• Sonuç bulunamadı

ECM Sertifikasyon Sürecinde Ana Aktörler, Sorumlulukları ve İlişkileri

oluşturduğuna ve bakımından sorumlu olduğu yük vagonunun çalışmasının emniyetli

bir durumda olduğunu temin etmek için ECM Düzenlemesinde ortaya konulan gereklilikleri taşıyabileceğine dair kanıt sağlamaktır [5].

ECM sertifikasyon süreci içerisinde dört aktör bulunmaktadır: Bunlar: ECM, sertifikasyon kuruluşu, akreditasyon kuruluşu ve yük vagonu [1]. ECM sertifikasyon kuruluşu bir devlet kuruluşu veya özel şirket olabilmektedir. ECM olabilen bir organizasyon bağımsız bir ECM sertifikasyon kuruluşu tarafından değerlendirilmeli ve sertifikalandırılmalıdır. Değerlendirme ECM Düzenlemesi EK III’e göre yapılmaktadır.

Ayrıca ECM sonraki bölümde anlatılacak ECM işlevlerinden en az yönetim işlevine sahip olmalıdır. ECM sertifikasyon kuruluşları ECM Düzenlemesi EK II’de belirtilen genel kriterleri ve prensipleri karşılamalıdır. Bu şartların karşılanıp karşılanmadığı ulusal akreditasyon kuruluşu ya da Ulaştırma Bakanlığı tarafından akredite edilmek sureti ile gerçekleştirilir [1]. Akreditasyon sürecinde ayrıca EN 45011 da kullanılmaktadır [17]. ECM düzenlemelerine göre her taraf ülke OTIF Genel Sekreterliğine sınırları içindeki sertifikasyon kuruluşlarını bildirmelidir [1].

ECM, ECM Düzenlemesi Ek IV’teki ilgili formu kullanarak ve Ek III’ de belirtilen prosedürlerin belgelere dayanan delillerini sağlayarak sertifikasyon için başvuruda bulunacaktır. Sertifikasyon kuruluşu tarafından istenilen tüm ek bilgileri gecikmeden sunacaktır. Sertifikasyon kuruluşu Şekil 10’daki sertifikasyon sürecine göre başvuruları değerlendirirken, Ek III’te ortaya konulan gereklilikleri ve değerlendirme kriterlerini uygulaması ve 4 ay içinde bir karar alması gerekmektedir. Sertifikanın verilmesi kararı, ECM Düzenlemesi Ek V’te yer alan form kullanılarak ECM’ye bildirilecektir [1].

Ülkemizde sertifikasyon kuruluşu olarak COTIF ATMF Ek A madde 10.1 yasal dayanak gösterilerek DDGM; TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından akredite edilmiş ve OTIF Genel Sekreterliğine bildirilmiştir. DDGM 31/07/2013 tarihi itibari ile sertifikasyon kuruluşu olarak tanınmıştır. Ayrıca DDGM Çizelge 1’de isimleri ve yasal dayanakları bulunan görevler için atanmıştır [11]. Bu yetkiye dayanarak DDGM tarafından TCDD’ye 29/08/2013 tarihli ECM sertifikası verilmiştir.

Çizelge 1. OTIF’ce DDGM’ye tanınan görevler [11]

İsim İngilizce İsim Yasal Dayanak

Yetkili Otorite Competent Authority COTIF ATMF madde 5 Değerlendirme Otoritesi Assessing Authority APTU UTPler UTP GEN E Bakımdan Sorumlu Birim

(ECM) Sertifikasyon Kuruluşu

Entity in Charge of Maintanance (ECM) Certification Body

ATMF Ek A madde 10.1

ECM Denetleme Kuruluşu ECM Supervising Body COTIF ATMF Ek A madde 9 NVR’den sorumlu Kuruluş the body responsible for the

National Vehicle Register NVR kararı 94.20/02.2012 01.03.2013

VKM idaresinden sorumlu

kuruluş the body responsible for VKM

administration Yük vagonları için UTP Ek PP

Bu çalışmada AB’deki karşılığı NoBo olan Değerlendirme Otoritesi’ne Şekil 1’de bulunan sütun 1 ile ilgili olması nedeniyle değinilmemiştir. Ayrıca AB’den farklı olarak COTIF’e taraf ülkelerde Yetkili Otorite ve Değerlendirme Otoritesi aynı olabilmektedir.

Bir ECM sertifikalandırıldıktan sonra ECM Denetleme Kuruluşu tarafından en az yılda bir kez kontrol edilmelidir [1].

Avrupa Birliği üyesi olamayan OTIF’e taraf ülkelerdeki sertifikasyon kuruluşlarının ve sertifikalı ECM’lerin listesi www.otif.org adresli web sitesinde yayınlanmaktadır. Şu anda buraya kayıtlı 7 Sertifikasyon Kuruluşu ve 21 sertifikalı ECM bulunmaktadır.

Avrupa Birliğindeki sertifikasyon kuruluşlarının ve sertifikalı ECMlerin listesi ise https://pdb.era.europa.eu/ adresli web sitesinde bulunmaktadır [20, 21]. Tüm ECM’ler ve ECM sertifikasyon kuruluşları ERA veya OTIF web sitelerinden birine mutlaka kayıtlıdır.

Haziran 2012-Mayıs 2013 arasında Avrupa Birliğindeki sertifikalı ECM sayılarının değişikliği Şekil 7’de görülmektedir. Şekil 8‘de ise 01/06/2013 tarihinde AB ülkelerindeki sertifikalı ECM sayıları görülmektedir [18]. Ülkemizde sertifikalı ECM sayısı şu anda birdir. Ülkemizde 53 adet zilyed bulunduğundan bu sayının artacağı tahmin edilmektedir.

Tüm ECM’ler ve ECM sertifikasyon kuruluşları ERA veya OTIF web sitelerinden birine mutlaka kayıtlıdır.

Haziran 2012 Ekim

2012 Ocak

2013 Şubat

2013 Nisan

2013 Mart

2013 Mayıs

2013 Aralık

2012 Kasım

2012

Şekil 7. AB’de sertifikalı ECM sayısındaki değişim [18].

Almanya: 34 Fransa: 9 Hırvatistan: 1 Çek Cum.: 22 Bosna: 1 Belçika: 3 Avusturya: 11 İngiltere: 8 Hollanda: 4 İsveç: 2 Sırbistan: 1 İspanya: 9 Slovakya: 15 Lüksemburg: 1 Polonya: 1 İsviçre: 12 İtalya: 6 Maceristan: 8 Yunanistan: 1

Şekil 8. AB’de sertifikalı ECM sayısındaki değişim [18].

Şekil 9’dan anlaşılacağı üzere; OTIF’e taraf bir ülkede bir sertifikasyon kuruluşunun bulunması zorunlu değildir. ECM sertifikasına sahip olmak isteyen bir organizasyon diğer taraf ülkelerin birindeki ECM sertifikasyon kuruluşunun hizmetini kullanabilir.

Diğer bir ifadeyle ECM’nin görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirme kabiliyeti OTIF’e taraf ülkelerin birinde tanınmış bağımsız bir değerlendirme kuruluşu tarafından onaylanmalıdır.

Bir ülkede ECM Düzenlemesinin uygulanması ECM sertifikasyon kuruluşunun taraf ülkede bulunması için ön şart veya zorunluk değildir [1].

Diğer bir ifadeyle ECM sertifikasyon kuruluşları uluslararası çalışabilir. Taraf bir ülkede sertifikasyon kuruluşu hiç olmayabilir ya da bir veya birden fazla olabilir.

Herhangi bir DK bir ECM’nin COTIF düzenlemelerine uygunluk göstermediğine inanmak için haklı sebepleri var ise, derhal sertifikasyon kuruluşunu bu konuda haberdar edecektir. Sertifikasyon kuruluşu riayetsizlik iddiasının doğru olup olmadığını

ECM’nin görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirme kabiliyeti OTIF’e taraf ülkelerin birinde tanınmış bağımsız bir değerlendirme kuruluşu tarafından

onaylanmalıdır.

ECM sertifikasyon kuruluşları uluslararası çalışabilir.

kontrol etmek için gerekli adımları atacak ve müdahil tarafları bu soruşturmanın sonuçları hakkında bilgilendirecektir [5].

Benzer Belgeler