• Sonuç bulunamadı

4. SONUÇ VE ÖNERİLER

4.2. Etki Seviyesi Aşamalarına Göre Müşterilere Ait Sonuç ve Öneriler

Mesajı öğrenenlerin bilgi düzeyi farkındalığı müşteriler açısından değerlendirilmiştir. Müşterilerin odun hammaddesinin üretimi ile ilgili kişiler olduğu sertifikasyon sürecindeki gelişmeleri fark edebilecek nitelikte olduğu bilinmektedir. Ancak sertifikasyonun orman ürünleri satışına nasıl bir yenilik getireceği konusunda bilgilerinin olmaması, iletişim araçlarının yetersiz kullanıldığı sonucunu açıklamaktadır. Bu durum, verilen mesaj içeriklerinin de yetersiz olduğunu gösterir. Kaynak ile alıcı arasında oluşturulan mesajların müşterilere yönelik olarak daha özenle seçilmesi uygun olur. Kullanılan iletişim araçlarının da müşterilerin kolaylıkla erişebileceği şekilde seçilmesi gerekir. Müşteriler için e-mail adreslerine gönderilecek e-mektuplar, cep telefonlarına gönderilecek mesajlar farkındalık yaratmada kullanılabilecek yayın araçları olarak düşünülebilir. Oluşturulan farkındalık yetersiz kalmıştır. Sonuç olarak müşterilerde sertifikasyon farkındalığı oluşmamış olup 2011 ve 2012 yılları arasında fark anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Müşteriler için uygulanan etkinlikler herhangi bir farkındalık oluşturmamıştır olarak belirlenen Ho hipotezi kabul edilmektedir.

131

Kavraması artanların sayısı ve tutumları değişenlerin sayısı müşteriler açsından değerlendirilmiştir. Orman Bölge Müdürlüğü’nün bastırıp Daday Orman İşletme Müdürlüğü’nde dağıtılmış olan FSC broşürlerinde anket kâğıtlarında sorulan pek çok sorunun cevabının yer almaktadır. Buna rağmen müşterilerin yapılan etkinlikler çerçevesinde verilen mesajları kavramadıkları, hatırlayamadıkları ve yeterince haberdar olmadıkları sonucuna ulaşılmaktadır. Müşterilerin, sertifikasyon ve FSC ile ilgili yazıları, internetten öğrendikleri halde, gazeteden okudukları halde yazamamalarının sebebinin; dikkat yetersizliği, ilgisizlik olabileceği gibi tanıtımın, anlatımın yetersiz yapılması da olabilir. Bu sebeplerden doğan olumsuz durumu ortadan kaldırmak için mesaj içerikleri tekrar gözden geçirilmeli, broşür, bülten, haber içerikleri herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirilmelidir. Yapılacak iş, ihalelere gelen müşterilere özel olarak ayrılan sürede sertifikasyondan bahsetmek broşür dağıtmak, afişleri ihale yapılacak yerlerin giriş kapılarına asmak, bültenleri vs. basın/yayın malzemesini ulaşabilecekleri yerlerde bulundurulması önerilebilir. Farkındalıkları arttırılarak müşterilerin konuyu kavramaları sağlanabilir. Müşteriler için uygulanan etkinlikler hedef kitlede kalıcı bilgi oluşturamamıştır şeklinde kurulan Ho hipotezi kabul edilmektedir.

Müşteriler, sertifikasyonla ilgili yapılan bilgilendirme toplantılarının yeterli olmadığı görüşündedirler. Müşterilere yönelik özel olarak hazırlanacak bilgilendirme toplantılarının yapılmasıyla toplantı sayısının arttırılması bu sorunu çözmede yardımcı olabilir. Hatta ulusal bir kongre sadece müşteriler için yapılabilir. Müşterilerin sertifikasyon sürecinde yapılan toplantılarda paydaşlar konusundan yeterince bahsedilmediği görüşünde oldukları tespit edilmiştir. Müşterilerin yapılan halkla ilişkiler çalışmaları hakkındaki izlenimlerinin genel olarak iyi, çok iyi olduğu yönündeyken 2012 yılında olumsuz görüşler de bulunmaktadır. Müşterilerin görüşlerini açıkça belirtmesi işletme yönetiminde şeffaflaşma olarak değerlendirilmektedir. Müşterilerin tutumlarının olumsuz yönde olduğu ve 2011 ve 2012 yılları arasında fark olmadığı tespit edilmiştir. Müşterilerin işletme tarafından yeterli düzeyde bilgilendirme yapılamaması müşterilere sadece ihale, toplantı vs. gibi belli zamanlarda ulaşılabilmesi diğer zamanlarda müşterilere herhangi bir yolla ulaşmanın söz konusu olmamasından kaynaklandığı düşünülebilir. Bu eksikliği gidermede müşteriler için ayrıca bilgilendirme toplantıları belirli aralıklarla

132

düzenlenmesi önerilmektedir. Müşterilere cep telefonlarına gönderilecek kısa mesajla bilgilendirme toplantılarının zamanı bildirimi yapılabilir. Sertifikasyonla ilgili yapılan bilgilendirme toplantılarının yeterliliği, sertifikasyon sürecinde yapılan toplantılarda paydaşlar konusunun bahsedilme yeterliliğini iyi bulmadıkları tespit edildiği göz önüne alınırsa sertifikasyon çalışmalarının genelinin müşterilere ulaşmasında bir sorun olduğu fark edilmektedir. Bu sorunun çözümünde bu sonuç verilerinin yeni yapılacak çalışmalara bir altlık oluşturması gerektiği ve sorunun çözülmesi yönünde çalışmalar yapılması gerektiği düşünülmektedir. Müşteriler için uygulanan etkinlikler hedef kitle tutum ve tercihlerinde bir istenilen düzeyde bir değişiklik oluşturamamıştır. Müşteriler için oluşturula Ho hipotezi kabul edilmektedir.

İstenilen davranışı tekrarlayanların sayısı müşteriler açısından değerlendirilmiştir. Müşterilerin karşılaştığı önemli sorunlardan birisi ürünlerini uluslararası şirketlere pazarlayamama sorunudur. Özellikle AB kapsamındaki şirketler orman ürünlerinde FSC markası aradıklarından müşterilerin bu ülkelere satış yapabilmeleri zorlaşmaktadır. Türkiye’nin uluslararası şirketlerle odun hammaddesinden ziyade mobilya, kasa, laminant parke vb. işlenmiş orman ürünleri satışı gerçekleştirmektedir. Ancak AB ülkeleri orman ürünleri satın alırken orman ürünleri sertifikası olup olmadığına dikkat etmektedir. Bu nedenle ülkemizdeki şirketler uluslararası piyasada ürünlerini pazarlayamamaktadır. Müşterilerin ürünlerini AB kapsamındaki şirketlere pazarlayamadıkları tespit edilmektedir. Bu konu üzerine dikkatlice eğilip gereken pazar araştırmasının titizlikle yapılması gerekmektedir. Müşterilerin orman işletmesinden aldıkları orman ürünlerinin tam anlamıyla ihtiyaçlarını karşılayamadıkları konusunda; yapılan anket çalışma sonuçlarının bir sonraki amenajman plan döneminde dikkate alınarak planlama yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Halkla ilişkiler etkinlikleri pazarlama kapsamında algılansa da sonuçları yönetimi ve planlamayı ilgilendirecek boyutlarda olması nedeniyle yönetimin danışma kurulu niteliğinde olarak çağdaş şirketlerde yerini almıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda da Halkla İlişkilerin danışma organı niteliğinde üst yönetimde hak ettiği yerini alması önerilmektedir. Müşterileri haberdar ederek müşterilerin fikirlerinin alınması konusunda ön toplantının yapılması bu doğrultuda uygun mekân ve zamanda kamuoyu tartışmalarının uygun platforma taşınarak

133

görüşlerine hem yer hem de müşterilerin görüşlerine değer verilmesi gerekmektedir. Orman Bölge Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlükleri bu görüşleri aldıktan sonra yeni dönemde derhal görüşleri planlarına uyarlamaları hazırlanan halkla ilişkiler raporundan da yararlanmaları gerekmektedir. Bu bağlamda müşterilerin davranışlarında farklılık oluşmadığı sonucuna ulaşılmaktadır. Müşteriler için uygulanan etkinlikler hedef kitlede davranış değişikliği oluşturmamış olduğunu ifade eden Ho hipotezi kabul edilmektedir. Soysal ve kültürel değişiklik müşteriler açısından değerlendirilmiştir. Müşterilerin sertifikasyon konusunda bir farkındalığının oluşmadığı, eğitimleri ile meslekleri ve çalışma alanları gereğince konuyu kavrayabilecek durumda oldukları halde konuyu kavramamış oldukları, yapılan çalışmalarda Ormancılık camiası adına olumsuz tutuma sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Konu ile ilgili olarak 2011 ve 2012 yılları arasında sosyal ve kültürel bir değişiklik yoktur.