• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 1 : DİJİTAL PAZARLAMA

1.6. Dijital Pazarlamanın Avantajları

konuşma başlatabilirler. Bu yönüyle dijitalleşmenin insanlar ve işletmeler arası bir köprü görevi gördüğünü söylemek yerinde olacaktır (Bulunmaz, 2016:350).

Dijital pazarlamanın günümüzdeki bir diğer önemi ise dijital ortamın daha az maliyetli ve pratik bir yapıya sahip olması, öte yandan diğer pazarlama araçlarına göre daha çok tercih edilen, faydalı bir yöntem olmasıdır (Stewart ve Zhao, 2000:288).

Dijital ortamlarda yapılan etkili bir paylaşım çok kısa bir süre içinde binlerce kişiye ulaşabilmekte ve trend olabilmektedir. Bu durum gerek marka farkındalığı yaratmak isteyen gerekse de marka bağlılığı yaratmak isteyen işletmeler için eşsiz bir pazarlama fırsatıdır. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen işletmelerin dijital pazarlama faaliyetlerini etkin bir şekilde yönetmesi onlara büyük faydalar sağlayabilir.

İnternetsiz, akıllı cihazlar olmadan bir yaşam artık kimsenin düşünemeyeceği bir şeye dönüşmüştür. Herkesin hayatına entegre olan bu dijital sistemler sıradan bireylerden, profesyonellere kadar sürekli yaşamların ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Dijital ortamların ortaya çıkması ve gelişmesi ile birlikte pazarlama da çehresini değiştirmiş, yenilikler sonucu bahsedilen birçok fırsat elde etmiştir. 20 yıl önce televizyon reklamlarının bile etkili olup olmadığı tam olarak bilinemezken, bugünlerde dijital pazarlama faaliyetlerinde bulunan bir işletme paylaştığı bir içeriğin ne kadar tıklanma ve beğeni aldığından, kendisi hakkında yapılan yorumlara bile kolayca erişir hale gelmiştir. Kısacası internetin ve teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte dijital pazarlamanın günümüzdeki önemi hayli büyüktür.

1.6. Dijital Pazarlamanın Avantajları

Dijital pazarlama sunduğu imkanlarla hem işletmeler için hem de müşteriler için çeşitli faydalar sağlamaktadır. Dijital pazarlamanın avantajları şu şekildedir (Chaffey ve Chadwick, 2016:17):

Belirleme: Pazarlama araştırması yapılırken dijital yöntemler müşterilerin ihtiyaç ve isteklerini bulmak için kullanılabilir.

Öngörü: İnternet, müşterilerin bilgiye erişebildiği ve satın alımlar

yapabileceği ek bir pazarlama kanal sağlar. Bu yolla talebi değerlendirmek, e-pazarlamaya kaynak tahsisini yönetmenin anahtarıdır.

19

Tatmin etmek: E-pazarlamada kilit başarı faktörü, elektronik kanal üzerinden müşteri memnuniyetini sağlamaktır. Bunun kontrolü de site kullanımı kolay mı ve uygun şekilde çalışıyor mu, markanın ürünleri nasıl, ilişkili müşteri hizmetleri standartları ne durumda gibi soruları müşterilere sorup, memnuniyet düzeylerini görmekten geçer.

Pazara nüfuz etmek: Dijital pazarlama yöntemleri, mevcut ürünleri mevcut

pazarlara daha fazla satmak için kullanılabilir.

Pazar geliştirme: İnternetin getirmiş olduğu teknoloji ile birlikte markalar

daha önce pazarlama faaliyetinde bulunmadığı ülkelerdeki coğrafi pazarlara satış yapma fırsatı elde edebilir ve müşteriler ülkelerinde destekleyici bir satış altyapısı gerekmeksizin uluslararası reklam maliyetinin düşüklüğünden faydalanır.

Ürün geliştirme: internet üzerinden sunulabilen yeni ürün veya hizmetler

geliştirilebilir. Bunlar tipik olarak dijital ürünlerdir.

Çeşitlendirme: Herhangi bir sektörde internet, geliştirilen ve yeni pazarlara

satılan yeni ürünlerin satışına destek olabilir.

Bu özelliklerin yanı sıra işletmeler günümüz koşullarında dijital pazarlama uygulamalarını ayrıca şu nedenlerden dolayı da tercih etmektedirler (Akar ve Kayahan, 2007:43-44):

- Satışlar: Dijital pazarlama faaliyetleri satışları arttırmaya yarayabilir. Geleneksel yöntemlerle müşterilerin tamamına ulaşmak biraz zordur. Her yerde belki bir fiziksel mağaza bulunmayabilir. Ancak müşteriler online olarak bulundukları yerde markanın mağazası olmasa da satın almalar yapabilir. Dijital pazarlama uygulamalarıyla birlikte birçok farklı dijital kanalla ulaşılamayan müşterilere de ulaşılabilir bu sayede marka farkındalığı yaratılabilir, bununla birlikte dijital ortamlar markalara daha fazla ürün ve hizmet sunma olanağı da sağlar.

- İletişim: Geleneksel pazarlama yöntemlerinde tek yönlü bir iletişim söz konusu iken dijital pazarlama yöntemleri ile işletmeler müşterileriyle iletişim kurabilir, istek ve ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenebilir. Sosyal medya hesapları, e-posta’lar, forumlar, anketler, çevrimiçi pazar araştırmaları, online destek hatları gibi iki yönlü iletişim süreci

20

imkanları vardır. Bu sayede işletmeler müşterilerine daha kolay ulaşabilir, bilgi verebilir.

- Tasarruf: Dijital pazarlama faaliyetleri daha az maliyetli oldukları için tasarruf imkanı sağlar. Herhangi bir sosyal medya hesabı açmanın, paylaşımda bulunmanın bir maliyeti bulunmamaktadır. Elbette dijital ortamlarda yapılan reklamların bir ücreti vardır ancak bu ücretler televizyon ve gazeteye reklam vermek için ödenecek ücretlerden çok daha aza mal olabilir.

- Daha Fazla Tanınma: Markaların çeşitli dijital ortamlarda bulunması, sürekli müşterilerin karşısına çıkması onun bilinirliğini arttıracaktır. Etkili paylaşımlar yapmasıyla alacağı etkileşimlerde buna destek olacaktır.

- Hedefleme ve Ölçümleme İmkanları: Markalar segmentasyon uygulayarak hedef kitlelerine göre yaş, cinsiyet, ilgi alanı, lokasyon gibi kriterlere göre farklı yaklaşımlarda bulunma imkanına sahiptir. Bunun yanı sıra dijital ortamlar markaların paylaşımlarının istatistiklerini ortaya koyarak başarı durumlarını ölçümlemelerini sağlar (Gökşin, 2018:8-9).

Dijital pazarlamanın tüketiciler açısından sağladığı avantajlar ise şu şekildedir (Yasmin, Tasneem ve Fatema, 2015:74-75):

- Ürün veya hizmetlerle alakalı güncel bilgi: Tüketiciler, her zaman mağazalara gidecek vakti bulamazlar. Burada daha pratik ve kolay bir yöntem olan tüketicilerin istedikleri zaman istedikleri yerden ulaşabildikleri internet sayesinde dijital pazarlama uygulamaları, tüketicilerin ürün veya hizmetler hakkında güncel bilgi elde etmesini sağlar.

- Artan katılım imkanı: Tüketiciler markaların dijital pazarlama faaliyetlerine katılım gösterebilirler. Tüketiciler markanın web sitesine girebilir, sosyal medya hesaplarını takip ederek, markaların ürün ve hizmetleri ile alakalı ulaşmak istedikleri bilgiyi edinebilir, araştırma yapabilir, yorumda bulunabilir ve alışveriş yapabilir.

- Ürünler ve hizmetlerle ilgili net bilgiler: Dijital pazarlama yoluyla, tüketiciler ürünler ve hizmetlerle ilgili istedikleri net bilgiyi elde edebilirler. Tüketiciler internetin geniş yelpazesi sayesinde herhangi bir ürün hakkında kapsamlı bilgi ve yorumlara ulaşabilir.

21

- Karşılaştırma İmkanı: Tüketiciler belli bir üründe farklı markaların ürün özelliklerini ve fiyatlarını sadece birkaç sekme açarak gözlemleyebilir. Benzer bir işlemi fiziksel mağazalarda yapmaları saatler alabilirken, dijital ortamda birçok ürün hakkında kapsamlı bilgi elde edilebilir ve ürün görsellerinin de yardımıyla kolay bir şekilde karşılaştırmalar yapılabilir. Bu karşılaştırmalar hem zaman hem maliyet tasarrufu sağlar.

- 7/24 Alışveriş: Genelde alışveriş merkezleri ve mağazalar akşam saatlerinde kapanırken, internetin böyle bir kısıtlaması yoktur. Tüketiciler istedikleri bir ürün veya hizmeti istedikleri anda çevrimiçi (online) bir şekilde satın alma imkanına sahiptir. - İçerik Paylaşımı: Dijital pazarlama, dijital medya ağlarını kullanan insanlara istedikleri ürün ve / veya hizmetlerle alakalı içerikleri diğer insanlarla paylaşma olanağı tanır. Dijital medya kanalları vasıtasıyla kişiler, ürün ve / veya hizmetlerle ilgili içerikleri başka kişilere gönderebilir ve fikir alışverişinde bulunabilir.

- Anlık Satın Alma: Geleneksel pazarlama yöntemleriyle insanlar öncelikle marka hakkında bilgi sahibi olup ardından ürünü satın almaya karar verdiklerinde mağazalara belli bir zaman maliyetine katlanarak gidip satın alabilmekteydi. Halen bu yöntem yoğun bir şekilde tercih edilmekte fakat dijital pazarlama insanların istediği zaman istediği yerde ürünü satın almalarına da imkan tanımaktadır.

Benzer Belgeler