• Sonuç bulunamadı

Okul Öncesi Eğitim Alan ve Almayan Đlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Beceri Düzeyleri Arasında Bir Fark Var Mıdır?

N X SS Gelişim Düzey

5.1.1. Okul Öncesi Eğitim Alan ve Almayan Đlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Beceri Düzeyleri Arasında Bir Fark Var Mıdır?

Araştırmanın bu konudaki denencesinde okul öncesi eğitim alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin sosyal beceri düzeyleri arasında bir fark olduğu ileri sürülmüştü. Araştırma bulgularına bakıldığında, okul öncesi eğitim alan ve almayan çocukların sosyal beceri düzeyleri arasında bir fark olduğu görülmektedir (Bkz. Tablo 4.19). Bu durumda, “okul öncesi eğitim alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin sosyal beceri düzeyleri arasında fark vardır” şeklinde kurulan denencenin doğrulandığı söylenebilir. Diğer bir deyişle, okul öncesi eğitim alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin sosyal beceri düzeyleri birbirinden farklıdır. Ergün (2003) çalışmasında, okul öncesi eğitimin çocuklar üzerindeki olumlu etkisini destekleyen bulgulara ulaşmıştır. Ergün’ün çalışmasında ilköğretim birinci sınıf öğretmenleri, okul öncesi eğitim alan öğrencilerin okul öncesi eğitim almayanlara göre derse daha ilgili ve istekli olduklarını, bir konuyu öğrenme hızında, işlemlerde doğru sonuca ulaşmada, işlemleri akıldan çözmede, anlamadıkları soruları rahatça sormada daha başarılı olduklarını ifade etmişlerdir.

Atılgan (2001), okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden ve okul öncesi eğitim kurumlarına devam etmeyen ilköğretim birinci kademe birinci devre öğrencilerinin sosyal beceri özelliklerini karşılaştırdığı çalışmasında, okul öncesi eğitim alan öğrencilerin okul öncesi eğitim almayan öğrencilere göre daha olumlu bireysel özelliklere sahip olduğu ve yüksek sosyal beceri sergilediğini ortaya koymuştur.

Tuğrul (1992), okul öncesi eğitim alan ve okul öncesi eğitim almayan çocukların ilköğretim birinci sınıftaki akademik başarı ve ruhsal uyum davranışlarını karşılaştırmış,

okul öncesi eğitim alan çocukların okul öncesi eğitim almayan çocuklara göre akademik testlerde daha yüksek puanlar aldıkları ve bunun yanında, okul öncesi eğitim alan ve okul öncesi eğitim almayan çocukların ruhsal uyum puanları arasında anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur.

Anderson’ un (1994) okul öncesi eğitimin akademik başarıya etkisi konulu araştırma sonuçlarına göre, okul öncesi eğitim alan çocukların okul öncesi eğitim almayan çocuklara göre daha başarılı oldukları ortaya konmuştur.

Lagregera ve Santagnossi (1980), ilkokul öğrencileri ile sosyal beceri eğitimi çalışmaları yapmıştır. Bu çalışmaların sonucunda, ilkokul öncesi eğitim alan öğrencilerin, ilkokul öncesi herhangi bir eğitim almayan öğrencilere göre daha yüksek sosyal becerilere sahip olduğu görülmüştür.

Tüm bu araştırmalar bu çalışmanın bulgularını destekler niteliktedir. Bunların yanı sıra, okul öncesi eğitim alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencileri için ilköğretimde öğrencilere kazandırılması gereken sosyal beceriler listesinin alt boyutlarını oluşturan ilişkiyi başlatma ve sürdürme becerileri, grupla iş yapma becerileri, duygulara yönelik beceriler, stresle başa çıkma becerileri, plan yapma ve problem çözme becerileri ve özdenetimi koruma becerileri konusunda, okul öncesi eğitim alan öğrencilerin sosyal beceri düzeylerinin okul öncesi eğitim almayan öğrencilere göre daha gelişmiş olduğu bulgusu elde edilmiştir (Bkz. Tablo 4.3, Tablo 4.6, Tablo 4.9, Tablo 4.12, Tablo 4.15 ve Tablo 4.18).

Özbek (2003), okul öncesi eğitim alan ve okul öncesi eğitim almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin sosyal gelişim düzeylerini öğretmen görüşüne dayalı olarak incelediği çalışmasında; okul öncesi eğitim alan çocukların “ilişkiyi başlatma ve sürdürme becerileri”, “grupla iş yapabilme becerileri”, “duygulara yönelik beceriler”, “stres durumuyla başa çıkabilme becerileri”, “plan yapma ve problem çözme becerileri” ve “özdenetimi koruma becerilerinin” okul öncesi eğitim almayan çocuklara göre daha gelişmiş olduğunu bulmuştur.

Okul öncesi eğitim alma değişkeninin ele alındığı araştırmalardan elde edilen sonuçlar, okul öncesi eğitimin çocuğun sosyal becerilerini ve diğer gelişim alanlarını olumlu yönde etkilediğini göstermekte ve araştırma sonuçlarını desteklemektedir. Bu araştırmanın bulguları da okul öncesi eğitim alan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin

sosyal beceri düzeylerinin okul öncesi eğitim almayan öğrencilere göre daha gelişmiş olduğunu göstermektedir ve literatürle uyumludur.

Okul öncesi eğitim kurumlarında yapılan etkinliklerde çocuklar paylaşma, yardımlaşma, işbirliği yapma gibi yaşam için gerekli olan birçok sosyal beceriyi öğrenir. Ayrıca okul öncesi eğitim kurumunda aynı yaş grubundan birçok çocuk akranlarıyla bir arada bulunma fırsatına sahiptir. Matson, Sevin ve Box’ a (1998) göre çocuklar sosyal becerileri akran etkileşimi sırasında öğrenir. Senemoğlu ve Genç’ in (2001) aktardığına göre; bir yetişkin ya da diğer çocuklarla sistemli olarak çalışan çocuğun bilişsel gelişimi ve diğer özellikleri zenginleşir, kapasitesi en üst düzeye çıkar. Okul öncesi eğitim kurumunda çocuk, akranlarıyla bir arada olma, birlikte çalışma, gerektiğinde öğretmeninden yardım alma gibi sosyal beceri gelişimini destekleyecek ve kapasitesini üst düzeye taşıyabilecek fırsatlara sahiptir. Okul öncesi eğitim alan çocuklar, okul öncesi eğitim almayan çocuklara göre tüm bu fırsatlara daha erken yaşta sahip olur. Araştırmamızda; okul öncesi eğitim alan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin sosyal beceri düzeylerinin okul öncesi eğitim almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin sosyal beceri düzeylerinden daha gelişmiş olarak bulunması, okul öncesi eğitim alan çocukların erken yaşta okul öncesi eğitim sayesinde sosyal becerilerini destekleyecek fırsatlara sahip olmalarına bağlanabilir.

5.1.2. Okulöncesi Eğitim Alan Đlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin Sosyal