• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM III................................................................................................................. 57

3.2. Evren ve Örneklem

Araştırmanın evrenini 2010-2011 yılı İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı Özel Yetenek Sınavına giren adaylar oluşturmaktadır. Araştırma evrenine ulaşma güçlüğü olmadığı dikkate alınarak örneklem alma yoluna gidilmemiş, çalışma evreni üzerinden araştırma yürütülmüştür.

Böylece çalışma evrenini ilgili üniversitenin özel yetenek sınavına giren 387 aday oluşturmaktadır. Ulaşılabilen evrene, çalışma evreni denmektedir. Smith çalışma evrenini, “Araştırmacının… seçilmiş bir örnek küme üzerinden yapılan gözlemlerden

yararlanarak, hakkında görüş bildirebileceği evren” olarak tanımlamaktadır (aktaran Karasar, 2007:110).

Sınava giren adayların; bazı demografik özelliklerinin betimlenmesi amacı ile, cinsiyet, yaş, lise türü, yaşantının çoğunun geçirildiği yer-bölge, aile aylık gelir (varsa kendi geliri de dahil) durumu gibi bağımsız değişkenler çalışma evreni kapsamında incelenmiştir.

Adayların; cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü ve yaşantının geçirildiği yer-bölge bağımsız değişkenlerine göre frekans ve yüzde dağılımları Tablo 5’e verilmiştir.

Tablo 5. Adayların Cinsiyet, Yaş, Lise Türü, Yaşantının Çoğunun Geçirildiği kız olduğu görülmektedir. Yaş dağılımına bakıldığında, adayların %74.7’sinin 17-20 yaş aralığında, %21’inin 21-24 yaş aralığında , %4.3’ünün ise 25 ve üstü yaş aralığında oldukları belirlenmiştir. Yığılmanın 17-20 yaş aralığında olduğu gözlemlenmektedir.

Adayların %48.6’sının GSSL, %41.3’ünün genel lise, %3.4’ünün meslek lisesi,

%2.6’sının açık öğretim lisesi, yine %2.6’sının Anadolu lisesi ve %1.3’ünün yabancı dil ağırlıklı lise mezunu olduğu görülmektedir. GSSL ve genel lise mezunu adayların çoğunlukta oldukları saptanmıştır. Yaşantının çoğunun geçirildiği yer dağılımına bakıldığında, adayların %53.5’inin il, %25.3’ünün büyükşehir, %13.4’ünün ilçe,

%5.2’sinin köy, %2.6’sının kasaba grubunda oldukları belirlenmiştir. Yaşantılarının çoğunu il ve büyükşehirlerde geçirenlerin çoğunlukta oldukları gözlemlenmektedir.

Adayların %31.8’i Doğu Anadolu Bölgesi, %23.3’ü Güneydoğu Anadolu Bölgesi,

%19.1’i Akdeniz Bölgesi, %5.9’u Karadeniz Bölgesi, %2.8’i Marmara Bölgesi, %1.1’i ise Ege Bölgesinde yaşantılarının çoğunu geçirmişlerdir. Diğer gruplara göre yaşantılarının çoğunu Doğu Anadolu Bölgesinde geçirenler daha fazladır.

Anne-baba eğitim durumları ve aile aylık gelir (varsa kendisininki de dahil) durumu bağımsız değişkenlerine göre adayların frekans ve yüzde dağılımları Tablo 6’da verilmiştir.

Tablo 6’ya bakıldığında, adayların annelerinin %50.6’sının ilköğretim,

%28.4’ünün lise, %11.4’ünün üniversite, %0.3’ünün lisansüstü mezunu olduğu ve

%9.3’ünün ise okuryazar olmadığı belirlenmiştir. Yığılmanın anne eğitim durumu

ilköğretim ve lise olan adaylarda olduğu görülmektedir. Adayların baba eğitim durumu incelendiğinde, %39.3’ünün lise, %37.5’inin ilköğretim, %21.2’sinin üniversite,

%1’inin lisansüstü düzeyinde olduğu, %1’inin ise okuryazar olmadığı tespit edilmiştir.

Babaları lise ve ilköğretim mezunu olan adayların, diğer gruplardan daha fazla oldukları görülmektedir. Adayların aile aylık gelir (varsa kendisininki de dahil) durumlarına bakıldığında, 500-999 TL grubunda olanların %29.2 oranında, 1000-1499 TL grubunda olanların yine %29.2 oranında, 1501999 TL grubunda olanların %21.1 oranında, 0-499 TL grubunda olanların %8.8 oranında, 2000-20-499 TL grubunda olanların %4.7 oranında, 3000 TL ve üstü grubunda olanların %3.9 oranında, 2500-2999 TL grubunda olanların ise %3.1 oranında oldukları belirlenmiştir. 500-999 TL ve 1000-1499 TL grubunda olanların, diğer gruplardan daha fazla oldukları görülmektedir. Yığılmanın ise 500-1499 TL aralığında olduğu gözlemlenmektedir.

3.3. Verileri Toplama Teknikleri

Yapılan araştırmada kullanılan verilere, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı’ndan ilgili izinler alınarak ulaşılmıştır. Bu araştırmada, verilerin toplanması süreci, iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama; “Kişisel Bilgi Formu” oluşturulması ve bu formun adaylara uygulanması aşamasıdır. İkinci aşama ise; adayların sınavda kullanılan puanlarına, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı’nın ilgili biriminden ulaşılmasıdır.

Öncelikle adaylara, 2010-2011 yılı İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı Özel Yetenek Sınavına başvuru aşamasında kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Adayların formu doldurmaları aşamasında, her adaya bireysel olarak sorular hakkında bilgiler verilmiş, araştırmacı tarafından hassas görülen, bazı temel noktalara ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Kişisel bilgi formunda 19 soru sorulmuştur. Bu sorular; ad-soyad, cinsiyet, yaş, medeni durum, yaşantının çoğunun geçirildiği yer-il-bölge, anne ve babanın yaşantılarını geçirdikleri yer-il-bölge, ailenin aylık geliri (varsa adayın geliri de dahil), anne ve babanın eğitim düzeyi, ailede müzik ile ilgilenen kişi olup olmadığı ve varsa kişi ya da kişilerin ilgi düzeyi, mezun olunan lise türü, özel yetenek sınavlarına hazırlık süresi ve hazırlanma biçimi, okul ve özel yetenek sınavlarına hazırlık süreci dışında müzik eğitimi alma durumu, çalgı alanı, Müziksel Çalma Alanı Sınavında performans gösterilecek eserin

bestecisi ve adı, Müziksel Söyleme Alanı Sınavında performans gösterilecek eserin bestecisi ve adı konularındadır. Ayrıca bu formda, adaylara YGS puan türleri ve YGS puanları da sorulmuş, fakat adayların yanlış bilgiler verme ihtimali göz önüne alınarak, bilgilerin güvenilir olması bakımından, YGS puan türüne ve YGS puanlarına ilişkin bilgiler, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin ilgili biriminden elde edilmiştir. Veri toplama sürecinin bu aşamasında kayıp veri yoktur. Daha sonra, verilerin toplanması sürecinin ikinci aşamasında, adaylara uygulanan sınava ilişkin birinci aşama sınavı puanları (Müziksel İşitme-Yazma Alanı puanları), ikinci aşama puanları (Müziksel Çalma Alanı puanları ve Müziksel Söyleme Alanı puanları), ÖYSP-SP’leri, Yerleştirme puanları, AOBP’leri ve YGS puanları üniversitenin ilgili biriminden elde edilmiştir.