• Sonuç bulunamadı

3 FAALİYETLERE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

3.2 Performans Bilgileri

3.2.1 Planlama Faaliyetleri

3.2.1.7 Diğer Faaliyetler

Yunanistan Midilli Adasından Archipelagos TV Sahibini Ziyareti

Yunanistan Midilli Adası’ndan Archipelagos TV'nin sahibi ajansımızı ziyaret etmiştir.

Yapılan görüşmede Ajans faaliyet ve destekleri hakkında bilgi aktarılmış ardından birlikte yapılabilecek işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı Ortak Projesi (YEKKOP)

27.12.2011 tarihinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına yönelik yapılabilecek ortak çalışmaların belirlenmesi amacıyla Ajansımızda bir toplantı düzenlenmiştir. İller Bankası, TRAKYAKA ve BEBKA yetkilileriyle Ajansımızda “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı Ortak Projesi (YEKKOP)” konulu toplantı gerçekleştirilmiş olup toplantı sonucunda oluşturulan bilgi notu Genel Sekreterimize sunulmuştur.

Toplantının başlangıcında İller Bankası Yeraltı Etüdleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri tarafından yapılan sunuda İller Bankası’nın kuruluş amacı ve faaliyet konularına kısaca yer verilmiştir. Söz konusu daire başkanlığının organizasyon yapısı belirtilmiş, yürüttükleri faaliyetler açısından yerel yönetimlerin kamu hizmetini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri kapsamında İller Bankası’nın fonksiyonuna işaret edilmiştir.

Toplantıda böyle bir projenin Ajanslar işbirliği içinde gerçekleştirilmesinin önemi ayrıca belirtilmiştir. 5449 Sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un 1. maddesinde ifade edilen “kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum

47 kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak…” kapsamında İller Bankası, TRAKYAKA, BEBKA, GMKA arasında yapılacak bir işbirliğinin Kanunun amacına hizmet edeceğinin altı çizilmiştir. Aynı Kanunun 14. Maddesi (h) fıkrasında Genel Sekretere verilen

“Bölgesel kalkınmayla ilgili yurt içindeki ve dışındaki ajans ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve ortak projeler geliştirmek” görevinin yerine getirilmesinin etkin bir şekilde sağlayacağı üzerinde ortak görüş oluşmuştur.

Şekil 20: Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Ortak Kullanımı Projesi

“Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliğinde”, 16 Kasım 2011 tarih ve 28114 sayılı Resmi Gazetede yapılan değişikliğe vurgu yapılmıştır. Yapılan değişiklikle

“Ajans, diğer ajanslarla veya kurum ve kuruluşlarla birlikte, Müsteşarlığın uygun görüşünü almak suretiyle ortak mali destek, Müsteşarlığı önceden bilgilendirmek suretiyle ise ortak teknik destek verebilir. Yapılacak işbirliğine dair usul ve esaslar, söz konusu kurum ve kuruluşlarla yapılacak anlaşmalar ile belirlenir ve bunların bir nüshası bilgi için Müsteşarlığa gönderilir” şeklinde ifade edilen hüküm kapsamında İller Bankası ile Kalkınma Ajansları arasında yapılması düşünülen işbirliğinde mevzuat açısından takip edilecek yol haritası ana çerçevesiyle belirlenmiştir. Yapılan çalışmaların yer aldığı bilgi notu ve diğer dokümanlar Kalkınma Bakanlığı’na değerlendirilmesi için gönderilmiştir.

25 Kalkınma Ajansının Faaliyetlerinin Takibi Projesi

Türkiye’de sürdürülebilir kalkınma çalınmalarında öncü rol oynayan diğer 25 kalkınma ajansının GMKA uzmanlarınca takip edilmesi hayata geçirilen diğer bir ajans içi projedir. Bu kapsamda diğer kalkınma ajansları GMKA uzmanlarınca paylaşılmış ve faaliyetler kapsamında ajansların internet sitelerinin düzenli olarak takip edilmesi ve gerektiğinde

48 yetkililerle fikir alış verişinde bulunulması amaçlanmıştır. Proje ile uzun vadede diğer ajanslar ve GMKA arasında etkin bir işbirliği kurulması, kalkınma ajansları faaliyet ve desteklerinin diğer bölgelerdeki etkilerinin izlenmesi hedeflenmektedir.

Her İlçeye Bir Uzman Projesi

Yerel bilgileri yerinde tespit etmeye yönelik ajans içi bir proje olan “Her İlçeye Bir Uzman”

faaliyete geçirilmiştir. Bu kapsamda Balıkesir ve Çanakkale illerindeki 29 ilçe ajans uzmanlarınca paylaşılmıştır. Bu proje aracılığıyla Bölgedeki tüm paydaşlarla iletişime geçilerek yerel ihtiyaç ve eğilimlere en doğru şekilde ulaşılması hedeflenmektedir. Sorumlu uzmanların belirli aralıklarla ilçelere çalışma ziyaretlerinde bulunarak yerel aktörlerle etkin bir şekilde koordinasyon sağlaması beklenmektedir. Faaliyetler kapsamında ilçedeki kamu kurumları, özel kesim ve STK’larla birebir görüşmeler yapılması ve yerel ve ulusal platformda ilçelerle ilgili gelişmelerin takip edilmesi de bulunmaktadır. Söz konusu proje kapsamında bölgenin verilerine ulaşılabilmesi, veri toplama ve Bölgeyi tanımaya yönelik çalışmalara rehberlik edecek sektör bazlı soru rehberi oluşturulmasına başlanmıştır.

Planlama Faaliyetlerine İlişkin Alınan Eğitimler

Tarih Eğitim Konusu Yer Düzenleyici

Kuruluş

07-11 Şubat 2011 Kalkınma Ajansları Personel Eğitimi Ankara

Kalkınma Bakanlığı Kalkınma Ajansı Kalkınma Ajansları personellerinin katıldığı hizmet içi eğitim programında Kalkınma Bakanlığı yetkilileri ile Ajans uzmanları karşılıklı görüş alışverişinde bulunmuştur.

2-4 Şubat 2011 KAYS Eğitimi Ankara Kalkınma

Bakanlığı

Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi muhasebe modülü eğitimi ile ilgili eğitim verilmiştir.

4 Nisan 2011 İnovasyon Yönetimi Eğitimi İstanbul

İstanbul Sanayi Odası

49 İnovasyon ile İlgili Temel Kavramlar, İnovasyon Çeşitleri, İnovasyon İkliminin Oluşturulması ve Yönlendirilmesi, İnovasyonun Arkasındaki İtici Güçlerin Yönetimi, İnovasyon Yeteneğinin Sürekli İyileştirilmesi konularında eğitim verilmiştir. Eğitim programı atölye çalışmaları ve uygulama örnekleri ile pekiştirilmiştir.

17-20 Mayıs 2011 Beden Dili ve Uygulamalı Doğru Davranış Kalıpları Eğitimi

Ajans personeline iletişim, beden dili ve uygulamalı doğru davranış kuralları hakkında eğitim verilmiştir.

28 Haziran 2011 Moderasyon ve Problem Çözme Teknikleri

GMKA

Milli Prodüktivite Merkezi uzmanlarından Şakir Karakaya tarafından moderasyon ve problem çözme teknikleri ile ilgili eğitim verilmiştir.

13-14 Temmuz

Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi muhasebe modülü eğitimi ile ilgili eğitim verilmiştir.

18-19 Temmuz

50 İç Denetçi tarafından danışmanlık kapsamında verilen “İç Denetim& İç kontrol” eğitimine 2 Gün süre ile katılım sağlanmıştır.

20 Temmuz 2011 COSO Yaklaşımıyla İç Kontrolün Değerlendirilmesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Selçuk BAKKALOĞLU’nun verdiği “COSO Yaklaşımıyla İç Kontrolün Değerlendirilmesi” eğitimine bir (1) gün süre ile katılım sağlanmıştır.

12-13 Eylül 2011 Dış Ticaret ve İhracat

GMKA Hizmet Binası

Ege İhracatçı Birlikleri

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Dış Ticaret ve İhracat konulu eğitim kapsamında mevzuat, sertifikasyon, bölgenin ihracat potansiyeli olan ürünlerinden bahsedilmiştir.

24-28 Ekim 2011 Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi Çanakkale YDO

Çanakkale’de Ajansımız uzmanlarına yönelik düzenlenen Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi’ne bir uzman personelle katılım sağlanmıştır.

28 Kasım-02 Aralık

2011 Temel Makroekonomik Göstergeler

GMKA Hizmet Binası

Kalkınma Bankası

51 Bölgesel kalkınma çalışmaları kapsamında yapılacak çalışmaların doğru yorumlanması, etki analizlerinin yapılması amacıyla Temel Makroekonomik Göstergeler konulu eğitim alınmıştır.

6 Aralık 2011 Türkiye Küme Haritasının Oluşturulması

Anketi Ankara Kalkınma

Bakanlığı

Kalkınma Bakanlığı’nda gerçekleştirilen Türkiye Küme Haritasının Oluşturulması Anketi eğitimine katılım sağlanmıştır.

Planlama Faaliyetleri Kapsamında İştirak Edilen Konferans, Sempozyum, Seminer, Toplantı vb. Organizasyonlar

Tarih Başlık Yer Düzenleyici Kuruluş

25-26 Ocak 2011

Kümelenme İstişare

Toplantısı Ankara Kalkınma Bakanlığı, Ankara

Kalkınma Ajansı

Başarılı kümelenme örnekleri ortaya koyan OSTİM OSB deneyimlerini 26 Kalkınma Ajansı temsilcileriyle paylaştı. Oturumda rekabet analizi, sektör seçimi, kümelenme modelleri başlıkları ele alınmıştır. Ayrıca başarılı kümelenmelerin yol haritasından, kümelerin sürdürülebilirliğine bir takım yöntemler değerlendirilmiştir. Kümelenmenin yönetişimi ve kümelenmenin stratejisinde gelinen noktalar da üzerinde durulan diğer konulardır.

11-12

Türkiye'de enerji politikalarının belirlenmesinde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının araştırılması, teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanılması konusunda birikimler

paylaşılmıştır. Bandırma'daki Rüzgar Enerjisi Santralleri ziyaret edilmiştir.

16-17 Mart 2011

7. Kobi Zirvesi İstanbul İTO, TOSYÖV, KOSGEB,

TOBB

52 KOBİ'ler için rekabetçi stratejiler ve uluslararası işbirliği imkânları ana temasının işlendiği toplantıya özel kesim ve kamu kurumlarından çok sayıda temsilci katılmıştır. Zirvede Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma yolundaki problemlerine KOBİ'ler açısından çözüm üretecek yeni stratejik tercihler tartışılmıştır.

24 Mart 2011

Bölgesel Kalkınma

Göstergeleri Çalıştayı Ankara Kalkınma Bakanlığı

Kalkınma alanındaki gelişmelerin izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesi amacıyla bölgesel kalkınma göstergeleri seti oluşturulması ve düzenli olarak bu göstergelerin takibi önem arz etmektedir. Bu kapsamda düzenlenen çalıştayda kalkınma konusunda öne çıkan ekonomik, sosyal ve fiziksel çevre göstergeleri belirlenmeye çalışılmıştır.

25 Mart 2011

Türkiye'de AB Projeleri ve

Yaygınlaştırılması İstanbul İstanbul Ticaret Odası İstanbul Ticaret Odası'nın ortağı olduğu ve Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında yürütülen proje kapsamında ilgililere AB projelerinin transferi ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan organizasyon düzenlenmiştir. Bu kapsamda AB projeleri (başvuru süreci, ortak arama, proje yönetimi vs.) ve AB projelerinin yaygınlaştırılması konularında detaylı bilgi verilmiştir. Ayrıca düzenlenen fuarda AB projeleri tanıtılmış ve yabancı ortaklarla bir araya gelme fırsatı sağlanmıştır.

4 Nisan 2011

Balıkesir İl Koordinasyon

Kurulu Balıkesir Balıkesir Valiliği

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan yönetiminde toplanan kurulda ildeki yatırımların durumu ve gelişme sağlanan projeler ilgili bölge ve ilçe temsilcileriyle tartışılmıştır.

8 Nisan 2011

Çanakkale İl Koordinasyon

Kurulu Çanakkale Çanakkale Valiliği

Toplantı yeni atanan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ile çeşitli kamu kuruluşlarındaki yetkililerin tanışmasıyla başlamıştır. Kurulda ildeki yatırımların durumu ve gelişme sağlanan projeler ilgili bölge ve ilçe temsilcileriyle tartışılmıştır.

14

Ankara Kalkınma Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı

53 Türkiye’de girişim sermayesinin masaya yatırıldığı sempozyumda girişim sermayesinin Türkiye'deki mevcut durumunun yanı sıra yatırım enstrümanlarından girişim fonlarının kuruluş ve durumu ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır.

26 Nisan 2011

Balıkesir İl İstihdam ve

Mesleki Eğitim Kurulu Balıkesir Balıkesir Valiliği

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan yönetiminde toplanan kurulda ildeki istihdamın mevcut

durumu değerlendirilmiştir. Ajans uzmanları istihdam ve mesleki eğitim problemlerine çözüm getirebilecek İŞGEM modelini gündeme getirmiştir.

16-18

Kalkınma Bakanlığı tarafından 2009 yılında teklif edilen, ülkemizdeki mekansal planlama disiplinine önemli etkileri olacak "Plan Tadilat Otomasyonu ve Planlama Portalının Geliştirilmesi" projesi 2010 yılından itibaren Çevre ve Orman Bakanlığınca faaliyete geçirilmiştir. Çalıştay kapsamında katılımcılarda proje kapsamında yapılan faaliyetler hakkında farkındalık oluşturulmuş ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmuştur.

3 Kalkınma arasında ajansları yönetici ve çalışanları ile akademisyenler deneyimler

paylaşılmıştır. İleriye dönük olarak planlama süreçlerinin iyileştirilmesini sağlayacak eğitim ihtiyaçları tespit edilmiştir. Bölge planlamada yaşanan değişimler ve bölge planında eğitimin içeriğine yansımalar temalı iki bildirinin sunumunun ardından üç farklı oturumda planlama deneyimleri, zorluklar ve gereksinimler tartışmaya açılmıştır.

16-19

54 Kalkınma Bakanlığı ile Ajansların ve Ajanslar ile Ajansların tanışması gerçekleşti, tecrübe paylaşımı yapılmıştır. Organizasyonlarda geçmiş yılların muhasebesi yapılmış, gelecek için ortak bir vizyon belirlemek ve Ajanslar arasında işbirliği alanlarını tespit etmeye yönelik tartışmalar gerçekleşmiştir.

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan yönetiminde toplanan kurulda ildeki istihdamın mevcut durumu değerlendirilmiştir.

Almanya Büyükelçiliği’nden gelen ekonomi heyetine Balıkesir ziyaretlerinde eşlik edilmiş, Bölgedeki yatırım imkanları hakkında bilgi verilmiştir.

12-13 Eylül 2011

Bigadiç Av Çalıştayı Bigadiç Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği

Moderasyon ve organizasyon boyutuyla 1.Bigadiç Av Çalıştayı’na destek sağlanmıştır.

3 Ekim 2011

Balıkesir İl Koordinasyon

Kurulu Balıkesir Balıkesir Valiliği

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan yönetiminde toplanan kurulda ildeki mevcut durum değerlendirilmiştir. Ajans uzmanları tarafından mevcut problemler doğrultusunda çeşitli öneriler gündeme getirilmiştir.

55 Bir personelimiz tarafından tecrübe paylaşımı amacıyla Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na ziyarette bulunulmuştur. Mali Yönetim Yeterliği ile ilgili olarak ‘Kurumsallaşma’ yolunda önem verilmesi gereken hususlar aktarılmıştır.

17

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

Tekirdağ’da TRAKYAKA ve ajansımız ortaklığında düzenlenen III. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu’ na üç personelle katılım sağlanmıştır.

24 Ekim 2011

AB Müktesebatı Toplantısı

Balıkesir İl Özel İdaresi

Bir uzmanımız tarafından Balıkesir’de kamu kurum ve kuruluşları, STK’ler ve kaymakamlarımıza “AB Müzakere Süreci ve Türkiye” konulu sunum yapılmıştır.

24-25

Ajansımızın davetlisi olarak Çanakkale’ye gelen Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Herve Magro ve Fransız Yatırım Destek Ajansı Invest in France Türkiye Direktörü Geraldine Filippi’ye inceleme ve ziyaretleri boyunca eşlik edilmiş, bilgi ve görüş alışverişinde bulunulmuştur.

BEBKA tarafından Bursa’da organize edilen İstanbul - İzmir otoyolu etki analizi çalışmasına katılım sağlanmıştır.

7 Aralık 2011

Turizm İhtisas Komisyonu Ayvalık GMKA

Turizm İhtisas Komisyonu’nun Ayvalık toplantısı organize edilmiş ve katılım sağlanmıştır.

56

TÜBİTAK – MAM tarafından Gebze’de düzenlenen “Yaşam Bilim ve Teknolojileri Stratejik

Araştırma Programı Çalıştayı”na bir uzmanla katılım sağlanmıştır.