• Sonuç bulunamadı

2.3. Aile Eğitimi

2.3.2. Aile Eğitim Modelleri

Aile eğitim programları çocuğun ve ailenin ihtiyaçlarına bağlı olarak ev merkezli, kurum merkezli ya da ev-kurum merkezli olarak yürütülmektedir (Temel, 1998). Uygulanan çeşitli aile eğitim programları incelendiğinde temel amaçların aynı olmasına rağmen uygulamada birbirinden farklı yöntemler kullanıldığı görülmektedir. Bu farklı yöntemlerin kullanıldığı aile eğitim modelleri aşağıda sıralanmıştır:

Ev merkezli aile eğitimi,

Çocuk eğitimi ile kaynaştırılmış aile eğitimi, Kurum merkezli aile eğitimi,

Basın yayın aracılığı ile yapılan aile eğitimi,

Çocuktan çocuğa eğitim (Temel ve Ömeroğlu 1993).

2.3.2.1. Ev Merkezli Aile Eğitimi

Ev merkezli aile eğitimi programlarında, çocuğun gelişimi ve bakımı açısından birincil sorumluluk aileye verilmektedir. Bu programlar, eğitimin doğal ortamda gerçekleşmesine bireyselleştirilmiş öğrenmeye olanak sağlamasına, tüm aile bireylerinin doğrudan katılımına ve ebeveyn çocuk etkileşiminin doğrudan gözlenmesine olanak vermesi açısından avantajlı görülmektedir (Turan vd., 1997).

Bu programlarda aileye ev ziyaretleri yapılmakta, ev ziyaretlerinin amacı anne babaları kendi çocuklarının eğitiminde etkili kılabilmektir. Ev ziyareti, belirli

19

aralıklarla yapılan ziyaretler yoluyla öğrenmeyi pekiştiren, belirli durumlara uyarlama imkânı tanıyan, yaparak gösterme ve gözlemden sona anında uygulama ve geri bildirime olanak tanıyan, grup ortamında olamayacak şekilde özel ve serbest tartışmaları geliştiren ve çocuğu soyut bir varlık olarak değil de bir çerçeve içinde ele alan, esnek bir eğitim yaklaşımıdır. Bu özellikler, ev ziyaretini potansiyel olarak çok etkili bir anne baba destek ve eğitim programı haline getirmektedir (Powell, 1990; Aksoy, 2002; Myers, 1996).

Ev ziyaretinin yoğunlaştığı nokta çocuk değil, anne-baba veya çocuğa bakan kişidir. Bu programların aile ilişkilerinde ortaya çıkabilecek muhtemel sorunları önlediği, ev ortamının çocuğun gelişimini destekleyecek şekilde düzenlenmesine olanak sağladığı belirtilmektedir. Ayrıca bu programlarda eğitimin etkileri kısa sürede geniş kitlelere ulaşabilmekte ve kurumsal eğitime göre daha düşük bir maliyetle gerçekleşmektedir (Temel, 2003). Bu yaklaşımın başarısı büyük ölçüde ziyaretçinin kişiliğine bağlıdır. Bu yaklaşım belli aralıklarla grup toplantıları ile birleştirildiğinde yalnızca anneleri değil, bütün aile üyeleri dâhil edildiğinde ziyaret somut sorunlar ve eylemler üzerinde yoğunlaştığında ve özel durumlara somut öneriler sunulduğunda daha etkili olmaktadır (Myers, 1996).

2.3.2.2. Kurum Merkezli Aile Eğitimi

Anne baba eğitiminde grup yaklaşımının birçok örneği bulunmaktadır. Bu yaklaşımların çoğu var olan sağlık, beslenme veya diğer sosyal hizmet programlarına bir unsur olarak eklenmesi şeklinde gelişim göstermiştir. Bazıları geniş bir konu yelpazesini kapsayan bağımsız anne baba eğitim programları olarak başlamış, bazıları, anne baba dışında ergenler veya yaşlı insanlar üzerinde yoğunlaşmışlardır (Myers, 1996).

Kurum merkezli aile eğitimleri, belirli bir merkezde uzman bir eğitici tarafından yalnız anne babaların eğitildiği grup toplantıları şeklinde düzenlenmektedir. Bu programlarda çocukların dil becerilerini geliştirmek, çocuğu motive etmek, anne babanın kendinin farkına varmasını desteklemek, anne babanın ihtiyaçlarını ifade etmesine destek olmak, ev yönetimi becerilerini geliştirmek ve evdeki materyallerin kullanımını sağlamak amaçlanmaktadır (Aksoy, 2002). Program anne-babaları grup toplantıları yoluyla bir araya getirip, eğitim verme şeklinde

20

gerçekleşmektedir. Bu yöntemle yapılan eğitim sadece aileye verilip, aile yoluyla çocuğun eğitilmesi hedef alınabileceği gibi erken çocukluk programları ile de birleştirilebilir. Ailelerin eğitim ihtiyaçları saptanarak eğitim verilirken, çocuklara da uygun koşullar sağlanarak profesyonel, yarı profesyonel, gönüllü, eğitilmiş bakıcılar tarafından eğitim verilmektedir (Myers, 1996). Kurum merkezli aile eğitimi kendi içinde iki farklı uygulamayı kapsamaktadır. Bunların birinde yalnız anne babalar eğitilmekte, diğerinde ise anne babalar çocuklarıyla birlikte aile merkezine gelmektedir. Bu uygulamalarda da anne babalar bazen çocuklarıyla birlikte onların sınıfına girmekte, bazen de yalnız kendileri anne baba eğitimi oturumlarına katılmaktadırlar. Bu program üç ay ile dört yaş arasında anne babaların eğitimini temel almakta ve genellikle iki yıl sürmektedir (Üstünoğlu, 1991).

2.3.2.3. Basın Yayın Aracılığı ile Yapılan Aile Eğitimi

Bu yaklaşımda aile eğitimi uzaktan öğretim süreçlerinden yararlanılarak gerçekleştirilmektedir. Ancak kullandıkları öğretme süreçlerinin farklılığı nedeniyle değişik uygulamalar görülmektedir. Bu uygulamalardan ilki “mektupla öğretim yoluyla aile eğitim”dir. Coğrafi konum itibariyle ulaşılması güç olan bölgelerde yaşayan çocuklara okul öncesi eğitim hizmeti sağlama amacıyla hazırlanan basılı etkinlikler, ilgili bilgilerle anne babalara posta yoluyla düzenli aralıklarla gönderilir. Basılı gereçlerin bir bölümü anne babaların eğitimi için hazırlanmıştır. Ayrıca anne babalar için belirli bir merkezde uzman bir öğretmen rehberliğinde yüz yüze öğretim yapılır. Burada çocuk gelişimine ilişkin bilgiler ve anne babaların sorunları tartışılır. Bu yaklaşımda çocukların en önemli öğretmeninin anne babası olduğu benimsenmiştir. Onların yetiştirilmesine rehberlik edebilmek için çok araçlı bir yaklaşım izlenir. Görsel – işitsel programlar, kaynak araç – gereçler, danışman öğretmenlerce gerçekleştirilen yüz yüze öğretim, öğretmenlerin düzenli ev ziyaretleri, belli bir süre aile eğitimi görmüş annelerin sorumluluğundaki oyun grupları aracılığıyla anne babalara eğitim hizmeti sunulur. Özellikle sosyal becerilerin kazanılmasında ve grup etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde bireysel rehberliğin yapıldığı yüz yüze öğretim ve oyun grupları daha yararlı olmaktadır (Üstünoğlu, 1991).

21

Uzaktan öğretim yoluyla aile eğitimi uygulamasında radyo ve televizyon aracılığıyla doğrudan anne babalara ulaşmak hedeflenmekte, radyo ve televizyon için özel hazırlanmış programlar yayınlanmaktadır. Erken çocukluk eğitiminde ailelerin farkındalığının artırılması ve talep oluşturulması açısından kitle iletişim araçlarının çok önemli işlevleri bulunmaktadır (Özdemir-Uluç, 2003). Bu yayınlarda çocukların gelişim ve eğitimleri ile ilgili kuramsal bilgiler sunulmakta, farklı alanlardaki gelişimi destekleyen etkinlikler gösterilmekte, eğitimsel oyunlar düzenlenmekte, oyuncak yapım becerileri öğretilmektedir. Uzaktan öğretim uygulamaları ile ilgili basılı gereçler, ailelere gönderilerek, yayın yoluyla aktarılan bilgilerin pekiştirilmesi sağlanmaktadır. Uzaktan eğitimde yüz yüze öğretimle ailelere rehberlik edilmemesi programın önemli bir eksikliğini oluşturmaktadır.

Aile eğitiminde kullanılan diğer öğretim uygulaması da televizyon

programları aracılığıyla evlerde yapılan eğitim ve gezici sınıf uygulamalarının birlikte yürütülmesidir. Bu tür programlar üç –beş yaş arası çocuğu olan aileler için düzenlenmiştir. Program üç aşamada gerçekleştirilmektedir. Her programda temel kavram ve becerinin öğretilmesine yer verilen ilk aşamada her gün otuzar dakikalık televizyon programı yayınlanmaktadır. İkinci aşamada, eğitimci televizyon programı ile eş güdüm içinde ev ziyareti gerçekleştirmektedir. Uygulamanın son aşamasında eğitimci uygulanan programları tekrar etmektedir (Üstünoğlu, 1991).

2.3.2.4. Çocuk Eğitimi ile Kaynaştırılmış Aile Eğitimi

Okul öncesi kurumuna devam eden çocuklara bu dönemde verilen eğitimin hedeflerine ulaşılabilmesi ve eğitimde kalıcılığın sağlanabilmesi için çocuğun yaşamanı, gelişimini ve eğitimini etkileyen okul aile işbirliği önem taşımaktadır (Gürşimşek, 2003). Kurum, eğitim-öğretim sürecine devam ederken çocuğun yetiştiği aile ortamının çocuk üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak aile üyelerinin çocuğun gelişimi ve eğitimi konularında bilgilendirilmeleri ve biliçlendirilmeleri, bir program dâhilinde eğitilmeleri ya da en azından çocukları ile ilgili eğitim yaşantılarına katılarak etkileşimde bulunmalarını sağlamalıdır (Üstünoğlu, 1991; Morrison, 2003). Bir başka ifadeyle kurum çocukların eğitim programları ile aile eğitim programını bütünleştirmelidir. Bu işbirliğinde amaç, çocuğun fiziksel, sosyal, duygusal, zihinsel ve dil gelişimini geliştirerek okulda

22

başarılı olmasını sağlamaktır. Çocuklara uygulanan eğitim programıyla birlikte, eğitim toplantıları, ev ziyaretleri, bireysel görüşmeler, bilgilendirici broşürler gibi çeşitli çalışmalar yapılarak eğitime ailelerin katılımı sağlanmaya çalışılmaktadır (Çağdaş ve Seçer 2004).

2.3.2.5. Çocuktan Çocuğa Eğitim

Dünyanın birçok yerinde, büyük çocukların küçük çocuklara bakması, çocuk bakım ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olan eski bir geleneksel sistem olan çocuktan çocuğa yaklaşımı ilk kez 1978 yılında Uluslararası Çocuk Yılı öncesinde Londra üniversitesinde başlatılmıştır (Baykan ve Turla, 1995).

Bu yaklaşımda çocuklara verilen eğitimin küçük kardeşe ve diğer çocuklara (çocuktan çocuğa), aileye (çocuktan aileye) ve topluma (çocuktan topluma) yaygınlaşacağı düşünülmektedir (Aral vd., 2008). Bu eğitimde genç bakıcılara, aşıların gerekliliği, ağızdan sıvı tedavisi tekniklerinin kullanılması öğretilerek, konuşma, kucaklama, oynama ve ve uygun beslenme davranışları teşvik edilerek pekiştirilmekte ve iyileştirilebilmektedir (Myers, 1996). Bu yöntem, öğrenme sürecine etkin bir biçimde katılması için çocukları özendirmekte ve öğrenilenleri pratikte uygulamalarına yardımcı olmaktadır (Baykan ve Şahingöz, 2004).

Çocuktan çocuğa eğitim yaklaşımı, eğitime dâhil edilen kardeş bakıcıların kendilerinin de yakın bir gelecekte anne baba olması ve aldıkları eğitimin onları anne-babalığa hazırlaması, daha büyük çocukların uygulamalar hakkındaki bilgileri akranlarına, anne babalarına ve diğer topluluk üyelerine aktarması, eğitimleriyle bağlantılı olarak, toplulukların da sağlık sorunlarının belirlenmesi, çevre temizliğinin örgütlenmesi veya bir oyun sahası kurulması gibi eylemleri yürütebilmeleri açısından etkili bir yaklaşımdır (Bailey et.al., 1994).

Çocuktan çocuğa programlarında içerik uygulanan hedef kitleye göre değişiklik gösterse de genellikle sağlık, beslenme, kazaların önlenmesi ve zihinsel ve sosyal gelişim konularını içermektedir. Çocuktan çocuğa programları ilkokullarda, sağlık merkezlerinde, beslenme programlarında, sosyal hizmet programları, izciler ve diğer gençlik örgütlerinin programlarında, mülteci, sokak çocukları ya da özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklara yönelik hazırlanan programlarda uygulanabilmektedir (Myers, 1996).

23