• Sonuç bulunamadı

2.2 Televizyonda Şiddet ve Kadın

3.2.2 İffet Dizisinin Genel Özellikleri

3.2.2.2 Dizinin Konusu

İffet, annesi evi terk ettiğinden beri babası Ahmet ve kardeşi Nimet ile beraber küçük bir mahallede yaşamaktadır. Babası, terk edilmesinin de acısıyla kadınlara olan güvenini kaybetmiştir. Bu yüzden kızlarını da aşırı bir baskıyla büyütmekte, evden çıkmalarına zar zor izin verdiği gibi, giyimlerine de karışmaktadır. İnsanların onlar hakkında ne söylediği çok önemlidir. Ona göre namus en önemli değerdir ve kızlarını da bu fikirler büyütmüştür. İffet’e 14 yaşına girdiğinde hediye ettiği ve hiç çıkarmamasını söylediği “İffet” yazılı kolye de bunun simgesidir. Kırmızı kuşak gibi, İffet’in bekâretini, namusunu simgelemektedir. Tüm bu baskıya rağmen, İffet’in aynı mahallede yaşayan taksici Cemil’le bir yıldır gizli bir ilişkisi vardır. Bu ilişkiden sadece Nimet’in ve çok yakın arkadaşlarının haberi vardır. Babasının duymasından korktuğu halde her fırsatta Cemil’e gider. Cemil ise İffet’i sevmektedir ve onunla rahat rahat görüşmek ve yakınlaşmak ister. Ancak İffet her defasında evliliği şart koşar. Hatta bu konuda Cemil’e baskı yapar. Ancak Cemil evlenmeye pek yanaşmaz. Buna sebep olarak da maddi yetersizliğini gösterir. İffet de evlenebilmek için işe başlamaya karar verir. Halasının çalıştığı evde hizmetçi olarak işe başlar. Evin sahibi Ali İhsan ise nişanlı olmasına rağmen, ilk gördüğü andan itibaren İffet’e ilgi duyar.

Aynı zamanda İffet’in en yakın arkadaşlarından biri ve Cemil’in patronunun kızı olan Betül de Cemil’e aşıktır. Sürekli İffet’le ilişkileri hakkında bilgi almaya ve aralarının bozulduğunu öğrendiği an Cemil’e yanaşmaya çalışmaktadır. Onu elde edebilmek için her şeyi yapmaya hazırdır.

Yakın arkadaşları Serpil ve Feyyaz’ın düğününe gittikleri bir gün rahat konuşabilmek için İffet’i arabasına çağırır, beraber ıssız bir yere giderler. Cemil, sarhoşluğunun da etkisiyle, burada İffet’e tecavüz eder. Bu olaydan sonra İffet bir süre Cemil’in yüzünü dahi görmek istemezken Cemil sürekli onunla konuşmaya ve kendini affettirmeye çalışır. Bu arada tecavüzü öğrenen Serpil ve Feyyaz ise İffet’le evlenmesi gerektiği konusunda Cemil’e baskı yapar. Cemil ise henüz evlenmeye hazır olmadığını söyler ancak sonunda İffet’e kendini affettirebilmek için evlenme teklif etmeye karar verir. Bu teklif sırasında da İffet’e değerini

kanıtlayabilmek için onun için çok değerli olduğu bilinen taksisini yakar. İffet ise bir süre kızgın kalsa da bu evlenme teklifini aldığı zaman, kızgınlığı mutluluğa dönüşür. Hiçbir şey olmamışçasına tekrar evlilik hayalleri kurmaya ve planlar yapmaya başlar. Gelinlik bakar, ev tutarlar. Ancak Cemil’in planları umduğu gibi gitmeyip sigorta arabanın masraflarını karşılamayınca planlar yine değişir. Maddi sıkıntıya düşen Cemil evliliği yine erteler. Ancak İffet hamile olduğunu öğrenir ve çok mutlu olur. Cemil de başlangıçta bunu sevinmiş gibi karşılar. Bu arada Betül intihara kalkışınca ailesi Cemil’e olan aşkını öğrenir ve Cemil’e kızlarıyla evlenmesini ve böylece bütün maddi sıkıntılarından kurtulmasını teklif ederler. Ailesinin bu çabasından habersiz olan Betül de Cemil’le yakınlaşmak için elinden geleni yapmaya devam etmektedir. Cemil sonunda istemeyerek de olsa kabul eder ve bunlardan habersiz olan İffet’e çocuğu aldırması gerektiğini söyler. İffet bunu kabul etmez. Cemil ise İffet’e onu sevmediğini söyleyerek terk eder. İffet yıkılır, intiharı bile düşünür ancak yapamaz. Bu arada Betül’ün annesi İffet’in hamile olduğunu öğrenir ve bunu Ahmet’e söyler. Bunu öğrenen Ahmet İffet’e sorar. İffet Cemil’den hamile olduğunu itiraf edince Ahmet onu döver. Kaçmaya çalışan İffet’in peşinden gidip sokakta, bütün mahallelinin önünde döver. Onu evlatlıktan reddeder. Son ana kadar kimse müdahale etmez. Tesadüfen mahalleden geçen Ali İhsan İffet’i fark edince hemen yanına gider. Ahmet’e engel olup İffet’i arabaya bindirir, hastaneye götürür. İffet bebeğini düşürür. Ali İhsan onu evine alır, orada onlarla yaşayabileceğini söyler. Zaman geçtikçe, Ali İhsan İffet’e karşı bir şeyler hissettiğini anlamaya başlar. İffet ise Cemil’in onu terk edişini sindirmeye çalışmaktadır.

Bu arada kızının tecavüze uğradığını öğrenen Ahmet kalp krizi geçirir ve kendine geldiğinde Cemil’le hesaplaşmaya yemin eder. Bir yandan da bunun üzüntüsünü yaşayan İffet, Cemil’in Betül’le nişanlandığı görünce yıkılır. Cemil ise bu nişandan mutsuz ama çaresiz görünmektedir. İffet’le konuşmaya çalışır ancak o dinlemez. Terk edilmeyi hazmedemez ve onlardan intikam alacağına yemin eder.

Ali İhsan’ın yurt dışından gelen kızı Nil de İffet’le çok iyi anlaşır. İffet’in eski evinin bulunduğu mahallede bir fotoğraf stüdyosu vardır ve İffet orada ona yardım eder. Bu vesileyle de İffet, Ali İhsan ve Nil’le daha çok zaman geçirmeye başlar. Bununla ilgili dedikoduları duyan Cemil, kıskançlık krizlerine girmekte, karşılaştığı her yerde İffet’ten hesap sormaktadır.

Cemil ve Betül’ün düğününde, nikah salonunun çıkışına gelen Ahmet, Cemil’i bıçaklar ve polise teslim olur. Tüm bunlar yaşanırken, Ali İhsan mahallede yaşayanların anlattıklarıyla İffet’in başına gelenleri öğrenir. Bunu öğrendikten sonra İffet’e evlenme teklif eder. İffet başlangıçta bunun uygun olmayacağını söyleyerek reddeder ancak Ali İhsan ısrarcı tavırlarıyla onu ikna eder. Ahmet’in de rızasını alıp evlenirler ancak Cemil peşlerini

bırakmaz. İffet’e yakın olabilmek için Nil’e yanaşır. Nil, evli olduğu için Cemil’den başlangıçta uzak durmaya çalışsa da zamanla ondan etkilenir. Cemil de Nil’in bu zaafını kullanır, daha yakın olabilmek bahanesiyle Nil’i ikna edip İffet’in şoförü olarak işe başlamayı başarır. İffet bundan çok rahatsız olsa da engellemek için bir şey yapmaz ve kimseye de Cemil’in aslında kim olduğuyla ilgili bir şey söylemez. Bundan sonrası Cemil ve İffet için bir köşe kapmacaya döner. Tecavüz olayı hiç olmamış gibi, hikaye bir aşk hesaplaşması şeklinde devam eder.

Benzer Belgeler