• Sonuç bulunamadı

Entegre Yönetim Sistemleri ve Çevre Yönetimi

Belgede Kısaca Vestel. Türkiye de Vestel (sayfa 165-168)

Entegre Yönetim Sistemi çatısı altında yürütülen faaliyetler, TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, TS EN ISO 14064 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Standartları, 14046 Su Ayak İzi Standartları, TS ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve TS EN ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’ne göre gerçekleştiriliyor. Ayrıca Vestel Elektronik’te IATF 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Belgesi bulunuyor.

Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya’nın Entegre Yönetim Sistemleri (çevre, enerji, iş sağlığı ve güvenliği, bilgi güvenliği ve kalite) Politikalarına buradan ↖ ulaşabilirsiniz.

Sertifika Sertifikanın Kapsadığı Tesis Oranı7 (%)

ISO 9001 100

ISO 14001 100

ISO 14046 100

ISO 14064 100

ISO 27001 29

ISO 45001 100

ISO 50001 93

IATF 16949 7

Vestel Elektronik ve Vestel Komünikasyon’da Çevre Çalışma Grubu ile beraber çevre yönetimini Vestel Elektronik Çevre Görevlisi ve Çevre Yönetim Temsilcisi olarak Kalite Grup Müdürlüğü’ne bağlı Yönetim Sistemleri ekibi yürütmektedir. Vestel Beyaz Eşya Çevre Koordinasyon Grubu, Çevre Çalışma Grubu ile beraber çevresel konuların daha geniş bir yapı ile ele alınmasını sağlamaktadır. Çevre yönetimini ise Vestel Beyaz Eşya Çevre Görevlisi ve Çevre Yönetim Temsilcisi olarak Yönetim Sistemleri ve Müşteri İlişkileri Müdürü üstlenmektedir.

Çevre yönetim sistemleri kapsamında, tüm çevresel çıktıları ISO 14001 standardına göre analiz ediyor ve kayıt altına alıyoruz. Bu kapsamda aylık ve yıllık olarak çeşitli raporlamalar yapıyoruz. Aylık olarak, atık su kirlilik analizlerini, enerji ve su tüketimini, su ve karbon ayak izini, motorin kullanımını ve tehlikeli ve tehlikesiz atık miktarlarını takip ediyoruz. Çevre mevzuatı kapsamında bu bilgileri aylık değerlendirme raporunda belirtiyoruz. Çevresel verileri toplamak ve hesaplamak için çevre izleme ve ölçme takip programları kullanıyoruz. Enerji ve su tüketimi ile ilgili verileri faturalardan ve sayaçlardan, atıkları ise kayıt sisteminden takip ediyoruz. Elektronik ve beyaz eşya fabrikalarımızda karbon ayak izimizi ISO 14064 standardına göre; su ayak izimizi ise ISO 14046 standardına göre raporluyor ve bağımsız üçüncü taraflarca doğrulatıyoruz.

7 Sertifikalı tesis oranı için Vestel Şirketler Grubu’nun fabrikaları ve iç depoları kapsama dâhil edilmiştir.

166

2020 itibarıyla yüz yüze çevre eğitimlerini salgın sebebiyle durdurduk. 2021 yılında dijitalleştirdiğimiz eğitimlerle, verimliliği de artırarak, çalışanlarımıza ulaşmaya devam ettik ve 2.480 kişiye çevre eğitimi verdik.

2021 yılında toplam 10,8 milyon TL çevre yatırımı ve harcaması yaptık. Son üç yılda herhangi bir çevre cezası alınmadı ve çevre cezası ödenmedi.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen başta Çevre Kanunu olmak üzere bağlı olduğumuz tüm ulusal yasalara uyum sağlamanın yanı sıra Avrupa’da ve küreselde sektöre yönelik var olan aşağıdaki yasal düzenlemelere de tam uyum sağlıyoruz:

 Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Direktifi (WEEE - Directive on Waste Electrical and Electronic Equipment),

 Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Sınırlandırılmasına Dair Direktif (RoHS - Directive on the Restriction of the Use of Certain Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment),

 Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanmasına İlişkin Tüzük (REACH - Regulation of the Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals),

 Enerji ile İlgili Ürünler için Çevreye Duyarlı Tasarım (Ekotasarım) Gereklilikleri Çerçeve Direktifi (Ecodesign Framework Directive for Energy-Related Products),

 Enerji Verimliliği Kanunu ve Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik,

 Her ürün grubu özelinde düzenlenmiş geçerli enerji etiket regülasyonları, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikleri.

Biyoçeşitlilik

Vestel’in üretim alanlarının yer aldığı Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (MOSB) ve Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ), bilimsel araştırmalar için önem arz eden ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilecek canlı türleri ile ülkemiz için endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar bulunmuyor. Tüm üretim tesisleri kuruluş aşamasında ve proses değişikliği ve/veya kapasite artışı kapsamında Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği (ÇED) uyarınca incelenmiş, inşaat ve işletme faaliyetlerinden kaynaklanabilecek olumsuz çevresel etkiler değerlendirilmiştir. Şirketin faaliyet sahasında koruma altına alınan canlıların yaşamadığı, ayrıca nesli tehlikede flora türlerinin yetişmediği daha önce yapılan çevresel etki değerlendirmeleri (ÇED) sonucu belirlenmiştir.

Üretim tesislerimizin Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge içinde kurulu olması, faaliyet göstermekte olduğumuz yerlerin sanayi alanı olması ve faaliyet gösterilen alanların 2 km’lik etki alanında tamamen sanayi alanlarının bulunması dolayısıyla flora-fauna çalışması gerçekleştirilmiyor.

Vestel olarak alınabilecek önlemlere ilişkin 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılmış yönetmeliklere uyacağımızı taahhüt ediyoruz.

Hava Salımları

Sera gazı salımlarının yanı sıra üretim süreçleri sonucunda çeşitli hava salımları oluşuyor. Salımları yasal mevzuat sınırlarında tutmak için Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği kapsamında her iki yılda bir emisyon ölçümü yapıyoruz. 2020 yılında gerçekleştirilen hava emisyon ölçümlerinde tüm parametreler (CO, NOx, SOx, VOC, Toz) sınır değerler altındadır.

167

Yıllık toplam hava salımları8 (ton) 2020

NOx 36,5

SOx 3,4

Kalıcı organik kirleticiler (POP) -

Uçucu organik bileşikler (VOC) 62,5

Toz (PM) 8,1

8 Yasal uyumluluk kapsamında ölçüm iki yılda bir yapılmaktadır, bir sonraki ölçüm 2022 yılında olacaktır. Perflorokarbon salımı bulunmamaktadır.

168

Belgede Kısaca Vestel. Türkiye de Vestel (sayfa 165-168)

Benzer Belgeler