• Sonuç bulunamadı

3.2. Gelişmiş Bazı Ülkelerde ve Türkiye’de Bilişim Teknolojilerine Yönelik

3.2.2. Türkiye’de Bilişim Teknolojilerine Yönelik Uygulamalar

3.2.2.2. E-Devlet

Elektronik devlet, ya da kısa adıyla e-devlet, temel olarak kamu bilgi ve hizmetlerine erişimin ve bu bilgi ve hizmetlerin dağıtımının bilgi ve iletişim teknolojileri ve özellikle İnternet yoluyla yapılması olarak tanımlanabilir.

E-devleti devlet kuruluşları ile bu kuruluşların bilgi ve hizmetlerinin üreticileri (diğer devlet kurumları, özel şirketler, vatandaşlar) ve tüketicileri (yine diğer devlet kurumları, özel şirketler, vatandaşlar) arasında BİT aracılığıyla kurulan ve sürdürülen ilişkiler olarak tanımlamaktadırlar.

Bu tanımı biraz genişletirsek görürüz ki, söz konusu bilgi ve hizmetlerin akış yönü kamu kurumundan vatandaşa olduğu kadar, kamu kurumları arasında, kamu kurumundan özel sektör kurumlarına veya sivil toplum örgütlerine veya vatandaştan vatandaşa da olabilir. Hatta e-devlet kavramına ulus-devlet düzeyini aşan bir bakış açısıyla yaklaşırsak devletlerarası bilgi ve hizmet değişiminin de e-devlet kavramı kapsamına girmesi mümkündür.

E -devlet için; “basitçe devlet hizmetlerini müşterilere haftanın yedi günü, günün 24 saati bilgi teknolojileri yoluyla sunmaktır. Söz konusu müşteri bir vatandaş, bir özel şirket ve hatta diğer bir devlet kurumu olabilir”166 tanımını getirmektedir.

165 Tosun, s. 3.

E-devlet vatandaşlara ve kamuya bir takım yararlar sağlamaktadır.167

Vatandaşa; Hizmete kolay ve hızlı erişimin sağlanması, Şeffaflığın sağlanması, Katılımcılığın artması, Kamu kurumları arasında belge ve bilgi istenmesinden kaynaklanan gidip gelmeden kaynaklanan zaman ve maddi kaybın azalması, Devlete karşı ön yargının kalkması, Verilen hizmette eşitliğin sağlanması, Toplum üzerinde verimlilik düzeyinin artırılması, Vatandaş ihtiyaç ve taleplerinin ön planda olması, Vatandaş memnuniyetinin artması, Bilgi paylaşımı ve katılımcılığını artırarak kararların hızlı, tarafsız ve doğru alınması, yaşam kalitesinin artması gibi faydalar sağlamaktadır.

Kamuya; Verilen hizmet kalitesinin artması, Yapılan harcamalarda tasarrufun sağlanması, Kırtasiye tüketiminin(evrak-fotokopi) azalması, Vatandaşın devlete olan güveninin artması, İş tekrarının önlenmesi, Standardizasyonun belirlenmesi ve oluşması, Etkin denetimin sağlanması, Kamu hizmet entegrasyonunun sağlanması, Hukukun etkinliğinin artması, Bürokrasinin azaltılması, Mükerrer yatırımların önlenmesi, Hata oranlarının minimuma indirgenmesi gibi faydaları vardır.

Ülkemizde üzerinde yeni yeni durulmaya başlanan e-devlet, verimliliği artırmak amacıyla ve çağdaş toplum olmanın bir gereği olarak ortaya çıkmıştır. Bu anlamda yönetenlerle yönetilenler arasındaki her türlü ödev ve yükümlülüklerin karşılıklı olarak “dijital ortamda” sürekli ve güvenli bir biçimde gerçekleştirilmesi anlamına gelmektedir.

Günümüzde her türlü bilgiye erişmek, günlük hayatımızı kolaylaştıracak olan hizmetlerden yararlanmak veya araştırma yapmak için internet kullanılmaktadır. Ülkemizde e-devlet uygulamalarına; pasaport başvurusu, ehliyet başvurusu gibi sorgulama amaçlı hizmetler; vergi beyannamesi, okul kaydı, bankacılık işlemleri gibi çevrim içi hizmetler; hava durumu, kanunlar, mevzuatlar gibi bilgi verme amaçlı hizmetler; örnek olarak verilebilmektedir. Birçok kamu kurumunun çok değişik alanlarda sunmakta olduğu farklı elektronik hizmetler bulunmaktadır. Türkiye’de e- Devletin birçok itici gücü vardır. Başlıca itici güçler kamu yönetiminin

167 Asım Balcı, “Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar ve Kamu Hizmet Sunumuna Etkileri”, (Erişim: 08.04.2010), http://www.canaktan.org/politika/kamuda-kalite/balci.pdf, s.9.

modernizasyonu ve bilgi toplumunun teşvik edilmesidir. Diğer itici güçler arasında özel sektörün rekabetçiliğinin artırılması ve vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesi yer almaktadır.

2004 OECD Türkiye ekonomi anketinde “Adalet, eğitim ve altyapı hizmetleri gibi, büyüme için kritik olan temel kamu hizmetlerinde hizmet kalitesini hızlı biçimde yükseltecek daha proaktif politikalara ihtiyaç vardır.” denilmektedir (OECD, Economic Survey-Turkey,2004) Bu nedenle etkinlik ve verimliliğin artması kamu kesiminin büyüklüğü nedeni ile ülkemiz için önemli olmaktadır.168

Küreselleşmenin hızla ilerlediği ve ekonomik anlamda sınırların ortadan kalktığı bir dünyada, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, Türkiye ile diğer gelişmiş ülkeler arasındaki açığı artırmaktadır. Türkiye’nin bu açığı kapatabilmesi ve Bilgi Toplumuna ulaşabilmesi için devletin, gelişmiş teknolojiyi kullanması ve yeni bir yapılanmaya gitmesi gerekmektedir. Bu yapılanma modeli, e- Devlet olarak belirtilmektedir.

Türkiye’de e-devlet çalışmaları, Başbakanlıkça, e-devlet amacına yönelik bir dizi çalışma sürdürülmektedir. Bu çalışmaların yürütülmesi amacıyla Başbakanlık Yönetim Bilişim Sistemi Merkezi (BYBS) kurulmuştur. Bu çalışmalarda, ilgili kurumlarca üretilen verilerin, ulusal standarttaki veri tabanlarında oluşturulması temel alınmaktadır. Söz konusu sistemlerin, ülke çapında kullanma, erişim yetkileri ve güvenliği göz önünde bulundurularak ilgili kullanıcılara açılması ve paylaşımının sağlanması amaçlanmaktadır.

1998 yılında ulusal bilgi sisteminin kurulmasını hedefleyen KAMU-NET projesi ile başlatılmıştır.

Çalışmanın amacına ulaşabilmesi ve ülke kalkınmasında etkin rol oynayabilmesi için aşağıdaki unsurların yürürlüğe konması planlanmıştır;169

168 Ceren Tutkun, “Devletin Kısa Yolu”, (Erişim: 15.04.2010), http// www.inet-

tr.org.tr/inetconf12/bildiri/41.doc, s. 1.

169

Ahmet Büke; “E-Devlet Kavramı ve Türkiye’de E-Devlet”

a)- Tüm Kamu kurum ve kuruluşlarının içinde yer aldığı Ulusal Kamu Bilgisayar Ağı'nın (KAMU-NET) kurulması,

b)- KAMU-NET üzerinden aktarılacak ürünlerin standardizasyonu ve sorumluluğunun belirlenmesi,

c)- Yetkili ve sorumlu kuruluşların ayrıntılı olarak ihtiyaçlarının belirlenmesi, veritabanı tasarımının yapılması ve veri üretimi için gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi,

d)- Veri üretim ya da dönüşüm işlemlerinin yöntemlerinin ve iş planının belirlenmesi,

e)- Tüm kamu kuruluşları ve kullanıcıların, veri üretim ve paylaşım aşamalarında koordineli ve iş birliği içerisinde organizasyonunun yapılması

“E-europe+” projesi çerçevesinde 2001 yılında Türkiye e-Türkiye Girişim adlı kendi eylem planını hazırlamıştır. 5 Mayıs 1972 tarih ve 1587 sayılı Nüfus Kanunu ile fikri doğan MERNİS Projesi, Kasım 2002’de veri tabanı kurmuş ve sistem online olarak çalıştırılmıştır.170 2003 yılında e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu kurulmuş ve 2003/48 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile e-Dönüşüm Türkiye Projesi uygulamaya konulmuştur. E-devlet uygulamalarında önem arz eden elektronik imza yasası 2004 yılında 25355 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır. 2003 – 2004 Kısa Dönem Eylem Planının, DPT tarafından proje tanımlaması yapılmış, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin oluşturulması için bir ön çalışma yapılmıştır.

E-Devlet kapısının kurulması ve işletilmesi, 2005 yılında oluşturulan Eylem Planı ile e-Dönüşüm İcra Kurulu tarafından yapım görevi Türk Telekom A.Ş.’ye verilmiştir. Son olarak 20 Nisan 2006 tarihinde Türk Telekom A.Ş.’nin hisse devrinden sonra koordinasyon görevi Ulaştırma Bakanlığı’na, yapım görevi Türksat A.Ş.’ye (Başbakanlığın yayınladığı 2006/22 sayılı Genelge ile) devredilmiştir. Türksat A.Ş. e-devlet kapısı çalışmalarına büyük bir titizlikle devam etmektedir.171

170 Tuğba Eroğlu, “E-devlet Uygulamaları Çerçevesinde MERNİS Projesi ve Beklentiler” Sayıştay

Dergisi, Sayı 62, s. 83.

“Örneğin ikinci el otomobil satışında öncelikle, vergi dairesine nüfus cüzdanı ile başvurularak vergi kimlik numarasını alması gerekiyor. Daha sonra taşıtın kayıtlı olduğu vergi dairesinden “motorlu taşıtların satış veya devrine ait bildirim” belgesi alınıyor. Bu belgeyle gidilen noterden “taşıt alım vergisi beyannamesi” alınıyor. Beyannamenin verilmesi ve verginin ödenmesi için ise bu işlemlere bakan vergi dairesine gidilmesi gerekiyor. Vergi dairesinden tahakkuk fişi alındıktan sonra tekrar notere gidiliyor. Noterin, alınan tüm belgeler neticesinde düzenlediği “kat’i satış senedi” imzalanıyor. En sonunda da alıcı araç ruhsatını kendi adına tescil ettirmek amacıyla tüm belgeleriyle trafik şube veya bürolarına başvuruyor. Bu örnek şu anda yerine getirilmesi gereken bürokratik prosedüre sadece bir örnek. Oysa e devlet uygulamalarında uzun zaman alan bu işlemlerin hızla, elektronik ortamda yapılmasını sağlanıyor.

E-devlet altında oluşan e belediye hizmetleri ile artık, vatandaşlar, bilgisayarının başından emlak ve çöp vergisi borcunu öğrenebiliyorlar, internet üzerinden ödeme yapabiliyor, ihaleler hakkında bilgi edinebiliyorlar. Yerel yönetimlerin işleyişini daha yakından ve hızlı takip edebiliyorlar. Bir diğer e devlet uygulamasında emekli sandığına bağlı vatandaşlar, müdürlüğün internet sitesinden emeklilik yaşlarını hesaplayabiliyor, aylıklarından yapılacak kesintileri görebiliyor, evraklarını takip edebiliyorlar.”172

Ülkemizde E-Devlet çalışmalarının beraberinde gelen sorunlar, üç başlık altında toplanmaktadır.173

Yasal Sorunlar; elektronik belgelerin devlet tarafından kabul edilmesi ve bu belgelerde kimlik kanıtlanmaması, sanal kurum kimliğinin tanımlanması, kişisel bilgilerin mahremiyetinin sağlanması, elektronik imzanın kabulü, internet ortamında işlenen suçlar, tüketicinin korunması, sözleşme hukuku ve devlet ihale mevzuatı, kurumlar arası bilgi paylaşımında kural ve standartların ortaya çıkartılması, girişimciliğin desteklenmesi, genel devlet politikasının ve stratejisinin tam olarak olmaması olarak gösterilebilir.

172 E-Dönüşüm ve E-devlet, (Erişim: 19.04.2008), http://www.ntvmsnbc.com/news/201014.asp 173 Hüseyin Çetin ve Diğerleri, “ E-Türkiye Durum Analizi ve Çözüm Önerileri”,

Teknik Sorunlar; Bölge, şehir ve mahalleler arasında hizmete ulaşım için yeterli altyapının olmaması, hizmetten eşit düzeyde yararlanmayı olanaksız kılacaktır. Bu durum bir olumsuzluk olarak gösterilebilir. Diğer yandan, İlk yatırım maliyetinin yüksekliği, gizliliğinin ve güvenliğin sağlanması, bilgi paylaşımında belirli standartların oluşturulması, AR-GE çalışmalarının desteklenmemesi e-devlet çalışmalarının önündeki engeller olarak görülmektedir.

İdari Sorunlar; kamu personelin yıllardır süre gelen alışkanlıkları ve kalifiye personel ihtiyacı, bilgi işlem merkezlerinin aktif çalışması ihtiyacı, koordinasyon kurulunun oluşmaması, sisteme olan güven ve kamu hizmetlerinin standart bir bedelinin olmaması e-devlet çalışmalarının önündeki idari sorunlardır.