• Sonuç bulunamadı

Eğitim

Belgede Çatak İlçe Analizi (sayfa 33-39)

İlçenin eğitim altyapısı, okulöncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okullar olarak incelenmiştir. İlçede herhangi bir fakülte veya yüksekokul bulunmamaktadır. Bu yüzden bir bölgenin eğitim altyapısı incelenirken, incelemeye dâhil edilen üniversite, fakülte, yüksekokul verileri burada mevcut olmadığından yazılmamıştır.

Üniversitelerin veya yüksekokulların kurulduğu bölgelere sağladığı ekonomik ve kültürel katkılar düşünüldüğünde ilçeye bir yüksekokulun taşınması veya kurulması ilçeye büyük faydalar sağlayacaktır.

Genel olarak okul sayısı, derslik sayısı, öğretmen sayısı öğrenci sayısı ele alınarak incelendiğinde Çatak ilçesinde eğitim altyapısının Van ili geneline göre yetersiz kaldığı görülmektedir.

25

İlçede 2 anaokulu, 53 ilköğretim, 2’si meslek lisesi olmak üzere 3 tane de lise bulunmaktadır. Bu okullarda okuyan öğrencilerin toplam sayısı 6035 iken toplam öğretmen sayısı ise 380’dir.

Tablo 12: Çatak, Van, TRB2 Genel Eğitim Verileri

Okul sayısı Öğrenci

sayısı Öğretmen sayısı Derslik sayısı

Çatak

Kaynak: TÜİK Veri tabanı, Çatak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

Van ili geneline bakıldığında ildeki anaokullarının %0,30’u, ilköğretimlerin %4,30’u, genel ortaöğretimlerin

%2,38’i, mesleki ve teknik ortaöğretimlerin ise %2.63’ü Çatak ilçesinde bulunmaktadır.

Nüfus eğitim profili incelendiğinde okul çağındaki nüfusun %3’ü anaokulu, %81’i ilköğretim, %16’sı ortaöğretim düzeyinde eğitim görmektedir. (Bkz. Grafik 3)

Okulöncesi eğitimin çocuğun sosyalleşmesi, yardımlaşma gibi bazı değerleri daha küçük yaşta kazanması ve de uzun soluklu eğitim hayatına psikolojik olarak hazırlanması açısından önemli bir yeri bulunmaktadır.

Bundan dolayı ilçedeki okulöncesi eğitiminin geliştirilmesi için daha çok desteklenmesi gerekmektedir.

26

Grafik 3: Okul Çağındaki Nüfusun Eğitim-Öğretim Düzeylerine Göre Yüzdesi

Kaynak: TRB2 Bölgesi İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri

Çatak’ta okul öncesi seviyede öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayıları Hata! Başvuru kaynağı bulunamadı. ile gösterilmiştir. Çatak’ta 1 anaokulunda 91 öğrenci eğitim almaktadır. Grafikteki değerler incelendiğinde tüm değerlerin ortalamada seyrettiğini görmekteyiz. Çatak’ta öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve derslik başına düşen öğrenci sayılarının Van ve TRB2 bölgesinden fazla oluşu göze çarpmaktadır.

Grafik 4: Okulöncesi Seviyede Öğretmen ve Derslik Başına Öğrenci Sayıları, 2014-2015

Kaynak: TRB2 Bölgesi İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve TÜİK Veri tabanı 3%

27

Çatak, Van ve TRB2 bölgelerinde İlköğretim seviyesinde okul, öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayıları Hata! Başvuru kaynağı bulunamadı. ile gösterilmiştir. Grafik incelendiğinde okul başına düşen öğrenci sayısında , derslik başına düşen öğrenci sayısında, öğretmen başına düşen öğrenci sayısında çatak Van, TRB2 bölgelerine göre düşük kalmıştır. Grafikte derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayıları Van ve TRB2 bölgelerinden her ne kadar düşük olsa da değerler birbirine yakındır. Okul başına düşen öğrenci sayısında arada bir uçurum bulunmaktadır.

Grafik 5: İlköğretim Seviyesinde Okul, Öğretmen ve Derslik Başına Öğrenci Sayıları, 2014-2015

Kaynak: TRB2 Bölgesi İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve TÜİK Veri tabanı

Çatak, Van ve TRB2 bölgelerinde genel ortaöğretim seviyesinde okul, öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayıları Hata! Başvuru kaynağı bulunamadı. ile gösterilmiştir. Grafik incelendiğinde okul başına düşen öğrenci sayısı, derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayılarında Çatak’ın en geride olduğu görülmektedir. Derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayılarında çok bariz bir fark olmamasına rağmen okul başına düşen öğrenci sayısında çok belirgin bir fark mevcuttur.

Grafik 6: Genel Ortaöğretim Seviyesinde Okul, Öğretmen ve Derslik Başına Öğrenci Sayıları

521

28

Kaynak: TRB2 Bölgesi İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve TÜİK Veri tabanı

Çatak, Van ve TRB2 bölgelerinde mesleki ve teknik ortaöğretim seviyesinde okul, öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayıları Hata! Başvuru kaynağı bulunamadı. ile gösterilmiştir. Grafik incelendiğinde okul başına düşen öğrenci sayısı, derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayılarında Çatak’ın en geride olduğu görülmektedir. Derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayılarında çok bariz bir fark olmamasına rağmen okul başına düşen öğrenci sayısında çok belirgin bir fark mevcuttur.

Grafik 7: Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Seviyesinde Okul, Öğretmen ve Derslik Başına Öğrenci Sayıları, 2014-2015

Kaynak: TRB2 Bölgesi İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve TÜİK Veri tabanı

Bölgenin eğitim durumuna bakıldığında Çatak ilçesinin Van ve TRB2 bölgesinin eğitim durumundan çok da farklı olmadığı gözlemlenmektedir. Grafiğin okunabilirliğini arttırmak amacı ile Çatak’a etiketler eklenmiştir.

Grafik incelendiğinde okuma yazma bilen fakat bir okul bitirmeyen oranının 32,07% ile en yakın rakibi olan Van’a (Van’daki oran:25,60%) 6,47% lik bir fark atmıştır. Ayrıca ilköğretim mezunu oranının da TRB2 ve Van’dan yüksek oluşu da göze çarpmaktadır.

229

29

Grafik 8: Eğitim durumu 2015 (% Olarak)

Kaynak: TÜİK Veri tabanı (Erişim Tarihi: 15.02.2016)

Çatak’ta taşımalı eğitim yapan okul sayıları, halk eğitim merkezi ve özel eğitim kurumları sayısı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Çatak ilçesinde 14 adet taşımalı eğitim yapan ilköğretim okulu, 1 adet halk eğitim merkezi bulunmaktadır. Çatak’ta maalesef özel eğitim kurumu bulunmamaktadır.

Tablo 13: Taşımalı Eğitim Yapan Okul Sayıları, Halk Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim Kurumları Sayısı

Çatak Taşımalı Eğitim Yapan ilköğretim Okulları 14

Halk Eğitim Merkezi 1

Özel Eğitim Kurumu Yok

Bölgedeki üniversitelere ait bilgiler tablo-7’de gösterilmiştir. Tablo incelendiğinde Çatak’ta maalesef fakülte veya yüksekokul bulunmadığı görülmektedir. Tabloda dikkat çeken diğer bir nokta Van ile ilgili değerlerin neredeyse TRB2’deki değerlerin yarısı olduğu göze çarpmaktadır. Buradan çıkacak sonuç Van’ın üniversite potansiyelinin Hakkâri, Muş ve Bitlis’in neredeyse toplam potansiyeli kadar olmasıdır.

Tablo 14: Bölgede Üniversitelere Ait Bilgiler, 2015

Fakülte/Meslek

0,00% 5,00% 10,00% 15,00% 20,00% 25,00% 30,00% 35,00%

Bilinmeyen Doktora Lise Ve Dengi Meslek Okulu Okuma Yazma Bilen Fakat Bir Okul…

Okuma Yazma Bilmeyen

30

Belgede Çatak İlçe Analizi (sayfa 33-39)

Benzer Belgeler