• Sonuç bulunamadı

Eğitim Programın Değerlendirilmesi

hentbolda master coach gibi futbolda prolisans gibi belgeleri uluslararası federasyon veriyor bu sebeple hani 3- 4- 5’i ayırmak doğru değil zaten Türkiye de 5. Kademe kurs düzenlenmiyor şuanda şuana kadar denklikle aldı alanlar 4. Kademe bir kere düzenlendi oda 4 yada 5 günlük bir kurs tu hak edilmiş 3. kademeler ve denklikle alınmış 4. yada 5.

kademeler buraya kabul edildi buradaki ana unsur şu şeyi kabul ediliyor olması Avrupa hentbol federasyonu tarafından 3. Kademenin her türlü kursta kabul ediliyor olması yani siz 3. Kademe belgeye sahipseniz Avrupa da herhangi bir yerde açılan master coach kursuna alınabilirsiniz’’(KE25).

‘‘...Türkiye’de beşli kademe uygulanmasına rağmen beşinci kademe antrenörlük kursu hiç açılmadı beşinci kademe antrenör olan hocalarımız genelde denklik işlemleri sonucunda beşinci kademeyi aldılar. Türkiye’de bir kere dördüncü kademe antrenörlük kursu yapıldı...o zaman hemen hemen herkes Türk hentbolunda üçüncü kademe belgeye sahipti onlarda bir kısmı yine denklikler yapıldığında ikinci kademeden üçüncü kademeyi alan arkadaşlardı bir kısmı da son 8-10 yıldır yapılan antrenörlük kurslarında ikinci kademeden üçüncü kademeye geçen arkadaşlardı bu anlamda aslında beş de olsa dört de olsa üçte olsa çok farklı olduğunu düşünmüyorum’’(KE24).

‘‘...siz en üst düzeyde bir sertifikaya sahip olabilirsiniz ama bilgiler her gün değişiyor her gün güncelleniyor dolayısıyla belki optimizasyon sağladı bu master coach eğitimi bizim antrenör arkadaşlarımıza bildiklerini bilmediklerini yaptıklarını yapamadıklarını bence orda bir değerlendirme fırsatı buldular belki bir sonraki yapılınca yada daha sonrası için bir düzenleme yapıldığında antrenörlük düzeyleri olabilir ama önemli olan insanların mümkün olduğu kadar önlerini açmak bilgiyi alabileceklerin ortamlara sürüklemek gerekiyor çünkü herkes sertifika sahibi olabiliyor ama herkes antrenörlük yapamıyor...’’(KE26).

Tablo 34

Eğitim Programın Değerlendirilmesi

Tema Kod f

Eğitim Programın Değerlendirilmesi

Katılımcılara katkı sağladı 3

Diğer kurslarla karşılaştırılırsa hiçbir dakikası göz ardı edilmemiş hem kalite hem kantite açısından en kapsamlı master coach kursuydu

Şuana kadar yapılmış en iyi master coach’lar dan birisi, içerik olarak yeterli

2

Eskisi gibi devam edeneler var, Faydalananlar var, Belge olarak aynı, Uygulamaya yansıtma aynı değil

1

Eğitim Programın Değerlendirilmesi. Eğitmenler programın antrenörlere sağladığı mesleki bilgi ve becerileriyle ilgili çok kapsamlı ve kalite bir kurs olduğunu ve faydalanıldığı ile ilgili görüş bildirmişlerdir.

Programın antrenörlere sağladığı mesleki bilgi ve becerilere ilişkin antrenör görüşünü içeren doğrudan alıntı aşağıda sunulmaktadır:

‘‘...verilene değil ne kadar aldığına bakmak lazım yada şöyle söyleyim okulda öğretmenin ne anlattığı değil öğrencinin ne anladığıdır eğitimin ölçülebiliriliği bu anlamda katılan arkadaşların büyük çoğunluğunun faydalandığına inanıyorum tabiki akdeniz ülkesi türk olmamızdan kaynaklı olan biraz çabuk sıkılma yada biz bunları zaten biliyorduk yaklaşımları zaman zaman motivasyonu düşürdü diye düşünüyorum ama şahsen ben gelen insanlarında verilen konuların ve uygulamalarında oldukça faydalı olduğuna inanıyorum önemli olan tabi burada bu insanların yani antrenör arkadaşların aldıklarını Türk popülasyonunda yada Türk kulüplerinde okullarında nasıl entegre edip kendinden ne katabilecekleri buda belki önümüzdeki 3 -5 yıl içerisinde yani 2020-2024 arasında ortaya çıkacak sporcu profiliyle etkin olup olmadığını ölçebiliriz diye tahmin ediyorum...’’(KE24).

‘‘...şunu söyleyebilirim 160 saatlik bir eğitim bu 160 saatlik eğitimi tamamını Avrupa hentbol federasyonu ve uluslararası hentbol federasyonunun bizler tarafından seçilmiş lektörleri tarafından yapıldı yani belki diğer kurslarla karşılaştırılırsa hiçbir dakikası göz ardı edilmemiş kalite açısından en kapsamlı master coach kursuydu diyebiliriz... üst düzey bir eğitim olduğunu şöylede anlıyoruz her şey sonrasında biliyorsun üç periyottan

oluştu bu kurs her modül sonrasında anket yapıldı ne kadar faydalı olundu beklentiler karşılandı mı türde bir anket uygulandı ve bunlardan yüzde doksanın üzerinde olumlu geri bildirim verildi...’’(KE25).

Eğitmenler kurs sonu antrenörlerin aynı seviyeye ulaşması ile ilgili belge olarak aynı seviyeyi sağlayabileceklerini fakat uygulamada bunun mümkün olmayacağı ile ilgili görüş bildirmişlerdir.

Kurs sonu antrenörlerin aynı seviyeye ulaşmasına ilişkin antrenör görüşünü içeren doğrudan alıntı aşağıda sunulmaktadır:

‘‘...mümkün değil mümkün değil bu hiçbir eğitim sürecinde mümkün değil çok fazla faydalananlar olduğunu biliyorum ben görüyorum eskisi gibi devam edenlerin olduğunu da düşünüyorum bu ilkinde normal bir süreç istatistikte n dağılımı vardır bu n dağılımında ortada ne kadar çok kişiyi toplarsak homojenliği sağlamış oluruz ama herkesin eşit düzeyde bilgilendiğini yada bunu uygulamaya koyduğunu söylemek mümkün değil tabiki...’’(KE25).

‘‘...belge olarak aynı olduğuna inanıyorum ama maalesef uygulama yada pratiğe yansıtma konusunda kesinlikle aynı değil belki yüzde atmışı çok üst düzeyde belki bizlerden de yukarda insanlar donanımlılar uygulamalarından da bunları görüyoruz ama alt yapıda ama üst yapıda ama milli takımlarda ama yüzde yirmilik kısmı maalesef yani bizim Türkiye’deki birinci kademe ile ikinci kademe arasındaki antrenör topluluğunda grafikten bahsediyorum kalan yüzde yirmisi de herhalde üçüncü kademe antrenör düzeyinde diye düşünüyorum ama yüz atmışı hemen hemen bunu hak etmiş ve hak eden arkadaşlar diye yorum yapabilirim’’(KE24).

‘‘...onu ölçmek biraz zor biliyorsunuz şimdi onu ölçmek için ne bileyim farklı yöntemler değerlendirilebilir onu şöyle değerlendire biliriz tabi farklı gözlerle maçları izlemek lazım o belgeyi almış antrenörlerin çalıştırdıkları takımlardaki performans ile ilgili gelişme tabi bu yalnızca galip gelmek yenilmek anlamında değil oyun anlayışı savunma anlayışı hücum anlayışı ne bileyim oyuncuların bir birleri ile olan ilişkileri grup dinamiği gibi filan bu eğitimler ister istemez takımla beraber iyi bir psikolojik nasıl deyim gelişmeyle sağlıyor bana göre sağlaması da lazım o nu ölçmek için bence başka parametre kullanmak lazım’’(KE26).

Eğitmenler eğitim programı yeterliliği ile ilgili içerik ve modüller anlamında yeterli bulduklarını ve şuana kadar yapılmış en iyi master coach eğitimlerinden biri olduğu ile ilgili görüş bildirmişlerdir.

Eğitim programı yeterliliğine ilişkin antrenör görüşünü içeren doğrudan alıntı aşağıda sunulmaktadır:

‘‘...modüller anlamında yapılan yerli veya yapancı antrenörlerin yaptıkları eğitim modülü bence çok faydalıydı’’(KE24).

‘‘...çok daha iyisi olabilir ama Avrupa’da ki eğitimi ben bildiğim için oralarda da bulunduğum için şuana kadar yapılmış en iyi master coach’lar dan birisi olduğunu söyleyebilirim ama daha iyisi olmaz mı muhakkak olur’’(KE25).

Benzer Belgeler