarının tanımlanması, planlama, uygulama ve izleme süreçlerine dâhil edilmesi

Kalkınma Ajanslarının kurulmasının ardında yatan amaçlar 5449 sayılı Kanun’da “kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliği sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak” olarak ifade edilmektedir.

Kalkınma Ajanslarının en önemli fonksiyonlarından biri uygulamaların izlenmesi ve değerlendirilmesidir. Bu sebeple, Projenin başarıyla uygulanması ve istenilen sonuçlara ulaşılması için Bölge’de yer alan Dicle, Karacadağ ve İpekyolu Kalkınma Ajansları’nın da projenin koordinasyon, uygulama, izleme ve değerlendirme süreçlerine katılımı gereklidir.

Kalkınma Ajansları tarafından henüz geliştirilme aşamasında olan “Bölgesel Gelişme Planları” mevcuttur. Yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi ve enerji verimliliği projelerinin desteklenmesi konularının bu planların kapsamına alınmasında ve bu alanlara, istihdam yaratma potansiyeli yüksek fırsat alanları olarak yaklaşılmasında büyük fayda görülmektedir.

Buna ilaveten, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında ihtiyaç duyulan birtakım çalışmaların Kalkınma Ajansları tarafından yaptırılması, ilgili taraflar arasında işbirliği imkânlarının araştırılması ve işbirlikleri geliştirilmesi, tanıtım ve bilgilendirme toplantıları yapılması, seçilmiş alanlarda hibe programları oluşturulması, bilinçlendirme ve kapasite artırım programları gerçekleştirilmesine yönelik tüm çalışmalarda ajansların sürece paydaş olarak dâhil edilmesi çok önemlidir.

Valilikler, il özel idareleri ve belediyelerin Eylem Planı kapsamında sağlayabilecekleri katkıların tespit edilmesi

Kalkınma Ajanslarının neden sürece dâhil olması gerektiğine dair bir önceki maddede sayılan gerekçelerin birçoğu valilikler, il özel idareleri ve belediyeler için de geçerlidir. Buna ilaveten, yerel yönetimlerin; bölgelerinde proje yürütülmesi alanında sahip oldukları deneyim, yerel şartları bilen personel sayılarının GAP İdaresi Başkanlığı ya da Kalkınma Ajanslarıyla kıyaslanamayacak ölçüde yüksek olması, mikro ölçekte ihtiyaçları tespit edebilme yeteneğine sahip olmaları, yerel dinamikleri yakından tanımaları gibi yadsınamayacak avantajları bulunmaktadır.

Bu çerçevede, projenin yürütülmesi aşamasında yerel yönetimlerin sağlayabileceği mali katkıların yanı sıra yukarıda sayılan avantajlarını projeye yansıtmalarının sağlanması, anılan hedeflere ulaşılması için gerekli görülmektedir.

Sanayi ve ticaret odaları, meslek odaları ve diğer sivil toplum kuruluşlarının sürece dâhil edilebilmesi için GAP İdaresi Başkanlığı’nda bir koordinasyon ekibinin kurulması Projenin nihai hedefi Bölge’de mevcut olan yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla faydalanılması, Bölge’de tüketilen enerjinin daha verimli kullanılabilmesi ve bu yollarla bölgesel ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesine hizmet etmektir. Proje kapsamında yapılacak çalışmaları ortaya koyan bu Eylem Planı’nın çeşitli bölümlerinde söz konusu amaçlara hangi yollarla ulaşılabileceği detaylandırılmıştır.

Eylem 10.B.

Eylem 10.C.

Eylem 10.D.

Bu hedeflere ulaşılabilmesi için projenin hedef kitlesinin de proje paydaşları arasına dâhil edilmesi şarttır. Bu ise sanayi ve ticaret odaları, meslek odaları ve diğer sivil toplum kuruluşlarının projeye katılması demektir. Anılan paydaşların projenin programlanmasından izlenmesi ve değerlendirilmesine kadar tüm sürece dâhil edilebilmesi; programın ihtiyaca uygun tasarlanması, programa fikri ve mali katkı sağlanması, projenin kamuoyunda sahiplenilmesi, proje kapsamında yapılacak tanıtım ve kampanyaların etkisinin artırılması, bilinçlendirme ve farkındalık yaratmaya yönelik eylemlerin hedefe daha kolay ulaştırılması ve Bölge’de ilgili alanlarda teknik kapasitenin artması için son derece gereklidir.

Bu bağlamda, GAP İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulacak bir koordinasyon ekibinin süratle çalışmalara başlaması, projenin paydaşlarının doğru tespit edilmesi ve bu paydaşlara ulaşılması için şarttır.

1) Bölge’de istihdamın artırılması ve göçün yavaşlatılması amaçlarına yönelik olarak yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularından bir araç olarak istifade edilmesi 2) Bölgeye sağlanan sosyal ve ekonomik yardımlara yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularının dâhil edilmesi 3) Bölgedeki endüstriyel kapasitenin sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıyla geliştirilmesi ve sanayinin rekabet gücünün artırılması 4) Bölgedeki tarımsal potansiyelin yüksek oranda değerlendirilmesi için yenilenebilir enerji uygulamalarının desteklenmesi 5) Bölgedeki turizm tesisleri için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği uygulamalarının geliştirilerek bu uygulamaların turizm politikalarına entegre edilmesi ve “yeşil turizm” anlayışının yaygınlaştırılması

1.A 1.B 1.C 1.D 2.A 2.B 3.A 3.B 3.C 3.D 4.A 4.B 4.C 5.A 5.B 5.C

Eylemler İstihdam Göç Gelir Artışı Rekabet Gücü Kurumsal Kapasite Artışı

Eğitim Bilinçlendirme Sosyal Y ardım

Yoksulluk Çevresel Sürdürülebilirlik Su Kaynakları Ekonomik Sürdürülebilirlik Enerji Üretimi Enerji Tüketimi

Eksenler

GELİŞME EKSENLERİ KAPSAMıNDAKİ EYLEMLER VE HİZMET ETTİKLERİ POLİTİKALARLA DOĞRUDAN İLİŞKİLERİ

Eylemler İstihdam Göç Gelir Artışı Rekabet Gücü Kurumsal Kapasite Artışı

Eğitim Bilinçlendirme Sosyal Y ardım

Yoksulluk Çevresel Sürdürülebilirlik Su Kaynakları Ekonomik Sürdürülebilirlik Enerji Üretimi Enerji Tüketimi

Eksenler 6.A 6.B 6.C 6.D 6.E 6.F 7.A 7.B 7.C 7.D 8.A 8.B 8.C 8.D 8.E

6) Bölgedeki “yeşil elektrik” imkânlarının hayata geçirilmesi için koordineli ve çok yönlü bir çalışma başlatılması 7) Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularında bölgede bilimsel, kurumsal ve teknolojik kapasitenin artırılması 8) Bölgede yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularına yönelik bir bilinçlendirme seferberliğinin başlatılması