• Sonuç bulunamadı

2.ADANA-CEYHAN DEPREMİNİN YERLEŞİM ALANI TAHRİBATI 27 Haziran 1998 Cumartesi günü yaklaşık 2.000.000 kişinin yaşadığı Adana

3. ADANA-CEYHAN DEPREMİ SONRASI KURTARMA, ACİL YARDIM VE DİĞER HİZMETLER

3.2. DEPREM SONRASI İL ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALAR

3.2.2. Diğer Kuruluşlar

3.2.2.1. Adana Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediyesi’nce depremin ilk gününden itibaren tüm Adana çapında su ve ekmek ihtiyacı sağlanmıştır. İlk aşamada 10 adet su tankeri ile su akmayan bölgelere ve köylere su dağıtılmıştır. Şehrin muhtelif yerlerinde yıkılan yapılar için alınan güvenlik önlemlerine katkıda bulunulmuştur. Kızılay ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce gelen yemek yardımının ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasına nezaret edilmiştir.

Hayatını kaybeden vatandaşların cenaze defni işlemleri yapılmıştır. Depremi takip eden günlerdeki elektrik problemi nedeniyle su kesintisine maruz kalan şehrin güney bölgelerine tanklarla su dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca şehrin tüm bölgelerine iki fabrikadan ekmek dağıtımı yapılmıştır.

3.2.2.2. Seyhan İlçe Belediyesi

Depremin meydana geldiği andan itibaren ilçe sınırları içinde bulunan afetzedelere su, yemek, ekmek, çöp poşeti, sabun, kolonya yardım malzemesi olarak dağıtılmıştır. Her gün öğle ve akşam olmak üzere toplam 1500 kişiye yemek dağıtımı yapılmıştır. Bu yemekler Seyhan İlçe Belediyesi Bakımyurdu mutfaklarında belediyenin kendi personelleri tarafından yapılmıştır. Ayrıca afetten dolayı spor tesisleri ve parklarda ikamet eden vatandaşlara 5000 paket çöp poşeti, 10 000 koli sabun, 10 000 şişe kolonya ve 700 koli 5 litrelik su dağıtılmıştır.

Kılıçlı köyüne, düzenli olarak yemek ve içerisi erzak dolu yardım poşetleri gönderilmiştir. Bunun yanında yine belediyenin yemekle birlikte kendi imkânlarıyla 15 000 adet ekmek dağıtımı yapılmıştır. Afette yakınlarını kaybeden ailelere, mevlitlerde belediye tarafından da 40 000 adet lahmacun dağıtılmıştır.

Depremin ardından Tepebağ, Kayalıbağ, Toros İlköğretim Okulu içi, İnönü Parkı, Sucuzade Mahallesi, Yeşilyuva Mahallesi çocuk parkı içlerinde çadırların kurulması için alanlar düzenlenmiş, bu bölgelere seyyar su tankları, seyyar tuvaletler gönderilmiş, çöp dağıtım ve toplama alanları oluşturulmuştur.

3.2.2.3. Yüreğir İlçe Belediyesi

Depremin oluş tarihi itibari ile derhal belediyenin bünyesinde bulunan 3 adet inşaat mühendisi, 2 adet makine mühendisi, 7 adet tekniker ve 8 adet yazı elemanından kurulu teknik kadro Yüreğir Kaymakamlığı’nda bulunan kriz masasında görevlendirilmiştir. Bu ekip, konutları ağır hasar gören vatandaşların çadır ihtiyaçlarını tespit etmiş ve yiyecek yardımına muhtaç olan deprem mağduru vatandaşların listesini hazırlayarak kaymakamlık kriz masasına iletmiştir. Belediye’nin Zabıta Müdürlüğü’ne ait araçlarla çadır ve iaşelerin mahallere nakli sağlanarak polis nezaretinde belediye zabıtalarınca disiplinli olarak dağıtımları yapılmıştır.

3.2.2.4. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ)

27 Haziran 1998 günü saat 16.55’de meydana gelen deprem nedeniyle devreden çıkan trafo merkezlerinden dolayı Adana, İçel, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan elektrik kesintisi meydan gelmiştir. Yapılan çalışmalarla aynı gün saat 19.00’dan itibaren başta resmi kuruluşlar ve hastaneler olmak üzere kısmen enerji verilmeye başlanmıştır. Saat 23.00’ten itibaren Adana merkez ve Ceyhan İlçesi’ne %80 oranında elektrik verilmiştir. Elektrik verilmeyen %20’lik bölümde ise deprem nedeniyle emniyet tedbirleri düşünülerek elektrik verilmemiştir. Yine aynı saatten itibaren ASKİ içme suyu kuyularının %80’lik bölümü enerjilendirilmiştir.

28 Haziran 1998 günü erken saatlerde Adana’ya gelen Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Osmaniye TEDAŞ Müessese Müdürlükleri ekipleri ile birlikte enerji verilmeyen %20’lik bölümlerin onarımları hızla gerçekleştirilerek, 28 Haziran 1998 saat 19.00 itibarıyla Adana merkez ve Ceyhan ilçelerindeki tüm elektrik kesintileri giderilmiştir. Deprem nedeniyle hasar gören kasaba ve köylerin trafo onarımları 28.06.1998 ile 30.06.1998 tarihleri arasında tamamlanmış olup, 30.06.1998 günü saat 19.00’da tüm kasaba ve köylere elektrik verilmiştir.

3.2.2.5. Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom)

Türk Telekom Adana Başmüdürlüğü’nce depremden hemen sonra Cemalpaşa Santral Binası’nın bahçesinde, Ceyhan merkezinde ise hasar görmüş Telekom Binası bahçesinde çadır kurulmuş ve bu çadırlara telefonlar çekilerek kriz masası oluşturulmuştur. Oluşturulan bu kriz masası telefonları Valilik kriz masasına bildirilerek koordineli çalışmaya başlanmıştır.

Depremden sonra vatandaşların telefonlarda yol açtığı aşırı yüklenme ve trafik sıkışıklığı telefon sistemlerinin kilitlenmesine ve bazı santral modüllerinin bloke olmasına neden olmuştur. Bu duruma kısa sürede müdahale edilerek haberleşme ortamı kullanılabilir hale getirilmiştir. Ceyhan merkez binasında depremden dolayı oluşan hasar ve cihazların yerinden oynaması nedeni ile kesintiye uğrayan haberleşme kısa sürede tekrar sağlanmıştır. Ayrıca bu merkezde artan haberleşme trafiğini karşılamak için gerekli sistemler kısa sürede temin edilerek tesis edilmiştir.

Deprem sonrası evleri yıkılan ya da kullanılamaz olan ve tedirginlikten dolayı evlerinde kalamayan vatandaşların haberleşme isteklerinin karşılanması için ihtiyaç yerleri belirlenmiştir. Bu yerlere aranabilir ankesörlü telefon makinesi kurularak haberleşme ihtiyaçları seri bir şekilde karşılanmıştır.

Genel Müdürlükçe 21 Temmuz 1998 tarihinde yayınlanan genelge ile depremden hasar gören vatandaşların kurumun haberleşme araçlarına ait temmuz ayına kadar olan borçlarının faizlerinin alınmamasına ve ana borcun ise beş taksit halinde tahsis edilmesine karar verilmiştir.

3.2.2.6. Adana Ticaret Odası

Sanayi tesislerinde ve işyerlerinde meydana gelen zararların biran önce giderilmesi ve yeniden üretime yönelik çalışmaların biran önce sağlanabilmesi için bir dizi girişimlerde bulunulmuştur. Öncelikle, Adana Ticaret Odası üyelerinin depremden kaynaklanan zararlarının belirlenmesine yönelik olarak bir basın bülteni yayınlayarak, depremden zarar gören üyelerinin odaya başvurarak tespit yaptırmalarını istemiştir.

Deprem nedeniyle olağanüstü toplanan yönetim kurulu “Depremin ticari Yaşama Etkileri” konusunda bir rapor hazırlayarak ilgili hükümet mensuplarına göndermiştir. Bu raporda alınması gereken önlemler dile getirilmiştir. Ayrıca Sanayi Bakanlığı sürekli olarak bilgilendirilmiştir. Depremzedelerin sorunları ayrı bir raporla TOBB’ye ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na iletilerek Adana İli’nde depremden zarar gören yörelerin afet bölgesi ilan edilerek gerekli önlemlerin alınması talep edilmiştir.

ABD Adana Konsolosluğu ziyaret edilerek depremle ilgili bir rapor sunulmuştur. Uluslararası yardım fonlarının Adana Depremi için harekete geçirilmesi için konsolosluktan yardım talebinde bulunulmuştur.

Benzer Belgeler