• Sonuç bulunamadı

3.2 Dört temel beceriye (okuma-yazma-konuĢma-dinleme) göre Delfin

3.2.2 Dinleme

Diğer dört temel beceriden biri olan ve Delfin ders kitabında okuma bölümünden sonra yer alan dinleme aktivitelerini kapsayan bölüme geçiyoruz.

Kitapla birlikte verilen CD aracılığıyla yapılan bu bölümlerin ilki Ģu Ģekildedir: ilk önce öğrenciler dört farklı diyalog dinleyecek, daha sonra hangi cümlelerin o diyaloğa ait olduğunu iĢaretleyecek ve fotoğraflarla bu konuĢmaları eĢleĢtirecektir. Bu ünitede verilen diğer iki alıĢtırma da doğru olanı iĢaretlemeleri istenmiĢtir.

Ġkinci ünitede yer alan dinleme alıĢtırmaları sayılarla ilgilidir. Doğru olanı bulma, eĢleĢtirmelerin yanı sıra üç basamaklı sayıların nasıl okunacağı, telaffuzu ve sıralamasına yönelik bu alıĢtırmalardan farklı olarak sayfa 23‟te yer alan bir diğer alıĢtırma ise Ģöyledir:

Im Kaufhaus

Diese Sӓtze aind falsch. Hören Sie das Gesprӓch und korrigieren Sie dann. a) Der Junge lacht.

Der Junge___________________ b) Seine Groβeltern sind weg. ___________________________ c) Sein Nachname ist Jan-Peter. __________________________ d) Er ist fünf Jahre alt. __________________________

Öğrenciler bu alıĢtırmada dinledikleri cümleleri düzelterek doğrularını yazacaktır. Bu ünitede ve ilk ünitede de dinlemelerin daha çok dilbilgisine ağırlık verdiği görülmektedir.

Üçüncü ve dördüncü ünitelerin dinleme alıĢtırmasında metinlerle konuĢanları veya resimlerin eĢleĢtirme, cümle tamamlama, doğru-yanlıĢ gibi çeĢitli alıĢtırmalar yer almaktadır. Dördüncü ünitenin ilk alıĢtırmasında ilk iki metne bakacak olursak;

a) Bernd Klose braucht drei Dinge. Drei Dinge braucht Bernd Klose. Er hat kein Auto. Ein Auto hat er nicht.

b) Karin Stern braucht keinen

Geschirrspüler. Einen Geschirrspüler_________

Sie braucht einen Fotoapparat. __________________________ (…)

Bu alıĢtırmada öğrencilerden öncelikle okuduklarını anlamaları, daha sonra duyduklarını anlamaları beklenmektedir. Buna bağlı olarak öğrencinin, alıĢtırmada geçen birbirine benzer yapıda ve zıt anlamlı olan kelimeleri öğrenebilmesi ve resimlere göre eĢleĢtirmesi istenmiĢtir. Bunu takip eden diğer alıĢtırmalar ise doğru olanı bulma ile ilgilidir. Farklı alıĢtırmaların yer alması öğrencilerin bireysel farklılıkları için olumlu olsa da bu bölümlerde yer alan alıĢtırmaların daha çok dilbilgisine yönelik olduğu ve öğrencilerin aktif olmayacağı durumdadır.

BeĢinci ünitenin dinleme bölümüne baktığımızda ise dört farklı alıĢtırma karĢımıza çıkmaktadır. Ġlk iki alıĢtırma, diğer ünitelerde de sıkça karĢımıza çıkan doğru olan bulma ve boĢluk doldurma alıĢtırmasıdır. Bu ünitedeki 5. alıĢtırma diğerlerinden farklıdır. Ġkiye ayrılan bu alıĢtırmanın ilk kısmında, bir aracın beĢ farklı noktaya gidildiğini anlatan bir yol tarifi bulunmaktadır. Öğrenci bu tarife göre durakları belirleyecektir. Resimler birlikte verilen bu alıĢtırma taĢıt ve yer isimlerinin öğrenilmesinde hem yol tarifi yapması bakımından faydalı bir alıĢtırmadır. Bu alıĢtırmaya bağlı olarak verilen ikinci kısımda ise diyalogda geçen on cümle verilmiĢ ve öğrenciden bu cümleleri sıralaması istenmiĢtir. Öğrenci alıĢtırmayı tekrar dinledikten sonra cümleleri sırlayacaktır. Bu iki alıĢtırmada da öğrenci dikkatle dinleyecektir. Ġlk aĢamada öğrenci yönleri ve nasıl söylendiği ile ilgili ifadeleri öğrenecek, daha sonra da günlük hayatta uygulayabilecektir. KuĢkusuz yurtdıĢına giden bir kiĢinin en çok karĢılaĢtığı sorunlardan biri gideceği yeri tarif etme ve bunu anlayabilme becerisinin eksikliğidir. Bu alıĢtırma öğrencinin de günlük hayatta kullanabileceği konular olması bakımından önemlidir, fakat öğrencinin kendi cümleleriyle kendi yol tarifini yapabilmesi açısından boĢluk doldurma, kelime vb. alıĢtırmalar bulunmadığı için eksiktir.

Altıncı ünitenin dinleme bölümü saatler ve zamanla ilgilidir. Ġlk alıĢtırmada öğrenciler söylenilen saati dinleyip iĢaretleyecektir. Bu alıĢtırmada hem zaman kalıplarının hem de saatlerin ifade ediliĢinin pekiĢtirilmesi amaçlanmaktadır. Diğer alıĢtırma “Guten Morgen, Hasso!” baĢlıklı bir metindir. Bu metinden öğrenciden ilk olarak metni okuması ve daha sonra dinleyip konuĢmalara hangi metnin uygun olduğunu bulmaları beklenmektedir. Diğer ünitelerde karĢımıza çıkmayan bu tür alıĢtırma, aslında daha çok yer verilmesi gereken bir alıĢtırma türüdür. Hem dinleme hem de okuduğunu anlamaya yöneliktir. Aynı ünitedeki diğer iki alıĢtırmada öğrenciden dinledikten sonra doğru olanı iĢaretlemeleri ve ifadelerin kime ait olduğunu bulmaları istenmektedir. Sıkça rastladığımız bu tür alıĢtırmalarda dinlemeler anlaĢılırdır, fakat öğrencilerin dinleme metinlerine diğer ünitelerde de olduğu gibi hiçbir kaynaktan ulaĢamaması büyük bir eksikliktir.

Yedinci ünitenin dinleme bölümüne baktığımızda ise diğer ünitelerde de yer alan alıĢtırmalardan doğru olan cevabı bulma, doğru veya yanlıĢ olanı iĢaretleme ile ilgili üç alıĢtırma vardır. “Datumsangaben” baĢlıklı ilk alıĢtırmada farklı diyaloglarla sayıların ve tarihlerin pekiĢtirilmesi amaçlanmıĢtır. Diğer alıĢtırmalar ise yeni yılla ilgilidir. Tablonun içerisinde verilen bilgilerle öğrenciye tarihlerin yazılıĢı ve okunuĢu gösterilmektedir. Öğrenmelerinde büyük katkı sağlayan bu tablolar hemen her ünitede karĢımıza çıkmaktadır.

Sekizinci ünitenin dinleme bölümündeki alıĢtırmaların ilki ise bir röportajla ilgilidir. Burada öğrenciler ilk olarak resimlerle kiĢileri eĢleĢtirecek, daha sonra ise hangi ifadenin hangi kiĢiye ait olduğunu bulacaklardır. Giderek seviyesi artan konuĢma alıĢtırmalarında farklı aksanlara da yer verilmektedir. Diğer alıĢtırmalar ise yine doğru olanı bulma ile ilgilidir. Farklı olarak son alıĢtırmada öğrenciler hem doğru olanı dinleyip bulacak, hem de ifadelerin nasıl kullanıldığını öğrenerek günlük hayata aktarabileceklerdir.

Son iki ünitede ise diğer ünitelerden farklı olarak küçük bir tablo verilmiĢ, öğrencilerden de altta verilen kelimelerden uygun olanını dinledikten sonra yazmaları istenmiĢtir.

Genel olarak bakıldığında dinleme bölümlerinde kim ne dedi ve doğru olanı yazma alıĢtırmaları ön plandadır. Farklı alıĢtırmalara yer verilmiĢ olsa da bir ünitede hep aynı alıĢtırma türlerine sıkça rastlanmaktadır. AlıĢtırmaların hep aynı Ģekilde

olması, çok fazla farklılık göstermemesi sıkıcılığa neden olmakta ve bireysel farklılığı göz ardı etmektedir. Bunun yanı sıra dinleme bölümlerindeki metinlerin yazılı bir Ģekilde hem internet sayfasında hem de kitapta olmaması büyük bir eksikliktir. Öğrencinin bireysel olarak dinleme yapmasına engeldir.

Benzer Belgeler