• Sonuç bulunamadı

BAŞLIK V MENŞE İSPAT BELGESİ

Madde 27 Destekleyici belgeler

Madde 17(3) ve 21(3)'de belirtilen, bir EUR.l dolaşım sertifikası veya fatura beyanı kapsamındaki ürünlerin Türkiye, Romanya veya Madde 4'te belirtilen diğer ülkelerden biri menşeli olduğunu ve işbu Protokol'ün diğer koşullarını yerine getirdiğini tevsik etmek amacıyla kullanılan belgeler, diğerlerinin yanında aşağıda belirtilenleri de içerebilir:

(a) İhracatçı veya tedarikçi tarafından, sözkonusu eşyanın elde edilmesi için gerçekleştirilen işlemleri belgeleyici nitelikte, örneğin hesaplarında veya iç muhasebesinde yer alan doğrudan deliller;

(b) Türkiye veya Romanya'da düzenlenmiş veya hazırlanmış, imalatta kullanılan maddelerin

"" menşe statüsünü tevsik eden, iç mevzuat uyarınca kullanılan belgeler;

(c) Türkiye veya Romanya'da düzenlenmiş veya hazırlanmış, Türkiye veya Romanya'da maddeler üzerinde yapılan işçilik veya işlemi tevsik eden, iç mevzuat uyarınca kullanılan belgeler;

(d) Türkiye veya Romanya'da işbu Protokol uyarınca veya Madde 4'te belirtilen diğer ülkelerden birinde işbu Protokol'deki kurallarla aynı menşe kurallarına göre düzenlenmiş veya hazırlanmış olan, kullanılmış maddelerin menşe statüsünü tevsik eden EUR.l dolaşım sertifikaları veya fatura beyanları.

Madde 28

Menşe ispat belgeleri ile destekleyici belgelerin muhafazası

1. EUR. 1 dolaşım sertifikası düzenlenmesi için müracaatta bulunan ihracatçı, Madde 17(3)'te belirtilen vesaiki en az üç yıl muhafaza eder.

2. Fatura beyanında bulunan ihracatçı, işbu beyanın bir nüshasını ve Madde 21(3)'te belirtilen vesaiki en az Uç yıl muhafaza eder.

3. İhracatçı Tarafın EUR.l dolaşım sertifikası düzenleyen gümrük idaresi, Madde 17(2)'de belirtilen müracaat formunu en az üç yıl muhafaza eder.

4. İthalatçı Tarafın gümrük idaresi, kendisine ibraz edilen EUR.l dolaşım sertifikaları ve fatura beyanlarını en az üç yıl muhafaza eder.

l.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 359)

111 -Madde 29 Farklılıklar ve şekli hatalar

1. Menşe ispat belgesi üzerindeki ibareler ile ürünlerin ithalat işlemlerini yerine getirmek amacıyla gümrük idarelerine ibraz edilen belgeler üzerindeki ibareler arasında bulunabilecek küçük tutarsızlıklar, sunulan ürünlere karşılık geldiğinin usulünce tespit edilmesi kaydıyla, menşe ispat belgesini kendiliğinden geçersiz kılmaz.

2. Menşe ispat belgesi üzerindeki ifadelerin doğruluğu üzerinde şüphe yaratması sözkonusu olmayan, daktilo hatası gibi bariz şekli hatalar, menşe ispat belgesinin reddedilmesini gerektirmez.

Madde 30

ECU cinsinden ifade edilen tutarlar

1. ECU ile ifade edilen tutarların ihracatçı Tarafın ulusal parası cinsinden eşdeğer tutarı, ihracatçı Tarafça tespit edilir ve ithalatçı Tarafa bildirilir.

2. Eğer tutarlar, ithalatçı Tarafça tespit olunmuş olan mütekabil tutarları geçiyorsa, ithalatçı Taraf bu tutarları, ürünlerin ihracatçı Tarafın parası cinsinden fatura edilmiş olması halinde kabul edecektir. Eğer ürünler Madde 4'te belirtilen diğer bir ülkenin parası cinsinden faturalandırılmışsa, ithalatçı Taraf ilgili ülke tarafından bildirilmiş olan tutara itibar eder.

3. Herhangi bir ulusal para cinsinden kullanılacak olan tutarlar, işbu Anlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarihten önceki yılın Ekim ayının ilk iş günü itibariyle ECU cinsinden ifade olunan tutarların o ulusal para cinsinden eşdeğeri olur.

4. ECU cinsinden ifade edilmiş tutarlar ile bunların Türkiye ve Romanya'nın ulusal paraları cinsinden eşdeğerleri, Türkiye veya Romanya'nın talebi üzerine Ortak Komite tarafından gözden geçirilir. Bu gözden geçirme esnasında Ortak Komite'nin, herhangi bir ulusal para için kullanılacak tutarlarda azalma olmamasını sağlar ve ayrıca sözkonusu limitlerin etkilerinin reel olarak muhafaza edilmesinin arzu edilip edilmediğini değerlendirir. Bu amaçla Komite, ECU cinsinden ifade edilen tutarların değiştirilmesine karar verebilir.

BAŞLIK VI

İDARİ İŞBİRLİĞİ DÜZENLEMELERİ Madde 31

Karşılıklı yardım

1. Türkiye ve Romanya gümrük idareleri birbirlerine, kendi gümrük idarelerinde EUR.l dolaşım sertifikası düzenlenmesinde kullanılan mühürlerin örnek baskılarını ve EUR.l dolaşım sertifikalarının ve fatura beyanlarının sonradan kontrolünden sorıımlu,^t^r(lİk;; .-.,_.

idarelerinin adreslerini sağlarlar. ,;/»«;v«-^ •'/•/' -. % '

f • ' . ' . / ' / ':" " • " ' • ' ' "•.•'•••*, V ^ C

Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 359)

112

-2. Bu Protokolün düzgün uygulanmasını teminen, Türkiye ve Romanya, yetkili gümrük idareleri vasıtasıyla, birbirlerine EUR.l dolaşım sertifikaları veya fatura beyanlarının geçerliliklerinin ve bu vesaikte yer alan bilgilerin doğruluğunun kontrolünde yardımcı olurlar.

Madde 32

Menşe ispat belgelerinin kontrolü

1. Menşe ispat belgelerinin sonradan kontrolü, sondaj usulü ile veya ithalatçı Taraf gümrük idarelerinin bu belgelerin geçerliliğine, sözkonusu Ürünlerin menşe statüsüne veya işbu Protokolün diğer koşullarının yerine getirilişine ilişkin makul şüpheleri olduğu her an yapılır.

2. Paragraf 1 hükümlerini yerine getirmek amacıyla, ithalatçı Tarafın gümrük idareleri, EUR.l dolaşım sertifikası ve fatura ile, eğer ibraz edilmiş ise fatura beyanını, yahut bu vesaikin birer kopyasını, gerektiğinde araştırmanın gerekçelerini de belirterek ihracatçı Tarafın gümrük idarelerine geri gönderirler. Menşe ispat belgesinde yer alan bilgilerin doğru olmadığı kanaatini uyandıran elde edilmiş tüm belge ve bilgi, kontrol talebini desteklemek Üzere gönderilir.

3. Kontrol, ihracatçı Tarafın gümrük idaresi tarafından yapılır. Bu amaçla, ihracatçı Tarafın gümrük idaresi, her türlü delil talep etme ve ihracatçının hesaplarını denetleme veya gerekli gördüğü diğer kontrolleri yapabilme yetkisine sahip olur.

4. Eğer ithalatçı Tarafın gümrük idaresi, kontrol sonucunun beklenmesi süresinde sözkonusu ürünlere tercihli muamele tanınmasını askıya almaya karar verirse, ürünlerin takdir edilen ihtiyari tedbirlere bağlı olarak serbest bırakılması ithalatçıya önerir.

5. Kontrol talebinde bulunan gümrük idareleri, bu kontrolün sonuçlarından mümkün olan en kısa zamanda haberdar edilir. Bu sonuçlar, belgelerin gerçek olup olmadığını, sözkonusu ürünlerin Türkiye, Romanya veya Madde 4'te belirtilen diğer ülkelerden biri menşeli olarak kabul edilip edilemeyeceğini ve işbu Protokolün diğer koşullarına uyup uymadıklarını açıkça belirtmelidir.

6. Makul şüphe olması halinde, kontrol talebine on ay içinde cevap alınamaz veya cevap sözkonusu belgenin gerçekliğinin veya ürünlerin gerçek menşeinin tespitine imkan verecek ölçüde yeterli bilgi içermiyorsa, talepte bulunan gümrük idaresi, istisnai durumlar haricinde, tercih tanınmasını reddeder.

Madde 33 Anlaşmazlıkların çözümü

Madde 32'deki kontrol usulleriyle ilgili olarak, kontrol talebinde bulunan gümrük idaresi ile bu kontrolün yapılmasından sorumlu gümrük idaresi arasında çözümlenemeyen bir anlaşmazlığın veya işbu Protokolün yorumlanmasına ilişkin bir soru hasıl olması halinde,

gümrük idareleri durumu Ortak Komite'ye arzedefö• r- „ ':'S*'•*•

Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 359)

1 1 3

-İthalatçı ile, ithalatçı Tarafın gümrük idaresi arasında çıkabilecek her türlü anlaşmazlık, adı geçen Tarafın mevzuatı çerçevesinde çözülür.

Madde 34 Cezalar

Ürünler için tercihli muamele hakkı elde etmek amacıyla, yanlış bilgi içeren bir belgeyi hazırlayan veya hazırlattıran şahıslara ceza uygulanır.

Madde 35

Benzer Belgeler