• Sonuç bulunamadı

13. Dünya Çocuk Hakları Günü (20 Kasım) 14. Öğretmenler Günü (24 Kasım)

15. Dünya AIDS Günü (1 Aralık)

16. Mevlana Haftası (2-9 Aralık) (Ek : 17.04.2010/27555 RG)

17. Ġnsan Hakları ve Demokrasi Haftası (10 Aralık gününü içine alan hafta) 18. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası (12-18 Aralık)

19. Enerji Tasarrufu Haftası (Ocak ayının 2. haftası) 20. Sivil Savunma Günü (28 ġubat)

21. YeĢilay Haftası (1Mart gününü içine alan hafta) 22. GiriĢimcilik Haftası (Mart ayının ilk haftası) 23. Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)

24. Bilim ve Teknoloji Haftası (8-14 Mart)

25. Ġstiklâl MarĢı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü (12 Mart) 26. Tüketiciyi Koruma Haftası(15-21 Mart)

27. ġehitler Günü (18 Mart) 28. YaĢlılar Haftası (18-24 Mart)

29. Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası (21 Mart Nevruz gününü içine alan hafta)

30. Orman Haftası (21-26 Mart) 31. Dünya Tiyatrolar Günü (27 Mart)

32. Kütüphaneler Haftası (Mart ayının son pazartesi gününü içine alan hafta) 33. Turizm Haftası (15-22 Nisan)

34. Dünya Kitap Günü ve Kütüphaneler Haftası (23 Nisan gününü içine alan hafta)

35. Yunus Emre Haftası (Mayıs ayının ilk haftası)‖ ) (Ek : 17.04.2010/27555 RG)

36. BiliĢim Haftası (Mayıs ayının ilk haftası)

37. Trafik ve Ġlkyardım Haftası (Mayıs ayının ilk haftası) 38. Vakıflar Haftası (Mayıs ayının 2. haftası)

39. Anneler Günü (Mayıs ayının 2 inci Pazarı) 40. Vergi Haftası (ġubat ayının son haftası) 41. Engelliler Haftası (10-16 Mayıs)

42. Müzeler Haftası (18-24 Mayıs) 43. Etik Günü (25 Mayıs)

44. Çevre Koruma Haftası (Haziran ayının 2. haftası) 45. Babalar Günü (Haziran ayının 3 üncü pazarı)

46. Mahallî KurtuluĢ Günleri ve Atatürk Günleri ile Tarihî Günler (GerçekleĢtiği tarihlerde)

47. Öğrenciler Günü (Ġlköğretim Haftasının son günü) (TD, 2005b).

Bu çizelgede yer almayan diğer ulusal, uluslar arası gün ve haftaların kutlanıp anılmasına öğretmenler kurulunca karar verilir. (TD, 2005a).

2.1.6.4. Belirli Gün ve Haftaların Öğrenciler Ġçin Önemi

Öğretmenlerin rehberliğinde, öğrencilerin bilgi edinmelerini ve bunları davranıĢa dönüĢtürmelerinde büyük fırsatlar sunan belirli gün ve haftalar bilgi ve beceri gerektiren eğitim etkinlikleridir. Bu bakımdan öğrencilerin yeteneklerini ortaya koymaları ve çeĢitlendirmeleri için önemli bir uygulama alanı oluĢturmaktadır. Belirli günler ve haftalar kapsamında ele alınıp iĢlenecek bir ders içi etkinliği, konunun kazanımları ile uyumlu bir biçimde ders dıĢı etkinliklerle zenginleĢtirmek ve kutlama programına almak, kutlanılacak olan günün amacına uygun hareket etmiĢ olmanın yanında, ders içi faaliyetlere önemli bir katkı yapacak ve öğrencilerin farklı yeteneklerini ortaya koyup geliĢtirmeleri için önemli fırsatlar sunacaktır.

Okulun eğitsel iĢlevi artırılarak sosyal ve kültürel eğitime ağırlık vermek öğrencide davranıĢ modelleri oluĢturmanın en etkili yoludur. Ders dıĢı etkinliklerle öğrencilerin ifade ve beceri yönünden geliĢme sağlamasına ortam oluĢturmanın en etkili yolu ise öğrencilerin belirli günler ve haftalar etkinliklerinde görev almalarını sağlamaktır. Öğrenciler edindikleri davranıĢları sosyal aktivitelerde gösterme imkânı buldukça yeni davranıĢlar sergileme isteği artacaktır (Göçer, 2004).

2.1.6.5. Belirli Gün ve Haftaların SosyalleĢmeye Etkisi

SosyalleĢmeyi; bireyin herhangi bir gruba katılırken o grubun kabul ettiği kuralları, o grupta üstleneceği rolleri, elde edeceği mevkileri, bu mevkilerin gerektirdiği davranıĢ, beceri ve yetenekleri, grubun değerlerini ve inançlarını öğrenip içselleĢtirme süreci olarak tanımlayabiliriz (Ergün, 1994: 34). Çocuğun sosyalleĢme sürecinde kazanması gereken temel beceriler vardır. Bunlar; Kendine güven, yetenek ve becerilerin farkında olma ve kendini tanıyabilmedir (Palut, 2003). Aynı zamanda sosyalleĢme ile öğrencilerin sorumluluklarını belirlemesi, tutum ve davranıĢlarını değerlendirmesi de sağlanmıĢ olacaktır (KuĢdemir, 2005: 14).

KuĢkusuz öğrencilerin sosyalleĢmesine katkı sağlayan en önemli kurum okuldur. Öğrenci vaktinin büyük bir kısmını okul da geçirmekte ve okul çatısı altında sürekli bir etkileĢim halinde olmaktadır. Okulda öğrencilerin belirli günler ve haftalar etkinliklerinde görev almaları öğrencinin ilgisi doğrultusunda yeteneklerini geliĢtireceği gibi sosyalleĢmesine de katkı sağlayacaktır. Bu nedenle okullar bünyesinde belirli gün ve haftaların etkin ve verimli olarak kutlanması öğrencinin sosyalleĢmesi açısından büyük bir önem arz etmektedir.

Yalnızca Amerikan eğitim sistemini değil 20. Yüzyılı, eğitim ile ilgili görüĢleriyle derinden etkileyen John Dewey, okulu sadece geleceğe hazırlama yeri değil aynı zamanda yaĢamın kendisi olarak görmüĢtür. Dewey’e göre öğrenci gerçek yaĢamı okulda yaĢayarak öğrenmelidir (Alıcıgüzel, 2001: 313). Okul sadece öğretme ve öğrenme faaliyetlerinin yapıldığı yer değildir. Aynı zamanda öğrencileri, gerçek hayata yaĢayarak hazırlayan bir kurumdur. Öğrencilerin belirli gün ve haftalar etkinliklerine katılmaları onların yaĢayarak öğrenmelerini sağlayacağı gibi öğrencinin özgüvenini artıracak ve toplumun önemli bir ferdi olduğunu anlamasına katkı sağlayacaktır.

Belirli gün ve haftaların etkin bir Ģekilde kutlanması öğretmen, öğrenci, okul idaresi ve veli arasında ortak dil, duygu, değer ve düĢünce biçimleri geliĢtirerek ortak okul kültürü oluĢturulmasında önemli bir katkı sağlayacaktır (Bozak, Özdemir, 2011: 28).

2.1.6.6. Belirli Gün ve Hafta Etkinliklerinin Uygulanmasında Öğretmenlerin Etkililiği

Belirli gün ve hafta etkinliklerinin amaçlarına ulaĢabilmesi, bu etkinliklerin verimli bir Ģekilde organize edilmesine bağlıdır. Okullarımızda bu etkinlikler öğretmenler tarafından organize edilmektedir. Öğretmenlerin gerekli bilgi ve beceri ile donanmıĢ olmaları, öğrencilerin özgün yeteneklerini ve potansiyellerini keĢfetmesinde, sorumluluk bilincinin geliĢmesinde, sosyalleĢmesinde, yaparak yaĢayarak öğrenmesinde ve çevreyle uyum içinde yaĢamasın da etkin bir rol oynar.

Öğrencilerin belirli gün ve hafta etkinliklerine katılması kiĢilik geliĢimleri açısından önemli olsa da bütün öğrencileri bu tür etkinliklerde görevlendirmek mümkün değildir. Bu nedenle belirli gün ve haftaların amaçlarını kazandırması etkili ve verimli olabilmesi, öğretmenin iyi bir planlama ve bu planlama doğrultusunda iyi bir uygulama yapması ile mümkündür. Öğretmen, bu tür etkinliklere gerekli önemi vermediği takdirde belirli gün ve haftalar amaçlarına ulaĢmayacak, bu gün ve haftalar öğrenci ve öğretmenler için angarya olmaktan öteye gitmeyecektir.

2.2. Ġlgili AraĢtırmalar

ġiringel (2006) ―Sosyal Bilgiler ve Türkçe Öğretmenlerinin Ġlköğretim 6. ve 7. sınıfta belirli gün ve haftalara iliĢkin görüĢlerinin değerlendirilmesi‖ adlı araĢtırmasında Türkçe ve Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin Türkçe ve Sosyal Bilgiler dersi ile iliĢkisi açısından görüĢleri alınmıĢtır. AraĢtırmanın çalıĢma evrenini 2005-2006 yıllarında Adana’nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerindeki ilköğretim okullarında Türkçe ve Sosyal Bilgiler dersine giren öğretmenler oluĢturmaktadır. Random (tesadüfi) örnekleme yöntemi ile seçilen 61 devlet okulu, 10 özel okulda görev yapan 218 öğretmen araĢtırmanın örneklemini oluĢturmuĢtur. AraĢtırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, sonuçlar Ģu Ģekilde özetlenmiĢtir.

1. Öğretmenlerin, belirli gün ve haftaların öğrencilerin dersi yaĢayarak öğrenmesine yardımcı olmadığını,

2. Öğretmenlerin, belirli gün ve haftaların, yazılı kaynak, araç ve gereç kullanmayı gerektirdiğini,

3. Öğretmenlerin, belirli gün ve haftaların öğrencilerin yetiĢmelerine, sosyal yönden geliĢmelerine ve öğrenmelerine katkıda bulunduğunu,

4. Öğretmenlerin, belirli gün ve haftaların yıl boyunca Türkçe dersi içerisinde ve Sosyal Bilgiler dersi içerisinde sağlıklı yürütülemediğini,

5. Öğretmenlerin, belirli gün ve haftalarda yapılacak olan etkinlikleri okul idaresinin belirlediği öğretmenlerin gerçekleĢtirdiğini ifade ettikleri bulgularına varmıĢtır.

Gültekin’in (2007), ―Ġlköğretim öğretmenlerinin Ġlköğretimde Kutlanan Belirli Gün ve Haftaların Gerekliliği ve ĠĢe Vurukluğu Konusundaki GörüĢleri‖ adlı araĢtırmasında Ġlköğretim öğretmenlerinin, belirli gün ve haftaların gerekliliği ve iĢe vurukluğu öğretmenlerin görüĢleri doğrultusunda incelenmiĢtir. AraĢtırmanın verileri, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında EskiĢehir ili merkez okullarında görev yapan 520 ilköğretim öğretmeninin ankete verdiği yanıtlar doğrultusunda toplanmıĢtır. AraĢtırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, sonuçlar Ģu Ģekilde özetlenmiĢtir.

1. Öğretmenlerin, ilköğretimde kutlanan belirli gün ve haftalar içinde en gerekli ve en iĢe vuruk olanının Atatürk Haftası olduğunu,

2. Öğretmenlerin, ilköğretimde kutlanan belirli gün ve haftaların iĢe vurukluğunun gerekliliğine göre daha düĢük olduğunu,

3. Öğretmenlerin, ilköğretimde kutlanan belirli gün ve haftaların istenilen biçimde gerçekleĢtirilememesinin ve istenilen yararın elde edilememesinin nedenlerini, kutlanacak gün ve haftaların sayıca fazla olduğu, kutlamaların fazla zaman aldığı ve kutlamalar için zamanın yetersiz olduğu Ģeklinde ifade ettikleri bulgularına varmıĢtır.

Ercan (2003), Erciyes üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde hazırladığı ―Kutlanılan Belirli gün ve haftaların Etkililik Düzeyinin Kıyası‖ isimli araĢtırmasında Belirli gün ve haftaların devlet okulları ve özel okullarda etkililik düzeyini ve kutlanan gün ve haftaların her iki okul türünde amacına ulaĢıp ulaĢmadığını incelemiĢtir. AraĢtırmanın çalıĢma evreni, Kayseri merkezindeki devlet ve özel ilköğretim okullarındaki 7. ve 8. sınıf öğrencilerden oluĢmaktadır.

1. Yapılan faaliyetlerde hedeflenen davranıĢların etkilik düzeyinin devlet okullarının özel okullara göre daha yüksek olduğunu,

2. Kutlama ve anma günlerinin yeterli olması için yapılan faaliyetlere gereken önemin verilmesi gerektiği bulgularına varılmıĢtır.

BÖLÜM III 3. YÖNTEM

Bu bölümde, araĢtırma modeli, evren ve örneklemi, veri toplama araçları, veri toplama aracının geliĢtirilmesine yönelik açıklamalar, verilerin toplanması ve verilerin analizi hakkında bilgiler yer almaktadır.

3.1. AraĢtırma Modeli

Bu araĢtırma Ankara ili ilköğretim okullarında düzenlenen belirli gün ve hafta programları üzerine öğretmen görüĢlerini belirlemek hedefiyle yapılan betimsel nitelikte bir çalıĢmadır.

Betimsel nitelikteki araĢtırmalar; mevcut olayların daha önceki olay ve koĢullarla iliĢkilerini dikkate alarak, durumlar arasındaki etkileĢimi açıklamayı hedefler. Genellikle survey yöntemi olan betimleme yöntemi, grupla ilgili geniĢliğine bir çalıĢmadır. Çok sayıda obje ya da denek üzerinde belirli bir zaman kesiti içinde yapılır (Kaptan, 1998). AraĢtırmaya konu olan olay, birey yada nesne, kendi koĢulları içinde ve olduğu gibi tanımlanmaya çalıĢılır. Onları herhangi bir Ģekilde değiĢtirme, etkileme çabası gösterilmez (Karasar, 1994).

AraĢtırmanın verilerinin toplanmasında nicel veri toplama tekniklerinden yararlanılmıĢtır. Nicel verilerin toplanmasında anket kullanılmıĢtır. Anket; bireyin yada gurubun kendisi hakkında kağıt kalem kullanarak bilgi vermesidir (Kaptan, 1998: 138).

3.2. Evren ve Örneklem

AraĢtırmanın evrenini 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılında Ankara ili merkez ilçelere bağlı resmi ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluĢturmaktadır.

ÇalıĢma evreninin çok geniĢ olmasından dolayı araĢtırma verilerinin toplanmasında örneklem alma yoluna gidilmiĢtir. Örneklemler Ģans(random) yöntemi ile belirlenmiĢtir. ġans (random) yönteminde herkes seçilmek için aynı Ģansa sahiptir ve objeler evrenin bir yerinden değil her yerinden seçilmiĢ olacaktır (Kaptan, 1998;120). Bu amaçla Ankara ile merkez ilçelerine bağlı resmi ilköğretim okullarında görev yapan 389 sınıf öğretmeni araĢtırmanın örneklemini oluĢturmaktadır. AĢağıda araĢtırmaya katılan sınıf öğretmenlerine ait bilgiler Tablo 1’de verilmiĢtir.

Tablo 1. Araştırmaya Katılan Öğretmenlerin Demografik Bilgileri

Özellik f % Cinsiyet Kadın 309 79.4 Erkek 80 20.6 Toplam 389 100 YaĢ 22-30 yaĢ 61 15.7 31-40 yaĢ 187 48.1 41-50 yaĢ 111 28.5 51 > yaĢ 30 7.7 Toplam 389 100 Kıdem 0-5 yıl 30 7.7 6-10 yıl 106 27.2 11-15 yıl 129 33.2 16-20 yıl 69 17.7 21 > yıl 55 14.1 Toplam 389 100 Okutmakta Olduğu Sınıf 1.sınıf 76 19.5 2.sınıf 73 18.8 3.sınıf 86 22.1 4.sınıf 76 19.5 5.sınıf 78 20.1 Toplam 389 100

Sınıftaki Öğrenci Sayısı

1-20 44 11.3 21-30 175 45.0 31-40 145 37.3 41 ve üzeri 25 6.4 Toplam 389 100 Eğitim Durumu Ön Lisans 17 4.4 Lisans 324 83.3 Yüksek Lisans 45 11.6 Doktora 3 0.8 Toplam 389 100

3.3. Veri Toplama Araçları

Bu araĢtırmada veri toplama aracı olarak belirli gün ve hafta programlarına iliĢkin öğretmen görüĢlerini değerlendirmek amacıyla anket formu kullanılmıĢtır (Ek: 1).

Geçerlilik çalıĢması için anket, uzman görüĢlerine sunulmuĢ ve görüĢ ve öneriler doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılmıĢtır. Gerekli düzeltmelerden sonra geliĢtirilen anket formları çalıĢma öncesi 7 okulda 100 sınıf öğretmenine uygulanarak güvenilirlikleri test edilmiĢtir. Anketin güvenilir olup olmadığını sınamak amacıyla Cronbach Alfa Katsayısı (Madde Toplam Test Korelasyonu) değerine bakılmıĢtır. Yapılan değerlendirme sonucunda belirli gün ve haftaların amaçlarının gerçekleĢmesine iliĢkin maddelerin alfa değeri 0.95, belirli gün ve haftalarda düzenlenen etkinliklerin planlanması ve uygulanmasına iliĢkin maddelerin alfa değeri 0.87, belirli gün ve haftaların önemlilik düzeyine iliĢkin maddelerin alfa değeri ise 0.95 olarak bulunmuĢtur. Anketin tümünün alfa değeri ise 0.95’dir. Alfa sayısının 0.80 ile 100 arasında olması yüksek derecede güvenilir olduğunu göstermektedir (Özdamar, 1997; 500). Toplam güvenirlik katsayısını etkileyen maddenin olmamasından dolayı, anketten hiç bir madde çıkartılmadan aynı maddeler ile çalıĢmaya devam edilmiĢtir.

ÇalıĢma sonucunda 389 sınıf öğretmenine anket uygulanmıĢtır. Genel uygulama sonucunda toplam ve alt boyut güvenirlik katsayılarının oldukça yüksek olduğu görülmüĢtür. Belirli gün ve haftaların amaçlarının gerçekleĢmesine iliĢkin maddelerin alfa değeri 0.96, Belirli gün ve haftalarda düzenlenen etkinliklerin planlanması ve uygulanmasına iliĢkin maddelerin alfa değeri 0.91, Belirli gün ve haftaların önemlilik düzeyine iliĢkin maddelerin alfa değeri ise 0.95, anketin tümünün alfa değeri ise 0.96’dır.

Ankette ilköğretim okullarında kutlanan/anılan belirli gün ve haftalara ases alınarak öğretmenlerin verdiği yanıtlar yansıtılmaya çalıĢılmıĢtır.

Anket beĢ ana bölümden oluĢmaktadır.

Anketin ilk bölümü öğretmenlere ait kiĢisel ve mesleki bilgilere ayrılmıĢtır. Bu bölümde, öğretmenin cinsiyet, yaĢ, kıdem, sınıftaki öğrenci sayısı, okutmakta olduğu sınıf ve eğitim durumuna ilişkin bilgileri bulunmaktadır.

Anket formunun ikinci bölümünde belirli gün ve haftaların amaçlarının gerçekleĢmesine iliĢkin 26 soru yer almaktadır. Bu bölümdeki sorular ―tamamen katılıyorum‖, ―kısmen katılıyorum‖ ve ―hiç katılmıyorum‖ Ģıklarından birinin iĢaretlenmesi ile değerlendirilmiĢtir.

Anket formunun üçüncü bölümünde belirli gün ve haftalarda düzenlenen etkinliklerin planlanması ve uygulanmasına iliĢkin 24 soru bulunmaktadır. Yine bu bölümdeki sorular da ―tamamen katılıyorum‖, ―kısmen katılıyorum‖ ve ―hiç katılmıyorum‖ Ģıklarından birinin iĢaretlenmesi ile değerlendirilmiĢtir.

Anket formunun dördüncü bölümünde ise belirli gün ve haftaların önemlilik düzeyine iliĢkin öğretmen görüĢlerini belirlemek amacıyla Ġlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde (Ek: 2) belirli gün ve haftalar çizelgesinde belirtilen gün ve haftaların önemlilik derecesi sorulmuĢ ve sorular ―çok önemli‖, ―kısmen önemli‖ ve ―önemli değil‖ Ģıklarından birinin iĢaretlenmesi ile değerlendirilmiĢtir.

Anket formunun beĢinci bölümünde belirli gün ve haftaların daha etkin ve verimli iĢlenmesine yönelik dört açık uçlu soru sorulmuĢ ve sınıf öğretmenlerinin fikirleri doğrultusunda değerlendirilmiĢtir.

3.4. Verilerin Toplanması

Veri toplama aracı olarak hazırlanan anket formunun okullarda uygulanabilmesi için 2011–2012 Eğitim Öğretim Yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü aracılığı ile Ankara Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü makamından gerekli izin (Ek: 3) alındıktan sonra uygulama için örnekleme alınan okullara gidilmiĢtir.

Ankara ili merkez ilçelerinde bulunan 27 okul (Ek: 4) random (rastgele) yöntemiyle belirlenmiĢ ve araĢtırmacı tarafından bu okullarda görev yapan 400 sınıf öğretmenine anket uygulanmıĢtır. Uygulanan anketten 395 tanesi geri dönmüĢ, 6 tanesi ise cevaplanmamıĢ sorular nedeni ile değerlendirmeye alınmamıĢtır. 389 tane anket formu değerlendirmeye alınarak analizi yapılmıĢtır.

3.5. Verilerin Analizi

AraĢtırmada elde edilen veriler kontrol edilerek, analiz edilmek üzere bilgisayar ortamına aktarılmıĢtır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS for Windows 18.00 paket programı kullanılmıĢtır. Sorulara verilen cevapların frekans (f) ve yüzdelikleri (%) hesaplanarak elde edilen veriler yorumlanmıĢtır.

BÖLÜM IV

4. BULGULAR VE YORUM

Bu bölümde araĢtırma sürecinde elde edilen bulgulara yer verilmiĢtir. Elde edilen bulgulara dayalı olarak açıklama ve yorumlar yapılmıĢtır.

4.1. Belirli Gün ve Haftaların Amaçlarının GerçekleĢmesine ĠliĢkin Bulgular ve Yorumlar

Anketin belirli gün ve haftaların amaçlarına iliĢkin bölümde ―Ġlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlik Yönetmeliği‖nde geçen amaçlar göz önüne alınarak aynı amaca yönelik belirli gün ve haftalara gruplandırılmıĢ ve 26 soru cümlesi halinde listelenmiĢtir.

Sınıf öğretmenlerinin Belirli gün ve haftaların amaçlarının gerçekleĢmesine iliĢkin görüĢleri Tablo 2’de verilmiĢtir.

Tablo 2 . Sınıf öğretmenlerinin belirli gün ve haftaların amaçlarının gerçekleşmesine ilişkin görüşlerinin dağılımı T am am en k at ıl ıyorum K ıs m en k at ılıyorum H k at ılm ıyorum f % f % f %

1. Mevlana Haftası, Ġnsan Hakları ve Demokrasi Haftası, Yunus Emre Haftası, Etik Günü öğrencilere; farklı görüĢ, düĢünce, inanç ve kültürel değerleri hoĢgörü ile karĢılama ve bireysel

faklılıklara saygılı olabilme bilinci

kazandırmaktadır.

207 53,2 150 38,6 32 8,2

2. Anneler Günü, Babalar Günü, YaĢlılar Haftası

öğrencilere; anne, baba ve büyüklerine saygı ve

sevgi duyabilme bilinci kazandırmaktadır.

225 57,8 138 35,5 26 6,7

3. Vakıflar Haftası, öğrencilerde, sosyal dayanıĢma ve yardımlaĢma bilincinin oluĢmasında etkili olmaktadır.

113 29,0 197 50,6 79 20,3

4. Engelliler Haftası, Lösemili Çocuklar Haftası, Organ Nakli Haftası, Dünya AIDS Günü öğrencilere, toplumsal sağlık sorunlarını tanıma ve yardım etme bilinci kazandırmaktadır.

197 50,6 155 39,8 37 9,5

5. Milli Bayramlar ile Gaziler Günü, ġehitler Günü, Ġstiklal MarĢının Kabulü ve Mehmet Akif’i Anma Günü, Mahallî KurtuluĢ Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihî Günler öğrencilerin, tarihini öğrenmesini, Atatürk ve diğer Türk büyüklerini tanımasını, yurt ve ulus sevgisinin artmasını ve

onlarda milli birlik beraberlik bilincinin

oluĢmasını sağlamaktadır.

272 69,9 105 27,0 12 3,1

6. Orman Haftası, Çevre Koruma Haftası,

Hayvanları Koruma Günü, öğrencilere çevreyi, ormanları ve hayvanları sevme ve koruma bilinci

kazandırmaktadır. 200 51,4 160 41,1 29 7,5

7. Bilim ve Teknoloji Haftası, BiliĢim Haftası öğrencilere; bilim ve teknolojideki değiĢim ve geliĢmelerin insan ve toplum hayatındaki yeri ve önemini kavratmaktadır.

8. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, Enerji Tasarrufu Haftası, öğrencilere tutumlu olma ve yerli malı kullanma bilinci ve alıĢkanlığı kazandırmaktadır.

158 40,6 178 45,8 53 13,6

9. Dünya Kadınlar Günü, Dünya Çocuk Hakları Günü, öğrencilerin, kadın ve çocukların uluslar arasındaki sözleĢmelerden doğan hak ve sorumluluklarını anlamasını sağlamaktadır.

134 34,4 185 47,6 70 18,0

10. BirleĢmiĢ Milletler Günü,

öğrencilerin,milletlerarası iĢbirliğinin önemini

kavramasını sağlamaktadır. 74 19,0 164 42,2 151 38,8

11. Öğretmenler Günü, öğrencilere; öğretmenlerin

eğitim öğretimdeki yerini anlama ve

öğretmenlerini sevme - sayma bilinci kazandırmaktadır.

189 48,6 157 40,4 43 11,1

12. Atatürk Haftası öğrencilerde, Atatürk'ü tanımayı ve anlamayı, onun yurt ve ulus sevgisini kavramayı, ilke ve inkılaplarını benimsemeyi sağlamaktadır.

272 69,9 104 26,7 13 3,3

13. Sivil Savunma Günü, Afet Eğitimi Hazırlık Günü, Kızılay Haftası, öğrencilere; savaĢ ve afet gibi olağanüstü hȃl ve durumlarda yardımlaĢma ve

iĢbirliği içinde hareket etme bilinci

kazandırmaktadır.

181 46,5 172 44,2 36 9,3

14. YeĢilay Haftası, öğrencilerin zararlı maddelerden korunarak kiĢisel ve toplumsal sağlığımızı koruma

bilincinin artmasında etkili olmaktadır. 187 48,1 162 41,6 40 10,3

15. GiriĢimcilik Haftası, öğrencilerde giriĢimci olabilme, yeni durum ve ortamlara uyum

sağlayabilme bilincinin oluĢmasına katkı

sağlamaktadır.

80 20,6 180 46,3 129 33,2

16. Dünya Kitap Günü ve Kütüphaneler Haftası, öğrencilerin kitap sevgisi ve kitap okuma alıĢkanlığı kazanmasında ve kütüphanelerden yararlanmasında etkili olmaktadır.

168 43,2 162 41,6 59 15,2

17. Trafik ve Ġlkyardım Haftası öğrencilerin, trafik kurallarına uyma ve ilkyardım bilgi ve becerisinin

önemini kavramasını sağlamaktadır. 160 41,1 184 47,3 45 11,6

18. Müzeler Haftası, öğrencilere kültürel

varlıklarımızı tanıma ve koruma bilinci

kazandırmaktadır. 116 29,8 181 46,5 92 23,7

19. Vergi Haftası, öğrencileri, vergi vermenin ulusal ekonomimizdeki yeri ve önemi hakkında

20. Turizm Haftası, öğrencilere, turizmin ülke ekonomisindeki yeri ve önemini kavrama bilinci

kazandırmaktadır. 95 24,4 201 51,7 93 23,9

21. Demiryolları Haftası öğrencilerin, demiryollarının

ulaĢımdaki önemini kavramasını sağlamaktadır. 62 15,9 163 41,9 164 42,2

22. Ahilik Haftası, öğrencilere, mesleki dayanıĢma ve

yardımlaĢma bilinci kazandırmaktadır. 78 20,1 152 39,1 159 40,9

23. Ġlköğretim Haftası, öğrencilere, okulun

eğitimindeki yerini kavratarak okul sevgisi

kazandırmaktadır. 187 48,1 160 41,1 42 10,8

24. Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası,

öğrencilerin, diğer Türk topluluklarını

tanımasında etkili olmaktadır. 101 26,0 175 45,0 113 29,0

25. Dünya Felsefe Günü, öğrencilerin; eleĢtirel düĢünme, sorgulama ve hoĢgörülü olmalarına

katkı sağlamaktadır. 67 17,2 144 37,0 178 45,8

26. Tüketiciyi Koruma Haftası, öğrencilere, birer tüketici olarak sahip olduğu hak ve sorumluluk

bilincini kazandırmaktadır. 114 29,3 199 51,2 76 19,5

Tablo 2’de yer alan belirli gün ve haftaların amaçlarının gerçekleĢmesine iliĢkin öğretmen görüĢleri en yüksek olandan baĢlanarak değerlendirildiğinde Atatürk Haftasının ilk sırada yer aldığı görülmektedir. ―Atatürk Haftası öğrencilerde, Atatürk'ü tanımayı ve anlamayı, onun yurt ve ulus sevgisini kavramayı, ilke ve inkılaplarını benimsemeyi sağlamaktadır.‖ maddesine öğretmenlerin üçte ikisi (% 69.9) ―tamamen katılıyorum‖ biçiminde görüĢ belirtirken, dörtte biri (% 26.4) ―kısmen katılıyorum‖ biçiminde görüĢ bildirmiĢtir. Aynı maddeye ―hiç katılmıyorum‖ diyenlerin oranı ise oldukça küçük (% 3.3) çıkmıĢtır. Bu durumda ―Atatürk Haftası‖nın amacının büyük ölçüde gerçekleĢtiği söylenebilir. Nitekim Tablo 4’de görüldüğü gibi öğretmenlerin % 91’i Atatürk Haftasının çok önemli olduğunu ifade etmiĢlerdir.

Ankette yer alan yine amacının gerçekleĢmesi yönünden ilk sırada yer alan ―Milli Bayramlar ile Gaziler Günü, ġehitler Günü, Ġstiklal MarĢının Kabulü ve Mehmet Akif’i Anma Günü, Mahallî KurtuluĢ Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihî Günler öğrencilerin, tarihini öğrenmesini, Atatürk ve diğer Türk büyüklerini tanımasını, yurt ve ulus sevgisinin artmasını ve onlarda milli birlik beraberlik bilincinin oluĢmasını

sağlamaktadır.‖ maddesine öğretmenlerin yine üçte ikisi (% 69.9) ―tamamen katılıyorum‖ Ģeklinde görüĢ belirtmiĢlerdir. Bu maddeye katılmayanların oranı da oldukça düĢük (% 3.1) çıkmıĢtır. Buna göre adı geçen haftaların amacının büyük ölçüde gerçekleĢtiği söylenebilir.

―Anneler Günü, Babalar Günü, YaĢlılar Haftası öğrencilere; anne, baba ve büyüklerine saygı ve sevgi duyabilme bilinci kazandırmaktadır.‖ maddesine öğretmenlerin yarısından fazlası (% 57.8) ―tamamen katılıyorum‖, üçte biri (% 35.5) ―kısmen katılıyorum‖, yine küçük bir kısmı (% 6.7) ―hiç katılmıyorum‖ Ģeklinde görüĢ bildirmiĢlerdir. Öğretmenlerin verdiği cevaplara göre Anneler Günü, Babalar Günü ve YaĢlılar Haftasının amacını genellikle gerçekleĢtirdiği söylenebilir.

Benzer Belgeler