• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 1: KURAMSAL AÇIKLAMALAR

1.6. İlgili Araştırmalar

1.6.1. Drama Yöntemiyle İlgili Araştırmalar

Aylıkçı’nın (2001) çalışmasında Sosyal Bilgiler öğretiminde drama tekniğini kullanmanın kalıcılığın arttırılmasına etkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. Deneme modeline uygunluk gösteren araştırma 1999-2000 öğretim yılı İstanbul ili Kadıköy

İlçesi Bostancı 23 Nisan, Zehra Hanım ve Müfredat Laboratuvar İlköğretim Okulu 4.

sınıflarından seçilen 56 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Ön test ve son test sonuçları karşılaştırıldığında, drama tekniği kullanılarak ders işlenen grupta ve düz anlatım yöntemi kullanılarak ders işlenen grupta belli bir öğrenme meydana gelmiştir. Ancak drama tekniği kullanılarak ders işlenen grupta öğrenmenin ve öğrenilenlerin kalıcılığının daha fazla olduğu görülmüştür.

Atar’ın (2003) araştırmasında eğitici dramanın, sosyal bilgiler dersi coğrafya konularının öğretiminde hatırda tutma ve başarı düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Yapılan çalışma 2001-2002 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili, Ümraniye ilçesi Çağrıbey İlköğretim Okulu 6/A ve 6/C sınıfındaki 78 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırma için ilköğretim 6. sınıf sosyal bilgiler dersi coğrafya ve dünyamız ünitesi seçilmiştir. Araştırma sonucunda drama tekniği kullanılarak ders işlenen grupta öğrenmenin ve öğrenilenlerin akılda kalıcılığının daha fazla olduğu görülmüştür.

Özer’in (2004) yaptığı araştırmada yaratıcı drama yönteminin İlköğretim Sosyal Bilgiler öğretiminde kullanılmasının öğrencilerin akademik başarılarına ve demokratik tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Uygulama sonucunda elde edilen bulgulara göre yaratıcı drama yönteminin demokratik tutumların uzlaşma boyutunda anlamlı etki gösterirken, empatik duyarlılık boyutunda ve akademik başarılarında anlamlı bir etki oluşturmamıştır (Aykaç, 2008).

Taşkıran’ın (2005) araştırmasında drama yönteminin Sosyal Bilgiler dersinin öğrenilmesinde ve öğrencilerin benlik kavramının gelişmesindeki etkisi araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre drama yönteminin öğrencilerin ders başarılarına ve benlik kavramlarının gelişmesine olumlu yönde katkı sağladığı anlaşılmıştır (Aykaç, 2008).

Zayimoğlu’nun (2006) araştırmasında 6. Sınıf Sosyal bilgiler dersinde yer alan “Coğrafya ve Dünyamız” ünitesinin yaratıcı drama yöntemiyle işlenmesinin öğrencilerin derse dönük başarıları ve tutumlarına etkisi incelenmiştir. Araştırma Van ilinde eğitim gören 50 altıncı sınıf öğrencisiyle yapılmıştır. Deneysel yöntemin

kullanıldığı araştırma sonucunda öğrencilerin tutum puanlarının ve başarı puanlarının deney grubu lehine yüksek olduğu görülmüştür.

Aykaç ve Adıgüzel’in (2011) araştırmasında ilköğretim 4.sınıf Sosyal Bilgiler Dersi, “Gruplar, Kurumlar ve Sosyal Örgütler” öğrenme alanına bağlı “Hep Birlikte” temasının yaratıcı drama yöntemiyle işlenmesinin, öğrencinin başarısını ne ölçüde etkilediğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Uygulamadan elde edilen sonuçlara göre drama yöntemi ile dersi işlenen grubunun başarısının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca bu çalışmada nitel veriler de değerlendirilmeye alınmış, öğrencilerden alınan değerlendirme formları incelenmiştir. Öğrencilerin verdikleri cevapların içerik analizi sonuçlarına göre, diğer yöntemlere göre daha iyi öğrendikleri, konuyu daha iyi anladıkları, Sosyal Bilgiler dersini daha çok sevdikleri ve öğrenme sürecinde mutlu oldukları anlaşılmıştır.

Günaydın’ın (2008) araştırmasında 6. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinde yer alan “Demokrasi Serüveni” konusunda yaratıcı drama yönteminin kullanılmasının öğrencilerin dersteki erişilerine ve Sosyal Bilgilere yönelik tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Uygulama sonucunda öğrencilerin derse karşı tutumları ve erişileri drama yöntemiyle ders gören öğrencilerinin lehine artış göstermiştir.

Altıkulaç’ın (2008) araştırmasında 8. sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi “Kurtuluş Savaşı” ünitesinde yaratıcı drama yönteminin kullanılmasının öğrencilerin öğrenme düzeyine ve derse yönelik tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Ön test son test kontrol gruplu deneysel desenin kullanıldığı araştırmada Ankara ili Elmadağ ilçesinin iki farklı okulundan toplam 96 öğrenciyle çalışılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre drama yöntemi öğrencilerin öğrenme düzeyine ve derse karşı tutumlarına olumlu yönde katkı sağlamıştır.

Debre’nin (2008) araştırmasında 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde coğrafya konularının anlatımında dramatizasyonun kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına ve kalıcılığına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma İstanbul ili Fatih ilçesinde eğitim gören 38 öğrenciyle yapılmıştır. Deneysel yöntemin kullanıldığı çalışmada elde

edilen bulgulara göre dramatizasyonun öğrencilerin akademik başarılarına ve bilgilerin kalıcılığına olumlu yönde katkıda bulunduğu anlaşılmıştır.

Esen’in (2008) araştırmasında 9. sınıf Coğrafya dersi Fiziki Coğrafya konularının drama yöntemiyle işlenmesinin öğrencilerin akademik başarılarına ve bilgilerinin kalıcılığına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırma Ankara ili, Altındağ ilçesinde eğitim gören 54 dokuzuncu sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Deneysel desenin kullanıldığı araştırmada uygulama sonucu elde edilen bulgular sonucunda drama yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına ve bilgilerinin kalıcılığına olumlu katkı sağladığı anlaşılmıştır.

Göncüoğlu’nun (2010) araştırmasında 6. Sınıf Sosyal bilgiler dersi demokrasi konularının işbirlikli öğrenme ve drama yöntemiyle işlenmesinin öğrencilerin başarısına etkisi araştırılmıştır. Araştırma Niğde ilinde öğrenim gören 46 altıncı sınıf öğrencisiyle yapılmıştır. Deneysel desenin uygulandığı çalışmada işbirlikli öğrenme ve drama yöntemi uygulanan deney grubu uygulama sonucu elde edilen bulgulara göre daha başarılı bulunmuştur.

Drama yöntemiyle ilgili yapılan araştırmalar incelendiğinde, bu yöntemin öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine yönelik akademik başarılarına ve bilgilerinin kalıcılığına ya da hatırda tutma düzeyine olumlu katkı sağladığını görülmektedir. Bu bulguların yanında drama yönteminin, öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine yönelik tutumlarına ve benlik kavramlarına olumlu katkı sağladığı sonucuna varılmıştır. Buna karşın, Özer’in (2004) araştırmasında demokratik tutuma yönelik olumlu katkı sağlanmışken, öğrencilerin akademik başarılarına ve empatik duyarlılık davranışlarına yeteri kadar katkı sağlamadığı sonucuna varılmıştır. Bu konuyla ilgili yapılan araştırmaların bulguları ışığında drama yönteminin araştırma sürecinde yöntem olarak kullanılması önemli görülmüştür.