• Sonuç bulunamadı

ENFLASYONA GÖRE DÜZELTÝLMÝÞ KONSOLÝDE BÝLANÇO (Milyon TL)

Global Reports LLC

31 Aralýk 2003 tarihi itibariyle Sermayenin % 10 ve daha fazlasýna sahip ortaklarýn dökümü aþaðýda belirtilmiþtir.

- Þirketin 31.12.2003 tarihi itibariyle Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre hesaplanan yasal ve olaðanüstü yedeklerinin tarihsel maliyet bedelleri sýrasýyla 107.777 TL ve 200.193 TL’dir.

3-Sermayeyi Temsil Eden Hisse Senetlerine Tanýnan Ýmtiyazlar (Hisse senetleri tertipleri ve imtiyaz türleri itibariyle ayrý ayrý)

Kuruculara verilmek üzere ihdas edilmiþ olan imtiyazlý hisse senetleri (A) ve (B) tipi olmak üzere iki nevi’dir. Her iki tip senet 50’þer adet olup, bunlar normal hisse senetlerinin haiz olduklarý haklara ilaveten rey ve kâra iþtirak bakýmýndan imtiyazlara sahiptirler.

4- Kayýtlý Sermayeli Ortaklýklarda Kayýtlý Sermaye Tutarý Kayýtlý sermaye tutarý 100.000.000 TL’dýr.

5- Yýl Ýçinde Yapýlan Sermaye Artýrýmlarý ve Kaynaklarý Dönem içinde sermaye artýrýmý yapýlmamýþtýr.

6- Yýl Ýçinde Ýhraç Edilen Hisse Senedi Dýþýndaki Menkul Kýymetler Dönem içinde ihraç edilen hisse senedi dýþýnda menkul kýymet yoktur.

7- Yýl Ýçinde Ýtfa Edilen Borçlanmayý Temsil Eden Menkul Kýymetler Dönem içinde itfa edilen hisse senedi dýþýnda menkul kýymet yoktur.

8- Cari Dönemde Duran Varlýk Hareketleri

31 Aralýk 2003 tarihinde maddi duran varlýklar hareketleri aþaðýdaki gibidir.

c) Yapýlmakta olan yatýrýmlarýn niteliði, toplam tutarý, baþlangýç ve bitiþ tarihi ve tamamlanma derecesi : -Þirketin teþvik belgeleri kapsamýndaki yatýrým harcamalarý hakkýnda bilgi:

Cari dönemde 62387 no’lu teþvik kapsamýnda toplam 588.574 TL tutarýnda harcama yapýlmýþtýr. Söz konusu teþvik belgesinin süresi dolmuþ olup, teþvik belgesinin kapatýlmasý için müracaat edilecektir. 71113 no’lu teþvik kapsamýnda 4.012.432 TL harcama yapýlmýþtýr.

-Þirketin teþvik belgesiz yatýrým harcamalarý hakkýnda bilgi:

Yýl içinde toplam 744.559 TL tutarýnda teþviksiz yatýrým harcamasý yapýlmýþtýr. Bu tutarýn 197.412 TL kýsmý makine tesis harcamalarýna, 545.147 TL kýsmý ise fabrika binalarý için yapýlan muhtelif harcamalara aittir.

9- Cari ve Gelecek Dönemlerde Yararlanýlacak Yatýrým Ýndiriminin Toplam Tutarý:

a) Satýn alýnan, imal veya inþa edilen maddi duran varlýklarýn maliyeti b) Satýlan veya hurdaya ayrýlan maddi duran varlýk maliyeti

7.915.810 809.896 31.12.2003

Teþvik Belge No Yatýrýmýn Niteliði Teþvik Belgesinde Öngörülen

Toplam Yatýrým Tutarý Baþlangýç Tarihi Bitiþ Tarihi Tamamlanma Derecesi (%)

2.651.720 12.930.000 62387

71113

Modernizasyon-Tevsi-Tam.

Moderniz.-Darb.Gid-Tevsi.

26.04.2000 27.01.2003

31.12.2003 27.01.2006

% 75

% 40 31.12.2003

Adý Pay Oraný Pay Tutarý

41.125.998 Depa Ýlaç Aktif Maddeleri San. Ve Paz. A.Þ. %24,53

31.12.2003

66

ÇALIÞMA RAPORU 2003

10- Ýþletmenin Ortaklar, Ýþtirakler ve Baðlý Ortaklýklarla Olan Alacak/Borç Ýliþkisi:

11- Stoklar ve Diðer Bilanço Kalemlerinde Uygulanan Deðerleme, Envanter ve Amortisman Ayýrma Yöntemleri, Bunlarda ve Diðer Muhasebe Politikalarýnda Önceki Dönemlere Göre Yapýlan Deðiþiklikler, Bu Deðiþikliklerin Parasal Etkileri ve Ýþletmenin Sürekliliði ile Dönemsellik Varsayýmlarýný Deðiþtirecek Muhtemel Geliþmeler ve Bunlarýn Gerekçeleri :

SPK tarafýndan yayýnlanan Seri:XI No:1 sayýlý “Sermaye Piyasasýnda Mali Tablo ve Raporlara iliþkin Ýlke ve Kurallar Hakkýnda Teblið”, Seri:XI No:20 sayýlý “Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Mali Tablolarýn düzeltilmesine iliþkin Usul ve Esaslar Tebliði” ve Seri:XI No:21 sayýlý

“Sermaye Piyasasýnda Konsolide Mali Tablolara ve Ýþtiraklerin Muhasebeleþtirilmesine Ýliþkin Esaslar Teblið”i 1 Ocak 2003 tarihinden sonra sona eren yýllýk ve bundan sonra gelecek ilk ara mali tablolardan geçerli olmak üzere yürürlüðe girmiþtir. Bu ilke ve kurallar bundan sonra SPK tarafýndan yayýnlanan genel kabul görmüþ muhasebe ilkeleri olarak anýlacaktýr.

a) Enflasyona göre düzeltilmiþ mali tablolarýn hazýrlanmasýnda uygulanan esaslar

Türk Lirasý’ný dönem sonundaki alým gücündeki deðiþikliðe yönelik ilk elde etme maliyeti ilkesi esas alýnarak (Vergi Mevzuatýna göre yapýlan yeniden deðerleme hariç) düzenlenmiþ mali tablolarda yapýlacak düzeltmeler, XI/20 No’lu teblið çerçevesinde uygulanmýþtýr.

Bu teblið uyarýnca mali tablolarýn enflasyona göre düzeltilmesinde dikkate alýnan ana ilkeler aþaðýdaki gibidir.

-Parasal kalemler; bilanço tarihindeki cari satýn alma gücü cinsinden ifade edildikleri için düzeltme iþlemine tabi tutulmamaktadýr.

-Parasal olmayan kalemler; Cari satýnalma gücü cinsinden ifade edilmeyen aktif, pasif ve özsermaye kalemleri bu teblið hükümleri çerçevesinde düzeltme katsayýsý kullanýlarak paranýn cari satýnalma gücü cinsinden ifade edilmektedir. Özsermaye kalemlerinin düzeltilmesinde, yeniden deðerleme deðer artýþ fonu gibi fonlar dikkate alýnmamýþtýr. Nakit yapýlan sermaye artýþlarý ile yedek akçelerden ve daðýtýlmamýþ karlardan yapýlan sermaye artýþlarý, sermaye artýrýmýnýn tescil tarihi esas alýnarak düzeltme iþlemine tabi tutulmuþtur.

Gelir tablosunda; Amortisman ve itfa paylarý, satýþlarýn maliyeti, gelir ve gider olarak doðrudan gelir tablosuyla iliþkilendirilen parasal olmayan kalemler dýþýndaki tüm kalemler gelir ve gider kalemleri yýllýk ortalama endeks ile düzeltme iþlemine tabi tutulmaktadýr. Amortisman ve itfa paylarý, ilgili aktiflerin düzeltilmiþ deðerleri üzerinden, gelir veya gider olarak doðrudan gelir tablosuyla iliþkilendirilen parasal olmayan kalemler, konu olan varlýðýn düzeltilmiþ net deðeri ile satýþ bedelinin düzeltilmiþ deðeri arasýndaki fark olarak yeniden hesaplanmaktadýr. Satýþlarýn maliyeti, stoklarýn ve diðer maliyet unsurlarýnýn düzeltilmiþ tutarlarýnýn dikkate alýnmasý suretiyle yeniden hesaplanmaktadýr. Tutarý dönem sonunda kesinleþecek veya dönem sonunda ortaya çýkan verilere göre hesaplanan vergi karþýlýðý ve kýdem tazminatý gibi karþýlýklar dönem sonundaki nihai tutarlarýyla mali tablolara yansýtýlmýþtýr.

Parasal varlýk bulundurmaktan doðan kayýplar ile parasal yükümlülük bulundurmaktan doðan kazançlar, net parasal pozisyon zararý hesabýnda yansýtýlmýþtýr.

Þirket, SPK’ nun XI-1 no’lu Tebliði ve XI-20 no’lu Tebliði hükümleri uyarýnca mali tablolarýný ilk defa 31 Aralýk 2003 tarihi itibariyle düzenlemiþtir. XI-20 no’lu tebliði uyarýnca, 31 Aralýk 2003 hesap döneminin baþlangýç dönemi olan 1 Ocak 2003 tarihine kadar olan döneme ait, düzeltilmiþ tutarlarý ile olmak üzere, aktif kalemlerden, borçlarýn ve özsermaye kalemlerinin çýkarýlmasý sonucunda kalan kýsým özsermaye hesap grubu içinde “Geçmiþ Yýllar Karý” hesabýnda izlenmektedir.

Þirket 22.09.1958 tarihinde kurulmuþtur. 31 Aralýk 2003 tarihi itibariyle, mali tablolarý düzeltmek için kullanýlan endeks ve düzeltme katsayýlarý aþaðýdaki gibidir:

1) Ortaklar 2) Baðlý Ortaklýk

Carlo Erba Ýlaç San. Ve Tic. A.Þ.

Vetaþ Vet. Ve Tarým Ýlaçlarý A.Þ.

Depa Ýlaç Aktif Mad. San. Ve Paz. A.Þ.

Detaþ Ambalaj ve Kim. San. A.Þ.

Evma Ev Ýhtiyaç Mad. San. A.Þ.

Sayat Saðlýk Yat. Ve Tic. A.Þ.

31.12.2003 Ticari Ticari Olmayan Ticari Ticari Olmayan

Endeks Katsayý

ENFLASYONA GÖRE DÜZELTÝLMÝÞ KONSOLÝDE MALÝ TABLOLAR

Global Reports LLC

c) Alacak ve Borçlar

Ticari alacak ve borçlar, kayýtlý deðerleri ile gösterilmektedir. Vadeli alým ve satýmlar nedeniyle, Türk Lirasý alacaklar ile vadeli çek ve senet rakamlarýnýn içerdiði enflasyon paylarý, borç veya alacaðýn vadesine uygun vadelerdeki Devlet Ýç Borçlanma Senetlerinin oranlarý dikkate alýnmak suretiyle reeskonta tabi tutulmuþtur.

Yabancý para bazýndaki senetsiz ticari alacaklar ve borçlar, ilgili sözleþmelerde belirlenen faiz oranlarý kullanýlarak eðer bu oranlar bilinmiyorsa ilgili olduklarý Libor oranlarý kullanýlarak düzeltme iþlemine tabi tutulmuþtur.

Yapýlan düzeltme iþlemleri ile ilgili kayýtlar bilançoda alacak ve borç reeskontu olarak gösterilmiþtir, gelir tablosunda ise satýþ ve satýþlarýn maliyeti hesaplarýyla iliþkilendirilmemiþtir.

d) Þüpheli Alacaklar Karþýlýðý

Þirket tarafýndan þüpheli hale gelmiþ ticari alacaklar için karþýlýk ayrýlmaktadýr. 31.12.2003 tarihi itibariyle ayrýlan karþýlýk tutarý 769.095 TL’dir.

e) Stoklar

Stoklar, "elde etme maliyeti" ve net gerçekleþebilir deðerin düþük olaný ile deðerlenmiþ olup, stok maliyetlerinin hesaplanmasýnda "aðýrlýklý ortalama maliyet" yöntemi uygulanmýþtýr.

Stoklarýn düzeltilmesi iþleminde dönem sonu stoklarýnýn ortalama maliyetine en yakýn alým maliyetinin gerçekleþtiði ay, stoklarýn alým tarihi olarak kabul edilmiþtir.

Konsolidasyona tabi ortaklýklar arasýndaki mal alým satýmýndan doðan kâr stok ve maliyet hesaplarýndan düzeltilmiþtir.

f) Finansal Duran Varlýklar

Enflasyon ve Konsolidasyon tebliðlerine göre düzeltilmiþ bu konsolide mali tablolarda, baðlý ortaklýklarýn tamamý konsolidasyon yöntemi ile konsolide edildiðinden Finansal Duran varlýklarda yer alan bir tutar bulunmamaktadýr.

g) Maddi Duran Varlýklar

Amortismana tabi maddi duran varlýklar, elde etme tarihi ve/veya imal ve maliyet unsurlarýnýn aktife ilk giriþ tarihleri dikkate alýnarak enflasyon katsayýsýyla düzeltilmesi suretiyle gösterilmektedir. Amortisman bütün maddi duran varlýklar için düzeltilmiþ tutarlar üzerinden normal amortisman yöntemi kullanýlarak kýst bazýnda hesaplanmýþtýr. Maddi duran varlýklarýn ekonomik ömürleri dikkate alýnarak uygulanan, amortisman oranlarý aþaðýda belirtilmiþtir.

Þirket, Vergi Mevzuatý çerçevesinde yasal kayýtlarýnda ise maddi duran varlýklarýný normal amortisman yöntemi kullanarak %2 ile %20 arasýnda deðiþen oranlarda tüm yýl amortismana tabi tutmaktadýr.

h) Maddi Olmayan Duran Varlýklar

Maddi olmayan duran varlýklar, yazýlým haklarý, araþtýrma geliþtirme giderleri, finansal kiralama iþlemleri, ticari markalar gibi unsurlardan oluþmaktadýr. Maddi olmayan duran varlýklar düzeltilmiþ maliyet bedelleri üzerinden % 20 oranýnda, normal amortisman yöntemi kullanýlarak kýst usulü itfa edilmektedir.

Þirket, Vergi Mevzuatý çerçevesinde yasal kayýtlarýnda ise maddi olmayan duran varlýklarýný normal amortisman yöntemi kullanarak %20 oranýnda tüm yýl amortismana tabi tutmaktadýr.

ý) Þerefiye

Konsolidasyon kapsamýndaki ortaklýklarýn ilk defa baðlý ortaklýk tarihine geldiði yýllar 1999 ve öncesine ait olduðundan þerefiyenin itfa edildiði varsayýlmýþ ve bu nedenle þerefiye hesaplamasý yapýlmamýþtýr.

i) Yabancý Para Varlýk ve Borçlar

Yabancý para cinsinden gerçekleþen tüm iþlemler, iþlem tarihlerindeki kurlar esas alýnarak Türk Lirasý’na çevrilerek hesaplara yansýtýlmýþtýr. Bilanço hesaplarýndan yabancý para ile ifade edilen varlýklar bilanço tarihindeki T.C. Merkez Bankasý döviz alýþ kurlarý kullanýlarak Türk Lirasýna çevrilmiþtir. Yabancý para ile ifade edilen borçlar ise T.C. Merkez Bankasý döviz satýþ kurlarý ile deðerlenmiþtir. Söz konusu yabancý paralý iþlemlerin Türk Lirasý’na çevrilmesi sonucu ortaya çýkan kur farklarý, ilgili bilanço ve gelir-gider kalemlerine yansýtýlmýþtýr.

j) Kýdem Tazminatý Karþýlýklarý

Kýdem tazminatý karþýlýðý yürürlükte bulunan mevzuat uyarýnca ve SPK’nun belirlediði çerçevede ayrýlmaktadýr.

Vetaþ Veteriner ve Tar. Ýlaçlarý A.Þ.

Depa Ýlaç Aktif. Mad. San. ve Paz. A.Þ Detaþ Ambalaj ve Kimya San. A.Þ.

Evma Ev Ýhtiyaç Mad. San. A.Þ.

Sayat Saðlýk Yat. Ve Tic. A.Þ.

47,87 99,99 99,94 98,53 85,24

Amortisman Oraný % Binalar

Yer Altý ve Yer Üstü Düzenleri Üretim Makine ve Teçhizatlarý Tesisler

Taþýtlar Demirbaþlar Sabit Kýymet Cinsi

2

2

3-5-10-15-20

10

20

5-10-20

68

ÇALIÞMA RAPORU 2003

l) Diðer Borç ve Gider Karþýlýklarý

Þirketin bilanço tarihi itibariyle tahakkuk etmemiþ olan muhtemel gider ve zararlarý için karþýlýk ayrýlmaktadýr. Bu kapsamda þarta baðlý zararlar için ayrýlan karþýlýklar, maliyet giderleri karþýlýðý ve dönemsellik ilkesi gereðince 31.12.2003 için ayrýlmasý gereken gider karþýlýklarý ile ilgili olarak toplam 894.768 TL tutarýnda karþýlýk ayrýlmýþtýr.

m) Diðer Bilanço Kalemleri

Diðer bilanço kalemleri, esas olarak kayýtlý deðerleri ile yansýtýlmýþtýr.

n) Gelir ve Giderler

Gelir tablosu kalemleri ayrý ayrý toplanmýþ, ancak konsolidasyona tabi ortaklýklarýn birbiriyle olan iþlemleri nedeniyle oluþan gelir ve gider kalemleri karþýlýklý mahsup edilmiþtir.

o) Kâr Daðýtýmý

Türk Ticaret Kanunu'na göre yasal yedekler birinci ve ikinci yasal yedeklerden oluþmaktadýr. Birinci yasal yedekler ticari karýn %5'i ödenmiþ sermayenin %20'sine kadar ayrýlýr. Ýkinci yasal yedekler ise sermayenin %5'ini aþan temettüler üzerinden %10 oranýnda ayrýlýr.

Enflasyon muhasebesi gereðince öz sermayenin ilgili teblið uyarýnca düzeltme iþlemine tabi tutulmasý esnasýnda ortaya çýkan artýþlar kar daðýtýmýna konu edilemeyecektir. Enflasyon ve Konsolidasyon tebliðlerine göre düzeltilmiþ mali tablolarda bulunan net dönem karýnýn, SPK'nun Muhasebe Standartlarý ile ilgili diðer düzeltmelerinde belirlenen esaslar çerçevesinde (SPK XI, 20 ve 21 tebliðleri hariç olarak) hazýrlanan mali tablolarýndaki net dönem karýndan daha az olmasý durumunda kar daðýtýmý için daha az olan tutar esas alýnacaktýr.

12-Tebliðin 1 numaralý ekinde belirtilen bilanço tarihinden sonra ortaya çýkan ve açýklamayý gerektiren hususlara iliþkin bilgi:

a) Kýdem tazminatý tavaný 01.01.2004’den itibaren 1.485 TL’ye yükselmiþtir.

b) 01.03.2004 tarihinden itibaren yürürlüðe girmek üzere ilaçtaki KDV oraný %18’den %8’e indirilmiþtir.

c) Þirket tarafýndan 2004 yýlý Ocak ayýnda 16.500.000 USD tutarýnda orta vadeli kredi kullanýlmýþtýr. Kredinin vadesi 4 yýl, faiz oraný Libor+4 olup, ana para ödemesi bir yýl sonra baþlayacaktýr.

d) Beþeri týbbi ürünlerin tüketiciye uygun þartlarda ulaþmasýný temin etmek amacýyla 06.02.2004 tarihinde Beþeri Týbbi ürünlerin fiyatlandýrýlmasýna iliþkin 2004/6781 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý yayýnlanmýþtýr.

13-Tebliðin 2 numaralý ekinde belirtilen þarta baðlý zararlar ile her türlü þarta baðlý kazançlara iliþkin bilgi, (iþletmeyi borç altýna sokacak ve dönem sonucunu etkileyecek hukuki ihtilaflarýn mahiyetleri bu bölümde açýklanýr):

a) Þirketin “davacý” olduðu ve devam etmekte olan davalar:

- Þirketin 2000 yýlý Kurumlar Vergisi matrahýndan indirdiði yatýrým indirimine iliþkin olarak vergi dairesi aleyhine 20.06.2001 tarih ve E-2001/1063 sayýlý dosya ile açtýðý dava,2001 yýlýnda vergi dairesi tarafýndan 1996 yýlýna iliþkin olarak düzenlenen 102.056 TL tutarýndaki ihbarname için 2001 yýlýnda E-2001/1734 sayýlý dosya ile açtýðý dava, 2002 yýlýnda 1998 yýlýna iliþkin olarak 306.346 TL tutarýndaki ihbarname için 2002/2005 sayýlý dosya ile açtýðý davalarla ilgili olarak 4811 sayýlý Vergi Barýþý Kanununun ihtilaflý vergilerle ilgili düzenlemelerinden faydalanýlmýþ ve söz konusu davalardan vazgeçilmiþtir.

- Þirketin eski týbbi mümessillerinden 13 kiþi aleyhine hizmet akdine aykýrý olarak iþe girdiði tarihten itibaren 1 yýl süre geçmeden önce istifa ederek firmadan ayrýlmýþ olduklarý için alacak davasý açýlmýþtýr. Þirketin tazminat talebi 20.791 TL olup, davalar halen devam etmektedir.

b) Þirketin “davalý” olduðu ve devam etmekte olan davalar:

- Fabrikada meydana gelen iþ kazasý nedeniyle SSK’nýn 5.511 TL tutarýnda Ýstanbul 1.Ýþ Mahkemesinde þirkete açtýðý alacak davasý bulunmaktadýr. Þirket tarafýndan kusur tespiti için müracaat edilen bilirkiþi raporuna itiraz edilmiþ olup, mahkeme dosyayý baþka bir bilirkiþiye havale etmiþtir. Söz konusu dava için 5.650 TL tutarýnda karþýlýk ayrýlmýþtýr.

- Ýþ akdi feshedilen þirket personeli olan kiþiler tarafýndan kýdem ve ihbar tazminatý farkýna yönelik açýlan muhtelif davalar için toplam 15.940 TL tutarýnda karþýlýk ayrýlmýþtýr.

- 28.05.2002 tarihinde Týbbi mümessillerin þirkete ait bir araçla iþ seyahati esnasýnda yaptýðý kaza iki kiþinin vefatý ile sonuçlanmýþ ve þirket aleyhine 2002 / 424 sayýlý dosya ile tazminat davasý açýlmýþtýr. Söz konusu dava için 61.566 TL tutarýnda karþýlýk ayrýlmýþtýr.

- Þirket aleyhine Marmara Bank A.Þ. tarafýndan açýlan 170.877 TL tutarýndaki alacak davasý ile ilgili geçmiþ yýllarda Hukuk Servisinden alýnan bilgilere göre davanýn lehe sonuçlanacaðý kanaati oluþtuðundan, karþýlýk ayrýlmamýþtý. Bu defa Hukuk Servisinin davanýn seyrinde 2003 yýlýnda oluþan geliþmeler neticesinde kaybedilme riskinin olabileceðine dair mütalaasý üzerine karþýlýk ayrýlmýþtýr.

c) Verilen teminat mektuplarý ve kefaletler:

14-Ýþletmenin gayri safi kâr oranlarý üzerinde önemli ölçüde etkide bulunan muhasebe tahminlerinde deðiþikliklere iliþkin bilgi ve bunlarýn parasal etkileri : Yoktur.

15-Aktif deðerler üzerinde mevcut bulunan toplam ipotek veya teminat tutarlarý :

16-Aktif deðerlerin toplam sigorta tutarý :

Satýcýlar

Kime Verildiði Tutar (TL) Tutar (USD)

Benzer Belgeler