• Sonuç bulunamadı

METODOLOJĠ VE GÖSTERGEBĠLĠMSEL ÇÖZÜMLEME 3.1 Metodoloj

3.3. Göstergebilimsel Çözümleme 1 Hatırla Sevgili Dizis

3.3.1.2. Dizinin Konusu ve YaklaĢımı

Hatırla Sevgili dizisi siyasi görüĢlerinin farklılığından dolayı araları açılmıĢ iki eski dost olan Rıza ve ġevket‟in çocuklarının birbirlerine olan aĢkını ve bu aĢklarının dönemin siyasi geliĢmelerinden nasıl etkilendiği üzerine kuruludur. YaĢanan aĢkla birlikte ilk sezon 27 Mayıs Darbesi öncesi 50‟lerde baĢlar. Adnan Menderes'in uçak kazası, 27 Mayıs Darbesi, Adnan Menderes'in idamı ve darbe sonrası günler iĢlenirken, karakterlerin üzerinden konu ilerler (tr.wikipedia.org, 2016). Ġlk sezonun

ortasından itibaren ise 1960‟ların sonuna zaman atlaması yaĢanır. 1960'ların sonu ve 1970'lerin baĢında geliĢen sağ ve sol öğrenci hareketleri ve bu hareketler arasındaki gerilim ile bu yıllarda gerçekleĢen diğer siyasî olaylar anlatılırken, dizi 12 Eylül darbesi ve Erdal Eren‟i idamıyla sona erer (www.wikiwand.com,2019).

Hatırla Sevgili dizisinin proje tasarımını gerçekleĢtiren Tomris Giritlioğlu, proje sürecinde karĢıt görüĢlerden farklı danıĢmanlar ile çalıĢmıĢtır. GerçekleĢen bu danıĢman toplantılarında bulunan danıĢmanlar, dizinin dönemleri değiĢtikçe danıĢmanlarda değiĢtirmiĢtir. Bu süreçte Giritlioğlu, kalabalık bir danıĢman grubu ile çalıĢmıĢtır (www.ranini.tv, 2016). Bu da projenin ana ekibinin sol düĢünceye sahip kiĢiler olsalar da, tasarım süresince her iki görüĢü dikkate alarak tarihi olayların veriliĢinde objektif olmaya çalıĢtıklarını gösterir niteliktedir.

Dizide sağ harekette “YaĢar” gibi çeĢitli karakterler üzerinden verilmeye çalıĢılmıĢtır. Hatırla Sevgili‟nin yapımdaki karakter yaklaĢımı ve “YaĢar” karakteri ile ilgili Giritlioğlu Ģunlardan da bahsetmiĢtir (www.ranini.tv, 2016):

“Biz bir dönemi anlatıyoruz ve o döneme damgasını vurmuş bir sağ hareket var. Yaşar karakteri gerçekten çok iyi bir karakter oldu ve Nilgün onu çok güzel yansıttı. Bizim sadece sol görüşlü değil sağ ideolijiden de danışmanlarımız vardı. Ve oldukça tarafsızdık. Biz bu tarafsızlığı korumayıp sağ eğilimin de dramını anlatmasaydık, Hatırla Sevgili‟nin ratingi o kadar yüksek olamazdı…”

Tomris Giritlioğlu tarafsızlıktan bahsetse de, dizi tarafsız olmadığı yönünde de çok eleĢtirilmiĢtir. Bu eleĢtirilerden bazıları sol görüĢlü karakterlerin tam bağımsızlık isteyen fakat ezilen ve mağdur gösterilirken, milliyetçi karakterlerin ise Ģiddet yanlısı ve kaba insanlar olarak gösterilmesi yönündedir (www.ufukotesi.com, 27.09.2016). 3.3.1.3.Karakterler

Hatırla Sevgili dizisi 1959-1980 dönemi Türkiye‟sinde geçen bir dizidir. Dizide birçok tarihi karakter ve yan karakterler yer alsa da çalıĢmanın sınırlılığından

ötürü 1968-1971 dönemi seçildiğinden, 25-46. bölümleri arasındaki 22 bölümde yer alan ana karakterler ve tarihi karakterler Ģu Ģekildir (www.wikiwand.com, 2019):

Ahmet Gürsoy (Cansel Elçin): Hukukçudur. Ġstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Güzel Sanatlar Akademisi‟nde dersler vermektedir. Kendisi gibi bir hukukçu olan ġevket Gürsoy‟un oğludur. YaĢadıkları birçok olay sonucunda Yasemin Ünsal ile evlenmiĢtir.

Yasemin Ünsal Gürsoy (Beren Saat): Güzel Sanatlar Akademisi‟nde resim bölümde akademisyendir. Babası Rıza Ünsal ve Ahmet‟in babası ġevket Gürsoy‟un farkı siyasi tutumlarından ötürü çocukluk aĢkı olan Ahmet‟ten ayrılmıĢtır. YaĢanan olayların durumunun değiĢmesi ile birlikte de 1968‟de Ahmet‟le evlenmiĢtir.

Rüya Gürsoy (Karina Selin Gükrer/Asena TaĢkın): Yasemin ve Ahmet‟in kızıdır.

ġevket Gürsoy (Avni Yalçın): Ahmet ve Defne‟nin babasıdır. Yassıada Mahkemesi‟nde savcılık yapmıĢ bir hukukçudur.

Selma Gürsoy (Ayda Aksel): ġevket Gürsoy ile evlidir. Doktordur.

Defne Gürsoy Karayel (Belçim Bilgin): Ġstanbul Üniversite‟si Hukuk Fakültesi‟nde öğrencidir. Deniz GezmiĢ‟in ekibinde üniversite sol öğrenci grubunun içinde birçok eylemde sevgilisi Deniz Karayel‟le birlikte yer almıĢtır.

Sevim Gürsoy Karayel (Laçin Ceylan): Yol Dergisi‟nde gazetecidir. Sosyalist olarak tanımlanır. ġevket Gürsoy‟un kız kardeĢidir. Kendisi ile aynı dergide gazeteci olan Mehmet Karayel ile evlidir.

Rıza Ünsal (Engin ġenkan): Yasemin ve IĢık‟ın babasıdır. Eski Demokrat Parti milletvekillidir. Yassıada da yargılanmıĢ, cezası idamdan hapis cezasına çevrilmiĢtir. ġevket Gürsoy siyasi tutumlarından ötürü araları kötü olsa da, onunla Büyükada‟dan çocukluk arkadaĢıdır.

Nezahat Ünsal (Lale Mansur): Rıza Ünsal ile evlidir. Ev hanımıdır. Sonrasında tekstil fabrikasında ustabaĢı olmuĢtur.

IĢık Ünsal (Ayfer Dönmez): Yasemin‟in kardeĢidir. Gazetecilik bölümünde öğrenciliğinden sonra bir gazetede çalıĢmaya baĢlamıĢtır.

Mehmet Karayel (Turgay Aydın): Yasemin‟in dayısıdır. 27 Mayıs Darbesi‟ne katılmıĢ eski bir binbaĢıdır. Yol Dergisi‟nde gazetecidir.

Deniz Karayel (Berk Hakman): Mehmet Karayel‟in oğludur. Ġstanbul Üniversitesi‟nde hukuk bölümünde öğrencidir. Defne ile birliktedir. THKO üyesidir.

Emine (Gülden Güney): Ünsal ailesinin evlat edinilmiĢ ve yetiĢtirilmiĢ kızıdır. Salim ile evlidir.

Necdet Aygün (Okan Yalabık): Ahmet ve Yasemin‟in Büyükada‟dan çocukluk arkadaĢıdır. Yasemin‟in ilk eĢidir. Ailesinin pastanesini iĢletmektedir ve pastacıdır. Sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi‟nden milletvekilli olmuĢtur.

Hasan Aygün (Erdoğan Sıcak): Necdet ve Lale‟nin babasıdır. Pastane sahibidir.

DilĢad Aygün (Nurhayat Boz Yarpuz): Necdet ve Lale‟nin annesidir.

Lale Aygün (Meltem Parlak): Necdet‟in kız kardeĢidir. Pastanenin muhasebesi ile ilgilenmektedir.

Ayla Gündüz (Nergis Öztürk): Yasemin, Ahmet ve Necdet‟in Büyükada‟dan çocukluk arkadaĢıdır. Kısa bir süre Ahmet‟le niĢanlı kalmıĢtır. Doktordur.

Harun Karagöl (Kadir Yıldıran): Deniz, Defne ve IĢık'ın çocukluk arkadaĢıdır. Mimarlık öğrencisidir. THKO üyesidir. IĢık‟ın ikinci eĢidir.

YaĢar Çiftçioğlu (Umut Kurt): Harun‟un Ordu‟dan çocukluk arkadaĢıdır. IĢık‟ın ilk eĢidir. Ülkü Ocakları üyesidir. Sonrasında akademisyendir.

Salim (Oktay Gürsoy): Nezahat ve Emine'nin çalıĢtığı fabrikada iĢçi ve sendika temsilcisidir. Sonrasında DĠSK Yönetim Kurulu Üyesi olur. Emine'yle evlidir.

Ġsmet Ġnönü (SavaĢ Dinçel): Türkiye‟nin ikinci cumhurbaĢkanıdır.

Deniz GezmiĢ (BarıĢ Koçak): Ġstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisidir. THKO‟nun liderliğini yapmıĢtır. Devrimcidir. Ġdam edilmiĢtir.

Hüseyin Ġnan (Oğuz Turgut Genç): Ġdam edilen THKO lideridir. Devrimcidir.

Ayrıca dizide kısa sürede olsa iĢlenen bazı karakterler, gerçek hayattaki isimleri, uğraĢları ya da meslekleri ile verilmiĢtir: Orhan Aldıkaçtı (Ġlhami Adsal) dönemin Ġstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanıdır, Necip Fazıl Kısakürek Ġslamcı Ģairdir, Taylan Özgür‟de Ġstanbul Üniversite‟nde öldürülen THKO üyesi devrimci bir öğrencidir.

3.3.1.4.Hatırla Sevgili Dizisinin Göstergebilim Yönteminden Yararlanılarak