• Sonuç bulunamadı

Dyned Eğitim Yazılımının laboratuarlarda kullanılması için minimum sistem gereksinimleri:

43

Tablo 4. Eğitsel Yazılım Ġçim Gerekli Donamım Bilgileri

b - 4 Hızlı CD okuyucu, 640X480 Grafik ve 16 bit Ses Kartı, Hoparlör ve Mikrofon c - Lisans ve çalıĢma kayıtları için internet bağlantısı (ÇalıĢırken bağlantı gerekli değildir.) d- Yerel disk alanı: First English 225 MB English for Success 210 MB (Mebides,

15.07.2012 )

Ayrıca Dyned içerisindeki videoların düzgün bir biçimde çalıĢması için Quicktime ve raporların net görünümü içinde Adobe Reader programlarının kurulu olması gerekmektedir ki bu durum programın kurulumu sırasında kullanıcıya uyarı olarak da verilmektedir. Kurulum sırasında kesintisiz Ġnternet bağlantısı olması Ģartken, öğrencilerin çalıĢmaları esnasında bilgisayarlarında kurulum CD‟sinin takılı olması veya kesintisiz Ġnternet bağlantısı kurmaları gerekmemektedir. Kurulum yapıldıktan sonra çalıĢmalar 15 güne kadar, bakanlık bünyesindeki sunuculara aktarılmaktadır.

Eğitim yazılımının öğrenci (Dyned Courseware) ve öğretmen (Dyned Records Manager) olmak üzere iki giriĢi bulunmaktadır ve program kurulduğunda masaüstüne de iki ayrı kullanıcı için ayrı kısa yollar atanmaktadır.

ġekil 1.Dyned masaüstü kullanıcı kısa yolları ekranı

Öğrencilere ilk aĢamada öğretmenleri tarafından kullanıcı adı ve Ģifreler verilmektedir. Sistem öğrencilerin Dyned Courseware (öğrenci giriĢi) bölümüne geçtiği, verilen kullanıcı adı ve Ģifrelerini kullanarak giriĢ yapmalarına izin vermektedir (Bkz. ġekil 2.).

Türkçe ĠĢletim Sistemi Bellek (RAM) CPU

Windows 98, ME, NT, 2000, XP

256 MB 300 MHz Pentium veya dengi

44

ġekil 2. Dyned yazılımı öğrenci giriĢ ekranı

Öğrenciler daha sonraki çalıĢmalarında internete bağlı olmadan çalıĢabilirler. Bu takdirde

ÇevrimdıĢı çalıĢ seçeneği seçili olacaktır. Bu durumda 15 güne kadar kayıtları kendi

bilgisayarlarında saklanacaktır.

DynEd Ġngilizce Dil Eğitim Sistemi ilköğretimin 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında uygulanan Ġngilizce öğretim programlarını destekler niteliktedir. MEB çerçevesinde kullanılan iki bölümü bulunmaktadır.

 First English  English For Success

Normal koĢullarda First English'in 4. ve 5. sınıflar için English For Success'in ise 6-7-8. sınıflar için uygun olacağı düĢünülmüĢtür. Fakat uygulamaya geçince durum pek de öyle olmamıĢtır. Yapılan araĢtırmaların da gösterdiği üzere Dyned öğretim programı ile MEB müfredat programı birbiri ile uyuĢur nitelikte değildir. Ayrıca okullarda Dyned'in ve müfrdatın birlikte uygulanması için yeterli ders saati yoktur (Baz, 2010; Döngel, 2011). Bütün bunlardan ötürü uygulama da destek olacak ve daha önce öğrencilerle Dyned çalıĢmıĢ Ġngilizce öğretmeninin de önerisi ile örneklemle First English bölümünü çalıĢmanın uygun olacağı kararına varılmıĢtır.

First English, Ġngilizce dil eğitimine yeni baĢlamıĢ ilköğretim öğrencilerinin seviyesine

uygun olarak gösterilen ilk bölümdür. Öğrenciler kullanıcı adları ve Ģifreleri ile giriĢ yaptıktan sonra karĢılarına First English ve English for Success bölmeleri çıkacaktır.

45

ġekil 3. Dyned yazılımı bölümler ekranı

Buradan First English bölümü seçildiğinde 8 Ünite, ÇalıĢma raporları ve Mastery Teststen oluĢun Ana menü ile karĢılaĢılır (Bkz: ġekil 4.).

ġekil 4.Dyned yazılımı anamenü ekranı

Öğrencilerin yapmıĢ olduğu çalıĢmalar aĢağıda sarı olarak iĢaretlenmiĢ olan Öğrenci kayıtları bölümünde saklanmaktadır. Her ünitenin üzerinde bulunan çubuklarda (

) o üniteye ne kadar çalıĢıldığı hakkında bilgi vermektedir. ÇalıĢma süreleri arttıkça sarı çubuğun boyu oransal olarak sağa doğru uzamaktadır.

46

ġekil 5. DynedçalıĢma kayıtlarının durum çubuklarını gösteren ekran

Mastery Test ise ( ) öğrencilere ünitelerin sonunda kendilerini deneme imkanı vermektedir. Bir anlamda çalıĢma sonu kısa sınavları denilebilir.

DynEd dil eğitimi sisteminin kullanımında önce menü baĢlıkları incelenebilir ve kullanım yöntemleri hakkında bilgi edinilebilir. Bu seçenekleri tanımaları öğrencilere çalıĢmalarında ve dil öğreniminde kolaylık sağlayacak, zaman kazandıracaktır.

47

Seçenekler Menüsü‟nden “ÇalıĢma Kayıtları” seçildiğinde (veya üstteki ekranda görülen düğmesi tıklandığında) çalıĢma kayıtlarına ulaĢılabilir. ÇalıĢma kayıtları “Derse Göre” veya “Tarihe Göre” izlenebilir. ÇalıĢma Kayıtları raporları yazdırılabilir.

ġekil 7. Ünitelere göre çalıĢma kayıtları ekranı

“Ünite”lerin yanındaki “+” simgeleri seçildiği zaman o ünitenin içinde hangi konuya ne kadar çalıĢıldığının ayrıntılı ekranı Ģekil 8' deki gibi görülebilmektedir.

ġekil 8. Ünitelere göre ayrıntılı çalıĢma kayıtları ekranı

Yukarıdaki ekranda görülen yüzdeler hangi dersin yüzde kaçının hangi tarihte tamamlandığını ve çalıĢılan ünitenin yüzde kaçının tamamlandığını göstermektedir.

48

Derslerden tam verimle yararlanabilmek için çalıĢmanın %100‟ünün tamamlanması gerekmektedir. Beceri Sınavlarına (Mastery Tests) girebilmek için ise ders içeriğinin %80‟inin tamamlanmıĢ olması yeterlidir. Beceri Sınavı, ilgili bölümdeki çalıĢmaların sonucunu ölçen bir sınavdır.

ġekil 9. Genel değerlendirme testi ekranı

Seçenekler Menüsü‟nden “Terimler Sözlüğü” seçildiği zaman aĢağıdaki ekran karĢımıza gelmektedir. Alfabetik olarak dizilmiĢ sözcüklerden herhangi birini seçip “OK” butonu tıklandığında o sözcüğün Türkçesi, cümle içinde kullanımı ve benzer sözcüklerden örnekleri görüntülenir.

ġekil 10. Terimler sözlüğü ekran görüntüleri

Yardım Menüsü‟ndeki “Belgeleme” seçeneği, DynEd kurslarının Türkçe ve Ġngilizce olarak detaylı kullanım kılavuzlarını içermektedir.

49

ġekil 11. Dyned yazılımı yardım menüsü ekranı

Yardım Menüsü‟nden “Genel” seçildiği zaman yazılımın kullanımıyla ilgili tanımlamalar karĢımıza çıkmaktadır. Tüm kontrol çubuğu düğmeleri ve iĢlevleri bu tabloda gösterilmiĢtir (Bkz. ġekil: 12. ).

50

Unit-1 seçildiği zaman 5 bölümden oluĢan ekran görüntüsü gelmektedir. AraĢtırmada ilk 4 bölümden faydalanılmıĢtır. "Letters & Numbers" bölümü sadece harflerin ve rakamların okunuĢları hakkında genel bilgi vermektedir.

ġekil 13. Ünitelerin bölümlerinin bulunduğu ekran

Ünitelerin 5 bölümü ayrı ayrı incelendiğinde o bölümle ilgili alt bölümler karĢımıza çıkmaktadır. Bir alt bölüm bitirilmeden diğerine geçilememekte ve alt bölüm tamamlandığında tekrar aĢağıdaki ekrana yönlendirilerek diğer alt bölüme geçiĢ sağlanmaktadır.

51

ġekil 14. Her bir ünitenin içindeki bölümlerin altındaki part ekranları

Alt bölümlerin içerisinde ise o bölümün özelliğine göre etkinlikler bulunmaktadır.

Listening bölümünde dinleme, Gramer bölümünde cümle tamamlamaları gibi.

52

ġekil 16. Unit-1 dialog bölümü part-1 etkinlik ekran görünümü

Ünitelere baĢlamadan önce öğrencilerin önbilgi düzeylerini tespit etmek için yerleĢtirme sınavları yapılmakta ve durumlarına göre etkinlikler sunulmaktadır.

53

Dyned Yazılımının Kayıt Yöneticisi (Records Manager) bölümünden öğretmenler sınıfla ilgili bilgileri girebilir, değiĢiklikleri kontrol altına alabilir ve ünite kontrollerini yapabilirler.

ġekil 18. Kayıt yöneticisi giriĢi sınıf bilgisi ekranı

Kayıt yöneticisi bölümünden ayrıca sınıfın ve tek tek öğrencilerin çalıĢmaları hakkında ayrıntılı raporları alınabilir.

54

ġekil 20. Kayıt yöneticisi giriĢi öğrenci ayrıntılı raporu

DynEd, dil eğitimini bilgisayarlar üzerine taĢıyan ve gerçek hayat benzeri uygulamalarla bireylerin kendi kendilerine Ġngilizce öğrenmelerini sağlayan bir eğitim sistemidir. Bilgisayarları baĢında çalıĢan kullanıcılara Dyned yazılımları ve eğitmenleri tarafından izlenip yönlendirilerek, geleneksel sınıf içi eğitim sisteminden 2 - 3 misli daha verimli bir eğitim yapılabilme vaadiyle MEB tarafından sisteme dahil edilmiĢtir. Hazırlanan bu yazılımın öğrencilerin baĢarılarını, biliĢsel yüklenmelerini ne derecede etkilediği ve tasarım açısından belli ölçütlere göre ne kadar uygun olduğu bu araĢtırmayla ölçülmeye çalıĢılmıĢtır.

55

BÖLÜM IV

BULGULAR ve YORUM

Bu bölümde, araĢtırmanın deneysel kısmında uygulanan iki farklı öğrenme yönteminin öğrenci baĢarısı ve biliĢsel yüke etkisine ve çoklu ortam tasarımına dönük öğretmen değerlendirme tablosuna iliĢkin bulguların nicel ve nitel çözümlemeleri araĢtırmanın alt amaçları doğrultusunda yorumlanmıĢtır.

4.1. ÇalıĢmaya Katılan Öğrencilere Ait Tanımlayıcı Ġstatistik Bilgileri

Benzer Belgeler