• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında projelerin sunulması, seçilmesi ve uygulanma-sıyla ilgili kurallar, Destekleme Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak açıklanmaktadır. Başvuru sa-hipleri, başvuruda bulunduğu andan itibaren bu Yönetmelik hükümlerini ve bu başvuru rehberin-de yer alan bütün hususları kabul etmiş sayılır. İZKA zorunlu hallerin ortaya çıkması halinrehberin-de 2012 DFD’sini sürecin herhangi bir aşamasında iptal etme hakkını saklı tutar. Bu durumda başvuru sahipleri, İZKA’dan herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

2.1. Uygunluk Kriterleri

Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenecek projelerde olarak üç temel uygunluk kriteri aranmaktadır:

• Başvuru sahibi ve ortakların uygunluğu,

• Projelerin uygunluğu,

• Maliyetlerin uygunluğu.

2.1.1. Başvuru Sahibi ve Ortakların Uygunluğu

Başvuru Sahibinin Uygunluğu

2012 DFD kapsamında uygun başvuru sahipleri aşağıda yer almaktadır:

• Kamu kurum ve kuruluşları,

• Yerel yönetimler,

• Üniversiteler (bu kapsamda rektörlükler, enstitüler, fakülteler, meslek yüksekokulları ve rek-törlüğe bağlı araştırma merkezleri başvurabilir),

• Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

• Sivil toplum kuruluşları (bu kapsamda dernekler ve vakıflar başvurabilir),

• Organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri yönetimleri,

• Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketi,

• Birlikler ve kooperatifler,

• Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşların kurduğu ya da ortağı olduğu işletmeler.

Başvuru sahibi ve ortaklar aşağıda belirtilen koşulların tümüne uymalıdır:

a) Tüzel kişiliği haiz olması (kamu kurum ve kuruluşları ile bunlara bağlı birimler ve üniversite-ler ile üniversiteüniversite-lerin yukarıda sayılan birimüniversite-leri için bu koşul aranmaz),

b) Projenin, başvuru sahibi kurum/kuruluşun görev ve yetki alanı içinde bulunması,

c) İzmir il sınırları içinde kurulmuş olması ya da kayıtlı olması ya da faaliyet göstermesi (mer-kezi ya da şubesi),

d) Sosyal sigorta primi ya da vergi borcu nedeniyle haklarında haciz işlemleri devam etme-mesi, yapılandırılmış borçlar hariç olmak üzere, meri mevzuat hükümleri uyarınca, proje başvuru tarihi itibarıyla vadesi dolmuş ya da ödenmemiş sosyal sigorta primi ya da vergi borcu olmaması (yerel yönetimler ve devlet üniversiteleri dahil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları için bu koşul aranmaz),

e) Yapılandırılmış borçlar hariç olmak üzere vadesi dolmuş ya da ödenmemiş hiçbir vergi bor-cu olmaması (İl Özel İdaresi ve belediyeler için bu koşul aranmaz),

f) Projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa ortaklarıyla birlikte) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesi,

g) Başvuru sahibinin Destekleme Yönetmeliği’nde öngörülen proje hesabını kendi adına açma, bu hesaba para aktarma ve bu hesaptan harcama yapma ehliyetine sahip olması.

Ayrıca, başvuru sahibi ve ortaklar aşağıdaki durumlardan herhangi birinde bulunmamalıdır:

a) İflas etmişler ya da tasfiye halinde bulunan ve bu durumları nedeniyle işleri kayyum ya da vasi tarafından yürütülen, konkordato ilan ederek alacaklılarla anlaşma yapmış, faaliyetleri askıya alınmış ya da bunlarla ilgili bir kovuşturmanın konusu olanlar ya da meri mevzuatta öngörülen benzer durumlarda olanlar,

b) Kesinleşmiş yargı kararıyla (temyizi mümkün olmayan bir karar) mesleki faaliyete ilişkin bir suçtan mahkûm olanlar,

c) Haklarında, görevlerini ağır bir şekilde kötüye kullandıklarına dair kesinleşmiş yargı kararı olanlar,

d) Sosyal sigorta primi nedeniyle haklarında haciz işlemleri devam edenler (yerel yönetimler ve devlet üniversiteleri dahil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları için bu koşul aranmaz), e) Vergi borcu nedeniyle haklarında haciz işlemleri devam edenler (İl Özel İdaresi ve belediyeler

için bu koşul aranmaz),

f) Dolandırıcılık, yolsuzluk, bir suç örgütü içinde yer almak suçlarından kesinleşmiş yargı ka-rarıyla mahkûm olanlar,

g) Herhangi bir kamu ihale prosedürüne ya da diğer bir destek yardımına ilişkin yükümlülükle-re uymayarak, sözleşmeyi ciddi bir şekilde ihlal ettiği tespit edilenler.

Doğrudan Faaliyet Desteği yürütüldüğü sırada aşağıdaki maddelerde belirtilen durumlarda bulunan başvuru sahipleri de başvuru yapamaz ya da destek almaya hak kazanamaz:

h) Teklif edilen proje dolayısıyla menfaat ilişkisi içinde olanlar,

i) İZKA tarafından talep edilen bilgilerin temin edilmesi sırasında yanlış beyanda bulunanlar ya da bu bilgileri temin edemeyenler,

j) Mevcut ya da daha önceki doğrudan faaliyet desteklerinin değerlendirme sürecinde İZKA’yı etki altında bırakmaya ya da gizli bilgi elde etmeye teşebbüs edenler.

Yukarıda madde (a), (c), (d), (e), (g), (h) ve (i)’de belirtilen durumlarda Doğrudan Faaliyet Desteği’ne katılma yasağı, ihlalin tespit edildiği tarihten sonraki iki yıllık bir süre için geçerlidir. Madde (b) ve (f)’de belirtilen durumlarda katılamama şartı, kararın tebliğ tarihinden itibaren dört yıllık bir süre için geçerlidir.

Başvuru sahipleri, başvuru formunun 6. bölümünde (Başvuru Sahibinin Beyanı), yukarıdaki (a)’dan (g)’ye kadar olan durumların hiçbirine girmediklerine dair beyanda bulunmalıdır.

Kanunen zorunlu olan Ajans bütçe paylarını kısmen ya da tamamen ödeme-miş olan il özel idareleri ve belediyeler ile sanayi ve ticaret odaları, biriködeme-miş bütün borçlarını ve bunlara ilişkili varsa diğer bütün mali yükümlülüklerini tamamen yerine getirmedikçe, Ajanstan mali destek alamaz.

Ortakların Uygunluğu

Başvuru sahipleri tek başına ya da ortak kurum ve kuruluşlarla birlikte başvururabilir. Başvuru sahi-binin ortakları projenin tasarlanmasına ve uygulanmasına katılabilecek ve yaptıkları masraflar, destek yararlanıcısının yaptığı masraflarla aynı koşullarda kabul edilebilecektir. Bu nedenle ortaklar, yukarıda 2.1.1 bölümünde belirtilen koşullardan “İzmir’de yasal olarak kayıtlı ve faal olmak” dışında, başvuru sahipleriyle aynı uygunluk kriterlerini karşılamalıdır.

Ortaklar, başvuru formunun 4.2. bölümünde yer alan Ortaklık Beyanı’nı doldurmalıdır. Ortaklık Beyanı, başvuru sahibi ve tüm ortaklarının yasal yetkili temsilcileri tarafından imzalanmalıdır.

İştirakçiler

Projenin güvenilirliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla başvuru sahibi ve ortakların uygunluk kriterlerini karşılamayan kuruluşlar da projeye iştirakçi olarak katılabilir. İştirakçi kuruluşlar, projede sponsorluk, teknik destek sağlama gibi roller üstlenebilir. Ancak yaptıkları harcamalar uygun maliyet olarak değerlendirilmez.

İştirakçiler, başvuru formunun 5.2. bölümünde yer alan İştirakçi Beyanı’nı doldurmalıdır. İştirakçi Be-yanı, başvuru sahibi ve tüm iştirakçilerin yasal yetkili temsilcileri tarafından imzalanmalıdır.

Alt Yükleniciler

Alt yükleniciler, ortak ya da iştirakçi olmayıp, proje kapsamındaki bazı faaliyetlerin ihale edildiği kuru-luşlardır. Alt yüklenicilerle yapılacak sözleşmeler, Ek G Standart Destek Sözleşmesi Ek IV’teki kurallara tabidir.

Siyasi partiler ve bunların alt birimleri hiçbir şekilde başvuru sahibi, ortak

ya da iştirakçi olamaz, proje uygulamalarında yer alamaz.

2.1.2. Projelerin Uygunluğu

Tüm projeler her koşulda meri mevzuata uygun olmalı ve aşağıdaki konuları kesinlikle içermemelidir:

• Siyasi ya da etnik içerikli projeler,

• Hukuka, kamu düzenine, genel sağlığa ve toplumun genel ahlak anlayışına aykırı projeler,

• Çalıştaylara, seminerlere, konferanslara ya da kongrelere katılım için bireysel sponsorluklar,

• Eğitim ya da kurslar için bireysel burslar,

• Desteklerin burs ya da destek biçiminde tekrar dağıtılması,

• Yerel kuruluşların rutin faaliyetlerini finanse etmeyi teklif eden, özellikle faaliyet giderlerini kapsayan projeler,

• İZKA ile sözleşme imzalanmadan önce başlatılan ya da aynı faaliyet için diğer kaynaklardan finanse edilen projeler.

Örnek Proje Konuları

2012 DFD’nin önceliklerine yönelik faaliyetler içeren projeler uygun kabul edilmektedir. Olası proje konularının tümünü kapsamamakla birlikte, örnek bazı proje konuları fikir verme amacıyla aşağıda sunulmuştur:

• İzmir Gelinlik ve Abiye Kıyafet Sektör Kümelenmesi Stratejik Yol Haritası

• İzmir Bilişim Sektörü Potansiyel Kümelenme Analizi

• Uluslararası Ar-Ge Merkezi Fizibilitesi

• Küçük Sanayi Sitesi Atıksu Arıtma Tesisi Fizibilitesi

• Organize Sanayi Bölgesi Enerji Verimliliği Fizibilitesi

• Üniversite Kampüsü İçinde Rüzgar Türbiniyle Enerji Elde Edilmesi Fizibilitesi

• Ören Yeri Çevre Düzenleme Projesi

• Tarihi Bina Restorasyon Projesi

2.1.3. Maliyetlerin Uygunluğu

Destek için sadece “uygun maliyetler” dikkate alınır. Bu nedenle bütçe, hem bir maliyet tahmini hem de “uygun maliyetler” için tavan niteliğindedir. Uygun maliyetler, götürü maliyetlere değil (yolculuk ve gündelik maliyetleri ve dolaylı maliyetler hariç), gerçek maliyetlere, bir başka ifadeyle faaliyetin uygulanması sırasında yapılacak fiili maliyetlere dayandırılmalıdır.

İZKA tarafından desteklenen projeler kapsamındaki harcamalar, İZKA’nın faaliyet gösterdiği İzmir il sınırları içinde gerçekleştirilmelidir. Ancak gerekli olduğu durumlarda, proje amaçları açısından temel olmayan bazı faaliyetlere (eğitim, araştırma ziyareti vb.) ait harcamalar İzmir dışında gerçekleşebilir.

Proje kapsamında gerçekleştirilecek tüm maliyetler, 2012 DFD başvuru formu Ek B’de yer alan proje bütçesi standart formuna göre hazırlanmalıdır.

Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında bir harcamanın uygun maliyet olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki genel koşullar aranmaktadır:

• Proje uygulama süresi içinde gerçekleşmesi,

• İlgili olduğu faaliyetlerin, yürütülmesi için gerekli ve gerçekçi mali yönetim prensipleriyle uyumlu olması; maliyet etkinliği sağlaması,

• Yararlanıcı ya da ortağı tarafından gerçekleştirilmesi,

• Yararlanıcı ya da ortağının hesaplarında ya da vergi belgelerinde kayıtlı, tanımlanabilir ve doğrulanabilir olması, ayrıca orijinal destekleyici belgelerle desteklenmesi,

Bu çerçevede, maliyetlerin uygunluğuna ilişkin esaslar aşağıda belirtilmektedir:

Uygun Maliyetler

Uygun doğrudan maliyetler ve uygun dolaylı maliyetler olmak üzere iki tür uygun maliyet bulunmak-tadır. Bunlar, aşağıda tanımlanmaktadır:

a) Uygun doğrudan maliyetler:

Uygun doğrudan maliyetler, projenin gerçekleşmesi için gerekli olan, yararlanıcı ya da ortağı tarafın-dan gerçekleştirilen ve gerçek tutarlar üzerinden hesaplanan maliyetlerdir:

• Proje kapsamında görevlendirilmiş personelin net maaşları, sosyal sigorta primleri, ilgili diğer ücret ve maliyetler (piyasa koşullarında oluşmuş ücretlerden ve yararlanıcı ve ortakla-rının normalde verdiği miktarlardan yüksek olmamalıdır),

• Projeler sonucu elde edilecek araştırma veya fizibilite raporlarına yönelik, ilgili paydaşların katkı ve katılımıyla düzenlenen çalıştay organizasyonu maliyetleri (proje toplam uygun mali-yetinin % 20’sini aşmamalıdır),

• Mali hizmet maliyetleri (yalnızca EFT, havale vb. para transferine yönelik maliyetler),

• Yolculuk ve gündelik giderleri,

» Yurtiçi gündelik giderleri, 84 TL’yi aşmayacak şekilde belirlenmelidir (2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun H Cetvelinde -10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Ka-nunu Hükümleri Uyarınca Verilecek Gündelik ve Tazminat Tutarları- belirtilen memur ve hizmetliler başlığı altında, “aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar” için öngörülen tutarın üç katını aşamaz).

» Yurtdışı gündelik giderleri, Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 2012 Yılı Yurtdışı Gündeliklerine Dair Kararı’nda belirtilen “diğer şekillerde görevlendirilenlerden aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar” için öngörülen tutarı aşmayacak şekilde belirlenmelidir.

» Gündelikler, her durumda başvuru sahibi ve ortaklarının mevcut düzenlemelerinde belir- lenmiş olan tutarlardan yüksek olmamalıdır.

b) Uygun dolaylı maliyetler

Uygun dolaylı maliyetler, başka bir bütçe kalemi altındaki maliyetleri içermeyen ve genel idari giderleri karşılamak üzere proje toplam uygun maliyetinin % 3’ünü aşmayacak biçimde belirlenmiş olan götürü tutarlardır. Bu tutarlar, Ek B’deki proje bütçesinin İdari Maliyetler başlığı altında bütçelendirilmelidir.

Uygun Olmayan Maliyetler

Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında aşağıdaki kalemler hiçbir şekilde uygun maliyet olarak kabul edilmeyecektir:

• Her türlü makine, ekipman, donanım, yazılım (bilgisayar, dizüstü bilgisayar, yazıcı, projeksi-yon, telefon, fotoğraf makinesi, vb. dahil) alımına yönelik maliyetler,

• Proje kapsamında istihdam edilecek idari personel olarak en fazla bir proje koordinatörü dışında ilaveten koordinatör yardımcısı, proje uzmanı, yardımcısı, anketör vb. istihdamına yönelik maliyetler,

• Proje çıktısı olan araştırma raporu, fizibilite raporu vb. yönelik her türlü tasarım, dizgi, basım maliyetleri,

• Projenin duyurulmasına yönelik her türlü açılış toplantısı, kapanış toplantısı, vb. tanıtım et-kinliklerinin organizasyonuna dair maliyetler,

• Bireysel katılıma açık her türlü entelektüel faaliyetin (sempozyum, konferans, seminer) orga-nizasyonuna dair maliyetler,

• Ofis kirası, elektirik, su, ısnma, haberleşme vb. giderler,

• Her türlü yapım işleri,

• Yararlanıcının ve proje kapsamında görev alan kişilerin kusur ve ihmalleri sebebiyle doğa-cak olan ceza, zam, faiz ve sair giderler,

• Borçlar, zarar ya da borç karşılıkları,

• Faiz borcu,

• Hali hazırda başka bir kapsamda finanse edilen kalemler,

• Arazi ya da bina alımları,

• Kur farkından doğan zararlar,

• Kamu kurumlarının genel ve idari maliyetleri,

• Projenin uygulanmasına katılan kamu görevlilerinin maaşları (kamu görevlilerinin yolluk ve

gündelik giderleri, bu başvuru rehberinde belirtilen şartlara göre uygun maliyet olarak kabul edilir),

• Desteklenen projenin başlangıcından önce yapılan hazırlık çalışmaları vb. diğer faaliyetlerin maliyetleri,

• Yararlanıcı ya da ortakları dışındakiler tarafından gerçekleştirilen maliyetler.

Proje tekliflerinin değerlendirme sürecinde gerekli görülürse bütçede değişiklik yapılabilir. Sözleşme imzalanmadan önce İZKA başvuru sahibinden bütçeyle ilgili ek açıklama talep edebilir, destek tuta-rında indirim yapabilir. Bu nedenle, başvuru sahibinin gerçekçi ve uygun maliyetli bir bütçe sunması kendi yararınadır. Bütçe kalemlerinin daha iyi değerlendirilebilmesi için, maliyetlerin gerekçeleri de ayrıca istenmektedir (Ek B2).

Ayni Katkılar

Başvuru formunda 3.9. bölümünde belirtilmesi gereken, yararlanıcı ya da ortakları tarafından yapılan ayni katkılar, gerçek harcamaları yansıtmaz ve uygun maliyet olarak değerlendirilmez. Bu nedenle, ayni katkılar yararlanıcı tarafından sağlanan eş finansman olarak değerlendirilemez. Ancak, desteğin verilmesi durumunda yararlanıcı, başvuru formunda belirttiği bu katkıları üstlenmek zorundadır.

2.2. Başvuru ve Desteğe İlişkin Diğer Düzenlemeler

Başvuru sahibi, bir faaliyet yılı içerisinde Doğrudan Faaliyet Desteği için en fazla iki başvuruda buluna-bilir ve bu faaliyet yılında en fazla bir proje için mali destek alabuluna-bilir. Bu sınırları aşan proje teklifleri ve geriye dönük bir yıl içinde reddedilmiş olan aynı proje teklifleri değerlendirmeye alınmaz.

İZKA tarafından daha önce desteklenmiş bir projeyle benzer içeriğe sahip yeni

bir proje başvurusu geldiğinde, bu proje reddedilebilir. Projelerin Yönetim

Ku-rulu’na sunulması sırasında benzer içeriğe sahip iki adet başarılı proje olması

durumunda, diğerine göre düşük puan almış proje desteklenmeyebilir.

Benzer Belgeler