• Sonuç bulunamadı

2.4. İnternet ve Eğitim İlişkisi

2.4.1. Eğitimde İnternet Kullanımı

Eğitim sisteminin yapısını değiştiren ve farklılaştıran internet, eğitim sistemini sanal ortamlara çekmektedir. Sınıflarda kullanılmakta olan ders kitapları ile birlikte, ders içeriği olan CD’lerle eğitimler desteklenmekte, internet aracılığı ile sınav soruları ve ödevler verilebilmektedir. Ders konularında yardımcı kaynaklar internette bulunabilmekte, öğrenciler tarafından internet kullanılarak sanal ortamlarda araştırma yapmak ve kaynaklara ulaşmak daha kolay olmaktadır. Öğrenciler internet kullanarak eğitim sistemi içinde daha aktif rol alabilmekte, öğretmenlerin yönlendirmeleri ile takım çalışması tabanlı öğrenme sürecinde kendilerini geliştirebilmektedir. İnternetin doğru ve etkin kullanımı ile öğrencilerin kendi yeteneklerini daha iyi ortaya çıkardığı, sorumluluk alma konusunda ve sistemli bir çalışma sürecine dahil olabildikleri görülmektedir (Akkoyunlu ve Soylu, 2005).

Bilişim teknolojilerinin kullanımındaki yoğunluk nedeni ile birlikte küreselleşen bir eğitim anlayışına doğru bir ilerleme görülmektedir. Çağımızda yeni nesiller dijital dünyada doğmakta ve teknolojik gelişmeler yaşamlarının önemli bir parçası haline gelmiştir. Bununla birlikte, internetin daha etkin kullanılması ile uzaktan eğitim yöntemleri, karşılıklı olarak verilen eğitim sistemleri içinde bulunmayan insanların eğitim konusundaki eksikliklerini tamamlamak için faydalı olacaktır (Beldarrain, 2006). Bilgisayar sistemlerinin sürekli olarak ilerlemesi ve internet ile birlikte yaygın hale gelmesi, daha önce mevcut olan uzaktan eğitim sistemlerinin yenilenmesini mecbur hale getirmiştir. Eğitimde e-öğrenme kullanımı artmış ve dünya geneline yayılmıştır. E-öğretim; bilgisayar sistemli öğretim, web tabanlı öğretim, sanal sınıf ve sayısal teknolojilerinin ortak kullanımı ile günümüz önemli eğitim sistemleri arasında kendine yer edinmiş bulunmaktadır. E-öğretim sistemi ile öğrencilerin becerilerini ve güncel bilgi durumlarını teknolojik gelişmelerle birlikte yenilemesi sağlanarak, oluşacak eğitim talebini karşılama yönünde adım atılması hedeflenmektedir (Demir ve Maskan, 2014).

Teknolojik değişimler sonucu eğitim faaliyetlerinde, sınıflarda ve ders işleyiş tarzlarında kitaplara bağlı ders öğretim metotları ile birlikte internette kullanılmaya başlanmıştır. Öğretmenler, bilgiyi aktarmakla birlikte öğrencilere bilgiye nasıl

ulaşacaklarını ve o bilgiyi nasıl yorumlayacaklarını öğretmeyi de göstermek zorundadır. Özellikle internetin nasıl kullanılacağının öğretilmesi de öğretmenlerin görevleri arasına girmiştir (Akkoyunlu, 2002). Öğrencilerin internete karşı fikir ve davranışları, internetin etkin bir eğitim aracı olarak kullanmasında direk şekilde etkili olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda öğretmenlerin de, internetin kullanımında dersler ile ilgili içerik elde etmek, kaynaklara ulaşmak ve çalışma şekilleri konularında öğrencilerini doğru internet kaynaklarına yönlendirmeleri gerekmektedir (Karal ve Şimşek, 2006).

İnterneti hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin kullanmaları, farklı yerlerdeki öğretmenlerle ve öğrencilerle iletişim kurmalarına imkan vermektedir. Bu durum eğitimde düşünce zenginliği yaratarak, verilen eğitimlere zenginlik kazandıracaktır (Akınoğlu, 2002). Eğitimdeki zenginliğin artması ile birlikte, bu eğitim sistemi içinde bulunan öğrencilerin düşünce yapılarının ve yeteneklerinin gelişmesini sağlayacaktır. İnternet sistemleri ile öğrenciler sadece bulundukları yerlerde değil, dünyadaki her yerdeki bilgiye ulaşabilecek, ilgi duydukları alanlarda kendilerini geliştirebilecek tüm kişi veya kuruluşlarla ilişki kurabilecek düzeye gelebileceklerdir. İnternet, eğitim alanında hem öğretmenlere hem de öğrencilere çok farklı ve iyi imkanlar sunmaktadır. Her bireyin kendisini eğitim alanında yenilemesine olanak tanımakta, gelişmeleri hızlı ve anında takip edebilmelerini kolaylaştırmaktadır. Dünyanın her yerinde yapılmakta olan toplantılara, konferanslara veya söyleşilere aynı anda katılabilme, uzak yerlerdeki eğitimlerden faydalanabilme, eposta yoluyla bilgileri depolama gibi birçok farklı kazanımlar internet yardımı ile elde edilebilmektedir (Tor ve Erden, 2004).

Eğitimler kapsamında internetten faydalanabilmek ve bilgilerden etkin şekilde yararlanabilmek için öğrencilerin bilgili olması zorunludur. Bu durumun gerçekleştirilebilmesi ancak, öğrencilerin iyi bir şekilde karar verme ve analiz etme yeteneklerinin arttırılması ile mümkün olabilecektir. Bu yeteneklerinin gelişmesi de sosyal medya eğitimi ile sağlanabilmektedir. Öğrencilerin etkin ve doğru internet bilgisine sahip olması, sosyal medya eğitimlerinin öğrencilerle aynı anda ailelerine de verilmesi ile etkili olacaktır. Bununla birlikte, ülkemizdeki ailelerin internet

kullanımlarındaki sorunları ve bu sorunlara karşı önlemlerin neler olacağını belirlemek için yapılmış olan araştırmalarda, öğrencilerin günümüzde iletişimde en çok internet kullandıkları sonucunu ortaya çıkarmıştır (Kuzu, 2011).

Öğrencilerin internet kullanmada sorunlar yaşadığı ve doğru kullanımda güçlükler çektikleri bilinmektedir. Öğrencilere, internet kullanımlarında yasaklar konulması, korumacı şekilde olan yaklaşım biçimlerinin uygulanması yerine daha çok yapıcı ve bilgi verici eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Yasaklardan ziyade öğrencilerin karşılaşabilecekleri olumsuz yönler hakkında yapıcı olarak eğitim verilmesi internet kullanımlarında faydalı olacaktır (Binark ve Bek, 2010). Yasaklayıcı internet anlayışı sonucunda, internet kullanımında maliyetlerin artması, güncel olmayan eski ve telif hakkı olmayan yazılımların kullanılması, bilgi edinme yanlışlıkları, kalite eksiliği ve zararlı içeriklerin kullanılması gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır (Altan, 2007).

Bununla birlikte eğitim alanında internetin olumlu yanlarının yanında olumsuz ve dikkat edilmesi gereken yanları da bulunmaktadır. İnternet kullanımında özellikle eğitimcilerin önem vermesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Ülkemiz koşulları dikkate alındığında internetin eğitimdeki kullanımında aşağıdaki sorunlardan bahsetmek mümkün olmaktadır (Altan, 2007).

İnternete Erişim: Öğrencilerin ve öğretmenlerin bir kez internete eriştikten

sonra, onu otomatik olarak eğitime faydalı bir şekilde kullanabilecekleri yanlış inancıdır. Erişim önemli ve gerekli olmasına rağmen, internetin sınıfta bulunması onun eğitime faydalı bir şekilde kullanılacağını garanti etmez.

Eski Donanım ve Yazılım: Günümüzde pek çok okulda teknolojik olarak çok

geride kalmış bilgisayarlar ve sistemler bulunmaktadır. Mevcut bilgisayarların çoğu modemle donatılmamış ve internet bağlantısı yetersizdir. İnternet çok faydalı bir öğretme ve öğrenme aracı haline gelmiş ise de, okulların ve öğrencilerin içinde bulunduğu durum nedeni ile eğitimde eşitsizlikler ortaya çıkacaktır.

İnternetin Maliyeti: İnternetten yararlanma ücretlidir. Ancak bu ücret devlet

bedavaymış gibi algılanmaktadır. Her ne kadar hizmet fiyatlar düşüş göstermekte ise de, internet yaygın olarak tüm okullarda ve öğrencilerin tamam tarafından kullanılmaya başlanırsa maliyetin okul bütçelerine nasıl yansıyacağı bilinmemektedir.

Sansür ve İnternet: Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de internetle ilgili

en büyük sorunu sansür konusu oluşmaktadır. İnternetle ilgili en büyük sorun belki de internette bulunan uygun olmayan materyallerdir. Pek çok okul ya sansür uygulamakta ya da kontrol dışı internet kullanımını tamamen yasaklamaktadır. Bu tür materyallerle ilgilenen öğrencilere de okuldan atılmaya kadar giden çeşitli cezalar uygulanmaktadır.

İnternetin, eğitimde düzensiz kullanımının öğrenci verimliliğini azalttığının bilim insanları tarafından belirlenmesi, teknolojinin eğitim sistemleri içerisinde kullanılması konusunda çalışmalar yapmıştır. Bu bilim insanları, eğitim sistemlerinde eski metotlarla birlikte internet ve de teknolojik imkanların da kullanılması gerektiğini savunmaktadır. İlkokul seviyesinden üniversite son sınıfa kadar eğitim sisteminin her aşamasında internet teknolojilerinin kullanılması öğrencilerin gelişimlerinde ve eğitimlerinde gereklidir. Bilgisayarların ve internet teknolojilerinin etkin kullanımı eğitimdeki her süreçte aktif ve etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Eğitim planlarının her aşamasında günün şartlarına uygun olarak, eğitim sistemlerinin hazırlanmasında ve uygulanmasında, rekabet koşullarına uygun olarak teknolojiden ve de internetten faydalanmak gerekmektedir (Özen, Gülaçtı ve Çıkılı, 2004).