• Sonuç bulunamadı

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı

B. Performans Bilgileri

1) Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı

 Kurul Kararları

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2021 yılında muhtelif konularda 75 adet Karar almış ve bu Kararlardan kamuoyunu ilgilendirenler fetva.diyanet.gov.tr internet adresimiz üzerinden vatandaşlarımız ile paylaşılmıştır.

 Dini Soruların Cevaplandırılması ve Fetva Hizmeti

 Dini konularda sahih dini bilgi ile vatandaşlarımızı bilgilendirme kapsamında Kurulumuz resmi başvuruların ve devlet kurumlarından gelen taleplerin yanı sıra kurul.diyanet.gov.tr, fetva.diyanet.gov.tr adresleri ile e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden kendisine yöneltilen dini soruları cevaplandırmaktadır. Bu kapsamda;

 373 adet başvuru cevaplandırılmıştır.

 fetva.diyanet.gov.tr üzerinden 56.189 ve e-Devlet üzerinden 29.140 soru talebi alınmış olup tamamı Kurulumuz tarafından cevaplandırılmıştır.

 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı marifetiyle 770.003 adet dinî bilgi talebi karşılanmıştır.

 Mobil Fetva indirme sayısı ise 38.250’dir.

 Kurulumuzun yayınladığı fetvalar, e-Devlet, fetva.diyanet.gov.tr, https://goruntulufetva.diyanet.gov.tr internet adresi üzerinden 5.531.929 kez görüntülenmiştir.

 Vatandaşlarımıza fetva hizmeti sunduğumuz kurul.diyanet.gov.tr, fetva.diyanet.gov.tr adresi ile e-Devlet sistemindeki veri tabanımızda adak, yemin, ahlak, aile hayatı, inanç, hurafeler, dinler, dua ve zikir, hac, umre, Hz. Peygamber, kadınlara özel, Kur’an-ı Kerim,

54

kurban, mezhepler, miras ve vasiyet, namaz, oruç, sosyal hayat, taharet, tasavvuf, ticari hayat, tıp ve sağlık, vakıf, yiyecek ve içecekler, zekât ve sadaka gibi ana konulara dair sıkça sorulan sorular yayınlanarak vatandaşların erişimine sunulmaktadır. Bu kapsamda söz konusu veri tabanlarının, yeni çıkan metinlerle içerik açısında zenginleştirilme çalışmaları yapılmaktadır.

 İlmî Toplantılar

 Kur’an-ı Kerim Meallerinde Hatalar Çalıştayı Ön Çalışma Toplantısı (18.01.2021 – Ankara)

Din İşleri Yüksek Kurulunun 30.12.2020 tarihli Olağan Kurul Toplantısı’nda alınan karar gereğince yeni meal hazırlık çalışmaları kapsamında mevcut Kur’an-ı Kerim Meallerindeki hata çeşitlerini ortaya koymak üzere düzenlenen çalıştayın ön hazırlığı için 18.01.2021 tarihinde Ankara’da alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla bir toplantı düzenlenmiştir.

 Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi 4. İlmi Heyet Toplantısı (16.03.2021 – Ankara) Avrupa’da takvim konusunda yaşanan ihtilafların giderilmesi amacıyla 2019 yılından beri devam eden çalışmalar kapsamında Din İşleri Yüksek Kurulu ile Avrupa Fetva Meclisinin almış olduğu ortak karar neticesinde; oluşturulan ilmi komisyon üyeleri yanında astronom ve takvim sahiplerinin de katılımıyla 16.03.2021 tarihinde Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi 4. İlmî Heyet Toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir.

 Kur’an Yolu Mealinde Geliştirilmeye Açık Alanlar Çalıştayı (17-19.03.2021 – Ankara) Din İşleri Yüksek Kurulunun 30.12.2020 tarihli Olağan Kurul toplantısında alınan karar gereğince Başkanlığımız tarafından hazırlanacak Kur’an-ı Kerim Meali çalışması kapsamında Kur’an Yolu Meali’nde geliştirilmeye açık alanların tespit edilmesi amacıyla Başkanlığımızın ilgili birim temsilcileri ve alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla 17-19.03.2021 tarihleri arasında çevrim içi olarak toplantılar gerçekleştirilmiştir.

 Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi 5. Hazırlık Toplantısı (22.06.2021 – Ankara) Avrupa’da takvim konusunda yaşanan ihtilafların giderilmesi amacıyla 2019 yılından beri devam eden çalışmalar kapsamında Din İşleri Yüksek Kurulu ile Avrupa Fetva Meclisinin almış olduğu ortak karar neticesinde oluşturulan ilmî komisyon üyeleri yanında astronom ve

55

takvim sahiplerinin de katılımıyla daha önce alınan kararlar istikametinde ortaya konan takvim tekliflerini değerlendirmek, Avrupa’da namaz vakitleri konusunda hali hazırda var olan çok sayıda uygulamayı teke indirmek üzere 22.06.2021 tarihinde Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi 5. İlmî Heyet Toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir.

 Medya ve Din Çalıştayı (08.06. 2021 – Ankara)

Din, Diyanet ve Medya ilişkilerindeki problemler ve çözüm önerilerini konuşmak ve dinin medyada doğru bir şekilde temsil edilmesi ve buna yönelik yapılacak çalışmalar gibi çeşitli konuları müzakere etmek ve ortaya çıkacak sonuçlarıyla Başkanlığımızın hizmet ve faaliyetlerine ivme kazandırmak amacıyla 08.06.2021 tarihinde alanında uzman akademisyenlerin ve Başkanlığımız ilgili birimlerin temsilcilerinin katılımıyla 08.06.2021 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

 Meal Yazım Stratejisi: İhtilaflı Alanlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı (16-18.06.2021 – Ankara)

Başkanlığımızca hazırlanacak yeni meal hazırlıkları kapsamında daha önce gerçekleştirilen toplantı ve çalıştay sonuçlarının değerlendirilmesi neticesinde belirlenen başlıkları müzakere etmek, meal yazımında uyulması gereken ilke ve yöntemleri tespit etmek amacıyla ülkemizden ve İslam dünyasından alanında uzman akademisyen, yazar ve mütercimlerin katılımıyla 16-18.06.2021 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

 Diyanet-Genç Çalıştayı – 1 (29.06.2021 – Ankara)

Diyanet İşleri Başkanlığımızın gençlere yönelik hizmetleri kapsamında, ülkemizin geleceğinin teminatı olan gençlerimizi dinlemek, yaşadığımız çağa, çağın getirdiği problemlere; din ve dini hayata ilişkin fikirlerini almak, gençlerimizle sağlıklı bir iletişim dili oluşturarak ortaya koyacağımız dini içerikli plan, proje ve çalışmalarımızda gençlerimizin fikirlerinden istifade etmek amacıyla farklı üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin katılımıyla 29.06.2021 tarihinde Ankara’da bir çalıştay gerçekleştirilmiştir.

56

 Öşür Hesaplamalarıyla İlgili Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı (6-7 Eylül 2021–

Ankara)

Dünya üzerinde tarım teknolojilerinin gelişmesi ve farklı tarım uygulamalarının devreye girmesiyle birlikte tarımsal ürünlerin zekâtıyla ilgili ortaya çıkan güncel sorunları görüşmek üzere 6-7.09.2021 tarihlerinde Ankara’da Öşür Hesaplamalarıyla İlgili Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı düzenlenmiştir.

 Boşanmalarda Gündeme Gelen Süresiz Yoksulluk Nafakası ve Maddi-Manevi Tazminatın Değerlendirilmesi İstişare Toplantısı (14-15.09.2021 – Ankara)

Boşanmaların akabinde ortaya çıkan süresiz yoksulluk nafakası ve maddi-manevi tazminat konularında ortaya çıkan sorulara günümüz şartlarına en uygun şekilde sahih dini bilgi çerçevesinde cevaplar üretilebilmesi amacıyla akademisyen, alan uzmanı ve paydaş kurumların temsilcilerinin iştirakiyle 14-15.09.2021 tarihlerinde Ankara’da, Boşanmalarda Gündeme Gelen Süresiz Yoksulluk Nafakası ve Maddi-Manevi Tazminatın Değerlendirilmesi İstişare Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

 Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi (26-27.09.2021 – İstanbul)

İleri enlemlerde yaşayan Müslümanlar arasında takvim birliğini sağlamak amacıyla, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi iş birliğinde 26-27.09.2021 tarihlerinde Avrupa’da takvim çalışmaları yürüten taraflar ve astronomların katılımı ile İstanbul’da Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi gerçekleştirilmiştir.

 Dini, Hukuki ve Etik Yaklaşımlar Bağlamında Organ Naklinde Sınırlar İstişare Toplantısı (28.09.2021– Ankara)

Konu ile alakalı yeni gelişmeler karşısında ihtiyaç duyulan bilgilerin elde edilebilmesi ve böylece halkın sahih bilgiye ulaşabilmesi amacıyla alanında uzman akademisyen ve yazarların katılımıyla Dini, Hukuki ve Etik Yaklaşımlar Bağlamında Organ Naklinde Sınırlar İstişare Toplantısı 28.09.2021 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

57

 e-Ticaret ile İlgili İşlemlerin Fıkhi Değerlendirmesi İstişare Toplantısı (Güncel Dinî Meseleler İstişare Toplantısı – XIV) (22-23.11.2021–Ankara)

İnternet üzerinden gerçekleştirilen alışveriş yöntemlerinin, internet bankacılığıyla yapılan kıymetli madenlerin alım-satımının, e-ticaret yöntemiyle yapılan kuyumculuk işlemlerinin ve bazı sosyal medya platformlarında hak ve menfaatlerin alım-satımı ile ilgili uygulamaların fıkhî sonuçları hakkında sahih dini bilgi ekseninde ve günümüz şartlarına en uygun cevaplar verilebilmesi için e-Ticaret ile İlgili İşlemlerin Fıkhi Değerlendirmesi İstişare Toplantısı (Güncel Dinî Meseleler İstişare Toplantısı-XIV) 22-23.11.2021 tarihlerinde Ankara’da düzenlenmiştir.

 Uluslararası İhtida Kongresi (26-28.11.2021–Konya)

Dünyanın farklı ülkelerinde ihtida ederek İslam dinini seçen Müslümanların karşı karşıya kaldığı acil sorunları tespit etmek, bu sorunlara yönelik çözüm önerileri oluşturabilmek ve yaşadıkları deneyimleri kendilerinden dinlemek üzere 26-28 Kasım 2021 tarihleri arasında Konya’da Uluslararası İhtida Kongresi gerçekleştirilmiştir.

 Ateizm Eleştirisi Üzerine Bir Belgeselin İmkanı İstişare Toplantısı (Güncel Dinî Meseleler İstişare Toplantısı – XV) (29.11.2021-Ankara)

Son yıllardaki çeşitli kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla geniş kitleler, dijital mecraları bilgi edinme aracı olarak daha çok tercih etmektedir. Ateist yaklaşıma sahip olan kişi ve grupların da bu imkanı aktif bir şekilde kullanarak özellikle yeterli düzeyde dini eğitim almayan gençlerde kafa karışıklığına yol açtığı izlenmiştir. Bu sebeple Kurulumuz, söz konusu ateist düşünceler hakkında bilgilendirici ve bilinçlendirici görsel içerik çalışmaları yapmayı gerekli görerek Ateizm Eleştirisi Üzerine Bir Belgeselin İmkânı İstişare Toplantısı 29.11.2021 tarihinde Ankara’da gerçekleştirmiştir.

 Gençlerin Dini Yönelimlerini Etkileyen Konular-1 Kötülük Problemi İstişare Toplantısı (Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı – XVI) (6-7.12.2021-Ankara)

Gençlerimizin inanç dünyasını olumsuz etkileme amacıyla kullanılan konuları tespit ederek ve bu konularda sahih ve güncel bilgiler ışığında yapılacak çalışmalara katkı sağlaması amacıyla 6-7.12.2021 tarihinde Ankara’da Gençlerin Dini Yönelimlerini Etkileyen Konular-1 Kötülük Problemi İstişare Toplantısı düzenlenmiştir.

58

 Kur’an-ı Kerim Meali Çeviri Atölyeleri Çalışma Toplantısı (28.12.2021-Ankara) Alanında uzman isimlerin katılımı ile 28.12.2021 tarihinde Kurulumuz toplantı salonunda Kur’an-ı Kerim Meali Çeviri Atölyeleri Çalışma Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

 Zekât Hesaplama Uygulaması Toplantısı (30.12.2021-Ankara)

Alanında uzman isimlerin katılımı ile 30.12.2021 tarihinde Kurulumuz toplantı salonunda Zekât Hesaplama Uygulaması Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

 Konferans ve Seminerler

 Finans Teknolojileri Konferansı (18.03. 2021 – Ankara)

 e-Ticaret Konferansı (25.03.2021 – Ankara)

 Dini Değerlere Hakaret ve Din İstismarı Konusunun TCK Bağlamında Değerlendirilmesi Semineri (29.04.2021 – Ankara)

 Şafi Mezhebinin Fetva Usulü ve Güncel Meselelerin Çözümündeki Rolü Konferansı (11.11.2021 - Ankara)

 Evrim Konulu Seminer (28.12.2021 - Ankara)

 Paydaş Kurum ve Kuruluşlarla Yapılan Toplantılar

 Sigortacılık ve Özel Emeklilik Denetleme Kurumu ile İstişare Toplantısı (19.01.2021Ankara)

 Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Tanışma Toplantısı (08.04.2021 - Ankara)

 Türkiye Organ Nakli Vakfı ile İstişare Toplantısı (08.04.2021 - Ankara)

 Cumhurbaşkanlığı Finans Başkanlığı ile Katılım Bankacılığı Hususunda Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı (13.04.2021 - Ankara)

 Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Ortak Çalışma Usulleri ile İlgili İstişare Toplantısı (17.06.2021 - Ankara)

 Türkiye Katılım Bankalar Birliğinin Kefalet konulu Faizsiz Standart Taslağı Hazırlık Toplantısı (08.07.2021 - İstanbul)

 Helal Akreditasyon Kurumunun İstişare Toplantısı (01-02.09.2021 - Ankara)

 Katılım Bankaları Yöneticileri ile Katılım Bankaları ve Sürdürülebilir Finans Paneli (21.09.2021 - Sakarya)

59

 Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Güncel Meseleler Üzerinde Görüş Paylaşımı Toplantısı (20.10.2021 - Ankara)

 Helal Akreditasyon Yönetim Kurulu ile Koordinasyon Toplantısı (21.10.2021 - Ankara)

 Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Toplantısı (22.10.2021 - Ankara)

 Gazi Üniversitesinin akademik ve idari personeline yönelik düzenlenen Hizmet İçi Eğitim Programı’na eğitimci gönderilmiş ve Gönüllü Sorumluluk bağlamında konferans verilmiştir. (01.12.2021 - Ankara)

 Avrupa Hayrat Vakfı ile Namaz Vakti Kriterlerine İlişkin on-line Toplantı gerçekleştirilmiştir. (29.12.2021)

 Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeleri ve Uzmanları Tarafından Farklı Tarihlerde Verilen Konferans ve Seminerler

 Kur’an ve Hadis Dersleri bağlamında “İnsan Suresi, Fatiha Suresi, Meallerden Faydalanma Yöntemleri”

 Sahabe

 Yurt Dışında Sıkça Karşılaşılan Dini Sorular

 Gençlerle Varlığımız Farkındalığımız

 İman ve İbadette Sadakat

 İnsanlığın Hikmet Arayışı

 İslam Davasında Samimiyet

 Gençlerin Mutluluk Arayışı ve Gelecek Kaygısı

 Din İşleri Yüksek Kurulunun Tanıtımı, Fetva Usulü ve Güncel Dini Meseleler

 Tercihlerimiz

 Kur’an ve Sünnet Topluluğu

 Gelişen Teknoloji ve Allah Rasulü (s.a.s.)’nün Verdiği İpuçları

 Fıkhın Kaynaklarından Yararlanma-Fıkhın Temel İlke ve Amaçları

 Nikâh ve Sorumlulukları

 Güncel Fıkhî Meseleler

 Peygamberin Eğitim Metodları

 Günümüzde İslam İnanç Ekolleri

 Vaaz ve Hutbelerde Hadislerden Faydalanma

 Polemik Konusu Olan Bazı Ayet ve Hadislerin Yorumlanması

60

 İslam’ın Ticaret Perspektifi

 On Kıta Bir Vatan, İlel’ebed İstiklal

 Sıla-i Rahim ve Vatan Sevgisi ve Şehitliğin Önemi

 Nikâh ve Sorumlulukları

 Bu Ramazan Son Ramazanımız Olabilir

 Din İşleri Yüksek Kurulunun Yurt Dışına Yönelik Çalışmaları

 Helal Kazanç ve Helal Gıda ile İlgili Güncel Fıkhi Meseleler

 Namaz Vakitleri, Ru’yet

 Gençlerle İletişim

 Mütalaa Yazım Usul ve Esasları

 Ölüm Korkusu ve Dünya Sevgisi

 Ailede Ramazan Coşkusu

 Peygamberimiz Ramazan’ı Nasıl Geçirirdi?

 İnfak Ayı Ramazan

 Hay’dan Hû’ya

 Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü Bağlamında Türkiye’de Oluşturulan Hadis Algısı

 Oruçla İlgili Sıkça Sorulanlar

 Ramazan ve Ailede İbadet Eğitimi

 Oruç Ayı Ramazan

 İslam’ın Ticaret Perspektifi konulu

 A’dan Z’ye Zekât

 Kur’an ve Gençlik

 Gençliğin Anlam Arayışı

 İslam İktisadı, Kurulumuzun Çalışma ve İstihdam Alanları

 Teslimiyet Sembolü Kurban

 FETÖ/DEAŞ vb. Dini Görünümlü Ayrılıkçı Hareketler

 Kurban

 Ruh

 İslam Astronomisi ve Hicri Takvim

 Ahilik Kültürü ve Helal Bilinci

 Sünnetullah

 Tuzak

61

 Gençlere Yönelik Din İstismarına Karşı Farkındalık Eğitimi

 Yeni Bir İşe Koyulma Zamanı

 Depresyon

 Vefa

 Mevlid-i Nebi

 Modern Dünyada İnsan

 Kelamî Meseleleri Anlama Yöntemleri

 İslam Düşüncesinde Din-Mezhep İlişkisi

 Parçalı İlim Anlayışı ve İlmin Bütünlüğü

 Mus’ab b. Umeyr

 Afet ve Pandemi Döneminde Psikolojik ve Sosyolojik Olarak Kur’an ve Sünnetin Rehberliği

 Tıp Alanında Karşılaşılan Fıkhı Meseleler ve Sıkça Sorulan Sorular

 Anne Sütü ile Gelen Akrabalık: Süt Akrabalığı

 Taammüt

 Tıbbi Nebevi

 Dini Motifli Terör Örgütlerinin İstismar Ettiği Kavramlar

 Radikal Akımların Referans Aldığı Ayet ve Hadisler

 Arıtılmış Atık Suların Fıkhî Açıdan Değerlendirilmesi

 Kur’an İslam’ı Söylemi Üzerine

 Şiddet İnsanlık Onuruyla Bağdaşmaz

 İslam Dünyasının Dünyaya Sunduğu Müslümanlık

 Menfaat

 Dijital Dünya Değişim ve Kritik Analitik Düşünme

 Hz. Peygamber Bizim İçin Ne İfade Eder?

 İslam ve Bilim: Müslümanların Bilime Katkıları

 Anlam Dünyamız ve Geleceğin Tasavvuru

 Boşanmaya Götüren Sebepler ve Çözüm Önerileri

 Zor Zamanlarda İlahiyatçının Misyonu

 Kur’an ve Sünnet Ölçüsünde Gençlik

 Niçin Varım ve Nasıl Yaşıyorum?

 İlham Veren Hikâyeler

62

 İbadet-Ahlak Bütünlüğü

 İslam Astronomisi

 Fıtrat

 Vakit Hesaplama Faaliyetleri

“İlgili birim, kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak namaz vakitleri ile dini gün ve geceleri tespit ve ilan etmek, bunun için gerekli çalışmaları yürütmek” görevi kapsamında Kurulumuz tarafından 206 ülkenin 8.600 şehri için ibadet vakitleri ve kıble açıları belirlenmektedir. Bu kapsamda;

 Dünyanın çeşitli yerlerinden 54 şehrin 12 aylık hilal gözlem değerleri hesaplanıp web sayfasında yayınlanarak ilgililerin istifadesine sunulmuştur.

 Başkanlık web sayfasında ve mobil uygulamasında yer alan namaz vakitleri programının 2022 yılı güncellemeleri yapılmıştır.

 2022 yılına ait yurt içinde 80, yurt dışında 65 olmak üzere toplam 145 bölge için Namaz Vakitleri Çizelgesi hazırlanarak Dini Yayınlar Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir.

 2022 yılına ait namaz vakitleri kontrol edilip gelen talepler doğrultusunda vatandaşlarımız ile paylaşılmıştır.

 Bilgi ve belge paylaşımı kapsamında gelen toplam 1.886 talep cevaplandırılmıştır.

 Vatandaşlar ve kurum, kuruluşlar tarafından talep edilen 17 adet cami ve mescidin kıble istikametleri tespit edilmiştir.

 10-11.07.2021 tarihleri arasında yurt içinde 41 şehirde, yurt dışında 39 şehirde müftülük, müşavirlik, ataşelik ve din hizmetleri koordinatörlüğü başkanlığından zilhicce hilal gözlem çalışması yaptırılmıştır.

 Safer ayı gözlemi Diyanet İşleri Başkanlığı-TÜBİTAK iş birliğiyle Antalya Bakırlıtepe’deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde kurulan AYGÖZ (Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi) sistemi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan hesap ve harita doğrultusunda 07.09.2021 tarihinde Antalya’da yapılan hilal gözlemi sonucunda, Hicrî 1443 Safer ayı hilalinin, ufkun 6 derece 35 dakika üstünde olduğu ve güneşten 37 dakika sonra battığı görüldü ve gözlem sonucu, AYGÖZ sistemi tarafından çekilen fotoğraflarla kayıt altına alınmıştır. Böylece, 8.09.2021 Çarşamba günü Safer ayının 1. günü olduğu teyit edilmiştir.

 26-27.09.2021 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi sonrasında yeni kriterlere göre namaz vakitleri programı https://prayertimes.diyanet.gov.tr/en/ linkinde

63

hizmete açılmıştır. Web servisi ve söz konusu web servisi kullanacak olan mobil uygulama için çalışmalar devam etmektedir.

 Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi’ne ilişkin Norveç İslam Birliği ile düzenlenen toplantıda on-line olarak yeni vakit kriterlerine ilişkin bilgilendirme ve sunum yapılmıştır.

 Başkanlığın web sitesinde https://vakithesaplama.diyanet.gov.tr adresinde yayınlanmakta olan ru’yet çalışmaları kısmındaki şemalar başlığı altında Ankara-Mekke hilal gözlem değerleri kıyaslamaları ile birlikte Dünyanın çeşitli ülkelerine ait 54 adet şehrin 13 aylık hilal gözlem değerleri hesaplanıp yayınlanmıştır. Haritalar başlığı altında da 2023 yılından 2027 yılı sonuna kadar 62 harita yerleştirilerek yayınlanmıştır.

 Yurt içi ve yurt dışı 2022 yılı imsakiyeleri hazırlanmıştır.

 Yayın Faaliyetleri

 Hazırlanan Yayınlar

 Ticari ve Alternatif Sigorta Sistemleri ve Sigortayla İlgili Bazı Problemlerin Fıkhî Açıdan Değerlendirilmesi - 02.06.2021

 Meallerde Geliştirilmeye Açık Alanlar - 19.08.2021

 Bilim Ahlakı - 20.10.2021

 Allah İnancı - 27.10.2021

 İncelenen Yayınlar

 Kur’an’da Asrın Mucizesi Pompei - Mehmet Şirin OSNİL (05.02.2021)

 Kur’an-ı Kerim Mealinden Hikmetli Sözler - Beşir BİSAR (20.02.2021)

 La İlahe İllallah - Ebu Hanzala Halis BAYANCUK (07.07.2021)

 Akidemiz Budur - Ebu Muhammed el-Makdisi (09.07.2021)

 Bir Mücahid ve Mücahide - Yılmaz GENÇ (13.07.2021)

 Medya Ahlakı - (11.08.2021)

 Kur’an-ı Kerim Mealinden Hikmetli Sözler - Beşir BİŞAR (14.08.2021)

 Bilinmeyen Yönleri ile Hz. Muhammed’in Ölümü - Arif TEKİN (13.10.2021)

 Yiğit Muvahhidlerin Öyküsü - Tevhid Basım Yayın (16.11.2021)

 Ağlatan Kitap - Feyzullah KOÇ (22.11.2021)

 Temel İslami Bilgiler - Nedim BAL (25.11.2021)

 21. Asırda Nasıl Sahabe Gibi Olunur? - Muhammed el-Haymi (29.11.2021)

64

 Nasıl Müslüman Olabilirim? - Ebu Sehran es-Suri (30.11.2021)

 Büyük Şirkte Cehalet Mazeret Değildir - Şeyh Prof. Dr. Ziyaeddin el-Kudsi (02.12.2021)

 İslam Dininin Aslı - Şeyh Prof. Dr. Ziyaeddin el-Kudsi (06.12.2021)

 Nefis Terbiyesi - İbn Kayyim el-Cevziyye (17.12.2021

 Kitabu’t-Tevhid - Şeyhu’l-İslam Muhammed b. Abdulvahap (20.12.2021)

 Pratik Akaid Dersleri - Prof. Dr. İbrahim b. Muhammed Ebu Abat (23.12.2021)

 Dış Tessettürde Renk Meselesi - İbrahim GADBAN (27.12.2021)

 Nasıl Takva Sahibi Olabilirim? - Ahmed b. Said (27.12.2021)

 Nevakidu’l-İslam Metni ve Şerhi (Kişiyi Dinden Çıkaran İnanç Söz ve Ameller) - Muhammed b. Abdilvahab en-Necdi (29.12.2021)

 Kur’an-ı Kerim Meallerini İnceleme

Kurulumuz 14 adet Kur’an-ı Kerim mealini İslam’ın temel nitelikleri açısından incelemiş, sakıncalı görülenler hakkında 703 sayılı KHK’ye göre işlem başlatmıştır. Ayrıca Başkanlığımız tarafından mühürlenmesi uygun görülmeyenler Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığımıza iletilmiştir.

 İncelenen Mealler

 Yaşayan Kur’an-Nüzul Sırasına Göre Türkçe Meal Tefsir

 Kur’an-ı Kerim ve Türkçesi

 Kur’an-ı Kerim ve Türkçeye Tercümesi (Açıklamalı)

 Derleme Yöntemi ile Düzenlenen Kur’an-ı Kerim Türkçe Meali

 Kur’an-ı Kerim ve Karşılıklı Muhtasar Meali

 Kur’an-ı Kerim ve Türkçe Meali

 Feyzu’l-Furkan Kur’an-ı Kerim ve Tefsirli Meali

 Allah’ın Hadisi Kur’an-ı Kerim ve Türkçe Anlamı

 Kur’an-ı Kerim Meali

 Satır Arası Kelime Mealli Kur’an-ı Kerim Elmalılı M. Hamdi YAZIR

 Kur’an-ı Kerim Meal ve Bir Katre Tefsiri

 Allah’ın Tek Dini İslam’a Son Davet

 Hayat Kitabı Kur’an

 Bilgisayar Dizgisi (orta boy) Kur’an-ı Kerim Meali

65

 Dijital Çalışmalar

 Din İşleri Yüksek Kurulu arşivinde yer alan ve PDF formatında Dinî Bilgilendirme Platformuna yüklü bulunan 1930-2021 yılları arasındaki Kurul Karar ve Mütalaaları dijital ortama aktarılmıştır.

 1900-2022 yılları arasında Hicrî-Miladî tarih tekabülleri arşivlenerek dijital ortama aktarılmıştır.

 İstanbul Müftülüğü Meşihât-ı İslâmiyye Kütüphanesinde mevcut bulunan fetva ile ilgili mevcut bulunan el yazması ve matbu 456 adet eser dijital ortamda arşivimize kazandırılmıştır.

 Başkanlığımızın üretmiş olduğu sahih dini bilginin günümüz medya araçlarıyla vatandaşlarımıza ulaştırılması ve faaliyetlerimizin paylaşılarak kamuoyunda tanınırlığını arttırmak amacıyla sosyal medya hesapları aktif hale getirilmiştir.

 Mümasil kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan eserler ve alınan kararlar dijital ortama aktarılarak personelimizin hizmetine açılmıştır.

 Kurulumuza ait internet sitelerinin ve mobil fetva uygulamasının güncelleme çalışmaları sürekli olarak yürütülmektedir. (fetva.diyanet.gov.tr, goruntulufetva.diyanet.gov.tr, vakithesaplama.diyanet.gov.tr, https://namazvakitleri.diyanet.gov.tr/tr-TR Mobil Fetva Uygulaması)

 Basın Açıklamaları

 31.03.2021 tarihinde Ramazan ayını ihya etmede müstesna yeri olan teravih ve itikaf ibadetlerinin koronavirüs nedeniyle durumunu belirten Ramazan Ayı ve Teravih Namazı başlıklı basın açıklaması hazırlanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.

 12.04.2021 tarihinde koronavirüs aşısının orucu bozup bozmaması hususunda halkımızın tereddütlerinin gündeme gelmesi sebebiyle kurulumuz tarafından konu etraflıca ele alınarak Aşı ve Oruç başlıklı açıklama hazırlanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.

 26.08.2021 tarihinde deniz ürünleriyle ilgili daha önce mezhepsel bağlamda açıklanan görüşün bazı sosyal medya grupları tarafından Din İşleri Yüksek Kuruluna ait yeni bir görüş gibi gösterilmesine yönelik açıklama hazırlanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.

 28.08.2021 tarihinde yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz

 28.08.2021 tarihinde yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz

Benzer Belgeler