• Sonuç bulunamadı

Doğal Sayılarla Çarpma İşlemi Konusuna Ait Ölçme Değerlendirme

BULGULAR VE YORUMLAR

C) Doğal Sayılarla Çarpma İşlemi Konusuna Ait Ölçme Değerlendirme

AYDK’de “ölçme değerlendirme”, BYDK’de “öğrendiklerimizi değerlendirelim” ve CYDK’de “ünite sonu değerlendirmeleri” başlıkları altında ölçme değerlendirme çalışmalarına yer verilmiştir.

“Ölçme değerlendirme etkinlikleri, bilgiyi hatırlamak yerine bilgiyi yeni durumlara uygulama, açıklama ve kestirimlerde bulunma faaliyetlerini içermelidir.”

AYDK’deki ölçme değerlendirme etkinlikleri bilginin yeni durumlara aktarılmasını sağlayıcı nitelikte olup yapısalcı anlayışın esasını yerine getirmektedir. BYDK’deki ölçme değerlendirme etkinlikleri yalnızca hatırlamaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Ayrıca, ölçme değerlendirme çalışmalarındaki soru, problem ve etkinlikler çarpma konusu için yetersiz sayıdadır.

Örnek:

15 x 4 x 38 işleminde önce hangi sayıları birbiriyle çarparsınız? Nedenini açıklayınız. 325 x 20 işlemini kısa yoldan nasıl yaparsınız?

Bu sorular bilgiyi yeni durumlara uygulama, açıklama ve kestirimlerde bulunma faaliyetlerini içermemektedir. Bu durum, yapısalcı anlayışa uygunluk göstermemektedir.

CYDK’deki aktivitelerin ise, yalnızca test sorularından oluştuğu ve öğrencilerin bilgilerini ölçmesi ve değerlendirmesi açısından yetersiz kaldığı görülmüştür. CYDK’deki bu yetersizlik, öğrencilerin neler öğrendiklerini hangi becerileri geliştirdiklerini farklı tür aktivitelerle ölçmesine engel olmakta, açıklama ve kestirimde bulunma becerilerinin gelişimini engellemektedir.

Örnek:

Aşağıdakilerden hangisi, “63675 doğal sayısının binler basamağındaki rakamın basamak değeri, yüzler basamağındaki rakamın basamak değerinin kaç katıdır?” Sorusunun cevabıdır?

Bu soru yalnızca bilgiyi hatırlamaya yönelik olup açıklama ve kestirimlerde bulunma faaliyetlerini içermemektedir. Bu durum yapısalcı anlayışa uygunluk göstermemektedir.

“Öğrencilerin tablo, grafik, diyagram, kavram haritası vb. kullanımını gerektirecek soru, problem ve ölçme değerlendirme etkinliklerine yer verilmelidir.”

AYDK, BYDK ve CYDK’deki ölçme değerlendirme çalışmalarında öğrencilerin tablo, grafik, diyagram, kavram haritası vb. kullanımını gerektirecek soru, problem ve etkinliklere yer verilmemiştir. Bu durum, öğrencilerin tablo, grafik, diyagram, kavram haritasını yapma-okuma gibi becerilerinin gelişmesini engellemektedir. Sadece AYDK’de tablodaki sayıları kullanarak soruyu çözmeyi gerektirecek bir tane soruya yer verilmiştir. Bu soruda öğrenci tablodaki sayıları kullanarak, çarpma işlemlerini yaparak olabilecek en büyük sayıya ulaşmaya çalışacaklardır.

Örnek:

Kırmızı 5kutusundan başlayarak mavi 9 kutusuna kadar ilerleyeceksiniz. Komşu kutulardan geçerken her saferinde kutulardaki sayıları çarpınız. Öyle kutular seçiniz ki 9’a vardığınızda en büyük sayıyı bulabilesiniz.

Bu soru, kısmen de olsa tablo kullanmayı gerektirdiğinden öğrenci için ilgi çekici niteliğe sahiptir.

“Ölçme araçları, öğrencilerin matematiksel becerilerini (problem çözme, ilişkilendirme, akıl yürütme, tahminde bulunma...) ölçebilecek nitelik ve sayıda hazırlanmalıdır.”

AYDK’deki ölçme araçları öğrencilerin “problem çözme” ve “akıl yürütme” becerilerini geliştirici nitelikte, ancak sayıca yetersizdir.

Örnek:

Özge, izci olarak Cumhuriyet Bayramı’ndaki geçit törenine katılacaktır. Tören sırasında izcilerin en ortasında yer almaktadır. Özge’nin önünde 7 sıra, arkasında 7 sıra, sağında 3 kişi, solunda 3 kişi olduğuna göre törene katılan kaç izci vardır?

Öğrencilerin “tahminde bulunma”, “ilişkilendirme” gibi becerilerini ölçecek ölçme araçlarına yer verilmemesi öğrencilerin bu becerilerinin gelişmesini engellemektedir. BYDK’deki ölçme araçları öğrencilerin “problem çözme” ve “akıl yürütme”, “tahminde bulunma”, “ilişkilendirme” gibi matematiksel becerilerini ölçebilecek nitelikte olmadığı görülmüştür.

Örnek:

15 x 4 x 38 işleminde önce hangi sayıları birbiriyle çarparsınız? Nedenini açıklayınız. 325 x 20 işlemini kısa yoldan nasıl yaparsınız?

Bu durum, öğrencilerin üst düzey matematiksel becerilerinin gelişmesine engel olmaktadır. CYDK’deki ölçme araçları öğrencilerin “problem çözme” ve “akıl yürütme”, “tahminde bulunma”, “ilişkilendirme” gibi matematiksel becerilerini ölçebilecek nitelikte olmadığı görülmüştür. Bu durum yapısalcı anlayışa uygun değildir.

Örnek:

Aşağıdakilerden hangisi “ Kuyumcudan beş bilezik aldık. Bileziklerden ikisi 22’şer gram, diğerleri 24’er gramdır. Beş bilezik toplam kaç gramdır?” sorusunun cevabıdır?

A) 116 B) 106 C) 96 D) 216

“Ölçme araçları, öğrencilerin daha iyi öğrenebilmesi için neler yapılması gerektiğini fark ettirecek ve onlara geribildirim sağlayacak nitelikte olmalıdır.”

Her üç DK’deki ölçme araçlarının yapısalcı anlayışın bu niteliğini taşımadığı görülmüştür. Bu durum, öğrencilerin kendi kendilerine daha iyi öğrenebilmesi için neler yapması gerektiğini fark etmesini engellemektedir.

“Öğrenciler arası sosyal iletişim gerektiren ölçme değerlendirme etkinliklerine yer verilmelidir.”

Her üç yayınevine ait DK’de de öğrencilerin birlikte çalışabilecekleri sosyalleşmelerini sağlayıcı ölçme değerlendirme çalışmalarına yer verilmemiştir. Bu durum, yapısalcı anlayışa uygunluk göstermemekle beraber öğrencilerin birlikte çalışma, iletişim kurma becerilerinin gelişimini engellemektedir.

“Performans değerlendirmelerine yer verilmelidir.”

Performans değerlendirmeleri, öğrencilerin konuyla ilgili neler yapabildiğini görebilmesini sağlamaktadır. Ayrıca, bilgiyi gerçek yaşama transfer edebilme becerisini değerlendirir ve ilgili problem durumlarında var olan becerilerin kullanımını sağlar. AYDK’de, “kendimi değerlendiriyorum” başlığı altında öğrencilerin “evet” ve “henüz değil” ifadelerinden birini seçmelerine yönelik, performans değerlendirmelerine yer verilmiştir. Bu değerlendirme ölçeği ile öğrenciler konuyla ilgili neler öğrendiklerini ve neleri yapabildiklerini görme imkanı bulmaktadır. BYDK ve CYDK’de ise performans değerlendirmelerine yer verilmemiştir. Bu eksiklik, öğrencilerin kendi performansları hakkında bilgi sahibi olmalarını engellenmektedir.

“Değerlendirme formlarına ait yönerge ve açıklamalar açık ve anlaşılır bir şekilde olmalıdır.”

AYDK’deki değerlendirme formlarına ait yönerge ve açıklamaların açık ve anlaşılır bir şekilde (“çarpımı en çok beş basamaklı olan iki doğal sayıyı çarpabiliyorum”, “üç doğal sayı ile yapılan çarpma işleminde, sayıların birbirleriyle çarpılma sırasını işlem yaparak gösterebiliyorum”...gibi) sunulduğu görülmüştür. Yönerge ve açıklamaların anlaşılır ve açık bir şekilde sunulması öğrencileri ne yapmaları gerektiği hakkında doğru yönlendirmektedir.