• Sonuç bulunamadı

3.1. METODOLOJĠ VE UYGULAMA

3.1.3. Etki Tepki ( Impulse Response) Analizi

Vergi yükü ile büyüme arasında eĢ bütünleĢme iliĢkisinin varlığı tespit edildikten sonra etki tepki analizi uygulanmıĢtır. “Etki-tepki fonksiyonları, rassal hata terimlerinden birindeki bir standart sapmalık Ģokun, içsel değiĢkenlerin Ģimdiki ve gelecekteki değerlerine olan etkisini yansıtmaktadır” (Özsoy, 2008:39)

Etki-tepki analizi, VAR modelinde yer alan değiĢkenlerin hata terimlerinde meydana gelen Ģoklara karĢı ne yönde ve ne ölçüde tepki gösterdiklerini belirlemektedir. Diğer bir ifadeyle, VAR‟ın hareketli ortalamalar bölümünden elde

edilen etki-tepki fonksiyonları, değiĢkenlerden birine bir birimlik Ģok uygulandığında diğer değiĢken veya değiĢkenlerin bu değiĢime gösterdikleri tepkiyi vermektedir. Etki-tepki analizinde de değiĢkenlerin durağan olmaları oldukça önemlidir. Durağan olmayan serilerden birine uygulanacak bir birimlik Ģokun zaman içinde azalarak, sönmesi beklenemez. (Erdal v.d, 2008:70)

Etki-tepki fonksiyonlarının standart hatalarının hesaplanmasında Monte Carlo tekniği kullanılmıĢtır.

Önceki bölümde oluĢturulan VAR modeline göre etki-tepki fonksiyonları oluĢturulup aĢağıda yer alan Ģekil 8 yardımıyla gösterilmiĢtir.

ġekil 8: Vergi Yükündeki Bir Standart Hatalık ġok KarĢısında Büyümenin Gösterdiği Tepki

ġekil 8‟de vergi yüküne verilen bir standart sapmalık Ģokun, büyüme üzerinde negatif etkide bulunduğu gözlenmektedir. Vergi yüküne verilen bir standart sapma Ģok büyüme üzerinde üç yıl negatif etkide bulunmakta daha sonraki dönemlerde ise bu negatif etki giderek azalmaktadır.

SONUÇ

Türkiye‟de 1988 ile 2010 yılları arasında vergi yükü ile ekonomik büyüme arasındaki iliĢkinin araĢtırıldığı bu çalıĢmanın ilk bölümü vergi baĢlığına ayrılmıĢtır. Bu bölümde kanunsuz vergi olmaz ilkesi ve verginin hukuki olması gereğince vergi hukuku konusuna yer verilmiĢtir. Buna göre Türkiye‟nin vergi politikası kanunililik ilkesinin uygulanması açısından modern bir yapıya sahiptir. Ancak, bu kısmı takiben anlatılan Türk Vergi Sisteminde aynı hususu verginin adaletli olduğu konusunda söylememiz güçtür. Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki paylarının yüksek olması, her ikisi de ücretle çalıĢmasına rağmen bir devlet memuru ile özel sektörde çalıĢan iĢçilerin ödedikleri vergilerin miktarlarının iĢçi aleyhine farklı olması vb. durumlar verginin adaletli olma ilkesinin sağlanmasını engellemektedir. Yeni yatırımlara, teknolojiye, ihracata vb. sağlanan istisna ve muafiyetlerin ise ekonomik büyümeyi olumlu manada etkilemesi açısından istisna ve muafiyet uygulamaları son derece önemlidir.

Ġlk bölümün son kısımda anlatılan vergi yükü mükellefler üzerinde bir baskı oluĢturmaktadır. Anayasamızın vergi ödevi baĢlığı altındaki 73. Maddesinde yer alan „‟Vergi yükünün dengeli ve adaletli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır” hükmü ile kamu otoritesinin vergi yükünün dağılımı konusunda haksızlık yapılmaması hususunda özenli davranılması istenmiĢtir. Vergi yükü, gelir dağılımı, ekonomik büyüme ve kalkınma gibi konularda önem taĢır. Vergi oranı vergi yükünü etkileyen öncü faktördür. Vergi oranlarının yüksek seviyelerde olması mükellefleri vergiden kaçınma ya da vergi kaçırmaya yöneltir. Ağır vergi yükünü meydana getiren yüksek vergi oranları sermaye yatırımlarını olumsuz olarak etkileyerek sermaye yatırımları azalabilmektedir. Türkiye vergi yükü açısından arka sıralarda yer alan bir ülkedir.

Ġkinci bölümde yer verilen ekonomik büyümenin kaynağı hususunda literatürde farklı görüĢler yer almaktadır. Merkantalist düĢünce, ekonomik büyümeyi sağlamanın yolu olarak nüfus ile ihracat artıĢının sağlanmasını, ücretler ile faiz haddi oranlarının seviyelerinin düĢük tutulmasını görürken fizyokratlar ekonominin en temel sektörü olan tarıma harcanandan fazlası alınabildiğinden ekonomik büyümenin

sağlanması açısından tarıma büyük önem verirler. Klasiklere göre sermaye yatırımları büyümenin esas kaynağını oluĢturur. Sosyalist büyüme düĢüncesinde Marx büyüme sürecinde emeğe vurgu yapar. Post Keynesyen Harrod ve Domar‟a göre yatırımlar ekonomik büyümenin en önemli belirleyicisidir ve sermaye birikimini büyümenin motoru olarak kabul ederler. Solow modeli olarak da bilinen neoklasik büyüme modeline göre, yatırımın miktarı, nüfus artıĢ hızı, teknolojide meydana gelen dıĢsal farklılıklar ekonomik büyümeyi sağlamaktadır. Ġçsel büyüme teorilerine göre ekonomik büyüme sistemin kendi iç dinamiklerinde aranır. Ekonomik büyüme dıĢarıdan hiçbir etmen tarafından etkilenmez; eğitim, sağlık vb. faktörler, uzun dönemde ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlar; teknoloji içseldir.

Türkiye ekonomisi cumhuriyetin kuruluĢundan 1960‟lı yılların baĢlarına kadar ortalama %5.1 ve % 3.2 oranında kiĢi baĢına büyüme rakamına ulaĢmıĢtır. 1960‟lı yıllarda ise kiĢi baĢına GSYĠH %5.4 oranında artmıĢtır. Bu rakam 1970‟de kiĢi baĢına GSYĠH yılda ortalama %4.1 oranında büyümüĢtür. 1981-1990 döneminde Türkiye ekonomisi %5,25 oranında büyümüĢtür. Türkiye‟nin son 20 yılda, 1994, 1997, 2001 ve 2008 yıllarında 4 kez ekonomik krizi girmesiyle ekonomi küçülmüĢtür. 1991-2000 yılları arasında ekonomi ortalama %4 2001-2010 yılları arasında da ortalama %5,22 oranında büyümüĢtür.

ÇalıĢmanın son bölümünde Türkiye için vergi yükü ile büyüme iliĢkisinin tespitinde kullanılan kurulan model tanıtılmıĢ ve sonuçları ortaya konulmuĢtur. Bu bölümde ilk önce serilerin durağanlıkları ADF (Augmented Dickey Fuller) testi ile incelenmiĢ, serilerin birinci dereceden durağan oldukları bulununca eĢbütünleĢme analizi yapılmıĢ, son olarak seriler eĢ bütünleĢik bulunduktan sonra etki tepki analizi yapılarak uygulamalı çalıĢma tamamlanmıĢtır.

ADF testi sonuçlarına göre LY ve LVY serilerinin düzey halde durağan olmadığı, birinci farkları alındığında ise durağanlaĢtığı görülmektedir. Johansen eĢ bütünleĢme analizinde vergi yükünün büyümeyi negatif yönde etkilemekte olduğu sonucu ortaya çıkmıĢtır. Buna göre vergi yükündeki artıĢ büyümeyi azaltmaktadır. Son olarak yapılan etki tepki analizine göre, vergi yüküne verilen bir standart sapma Ģok büyüme üzerinde üç yıl negatif etkide bulunmakta daha sonraki dönemlerde ise

bu negatif etki giderek azalmaktadır. Bu sonuç beklentilerle ve eĢ bütünleĢme denklemiyle uyumludur.

KAYNAKÇA

1982 Anayasası.(1982). T.C. Resmi Gazete, 17863 Mükerrer, 9 Ekim 1982

Açıkgöz, ġenay (2008). Türkiye‟de Vergi Gelirleri, Vergi Yapısı ve İktisadi Büyüme

İlişkisi : 1968 - 2006, http://yaklasim.iibf.gazi.edu.tr/ciltler/19/68/4.pdf, EriĢim Tarihi: 21.03.2012

Ağır, Hüseyin (2010). Türkiye‟de Finansal Liberalizasyon ve Finansal Gelişme

İlişkisinin Ekonometrik Analizi.

http://www.bddk.org.tr/WebSitesi/turkce/Raporlar/Kitaplar/8639agir_.pdf, EriĢim Tarihi: 06.06.2012.

Akdoğan, Abdurrahman (2009). Kamu Maliyesi(13.Bası). Ankara. Gazi Kitabevi. Akkaya, Mustafa (2000). Vergi Mahkemesi ve Ceza Mahkemesi Kararlarının

Etkileşimi Üzerine Bir İnceleme. http://auhf.ankara.edu.tr/dergiler/auhfd-

arsiv/AUHF-2000-49-01-04/AUHF-2000-49-01-04-Akkaya.pdf, EriĢim Tarihi:

28.02.2012

Aktan, CoĢkun Can ve Vural, Ġstiklal Y. (2004). Vergi Rekabeti, Erciyes Üniversitesi ĠĠBF Dergisi (22), 1-18

AktaĢ, Cengiz (2005). Türkiye‟nin Turizm Gelirlerini Etkileyen Değişkenler İçin En

Uygun Regresyon Denkleminin Belirlenmesi. DoğuĢ Üniversitesi Dergisi 6 (2).

Ġstanbul.

Altunç, Ömer Faruk (2011). Kamu Harcamaları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi:

Türkiye‟ye İlişkin Ampirik Kanıtlar, Celal Bayar Üniversitesi Ġ.Ġ.B.F. 2 (18)Manisa.

Altunç, Ömer Faruk (2008). Türkiye‟de Finansal Gelişme ve İktisadi Büyüme

Arasındaki Nedenselliğin Ampirik Bir Analizi. http://iibf.ogu.edu.tr/dergi/dergi/2008- 2/2008_2_6.pdf, EriĢim Tarihi 01.05.2012

Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun (1953). T.C. Resmi Gazete, 8469, 28 Temmuz 1953

Arıoğlu, Osman (2011). Vergi, Yükü ve Vergi Kaçağı Üzerine.

http://ekonomi.bugun.com.tr/vergi-yuku-vergi-kayip-kacagi-uzerine-169801- makalesi.aspx, Erişim Tarihi:23.09.2011

Armağan, Ramazan (2007). Türkiye‟de Gelir Ve Kurumlar Vergisi Oranlarında

İndirimin Vergi Gelirleri Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ġ.Ġ.B.F.

Arslan, Aynur (2011). Türk Vergi Sisteminde Dolaysız Vergilerden Dolaylı Vergilere

Geçişin Ekonomik Yansımalarının Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.

Artan, S. (2000). İçsel Büyüme Teorileri ve Türkiye Örneği: Yatırım Harcamaları

Ekonomik Büyüme İlişkisi 1963–1999. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik

Üniversitesi, Trabzon.

Asteriou D. ve Agiomirgianakis G.M. (2001). Human Capital and Economic

Growth, Time Series Evidence from Greece. Journal of Policy Modelling, Vol. 23.

Atagün, N. Özgür (2004). Türkiye‟ de Kamu Harcamaları ile Büyüme ĠliĢkisi. Yüksek lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ġstanbul.

Atasoy, YeĢim (2007. Dinamik Dışsallıkların İnovasyon İle Büyüme Üzerindeki

Etkileri ve Türkiye‟nin Mevcut Durumu. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.

AteĢ Sanlı (1998). Yeni İçsel Büyüme Teorileri ve Türkiye Ekonomisinin Büyüme

Dinamiklerinin Analizi. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü, Adana.

Ay, Ahmet ve Karaçor, Zeynep (2006). 2001 Sonrası Dönemde Türkiye

Ekonomisinde Krizden Büyümeye Geçiş Üzerine Bir Tartışma.

http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/sos_mak/makaleler/Ahmet%20AY%20%20Zeyne p%20KARA%C3%87OR/AY,%20AHMET.pdf, EriĢim Tarihi:25.03.2012

Ayan, Engin (2006). Türk Vergi Sistemi ve Vergi Sistemimizin Etkinlik Açısından

Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Bankacılık ve

Sigortacılık Enstitüsü, Ġstanbul.

Aydın, Necati (2008). Türkiye‟de Ekonomik Büyüme (1968-2005): Solow Büyüme

Muhasebesi Ve Regresyon Modeli. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü, Ankara.

Balaylar, Acar Nilgün ve Abuk Duygulu Aylin (2004). Para İkamesi Olgusu ve Para

Talebi. Dokuz Eylül Üniversitesi ĠĠBF Dergisi, 2 (19).

Bayraktar Yıldırım, Keriman (2009). İçsel Büyüme Teorisi Açısından İnsan Sermayesinin Büyüme Üzerine Etkisinin Analizi: Türkiye Örneği. Yüksek Lisans

Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġzmir.

Benk, Serkan (2002). Globalleşmenin Vergi Sistemleri Üzerindeki Etkisi. Yüksek

Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon

Bilici, Nurettin. (2010). Vergi Hukuku. (24. Bası). Ankara. Seçkin Yayınevi.

Bulten, Udval (2003). Teknolojik Değişme İktisatçılığının Başlıca Meseleleri. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Büyükçulcu, Uğur (2006). Kurumlar Vergisinin Şirketlerdeki Vergi Yükü Üzerine Bir

Değerlendirme:Isparta Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Çelik, Ahmet Alkan (2010). Ekonomik Büyüme ile Kamu Harcamalarının

Nedensellik Analizi: Suudi Arabistan, B. A. Emirlikleri Ve Kuveyt Uygulaması.

Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Ortadoğu AraĢtırmaları Enstitüsü, Ġstanbul. Çiftçi, Necati (2008). İçsel Büyüme Teorileri Çerçevesinde Ar-ge Harcamalarının

Dış Ticaret ve Büyüme Üzerine Etkileri. Doktora Tezi, Dumlupınar Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.

Çiftçi, Özlem (2007). Türkiye‟de Enflasyon Dinamikleri: VAR Modeli. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Çoban, Orhan (2004). Beşeri Sermayenin İktisadi Büyüme Üzerine Etkisi: Türkiye

Örneği. Ġ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi (30), 131-142

Çoban, Serap (2010). İçsel Büyüme Teorileri Kapsamında Firmaların Büyüme

Dinamiklerinin Analizi: Türk Sanayi Sektörü Üzerine Bir Uygulama. Doktora Tezi,

Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.

Damga Vergisi Kanunu. (1964). T.C. Resmi Gazete, 11751, 11 Temmuz 1964 DanıĢtay Kanunu.(1982). T.C. Resmi Gazete, 17580, 20 Ocak 1982

Değerli Kağıtlar Kanunu.(1963). T.C. Resmi Gazete, 11343, 28 ġubat 1963

Demir, Osman (2002). Durgun Durum Büyümeden İçsel Büyümeye. Cumhuriyet Üniversitesi ĠĠBF Dergisi 3 (1), 1-16

Demir, Sinan (2010). 2001 Krizi Sonrasında Türkiye Ekonomisinde İktisadi

Büyümenin Kaynakları ve Sonuçları. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi,

Sosyal Bilimler Enstitüsü , Bursa.

Dickey, D.A. ve Fuller W.A., (1979). Distributions of the Estimators for

Autoregressive Time Series with a Unit Root. Journal of American Statistical

Association, 74:427-431.

Doğan, Seyhun (2002). Türkiye İçin Laffer Eğrisi‟nin Tahmini (1979-2000). Süleyman Demirel Üniversitesi ĠĠBF Dergisi 7 (2), 257-269.

DPT (Devlet Planlama TeĢkilatı). (1996). Devlet Yardımlarını Değerlendirme Özel

İhtisas Komisyonu Raporu (Rapor No: 2454). Ankara: Devlet Planlama TeĢkilatı.

DPT (Devlet Planlama TeĢkilatı). (2001). Vergi Özel İhtisas Komisyonu Raporu (Rapor No: 2597). Ankara: Devlet Planlama TeĢkilatı.

Durkaya, Mehmet ve Ceylan, Servet (2006). Vergi Gelirleri ve Ekonomik Büyüme. Maliye Dergisi (150), 79-89

Ecevit, Ahmet (2010): Mali Derinleşme İle Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki:

Uzak Doğu Asya Ülkeleri Ve Türkiye Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Mustafa Kemal

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.

Eker, Murat (2007). Kamu Harcamalarının Ekonomik Etkileri: Türkiye Üzerine Bir

Uygulama (1980-2004). Yüksek Lisans Tezi, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü, Kars.

Emlak Vergisi Kanunu.(1970). T.C. Resmi Gazete, 13576, 11 Ağustos 1970

Enders, Walter (1995), Applied Econometric Time Series: Instructor's Resource Guide, John Wiley & Sons Inc

Enders, Walter (2004). Applied Econometric Time Series. United States, John Wiley Sons.

Engel, R.F. and Granger, C.W.J. (1987), “Co-integration and Error Correction Representation, Estimation and Testing”, Econometrica, Vol. 55, No.2, pp. 251-276. Erbaykal, Erman (2007). Türkiye‟de Enerji Tüketiminin Ekonomik Büyüme

Üzerindeki Etkisi. Sosyal Bilimler Dergisi, Beykent Üniversitesi, 1(1):29-44

Erdal Gülistan, Esengün Kemal ve Erdal Hilmi (2008). Türkiye‟deki Tarım ve Gıda

Fiyatlarındaki Belirsizliğin Enflasyon Üzerindeki Etkileri. KMU Ġ.Ġ.B.F Dergisi 10

(66-79)

Ertuğrul, Hasan Murat (2006). Türkiye‟de Sanayii Katma Değeri ve Enerji Tüketimi

İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Furtun, Ġdris Hakan ve Pınar Burak (2011). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi. T.c. Anadolu Üniversitesi Yayını No:276, EskiĢehir.

Gelir Vergisi Kanunu.(1961). T.C. Resmi Gazete, 10700, 6 Ocak 1961

GĠB (Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı) (2010). Mükellefin Ödevleri Rehberi (Serbest Meslek

GĠB (Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı) (2010). Mükellefin Ödevleri Rehberi (Ticari Kazanç).

(Yayın No: 115). Ankara: Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı.

GĠB (Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı) (2011). Serbest Meslek Kazançları Vergi Rehberi.

(Yayın No:125). Ankara, Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı.

GĠB (Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı) (2012). Menkul Sermaye İradı Elde Edenler İçin Gelir

Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberi (Yayın No:143). Ankara, Gelir Ġdaresi

BaĢkanlığı.

Gider Vergileri Kanunu.(1959). T.C. Resmi Gazete, 9362, 23 Temmuz 1956

Granger C.W.J. ve Newbold, P. (1974). Spurios Regressions in Econometrics. Journal of Econometrics. 2(2), 111–120.

Granger, C.W.J., (1988), “Some Recent Developments in a Concept of Causality”, Journal of Econometrics, Vol. 39, No.199–211.

Gujarati, D.N. (2001). Temel Ekonometri. (Çeviren: ġenesen, Ümit ve ġenesen Gülay) Literatür Yayıncılık, Ġstanbul.

Gül E. ve Kenar B. (2009). AB Ülkeleri ve Türkiye‟de Vergi Gelirleri ile Ekonomik

Büyüme İlişkisi. Ekonomik YaklaĢım, 6.

Gündüz, Özlem (2008). Dış Borç ve Stok Servisinin Ekonomik Büyüme Üzerine

Etkisi: Türkiye Üzerine Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum

Gürdal, Temel ve Yavuz, Hakan (2009). Türkiye‟de Kurumlar Vergisindeki

Gelişmeler ve OECD Ülkeleriyle Karşılaştırmalı Analizi (1980-2007 Dönemi).

Maliye Dergisi (156), 219-231

Hacıköylü, Canatay ve Heper, Fethi (2010). Emlak Vergisinde Matrah Tespitine

İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Maliye Dergisi (158), 1-14

Harçlar Kanunu.(1964). T.C. Resmi Gazete, 11756, 17 Temmuz 1964

IĢık, Nihat ve Kılınç,Efe Can (2009). OECD Ülkelerinde Vergi Yükü ve Vergi

Türleri: Karşılaştırmalı Bir Analiz. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ĠĠBF

Dergisi 11(17), 147-173

Ġnan, Mahmut (2010). Türkiye‟de Kazanç Vergisinden Gelir ve Kurumlar Vergisine

Geçiş Süreci:1946–1960 Dönemi. Maliye Dergisi (158), 349-364

Ġnci, Ġbrahim (2009). 1923-1960 Döneminde Türkiye‟de Tarım Faaliyetleri

Üzerinden Alınan Vergiler. SAÜ Fen Edebiyat Dergisi (2009-1), 109-130

ĠVDB (Ġstanbul Vergi Dairesi BaĢkanlığı) (2011) 6111 Sayılı Kanuna İlişkin

Uygulama Örnekleri. http://www.ivdb.gov.tr/pratik/6111_firist_rehber.pdf EriĢim Tarihi:01.03.2012

Johansen, S. (1988). Statistical Analysis of Cointegration Vectors. Journal of

Economic Dynamics and Control. Vol. 12, No. 2/3, pp. 231-254.

Johansen, S. and Juselius, K. (1990). Maximum Likelihood Estimation and Inference

on Cointegration-With Applications to the Demand For Money. Oxford Bulletin of

Economics and Statistics. Vol. 52, No. 2, pp.169-210.

Kar, Muhsin ve Ağır Hüseyin (2012). Türkiye‟de Beşeri Sermaye Ve Ekonomik

Büyüme: Nedensellik Testi (NeoKlasik Büyüme Teorisi)

http://www.elelebizbize.com/e-kutuphane/muhsinkar/turkiyedebeserisermaye.pdf EriĢim Tarihi: 15.03.2012

Karabulut, Tahsin (2003) Laffer Eğrisinin Türkiye Uygulaması (1980-2003). http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/sos_mak/makaleler%5Ctahsin%20karabulut%5Ck arabulut,%20tahsin.pdf, EriĢim Tarihi: 06.03.2012

Karagöl, T.E. (2010). Türkiye‟de Aktif Sigortalı Sayısını Belirleyen Faktörler. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, Cilt:58, 33-43.

Karagöl Erdal, Erbaykal Erman ve H. Murat Ertuğrul (2007). Türkiye‟de Ekonomik

Büyüme İle Elektrik Tüketimi İlişkisi: Sınır Testi Yaklaşımı. DoğuĢ Üniversitesi

Dergisi 8 (1), Ġstanbul.

Karagöz, Berkan (2008). Vergi Hukukunda Zamanaşımı. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ġstanbul.

KarataĢ Muhammed ve Çankaya, Eda (2011). Türkiye‟de Beşeri Sermaye ve

Ekonomik Büyüme ilişkisinin Analizi. Celal Bayar Üniversitesi ĠĠBF 18 (1), 105-124.

KarĢıyakalı, BaĢak (2008). Türkiye‟de Ekonomik Büyümenin Kaynaklarının Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġzmir. Katma Değer Vergisi Kanunu.(1985). T.C. Resmi Gazete, 18563, 2 Ekim 1984 Kaya, Ebru (2006). Kamu Harcamalarının Büyüme Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.

Kerem Karabulut ve Ö.Selçuk Emsen (1997). Kalkınma Teorileri ve Geliştirilen Son

Büyüme Modeli: Yeni Büyüme Teorisi. Atatürk Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler

Kıraçlar Kaya, Fatma (2005). Ekonomik Buyume Modellerinde Beşeri Sermaye: İçsel

Büyüme Modelinin Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü, Kayseri.

KOTO (Kocaeli Ticaret Odası) (2011). Türkiye-AB Vergi Sistemleri Karşılaştırması,

http://www.koto.org.tr/files/AB-Turkiye_Vergi_Sistemleri.pdf , EriĢim Tarihi

08.08.2011

Kovancı,Yiğit (2010). Vergi Hukukunda Zamanaşımı. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

KOVDB (Konya Vergi Dairesi BaĢkanlığı) (2012). Gayrimenkul Sermaye İradı. http://www.konyavdb.gov.tr/userfiles/extra/Pdf%20dosyalar%FD/2009%20d%F6ne mi_2010_%20GMSI.soru-cevap.pdf, EriĢim Tarihi:25.02.2012

Köse, Bahar (2009). Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında Yer Alan Muafiyet,

İndirim ve İstisnalara Yönelik Vergi Denetim Etkinliğine İlişkin Araştırma. Yüksek

Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

Kurumlar Vergisi Kanunu.(2006). T.C. Resmi Gazete, 26205, 21 Haziran 2006 KuĢtepeli, YeĢim ve Bilman, Mustafa (2009). Türkiye‟de Vergiler ve Ekonomik

Büyüme Arasındaki Uzun Dönem İlişkisi. Dokuz Eylül Üniversitesi ĠĢletme Fakültesi

Dergisi 1 (10), 119-130

KVDB (Kayseri Vergi Dairesi BaĢkanlığı) (2012) Serbest Meslek Faaliyeti. http://www.kayserivdb.gov.tr/dishekimleriSSS.htm, EriĢim Tarihi:05.03.2012

Mangır, Fatih (2012). Export And Economıc Growth In Turkey: Coıntegratıon And

Causalıty Analysis. Economics, Management, and Financial Markets, 1 (67-80)

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) (2011). Muhasebe ve Finansman, Serbest Meslek

KazançDefteri.

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/344MV0019.pdf, EriĢim Tarihi:05.03.2012

Mere, Murat (2006). Kamu Harcamalarının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi:

Türkiye Ekonomisi Üzerine Bir Uygulama.Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.

Merter, Mehmet Emin, Acar, Ġbrahim Atilla ve Arslan, Enver (2007). Türk Vergi

Sisteminde KDV Uygulaması ve Etkinliğinin Analizi, Maliye Dergisi, (153), 24-50

Mitchell , Daniel J. (2011) Laffer Eğrisi Doğrultusunda Vergi Oranları,

Vergilendirilebilir Gelir ve Vergi Gelirleri Arasındaki İlişkinin Anlaşılması (Çeviren:

Mollamustafaoğlu, Metin (2010). Türk Vergi Ceza Hukukunda Usulsüzlük Suçu ve

Cezaları, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstirüsü, Antalya.

Motorlu TaĢıtlar Vergisi Kanunu.(1963). T.C. Resmi Gazete, 11342, 23 ġubat 1963 Mucuk, Mehmet ve Alptekin, Volkan (2008). Türkiye‟de Vergi ve Ekonomik Büyüme

İlişkisi VAR Analizi (1975-2006). Maliye Dergisi (155), 159-174

OECD (Ekonomik ĠĢbirliği ve Kalkınma Örgütü), İstatistikler.

http://www.oecd.org/document/0,3746,en_2649_201185_46462759_1_1_1_1,00.ht ml EriĢim Tarihi:28.02.2012

OğuĢ, Ayla (2005) Türkiye‟de Ekonomik Büyüme ve Gelir Dağılımı. http://eco.ieu.edu.tr/people/aogus/kongre.pdf, EriĢim Tarihi: 28.05.2012

Ortaç, Fevzi Rifat (2009) 1923-1960 Döneminde Türkiye‟de Tarım Faaliyetleri

Üzerinden Alınan Vergiler. http://w3.gazi.edu.tr/web/rifatortac/Makaleler/14.pdf EriĢim Tarihi:03.03.2012

Öncel Mualla, Kumrulu Ahmet ve Çağan Nami.(2009) Vergi Hukuku (17. Bası). Ankara. Turhan Kitabevi.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu. (2002). T.C. Resmi Gazete, 24783, 12 Haziran 2002 Özgen F.B. ve Güloğlu B.(2004). Türkiye‟de İç Borçların İktisadi Etkilerinin VAR

Tekniğiyle Analizi. METU Studies in Development.

Özker, Niyazi (2003) DıĢlama (CROWDING-OUT) Etkisi Açısından Kamu

Harcamaları Politikası ve Türkiye Örnekleminde Ekonomik Büyüme İlişkisi. http://e- dergi.atauni.edu.tr/index.php/IIBD/article/view/3596, EriĢim Tarihi:29.03.2012 Özsoy, Ceyda (2009). Türk Yüksek Öğretim Sisteminin Durumu ve Ġktisadi Büyüme Performansına Katkısı. Niğde Üniversitesi Ġ.Ġ.B.F. Dergisi 1 (2), 31-48, Niğde. Öztekin, Didem ve ErataĢ Filiz (2009). Net Portföy Yatırımları ile Reel Faiz

Arasındaki İlişkinin Küresel Kriz Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Türkiye Uygulaması. Anadolu International Conference in Economics.

Öztürk, Ġlhami ve Ozansoy Ahmet (2011). Ücret Gelirleri Üzerindeki Vergi Yükünün

Analizi. Maliye Dergisi (161), 197-214

Pınar, Abuzer (2010). Maliye Politikası Teori ve Uygulama (3.Baskı). Ankara, Naturel Yayın Dağıtım.

PiĢkin, Ali (2008). Türkiye Ekonomisinde 2000 Yılı Sonrası Uygulanan İktisat

Politikaları Çerçevesinde Türk Vergi Sisteminin Gelir Dağılımı Üzerindeki Etkileri.

Rakıcı, Cemil ve Vural Tarık (2011). Asgari Ücret Üzerindeki Toplam Vergi Yükü ve

Asgari Ücret Tutarının Anlamı. Ekonomi Bilimleri Dergisi.3(2), 57-68

Safoğlu, Nazım Bahri (2007). Türk Vergi Sisteminde Gelirin Elde Edilmesinde

Tahahhuk ve Tahsil Esasları. Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi Sosyal

Bilimler Ensitüsü, Ġstanbul.

Saraçoğlu, Fatih (2000). Vergi Erozyonu Açısından Gelir Vergisinde Yer Alan

Müesseselerin Analizi. G.Ü.Ġ.Ġ.B.F Dergisi (2), 79-96

SavaĢan, Fatih (2011). Türkiye‟de Kayıtdışı Ekonomi Ve Kayıt dışılıkla Mücadelenin

Serencamı. Seta Analiz (Sayı:35), Ankara.

Serel, Hicran ve Masatçı, Kaan (2005). Türkiye‟de Beşeri Sermaye ve İktisadi

Büyüme İlişkisi: Ko-Entegrasyon Analizi. Balıkesir Üniversitesi ĠĠBF Dergisi 19(2),

49-58.

Siverekli Demircan, Esra (2003). Vergilendirmenin Ekonomik Büyümeye ve

Kalkınmaya Etkisi. Erciyes Üniversitesi ĠĠBF Dergisi (21), 97-116

ġans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon Ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun.(2007). T.C. Resmi Gazete, 26469, 21 Mart 2007

ġen, Fulya (2007). İçsel Büyüme Türkiye‟de Yatırım Harcamaları. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġzmir.

ġen, Hüseyin (2002) Olivera - Tanzi Etkisi:Türkiye Üzerine Ampirik Bir Çalışma. http://212.174.133.188/calismalar/maliye_dergisi/yayinlar/md/md143/Huseyinsen.pd f, EriĢim Tarihi:16.03.2012

ġen, Ġsmihan (2005). Menkul Kıymet Gelirlerinin Tam Mükellef Gerçek ve Tüzel

Kişiler Yönünden Vergilendirilmesi ve Bu Gelirler Üzerindeki Vergi Yüklerinin Karşılaştırılması. Uzmanlık Yeterlilik Tezi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası

Muhasebe Genel Müdürlüğü, Ankara.

Benzer Belgeler