• Sonuç bulunamadı

İn sa nın ha ya tı bo yun ca al mış ol du ğu tel kin ler, za man la ha ya tın akı şı içe ri sin de ki ina nıl maz mu ci ze le ri gö z ar dı et me si ne ne -den olur. Bu yüz -den bir çok in san, dün ya da ki olay la rın ba şı boş ve te sa dü fi bir bi çim de iş le di ği ne za man la ken di si ni inan dı rır.

As lın da Al lah'ın var lı ğı na inan mı yor de ğil dir, en azın dan bu nu ke sin ola rak red det me mek te dir. An cak dün ya nın Al lah'tan ba ğım sız ola rak iş le di ği ni, O'nun olay la rın akı şı na hiç bir mü da ha -le si nin ol ma dı ğı nı, ya da "mu ci ze -ler" ara cı lı ğıy la bin -ler ce yıl da bir mü da ha le et ti ği ni dü şü nür.

Al lah'ı ge rek ti ği gi bi tak dir ede me yen bu in san, do ğal ola rak Al lah'ın du ala ra ica bet eden sı fa tı nı da kav ra ya maz. Dua et se bi le Al lah'ın du ası na ica bet ede ce ğin den şüp he için de dir.

Oy sa mü min dua et ti ği za man Al lah'ın ken di si ni işit ti ği ni ve du ası na her ne şe kil de olur sa ol sun ica bet ede ce ği ni bi lir. Çün kü olay la rın ba şı boş ve te sa dü fi bir bi çim de de ğil, Al lah'ın be lir le di ği ka de re gö re ge liş ti ği nin, O'nun di le di ği şe kil de yü rü -dü ğü nün far kın da dır. Bu ne den le, du ası na kar şı lık gör me mek gi bi bir kuş ku su yok tur. Bu sa mi mi ruh ha liy le dua ede nin du -ası nı da Al lah mak bul gö rü r ve ka bul eder.

60 KURAN'DA DUA

Al lah, Ku ran'da şöy le bu yur mak ta dır:

Kul la rım Be ni sa na so ra cak olur sa, mu hak kak ki Ben (on la ra) pek ya kı nım. Ba na dua et ti ği za man dua ede nin du ası na ce vap ve ri rim. Öy ley se, on lar da Be -nim çağ rı ma ce vap ver sin ler ve Ba na iman et sin ler.

Umu lur ki ir şad (doğ ru yo lu bul muş) olur lar. (Ba ka -ra Su re si, 186)

Al lah, baş ka ayet ler de de "... sı kın tı ve ih ti yaç için de ola -na, Kendisi'ne dua et ti ği za man ica bet eden..."(Neml Su re si, 6162) ola rak bil di ri lir ki, bu da yi ne sa mi mi du ala rın Al -lah Katın da mut la ka kar şı lık gö re ce ği nin ifa de si dir.

Do la yı sıy la du ayı, Al lah'ın yar dı mın dan kuş ku ya düş me den, ka bul ola ca ğı na ke sin ola rak iman ede rek di le ge tir mek ge re kir. Ak si bir tu tum için de bu lu nan, ya ni Al lah'ın ica be ti ne kar -şı kuş ku ile yak la şan ki şi ise, da ha baş lan gıç ta Ku ran man tı ğı ile ters düş müş tür.

Bu ne den le dua eden ki şi nin sa hip ol ma sı ge re ken en te mel iki özel lik, Al lah'a kar şı sa mi mi yet ve gü ven dir. Al lah kul la rı nın Ken di si 'ne ya kın ol ma sı nı is ter. Sa mi mi bir ruh ha li için de is te nen gü zel şey le re kar şı lık ve rir. İn sa nı sa de ce bir su dam la sın -dan ya ra tan, yer yü zü nü yok tan var eden Al lah için, her han gi bir ki şi nin du ası na kar şı lık ver mek çok ko lay dır. Ya pıl ma sı ge -re ken tek şey inanç la ve sa bır la is te mek tir.

Dua ko nu sun da bel ki de en bü yük teh li ke, ka bul ol ma ya ca ğı en di şe siy le dua et mek ten vaz geç mek tir. Bu, pek çok yön den ha ta lı, hat ta ca hil ce bir ta vır dır. Ön ce lik le be lirt mek ge re kir ki, ayet ler de vur gu la nan "du aya ica bet" bir şe yin "ay nen ger çek leş me si" an la mı na gel mez. Çün kü in san, da ha ön ce de be lirt ti

-HARUN YAHYA (ADNAN OKTAR) 61

ği miz gi bi, ba zen ken di si için za rar lı olan bir şe yi Al lah'tan ta lep edi yor ola bi lir. "İn san hay ra dua et ti ği gi bi, şer re de dua et mek te dir. İn san, pek ace le ci dir" (İs ra Su re si, 11) aye ti, bu du ru mu açık la mak ta dır.

Du ada is te ni len şe yin ge cik ti ri le rek ve ril me si nin ve ya ta ma men fark lı bir şe kil de ica bet edil me si nin bir ne de ni, Al lah'ın in san la rı im ti han et me si de ola bi lir. Al lah, kul la rı nın sab rı nı de -ne mek ve on la rı ol gun laş tır mak için ve re ce ği ni met le ri be lir li bir hik me te gö re be lir li sü re le rin so nun da ve re bi lir.

Bu ve ben ze ri ne den ler den ötü rü du ada is te ni len her şe yin he men, tam istenildiği gibi ger çek leş me si ni bek le ye me yiz. Bü yük İs lam ali mi Be di üz za man'ın be lirt ti ği gi bi, Al lah dua ko nu su olan şe yin da ha azı nı ve re bi lir, bel ki de mü ka fat ola rak da -ha faz la sı nı ve re bi lir, ya da yu ka rı da say dı ğı mız ne den ler den ötü rü hiç ver me ye bi lir. An cak her du rum da da Al lah Ken di si' -ne dua ede nin du ası na ica bet et miş tir.

Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisinde icabetten emin ola-rak dua etmek ile ilgili olaola-rak şöyle buyurmuştur:

İcabetten emin olarak Allah'a dua edin. Kütüb-i Sitte, Muhtasar

Tercüme ve Şerhi, Prof. Dr. İbrahim Canan, 16. cilt, Akçağ Yaynlar, Ankara, s. 327

62

SÖZ LÜ DUA VE