• Sonuç bulunamadı

2.5. Cinsiyet Ayrımcılığını Azaltmaya Yönelik Uygulanan Politikalar

2.5.2. Türkiye’de Fırsat Eşitliğini Sağlamaya Yönelik Programlar

2.5.2.2. Türkiye’de Kadın Çalışanlara Yönelik Uygulanan Projeler

2.5.2.2.3. Milli Eğitim Bakanlığı

Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı, hem örgün hem de yaygın eğitim etkinliklerinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Yaygın Eğitim, örgün bir eğitime sahip olsun ya da olmasın bireylerin bilgi ve becerilerini artırarak istihdam içerisinde yer alabilmelerini sağlamaya yönelik eğitim faaliyetleri olarak tanımlanmaktadır (KA-DER, 2014).

Bakanlık bünyesinde daha çok kadın çalışanlara yönelik düzenlenen meslek kazandırmaya yönelik eğitimler Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ve Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir (Bolcan, 2006: 152).

A- Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü: Genel Müdürlük, Çıraklık

Eğitim Merkezleri ve Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla yürütmüş olduğu projeleriyle kadınların iş yaşamında daha fazla temsil edilmesini ve çalışma yaşamındaki kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Çıraklık Eğitim Merkezi tarafından yürütülen faaliyetlerde iş yaşamı içerisinde yer alan gençlerin örgün eğitim almaları önündeki engeller giderilerek bu haklarını kullanabilmeleri ve iş güvencesi ile ücret ödemelerinin gerçekleştirilmesi sağlanmak istenmektedir. Çalışan gençlere yönelik düzenlenen bu eğitim imkânlarından erkeklerin kadınlara göre daha fazla yer aldıkları görülmektedir (TÜSİAD, 2000: 57). Eğitim imkânlarından yararlanan kadınların ise daha çok kuaförlük ve dikiş gibi meslek alanlarına yöneldikleri görülmektedir (KA-DER, 2014). Meslek sahibi olmayan bireylere meslek kazandırarak çalışma yaşamında yer almasını sağlamak amacıyla Halk Eğitim Merkezleri tarafından çok sayıda kurs açılmaktadır (KSSGM, 2000: 25). Halk Eğitim Merkezleri tarafından açılan kurslara kadınlar erkeklere göre daha fazla eğilim göstermelerine rağmen kadınlar daha çok kadın işi olarak kabul edilen alanlarda eğitim almayı tercih etmektedirler (KSSGM, 1999: 38).

Çıraklık ve Yaygın Eğitim Müdürlüğü tarafından kadınların istihdam içerisinde daha fazla yer alabilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilebilmesi ve ayrımcı uygulamaların ortadan kaldırılabilmesi için yürütülen diğer projeler ise aşağıdaki gibi belirtilebilir (Bolcan, 2006: 153).

 İstihdamı Geliştirme Projesi: Proje ile en fazla ilköğretim mezunu olan ve mesleki olarak bilgi veya tecrübeye sahip olmayan bireylere mesleki eğitim verilerek çalışma yaşamı içerisinde yer alabilmeleri sağlanmak istenmektedir (Halk Eğitim Merkezi’nce Yürütülen Projeler, 2006; akt. Bolcan, 2006: 153).

 Türk El Halıcılığını Geliştirme Projesi: Proje ile hem eskimeye yüz tutan Türk El Halıcılık sanatı ve mesleğini korumak hem de işsizlerin mesleki eğitim verildikten sonra çalışma yaşamı içerisinde yer alması sağlanmaya çalışılmaktadır (KSSG, 1999: 39; Halk Eğitim Merkezi’nce Yürütülen Projeler, 2006; akt. Bolcan, 2006: 154).

 Eğitici Anne Yetiştirme Projesi: Bu projenin iki önemli amacı vardır. Birincisi kadınlara yeni iş sahası yaratarak istihdam içerisindeki kadın sayısını arttırmak hedeflenmektedir (KSSGM, 1999: 39). Projenin bir diğer amacı ise iş yaşamından çocuk sahibi olduktan sonra ayrılmak zorunda olan kadın çalışanların nitelikli bakıcılara çocuklarını teslim etmeleri halinde çalışma yaşamlarına devam edebilmeleri sağlanmak istenmektedir (Halk Eğitim Merkezi’nce Yürütülen Projeler, 2006; akt. Bolcan, 2006: 154).

 Ev Kadınlarına Yönelik Beceri Edindirme ve Bilgilendirme Kursları

Projesi: Proje kapsamında SİNGER firmasının ve Çağdaş Yaşamı Destekleme

Derneğinin işbirliğinde kadınlara dikiş-nakış konusunda eğitim verilmekte ve bu sayede kadınların para kazanarak toplumda daha fazla yer edinebilmesi sağlanmak istenmektedir (Halk Eğitim Merkezi’nce Yürütülen Projeler, 2006; akt. Bolcan, 2006: 154).

 Hasta ve Yaşlı Bakımı, Refakatçi Yetiştirme Projesi: Kurum ve kuruluşlar aracılığıyla sağlanan hizmetlerden yararlanamayan hasta ve yaşlıların bakım hizmetlerini yerine getirmek amacıyla eğitimini almamasına rağmen bu işlemleri yapanlara eğitim verilmek amacıyla yürütülen bir projedir (Halk Eğitim Merkezi’nce Yürütülen Projeler, 2006; akt. Bolcan, 2006: 155).

 Yetişkin Eğitimi ve Okur-Yazarlık Projesi: İstihdam içerisindeki kadınların ayrımcı uygulamalara maruz kalmalarının en önemli nedeni eğitimdir. Proje başta

kadınlara olmak üzere okuma yazma bilmeyen herkese okuma yazma eğitimi vererek ayrımcı uygulamaları azaltmayı hedeflemektedir (Bolcan, 2006: 155).

B- Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü: Kadınların mesleki eğitimlerini

destekleyen ve çalışma yaşamında daha fazla yer alabilmesini sağlamaya yönelik yürütülen eğitim etkinlikleri Pratik Kız Sanat Okulları ve Olgunlaşma Enstitüleri tarafından düzenlenmektedir (Demir, 2006: 3).

 Pratik Kız Sanat Okulları: Belli bir örgün eğitim alan kadınlara yönelik olarak daha çok toplum tarafından cinsiyetlerine uygun olan meslek alanlarında mesleki eğitim verilmektedir (KSSGM, 1999: 40).

 Olgunlaşma Enstitüleri: En az ilköğretim mezunu olan öğrencileri belli meslek alanlarında yetiştirerek onların istihdam içerisinde yer alması sağlanmaya çalışılmaktadır (MEB Olgunlaşma Enstitüleri, 2014).

Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından kadınlara yönelik olarak düzenlenen diğer projeler ise aşağıdaki gibi belirtilmektedir (Bolcan, 2006: 156).

 Üreten Kadın Projesi: Proje ile eğitim olanaklarından yararlanmamış ve aynı zamanda çalışma yaşamı içerisinde yer alsa bile ek gelire muhtaç bir şekilde yaşamını sürdüren kadınlara becerilerine uygun meslek dallarında mesleki eğitim verilmektedir (KSSGM, 1999: 42). Bu sayede kadın eğitimini aldığı meslekten maddi getiri elde etmeye başlayacaktır (MEB Olgunlaşma Enstitüleri, 2014).

 Yaygın Mesleki Eğitim Projesi: Proje ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren atölyelerin teknik donanımları sağlanarak bu atölyelerde kadınların eğitilmesi ve bu eğitimi alan kadının üretim faaliyeti içerisinde yer alması sağlanmaya çalışılmaktadır (KSSGM, 1999: 41).

 Beslenme ve Gıda Alanlarında Eğitim ve İşgücü Yetiştirme Projesi: Proje ile toplumu gıda ve beslenme konusunda bilinçlendirmek, gıda sektöründe çalışan ve çalışmak isteyen bireyleri eğiterek nitelikli işgücü yetiştirmek ve sektörün kalitesini arttırmak hedeflenmektedir (Demir, 2006: 3).

 Geleneksel El Sanatları Yetiştirme ve Turistik El Sanatları Üretimi

üretiminde kalite ve verimliliği arttırmak için sektörde çalışan ve çalışmak isteyen kadınlara eğitim verilerek kadınların istihdam edilebilirliklerinin arttırılması sağlanmaya çalışılmaktadır (Demir, 2006: 4).

 Cezaevlerindeki İşgücü Kalitesinin Arttırılması ve Girişimciliğin

Desteklenmesi Projesi: Proje kapsamında cezaevinde yatan bireylerin tahliye

sonrasında toplumsal yaşamla ekonomik ve sosyal olarak ilişkisinin sağlanabilmesi için bireylere mesleki eğitim verilmektedir (Demir, 2006: 5).

 Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme Projesi: Proje ile örgün eğitim imkânlarından çeşitli sebeplerle ayrılmak zorunda kalmış kız çocuklarına eğitimlerinden sonra ilgilendikleri alanda, herhangi bir örgün eğitim almamış kadınlara ise istedikleri meslek alanında eğitim verildikten sonra onların çalışma yaşamı içerisinde yer alabilmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır (Bolcan, 2006: 157).

Benzer Belgeler