• Sonuç bulunamadı

4. ENSTİTÜMÜZ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

4.6. Genel Faaliyet Alanları

4.6.1. Eğitim-Öğretim Faaliyetleri

Lisansüstü eğitimi verilen Enstitümüzde eğitim süresi Tezsiz Yüksek Lisans Programları için 3 yarıyıl, Tezli Yüksek Lisans Programları için 4 yarıyıl, Doktora Programları için 8 Yarıyıl olup Eğitim - Öğretim dili Mühendislik programlarında İngilizce, Mimarlık, İç mimarlık, Çevre Bilimleri ve Enerji Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği bölümlerinde Türkçedir. Enstitümüzün İnşaat Mühendisliği Ana Bilim dalı, Elektronik-Bilgisayar Mühendisliği Ana bilim dalı, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana bilim dalı, İş Sağlığı ve Güvenliği Ana bilim dalı, Çevre Bilimleri ve Enerji Yönetimi Ana bilim dalı, Mimarlık Anabilim Dalı ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı’nda Eğitim - Öğretim örgün öğretim şeklinde sürdürülmektedir.

Enstitümüzde Eğitim – Öğretimi sürdürülen Tezsiz Yüksek Lisans Programına mülakat sınavı ve lisans mezuniyet notu, Tezli Yüksek Lisans Programlarına mülakat sınavı, lisans mezuniyet notu ve ALES (SAY) puanı, Doktora Programlarına mülakat sınavı, lisans ve yüksek lisans

8

mezuniyet notu, ALES (SAY) puanı ve yabancı dil puanı ile öğrencilerimiz kayıt hakkı kazanmaktadır.

Tablo 6. Fen Bilimleri Enstitüsü’nün Anabilim Dallarına Göre Öğrenci Sayısı (2018-2019)

Anabilim Dalı Programları Öğrenci Sayısı

İnşaat Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı 47 İnşaat Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı 11 İnşaat Mühendisliği Doktora Programı 17 Elektronik-Bilgisayar Tezli Yüksek Lisans Programı 30 Elektrik-Elektronik Mühendisliği Doktora Programı 1 Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı 88

Mimarlık Doktora Programı 6

İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı 15 İç Mimarlık Tezsiz Yüksek Lisans Programı 6 Çevre Bilimleri ve Enerji Yönetimi Tezli Yüksek L.P. 17 Çevre Bilimleri ve Enerji Yönetimi Tezsiz Yüksek L.P. 4 İş sağlığı ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı 14 İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı 20

Toplam 276

Enstitüde 2017-2018 eğitim- öğretim yılı itibariyle toplam 276 öğrenci kayıtlıdır. Kayıtlı her öğrenci için bir Öğretim Üyesi danışman olarak atanmaktadır. Programlar teorik öğretim, laboratuvar ve saha uygulamalarıyla desteklenen programlardır. Bu yolla öğrencilere, aldıkları teorik bilgiyi gerçek yaşam problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi kazandırılmaktadır.

Program İçerikleri

İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı Genel Özellikler

Programın amacı, fen ve mühendislik alanlarında çalışan lisans mezunu bilim insanlarının kendi alanlarında rahat çalışma alanlarına sahip olmalarını hedeflediği gibi, hem etik çerçevede hem de analitik düşünme esaslı çalışmalar ile ülkenin bilim seviyesini yükseltmek

9

ve bu alanlardaki ürün sayısını arttırmaktır. Bu hedefin doğrultusunda İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalında adaylar geoteknik, hidrolik, hidroloji, su kaynakları, BIM (Yapı Bilgi Modelleme), Yapı Malzemeleri, Ulaştırma ve Karayolları Dizaynı, Yapı Yönetimi ve Yapıların Dizaynı gibi alanlarda çalışma olanakları elde ederler.

Kayıt Kabul Koşulları

Başvuru için adayların 4 yıllık bir mühendislik programından veya mimarlık bölümünden mezun olması gerekmektedir.

1) Tezli programlar için; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşuluyla Senato tarafından belirlenecek ALES standart puanına veya YÖK tarafından ALES taban puanına karşılık gösterilen GMAT veya GRE sınav sonucuna sahip olmak.

(2) Mezun durumda olan/olabilecek adayların başvurusuna ilişkin esaslar, ALES puanının

%50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı ve lisansüstü eğitim-öğretime öğrenci kabulüne dair diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

(3) Açılan kontenjandan fazla başvuru olması durumunda ve/veya ilgili anabilim dalı gerekli gördüğünde değerlendirme jürisi kurabilir. Jüri, değerlendirme kriteri olarak ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da değerlendirmeye alabilir.

(4) Yabancı uyruklu adaylarla yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarının lisansüstü programlara kabulüne ilişkin usul ve esaslar, Senato tarafından belirlenir. (KKTC üniversiteleri dahil)

Başvurularda aşağıdaki belgeler eksiksiz sağlanmalıdır.

1. Diploma veya geçici mezuniyet belgesi (e-devlet çıktısı / noter onaylı örneği / aslı) 2. Not döküm belgesi (veya Transkript) (aslı / noter onaylı örneği)

3. ALES belgesi 4. 4 adet fotoğraf

5. Nüfus cüzdanı fotokopisi

6. Askerlik durum belgesi (e-devlet çıktısı)

7. İkametgâh belgesi (e-devlet çıktısı veya muhtarlık) 8. Online başvuru formu

10

9. Yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER (Türkçe Dil Sınavı) belgesi 10. Yabancı uyruklu öğrenciler pasaport ve kabul mektubu

Mezuniyet Koşulları

7 ders ve seminer dersi verildikten sonra tez dönemine geçilir. Tez savunması başarılı olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.

Kazanılan Derece

İnşaat Mühendisliği alanında Yüksek Lisans Derecesi.

Mesleki Profil

Öğrenciler çalıştıkları bilim alanlarında ileri seviyede uzmanlık bilgisine sahip olacaklar ve kendi alanlarına dair temel bilim, mühendislik, biyoteknoloji ve enerjinin geniş alanı içinde olan sorunlara çözüm getirmeye odaklı derinlik kazanacaklardır. Ayrıca, bu programı tamamladıktan sonra öğrenciler yüksek lisans programının veya üniversite dışında akademik düzeyde üst düzey pozisyonların ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilere sahip olacaktır.

Programımızdan mezun olan öğrenciler ulusal ve uluslararası bilim camiasında seçkin bir yer edinme amacında olan üniversitemiz misyonuna katkıda bulunacaktır.

Bir Üst Seviyeye Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler İnşaat Mühendisliği Anabilim dalında doktora programlarına başvurabileceklerdir.

İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Programı Genel Özellikler

Programın amacı, fen ve mühendislik alanlarında çalışan lisans mezunu bilim insanlarının kendi alanlarında rahat çalışma alanlarına sahip olmalarını hedeflediği gibi, hem etik çerçevede hem de analitik düşünme bazlı çalışmalar ile ülkenin bilim seviyesini yükseltmek ve bu alanlardaki ürün sayısını arttırmaktır. Bu hedefin doğrultusunda İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalında adaylar geoteknik, hidrolik, hidroloji, su kaynakları, BIM (Yapı Bilgi Modelleme), Yapı Malzemeleri, Ulaştırma ve Karayolları Dizaynı, Yapı Yönetimi ve Yapıların Dizaynı gibi alanlarda çalışma olanakları elde ederler.

Kayıt Kabul Koşulları

Adayların yüksek lisans programına kabul edilmesi için gerekli koşullar şunlardır:

11

1) Başvuru için adayların 4 yıllık bir mühendislik programından veya mimarlık bölümünden mezun olması gerekmektedir.

2) Yabancı uyruklu adaylarla yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarının lisansüstü programlara kabulüne ilişkin usul ve esaslar, Senato tarafından belirlenir. (KKTC üniversiteleri dahil)

Başvurularda aşağıdaki belgeler eksiksiz sağlanmalıdır.

1. Diploma veya geçici mezuniyet belgesi (e-devlet çıktısı / noter onaylı örneği / aslı) 2. Not döküm belgesi (veya Transkript) (aslı / noter onaylı örneği)

3. 4 adet fotoğraf

4. Nüfus cüzdanı fotokopisi

5. Askerlik durum belgesi (e-devlet çıktısı)

6. İkametgâh belgesi (e-devlet çıktısı veya muhtarlık) 7. Online başvuru formu

8. Yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER (Türkçe Dil Sınavı) belgesi 9. Yabancı uyruklu öğrenciler pasaport ve kabul mektubu

Mezuniyet Koşulları

10 ders ve dönem projesini başarıyla tamamlayanlar mezun olmaya hak kazanır.

Kazanılan Derece

İnşaat Mühendisliği alanında Yüksek Lisans Derecesi Mesleki Profil

Öğrenciler çalıştıkları bilim alanlarında ileri seviyede uzmanlık bilgisine sahip olacaklar ve kendi alanlarına dair temel bilim, mühendislik, biyoteknoloji ve enerjinin geniş alanı içinde olan sorunlara çözüm getirmeye odaklı derinlik kazanacaklardır. Ayrıca, bu programı tamamladıktan sonra öğrenciler yüksek lisans programının veya üniversite dışında akademik düzeyde üst düzey pozisyonların ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilere sahip olacaktır.

Programımızdan mezun olan öğrenciler ulusal ve uluslararası bilim camiasında seçkin bir yer edinme amacında olan üniversitemiz misyonuna katkıda bulunacaktır.

İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Doktora/Bütünleşik Doktora Programı

12 Genel Özellikler

Programın amacı, fen ve mühendislik alanlarında çalışan yüksek lisans mezunu bilim insanlarının kendi alanlarında rahat çalışma alanlarına sahip olmalarını hedeflediği gibi, hem etik çerçevede hem de analitik düşünme bazlı çalışmalar ile ülkenin bilim seviyesini yükseltmek ve bu alanlardaki ürün sayısını arttırmaktır. Bu hedefin doğrultusunda İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalında doktora seviyesindeki adaylar geoteknik, hidrolik, hidroloji, su kaynakları, BIM (Yapı Bilgi Modelleme), Yapı Malzemeleri, Ulaştırma ve Karayolları Dizaynı, Yapı Yönetimi ve Yapıların Dizaynı gibi alanlarda çalışma olanakları elde ederler.

Kayıt Kabul Koşulları

1. Başvuru için adayların 4 yıllık bir mühendislik programından veya mimarlık bölümünden mezun olması gerekmektedir.

2. Yüksek lisans mezunu olarak yapılan başvurularda ALES’ten (SAY- son beş yıl içinde) en az 55 puan almış olması ve lisans mezunu olarak yapılan başvurularda ise ALES’ten en az 80 almış olması gerekmektedir.

3. ÖNEMLİ: Lisans diploması ile doktora programına başvuracak adayların diploma notunun 4’lük sistem üzerinden en az 3.00 olması zorunludur.

4. YÖK tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından en az aşağıdaki puanları almış olması gerekmektedir.

5. Uluslararası kurul tarafından kabul edilen İngilizce sınavlar ve puanlar:

o YDS-ÜDS-KPDS-YÖKDİL = 55 puan

o CAE – CAE = C Puan

o TOEFL İBT = 66 Puan

o PEARSON PTE = 50 Puan

6. ÖNEMLİ: Yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER’den başarılı olmak zorundadır.

7. Lisans eğitimlerini yurtdışında yapmış olan adayların YÖK’ten denklik belgesi almaları zorunludur (KKTC Üniversiteleri dâhil).

8. Bütünleşik Doktora için; Lisans mezunu olarak başvuran adayların mezuniyet genel not ortalamaları 100 üzerinden 80 veya 4 üzerinden 3 olmalıdır. ALES’ten (SAY- son beş yıl içinde) en az 80 puan almış olması gerekmektedir.

9. Ana dilleri İngilizce olan “Yabancı Uyruklu” öğrenci adaylarının YÖK Uluslararası Kurul tarafından kabul edilen 14.01.2015 tarihli “Yabancı Dil Eşdeğerlilikleri”

tablolarında yer alan sınavlardan geçer not almış olmaları zorunludur.

13

10. Alan dışı başvurularda ilgili Anabilim Dalı tarafından belirlenen “Bilimsel Hazırlık Programı” uygulanır.

Başvurularda aşağıdaki belgeler eksiksiz sağlanmalıdır.

1. Diploma veya geçici mezuniyet belgesi (e-devlet çıktısı / noter onaylı örneği / aslı) 2. Not döküm belgesi (veya Transkript) (aslı / noter onaylı örneği)

3. ALES belgesi (Tezli ve Doktora Programları için) 4. Yabacı dil sınav belgesi (Doktora Programı için) 5. 4 adet fotoğraf

6. Nüfus cüzdanı fotokopisi

7. Askerlik durum belgesi (e-devlet çıktısı)

8. İkametgâh belgesi (e-devlet çıktısı veya muhtarlık) 9. Online başvuru formu

10. Yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER (Türkçe Dil Sınavı) belgesi 11. Yabancı uyruklu öğrenciler pasaport ve kabul mektubu

Mezuniyet Koşulları

7 ders ve zorunlu seminerden sonra doktora öğrencileri yeterlilik sınavına tabi tutulmaktadır. Yeterlilik sınavını geçtikten sonra en az 1 ulusal/uluslararası hakemli dergilerde makale yayınlayıp tez savunmasından başarılı olanlar mezun olabilmektedir.

Kazanılan Derece

İnşaat Mühendisliği Alanında Doktora Derecesi Mesleki Profil

Öğrenciler çalıştıkları bilim alanlarında ileri seviyede doktora seviyesinde alan bilgisine sahip olacaklar ve kendi alanlarına dair temel bilim, mühendislik, ve enerjinin geniş alanı içinde olan sorunlara çözüm getirmeye odaklı derinlik kazanacaklardır. Ayrıca, bu programı tamamladıktan sonra öğrenciler doktora programının veya üniversite dışında akademik düzeyde üst düzey pozisyonların ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilere sahip olacaktır.

Programımızdan mezun olan öğrenciler ulusal ve uluslararası bilim camiasında seçkin bir yer edinme amacında olan üniversitemiz misyonuna katkıda bulunacaktır.

14

Elektronik-Bilgisayar Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı Genel Özellikler

Elektronik ve Bilgisayar alanında hızla gelişen teknolojiye paralel olarak, günümüz dünyasında bu alanlarla ilişkili küresel, çevresel ve ekonomik konulardaki son gelişmeler, Elektrik, Elektronik, Haberleşme, Kontrol, Enerji ve Bilgisayar alanlarına yönelik araştırma ve geliştirmenin planlanmasını gerektirmektedir. Üniversitelerden yapılması beklenen birçok projede yüksek teknoloji kullanılmaktadır ve bilimsel çalışmaların mühendislik seviyesine aktarılabilmesini sağlayacak araştırmacılara ihtiyaç duyulmaktadır. Lisans ve yüksek lisans programları yoğunlaşmış bilimsel çalışmaların gerçekleştirilmesi yönüyle önem arz etmektedir. Özellikle Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliğine uluslararası anlamda incelendiğinde de lisans, yüksek lisans anlamında büyük bir öneminin olduğu görülmektedir.

Kayıt Kabul Koşulları

1. Başvuru için adayların 4 yıllık mühendislik Fakültelerinin Bilgisayar Mühendisliği, Mühendislik Bölümleri ( Yazılım Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, vb) Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Haberleşme Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği Lisans programından mezun olması zorunludur.

2. ALES (SAY- son beş yıl içinde) en az 60 almak yada YÖK tarafından kabul edilen GMAT veya GRE sınav türlerinden ALES (SAY) 60 puan türüne eşdeğer puan almış olmak.

3. Yabancı Dil Belgesi son beş yıl içerisinde alınan YÖKDİL veya YDS’den en az 50 puan gereklidir. (program dili İngilizce)

4. ÖNEMLİ: Lisans eğitimlerini yurtdışında yapmış olan adayların YÖK’ten denklik belgesi almaları zorunludur (KKTC Üniversiteleri dâhil).

5. Alan dışı başvurularda ilgili Anabilim Dalı tarafından belirlenen Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.

6. Yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER’den başarılı olmak zorundadır.

Başvurularda aşağıdaki belgeler eksiksiz sağlanmalıdır.

1. Diploma veya geçici mezuniyet belgesi (e-devlet çıktısı / noter onaylı örneği / aslı) 2. Not döküm belgesi (veya Transkript) (aslı / noter onaylı örneği

3. ALES belgesi 4. 4 adet fotoğraf

5. Nüfus cüzdanı fotokopisi

15 6. Askerlik durum belgesi (e-devlet çıktısı)

7. İkametgâh belgesi (e-devlet çıktısı veya muhtarlık) 8. Online başvuru formu

9. Yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER (Türkçe Dil Sınavı) belgesi 10. Yabancı uyruklu öğrenciler pasaport ve kabul mektubu

Mezuniyet Koşulları

7 ders ve zorunlu seminer dersini verip, tez savunmasında başarılı olan öğrencilerimiz mezun olmaya hak kazanırlar.

Kazanılan Derece

Elektronik-Bilgisayar alanında Yüksek Lisans Derecesi Mesleki Profil

Elektronik-Bilgisayar alanında tezli yüksek lisans bitirmiş mühendisler özellikle disiplinler arası çalışmalarda etkili olarak rol alabilir ve almış olduğu derslerin bilgisinden yararlanarak elektronik-bilgisayar alanına katkı yapabilir ve kendisini geliştirebilir.

Bir Üst Seviyeye Geçiş

Bu alanda tezli yüksek lisans bitiren mühendisler üniversitelerin benzer alanlarında doktora yapabilirler.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Doktora Programı Genel Özellikler

Elektronik Mühendisliği Doktora Programı, doktora düzeyinde araştırma-geliştirmeyi ve evrensel akademik bilgi birikimine katkıda bulunmayı hedefleyen bir programdır.

Elektronik alanında ileri düzey bilgi birikimi yaratma, temel ve ileri elektronik sistemlerinin geliştirilmesine yönelik analiz yeteneği kazandırma, ulusal ve uluslararası bilimsel gelişime yönelik bir yarış ortamının oluşturulmasına katkıda bulunmaktır.

Kayıt Kabul Koşulları

Doktora Programına Başvurabilme Esasları

1. Bir lisans diploması ve tezli yüksek lisans diploması sahibi olmak (veya başvuru tarihlerinde tezli yüksek lisans mezunu olabilecek durumda olmak)

2. Elektrik-Elektronik Mühendisliği AD alan içi başvurabilen program listesi;

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektrik Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

16

Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği

Telekomünikasyon Mühendisliği

3. Yüksek lisans mezunu olarak yapılan başvurularda ALES’ten (SAY- son beş yıl içinde) en az 55 puan almış olmak. Lisans mezunu olarak yapılan başvurularda ise ALES’ten en az 80 almış olmak zorunludur.

4. ÖNEMLİ: Lisans diploması ile doktora programına başvuracak adayların diploma notunun 4’lük sistem üzerinden en az 3.00 olması gerekmektedir.

5. YÖK tarafından kabul edilen Yabancı dil sınavlarından en az aşağıdaki puanları almış olmak.

Uluslararası Kurul tarafından kabul edilen İngilizce sınavlar ve puanlar:

YDS-ÜDS-KPDS-YÖKDİL = 55 puan

CAE – CAE = C Puan

TOEFL İBT = 66 Puan

PEARSON PTE = 50 Puan

6. ÖNEMLİ: Yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER’den başarılı olmak zorundadır.

7. Lisans eğitimlerini yurtdışında yapmış olan adayların YÖK’ten denklik belgesi almaları zorunludur(KKTC Üniversiteleri dâhil).

8. Anadilleri İngilizce olan Yabancı Uyruklu öğrenci adaylarının YÖK Uluslararası Kurul tarafından kabul edilen 14.01.2015 tarihli “Yabancı Dil Eşdeğerlilikleri” tablolarında yer alan sınavlardan geçer not almış olmaları.

9. Alan dışı başvurularda ilgili Anabilim Dalı tarafından belirlenen Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.

10. Genel başarı notu şu şekilde hesaplanır;

Genel başarı notu=0.25 giriş sınavı notu (Yazılı/Sözlü) +0.25 Lisans/Yüksek lisans ağırlıklı not ortalaması +0.50 Ales puanı

11. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için genel başarı notunun en az 70 (100 üzerinden) olması gereklidir.

Başvurularda aşağıdaki belgeler eksiksiz sağlanmalıdır.

1. Diploma veya geçici mezuniyet belgesi (e-devlet çıktısı / noter onaylı örneği / aslı) 2. Not döküm belgesi (veya Transkript) (aslı / noter onaylı örneği)

3. ALES belgesi (Tezli ve Doktora Programları için) 4. Yabacı dil sınav belgesi (Doktora Programı için)

17 5. 4 adet fotoğraf

6. Nüfus cüzdanı fotokopisi

7. Askerlik durum belgesi (e-devlet çıktısı)

8. İkametgâh belgesi (e-devlet çıktısı veya muhtarlık) 9. Online başvuru formu

10. Yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER (Türkçe Dil Sınavı) belgesi 11. Yabancı uyruklu öğrenciler pasaport ve kabul mektubu

Mezuniyet Koşulları

7 ders ve zorunlu seminerden sonra doktora öğrencileri yeterlilik sınavına tabi tutulmaktadır. Yeterlilik sınavını geçtikten sonra en az 1 ulusal/uluslararası hakemli dergilerde makale yayınlayıp tez savunmasından başarılı olanlar mezun olabilmektedir.

Kazanılan Derece

Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında doktora derecesi

Mesleki Profil

Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar , aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.

Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı Genel Özellikler

Mimarlık Yüksek Lisans programı, mezunlarını mimarlık alanındaki ulusal ve uluslararası düzeyde tüm mesleki aktivitelere hazırlamayı amaçlayan, bir programdır. Çevre ölçeğinden mimari ürünün detay ve malzemelerine kadar uzanan geniş bir yelpazede, mimarlığın çok farklı uzmanlık alanlarına ait bilgi ve donanımına dayalı olarak gelişen farklı tasarım yaklaşımları ile öğrencilerin karşılaşmaları hedeflenmektedir. Mimari tasarımda yetkinlik kazanmak programın esasını oluşturur ve atölyeler mimarlık mesleği ile çevreyi bir bütün olarak ele alan sorunsallara odaklanmıştır. Öğrencilerin mimarlık mesleği içerisinde kendi rollerine ilişkin farkındalık geliştirmeleri ve mimarlığın sorunlarına etik bir duruş ile cevap verebilmeleri amaçlanmıştır.

18 Kayıt Kabul Koşulları

1. Başvuru için adayların Mimarlık bölümü dört yıllık lisans programlarından, not ortalamasının en az 2.50 olması ve mezun olması gerekmektedir.

2. ALES (SAY- son beş yıl içinde) en az 55 almış olmak. Ya da YÖK tarafından kabul edilen GMAT veya GRE sınav türlerinden ALES (SAY) 55 puan türüne eşdeğer puan almış olmak.

3. Yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER’den başarılı olmak zorundadır

4. Lisans eğitimlerini yurtdışında yapmış olan adayların YÖK’ten denklik belgesi almaları zorunludur (KKTC Üniversiteleri dâhil).

5. Mimarlık Anabilim Dalı yüksek lisans programına alan dışı başvuru kabul edilmemektedir.

Başvuruda aşağıdaki belgeler eksiksiz sağlanmalıdır.

1. Diploma veya geçici mezuniyet belgesi (e-devlet çıktısı / noter onaylı örneği / aslı) 2. Not döküm belgesi (veya Transkript) (aslı / noter onaylı örneği

3. ALES belgesi 4. 4 adet fotoğraf

5. Nüfus cüzdanı fotokopisi

6. Askerlik durum belgesi (e-devlet çıktısı)

7. İkametgâh belgesi (e-devlet çıktısı veya muhtarlık) 8. Online başvuru formu

9. Yabancı uyruklu öğrenciler TÖMER (Türkçe Dil Sınavı) belgesi 10. Yabancı uyruklu öğrenciler pasaport ve kabul mektubu.

Mezuniyet Koşulları

7 ders ve zorunlu seminerden sonra tez savunmasında başarıyla geçen öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.

Kazanılan Derece

Mimarlık Alanında Yüksek Lisans Derecesi Mesleki Profil

Bu programdan mezun olan Mimarlar, Mimarlık ve inşaat sektörlerinde kendi alanlarında daha bilgili ve donanımlı bir şekilde hem devlet hem de özel kamu kuruluşlarına hizmet verebilirler.

19 Bir Üst Seviyeye Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Mimarlık Doktora Programı Genel Özellikler

Mimarlık Doktora programı, mezunlarını mimarlık alanındaki ulusal ve uluslararası düzeyde tüm mesleki aktivitelere hazırlamayı amaçlayan, bir programdır. Çevre ölçeğinden mimari ürünün detay ve malzemelerine kadar uzanan geniş bir yelpazede, mimarlığın çok farklı uzmanlık alanlarına ait bilgi ve donanımına dayalı olarak gelişen farklı tasarım yaklaşımları ile öğrencilerin karşılaşmaları hedeflenmektedir. Mimari tasarımda yetkinlik kazanmak programın esasını oluşturur ve atölyeler mimarlık mesleği ile çevreyi bir bütün olarak ele alan sorunsallara odaklanmıştır. Öğrencilerin mimarlık mesleği içerisinde kendi rollerine ilişkin farkındalık geliştirmeleri ve mimarlığın sorunlarına etik bir duruş ile cevap verebilmeleri amaçlanmıştır.

Kayıt Kabul Koşulları

1. Adaylar Üniversitelerin Mimarlık bölümü dört yıllık lisans programında mezun ve Mimarlık alanında Yüksek Lisans (tezli) derecesini almış olmalıdır. Bütünleşik doktora programı için Mimarlık Lisans programından mezunu olmak ve diploma notunun 4’lük sistem üzerinden en az 3.00 olma şartı aranır.

2. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde (Sayısal Puan) en az 70, bütünleştirilmiş doktora programına başvuran adaylar için gerekli ALES puanı en az 80’dir.

3. Yabancı Dil Sınavından (YDS ve YÖKDİL ) en az 55 puan almış veya eş değer sınavlar olarak kabul edilen sınavların(TOEFL vb.) birinden eş değer puan almış olması gerekmektedir.

Uluslararası Kurul tarafından kabul edilen İngilizce sınavlar ve puanlar:

YDS-ÜDS-KPDS-YÖKDİL = 55 puan

CAE – CAE = C Puan

TOEFL İBT = 55 Puan

PEARSON PTE = 55 Puan

Yabancı uyruklu öğrencilerin Türk Üniversitelerindeki TÖMER’lerden alınmış veya Yükseköğretim Kurulunca geçerliliği kabul edilen Türkçe bildiklerini gösterir belgeye sahip olmak (KKTC Üniversiteleri dâhil).

4. Anabilim dalının yaptığı mülakatta başarılı olmak,

20

5. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen öğrenci başvuru koşullarını yerine getirmek, şartları aranır.

6. Doktora programına ve Bütünleşik Doktora Programına Özel öğrenci kabul edilmemektedir.

Mezuniyet Koşulları

7 ders ve zorunlu seminerden sonra doktora öğrencileri yeterlilik sınavına tabi tutulmaktadır. Yeterlilik sınavını geçtikten sonra en az 1 ulusal/uluslararası hakemli dergilerde makale yayınlayıp tez savunmasından başarılı olanlar mezun olabilmektedir.

Kazanılan Derece

Mimarlık alanında doktora derecesi.

Mesleki Profil

Bu programdan mezun olan Mimarlar, Mimarlık ve inşaat sektörlerinde kendi alanlarında daha bilgili ve donanımlı bir şekilde hem devlet hem de özel kamu

Bu programdan mezun olan Mimarlar, Mimarlık ve inşaat sektörlerinde kendi alanlarında daha bilgili ve donanımlı bir şekilde hem devlet hem de özel kamu

Benzer Belgeler