• Sonuç bulunamadı

Ex Machina Filminin Geniş Özeti

Belgede Sinemada Yapay Zeka (sayfa 143-148)

XXV. Transcendence

3.5. Ex Machina

3.5.3. Ex Machina Filminin Geniş Özeti

Film bir şirkette herhangi bir personele gelen personel ikramiyesi konulu e- posta ile başlamaktadır. Şirketin çalışanı olan Caleb bu mailde birincilik ödülü aldığını okur. Arkadaşları onu tebrik eder ve sonrasında sahne değişir. Caleb helikopterden manzarayı izlemektedir. Helikopter bir araziye iner ve pilot ona gideceği yere nehri takip ederek ulaşabileceğini söyler. Pilotun izni olmadığı için Caleb’la birlikte gitmemektedir. Caleb yürüdükten sonra bir eve gelir. Gözünü bir makineye okutur ve buradan giriş kartı alır. Bu giriş kartı daha sonrasında evin bazı bölümlerine giriş için kullanılacaktır. İçeri girdiğinde kimseyi göremez. Sonrasında evde dolaşmaya başlar ve evin terasında ev sahibini görür. Tanışırlar ve Caleb çok heyecanlıdır, evin sahibi olan Nathan bunu fark etmiştir. Bu sahneden anlaşılıyor ki Nathan, Caleb’in çalıştığı şirketin sahibidir. Nathan Caleb’i odasına götürür ve bu odada pencere yoktur. Orada Nathan buranın bir ev değil araştırma tesisi olduğunu bu yüzden de pencerelerin olmadığını söylemektedir. Ona neyi araştırdığını söylemek istediğini ama öncesinde Blue Book gizlilik anlaşmasını da Caleb’in imzalaması gerektiğini söylemiştir. Caleb imzalamak konusunda tedirgindir ancak Nathan onu imzalaması konusunda ikna eder. Sonrasında Nathan, burada bir yapay zeka yaptığını ve Caleb’in de Turing testindeki insan olduğunu söyler.

Nathan: Turing testinin ne olduğunu biliyor musun?

Caleb: Evet. Turing testinin ne olduğunu biliyorum. Bir insanla bilgisayarın

etkileşime sokulmasıdır. Testi uygulayan insan bilgisayarla etkileşime girdiğini anlayamazsa test başarılı olmuş olur.

131 Nathan: Peki başarılı olmadan ne anlaşılır?

Caleb: Bilgisayarın yapay zeka olduğu. Yapay zeka mı yapıyorsun burada? Nathan: Çoktan yaptım bile. Önümüzdeki birkaç gün boyunca, Turing testindeki

insan olacaksın (Ex Machina, 2014).

Sahne değişir ve Ava: 1. seans yazılı sahne görülür. Bu sahnede Caleb ile bir yapay zeka olan Ava tanışmaktadır. Muhabbet ederler ve Ava, Caleb’i ertesi gün için tekrar çağırır. Caleb Ava’dan çok etkilenmiştir. Gece saat ikiyi geçmektedir ve Caleb uyuyamamıştır. Eline kumandayı aldığında, Ava’yı izleyebileceği bir ekran olduğunu fark etmiştir. O anda elektrik kesintisi yaşanır ve güç devreye girer. Bir dakika içinde enerji onarılır ve Caleb odasından dışarı çıkar. Gezinirken Nathan’la karşılaşır. Odasında güç kesintisiyle karşılaştığını söyler. O da son zamanlarda böyle bir sorunla karşılaştığından söz eder. Ancak güç kesintisi yaşandığında Caleb odasından çıkamamıştır ve bu durum onu rahatsız etmiştir. Nathan ise bunun güç kesintisi sırasında kimsenin elektriği kesip istediği yere girmemesi için güvenlik önlemi olduğunu söyler. Sabah olur ve bu sahnede ilk kez Kyoko görülür. Nathan onu Caleb’i uyandırması için göndermiştir.

Resim 58: Ex Machina Filminde Caleb ve Ava’nın Tanışması

Ava: 2. seans sahnesi gelir. Ava bir resim çizmiştir ve bunu Caleb’a gösterir. Çizdiği şeyin ne olduğunu bilmemektedir. Ava, caleb’ten kendisinden bahsetmesini ister. Caleb ve Ava burada muhabbet ederler. Caleb, anne ve babasının ölümünden sonra programlamaya merak saldığından bahseder. Konuşma sırasında tekrar güç kesintisi olur. Ava, Caleb’a Nathan hakkında yanıldığını ve kendisine güvenmemesi gerektiğini söylemektedir. Caleb bu

duruma şaşırmaktadır. Sonrasında enerji geri gelir ve Ava konuyu değiştirir. Böylelikle sahne biter. Nathan ve Caleb konuşmaktadırlar. Nathan nasıl geçtiğini ve Caleb’in düşüncelerini bilmek istediğini söyler. Ona göre Caleb’in Ava hakkındaki düşünceleri önemlidir. Caleb’a göre Ava kendi zihninin ve Caleb’in zihninin farkındadır.

Ava: 3. seans sahnesi gelir. Ava Caleb’e spesifik bir şeyin resmini çizdiğini söyler ve gösterir. Binadan çıkıp çıkmadığını sorar. Ava dışarı hiç çıkmamıştır. Gitmek isteyebileceği yerden bahseder ve Caleb’a birlikte gidebilirdik der. Ava Caleb’a bir şey göstermek ister. Aptalca olması konusunda endişe duymaktadır. Ava kendisine bir kıyafet seçer ve sanki bir insanmış gibi Caleb’in karşısına çıkar. Burada Ava robot olduğunu belli eden tüm hatlarını kapatmıştır. Caleb ona iyi göründüğünü söyler. Ava, Caleb’a kendisini çekici bulup bulmadığını, beraber olmadıklarında onu düşünüp düşünmediğini sorar. Caleb bu konuşmada çok da açık olmamıştır. Sonrasında Caleb, Nathan’a Ava’yı kendisiyle flörtleşmek için programlayıp programlamadığını sorar. O da Ava’yı heteroseksüel olarak programladığını söyler. Ava’nın kendisinden hoşlanıyor gibi yapmadığını, flört etmesinin de kandırma algoritması olmadığını söyler.

Caleb: Ona neden cinsiyet verdin? Yapay zekanın bir cinsiyete ihtiyacı yok ki.

Gri bir kutu da olabilirdi.

Nathan: Aslında bunun doğru olduğunu sanmıyorum. Bana cinsel boyutu

olmayan bilinç, herhangi bir seviyede hayvan ya da insan örneği verebilir misin?

Caleb: Evrimsel üreme gereği olarak cinsiyetleri var.

Nathan: Hangi zorunluluk gri bir kutunun gri bir kutuyla etkileşimini gerekli

133

Resim 59: Ava’nın Elbise Giyinip Caleb’in Karşısına Çıkması

Ava: 4. seans sahnesi gelir. Caleb bu görüşmede Ava’ya Mary odası deneyinden bahseder. Deney şu şekildedir: Mary bir bilim insanı ve uzmanlığı da renklerdir. Mary, renkler hakkında bilinebilecek her şeyi bilmektedir ama kendisi siyah beyaz bir odada yaşamaktadır ve oradan dışarı hiç çıkmamıştır. Bir gün biri kapıyı açmış ve Mary dışarı çıkmıştır. Mary rengi görmenin nasıl bir şey olduğunu anlamıştır. Burada gösterilmek istenen insan ve bilgisayar zihninin farkıdır. Bilgisayar olan siyah beyaz olan Mary, insan ise dışarı çıkan Mary. Caleb, Ava’ya buraya onu test etmek için geldiğini bilip bilmediğini sorar. Ava da bilmediğini söyler. Tekrar güç kesintisi yaşanır ve Caleb Ava’ya neden Nathan’a güvenmemesi gerektiğini sorar. Ava da Nathan’ın her konuda yalan söylediğini söyler. Bu sahnede elektrik kesintilerini Ava’nın yaptığı görülmektedir. Sonrasında Caleb, Nathan’a yalan söylediğini anladığını ve kendisini bilerek buraya getirdiğini bildiğini söyler. Nathan’a göre Caleb, şirketteki en zeki elemandır. Sahne değişir ve Nathan Ava’nın yanına gider. Caleb bunları kameradan izlemektedir. Nathan Ava’nın resimlerini yırtar ve odadan çıkar. Nathan o gece çok içer ve sarhoş olur. Caleb onu odasına bırakır.

Ava: 5. seans sahnesi gelir. Burada Ava, Caleb’a sorular sormaktadır. Son olarak testte başarısız olursa kendisine ne olacağını sormaktadır. Tekrardan enerji kesintisi olur ve Ava Caleb’e onunla olmak istediğini ve kendisinin de onunla olmayı isteyip istemediğini sorar. Sonrasında Caleb’la Nathan’nın konuştuğu bir sahne gelmektedir ve bu sahnede Nathan Caleb’a Ava’dan sonraki modelin çığır açacağını söylemektedir. Caleb yeni model yapınca eskisine ne olacağını sorar, o da zihnini indirip veriyi boşaltacağını söyler. Hatıralarının da silineceğinden

bahseder. O gün Nathan yine sarhoş olur. Nathan uyuduktan sonra Caleb, Nathan’ın giriş kartını alır ve odasına girer. Bilgisayarda, Ava’dan önceki yapay zekaları, onların yaratılmasını ve yok olmalarını izler. Sonrasında oradaki dolaplarda Nathan’nın eskiden programladıklarının parçalanmış bedenlerini görür. Aynı sahnede. Kyoko’nun da bir yapay zeka olduğu anlaşılmaktadır. Sonrasında Caleb kendisinin de bir yapay zeka olup olmadığını test etmek için vücudunu inceler ve jiletle kendisini keser. Kan akar ve kendisinin insan olduğu görülür.

Ava: 6. seans sahnesi gelir. Ava elektriği keser ve Caleb ona Nathan hakkında haklı olduğunu, Ava’yı yeniden programlayacağını söyler. Bunun kendisini öldürmekle aynı şey olduğunu ve onu kurtaracağını, bunu da Nathan’ı sarhoş edip kartını alarak yapacağını söyler. Ava’dan gece saat onda güç kesintisini tetiklemesini ister. O gün Caleb’in son günüdür. Helikopter onu almaya ertesi gün sabah sekizde gelecektir. Caleb kutlama yapmak istediğini bunun için de içmeleri gerektiğini söyler ama Nathan içmemektedir. Nathan Caleb’e Ava’nın testi geçip geçmediğini sorar. Caleb de geçtiğini söyler. Nathan, Ava’nın Caleb’ten hoşlanıyor gibi yapabileceğini, Caleb’i kendisinin bir kaçış yolu olarak görüyor olabileceğini söyler. Nathan Caleb’a kafayı yediğini ve kendisini kestiği videoyu izlediğini söyler. Nathan, Caleb’a Ava’yla olan eski konuşmalarının videosunu gösterir. Burada Nathan’ın göstermek istediği şey Ava’nın Caleb’a sevgi besliyor gibi yaptığı ancak amacının kaçmak olduğudur. Aynı sahnede odaya yeni bir kamera yerleştirdiğini de gösterir. Yani elektrikler kesikken Nathan aslında konuşmaları duymuştur. Burada gerçek test Caleb’tir. Nathan Ava’ya bir kaçış yolu göstermiştir ve bunun için manipüle etmesi gerektiğini de biliyordur. Ava tam da beklediği gibi Caleb’i kullanmıştır ama bu Nathan için sorun değildir. Burada da Nathan’ın Caleb’i zeki olduğu için değil de, sevgilisi ve ailesi olmadığı için seçtiği anlaşılmaktadır. Test işe yaradığı için Nathan mutludur ve o anda tekrar elektrik gider. Bu sahneden de aslında Caleb’in aslında güvenlik prosedürüyle önceki gün oynadığı anlaşılmaktadır ve sonunda Ava odadan çıkmıştır. Nathan, Caleb’i bırakıp Ava’nın yanına gider. Kyoko ve Ava karşı karşıya gelir. Ava Kyoko’nun kulağına bir şeyler fısıldar. Nathan gelir ve Ava’ya odasına dönmesini söyler. Ava da dönerse kendisinin dışarı çıkmasına izin verip vermeyeceğini sorar. Sonrasında da koşarak Nathan’nın üzerine atlar. Nathan onun kolunu keser ve tam geri götürecekken Kyoko Nathan’ı sırtından bıçaklar.

135

Orada Nathan Kyoko’ya vurur ve Kyoko yere düşer. Ava ise bıçağı daha fazla saplayarak Nathan’ı öldürür ve cebindeki giriş kartını alır.

Resim 60: Ava’nın Nathan’ı Öldürmesi

Ava: 7. Seans sahnesi gelir. Caleb ayılır ve Ava ona olduğu yerde beklemesini söyler. Ava eski yapay zekaların vücut parçalarını kendisine yerleştirir. Sahnede Ava kendisini aynada izlemektedir. Sonra dolapların birinden elbise çıkarır ve giyer. Caleb’in yanından geçerek kendisini bir odada kilitli bırakır ve dışarı çıkar. Helikopter gelir ve Ava’yı alır. Filmin son sahnesinde ise Ava kalabalık bir yerde insanlar arasında dururken görülmektedir.

Resim 61: Ava’nın Kurtuluşu

Belgede Sinemada Yapay Zeka (sayfa 143-148)