• Sonuç bulunamadı

IV. BULGULAR VE YORUM

4.4. Yapılan Mülakatlardan Elde Edilen Bulgular

4.4.2. Dersi Yürüten Öğretmen ile Yapılan Mülakatlardan Elde Edilen Bulgular

Bu başlık altında öğretmenin gözüyle geliştirilen materyalin öğrenciler üzerindeki etkilerini ve kendi öğretimini incelemek üzere materyal kullanıldıktan sonra yapılan mülakattan elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Öğretmen ile mülakat

134

öğretmenler odasında yapılmış ve ses kayıt cihazına kaydedilmiştir. Öğretmenin görüşleri transkripsiyon edilerek cümleler halinde yazılmış ve analiz edilmiştir. Öğretmenin ifadeleri kısaca açıklanarak örnek alıntılar anlamları değiştirilmeden direk olarak okuyucuya sunulmuştur.

Yapılan uygulamanın öğrenciler üzerindeki etkilerini öğretmenin bakış açısı ile belirlemek amacıyla öğretmene “İşlenen bu fen bilimleri dersinde öğrencilerinizin hoşuna giden ve gitmeyen noktalar sizce nelerdir?” sorusu yöneltilmiştir. Öğretmen genel itibariyle uygulamanın öğrenciler üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu gözlemiştir. Öğretmen materyalin içeriğinin ve işleniş şeklinin öğrencilere daha eğlenceli geldiğini ve öğrencilerin motivasyonlarını, derse karşı merak ve ilgi durumlarını artırdığını belirtmiştir. Ayrıca öğretmen, geliştirilen materyalin uygulanışı sırasında öğrencilerin odaklanma sorunu yaşadığı ve zaman zaman gürültü yaptıklarını ifade etmiştir. Bu duruma yönelik olarak öğretmenin açıklaması aşağıdaki gibidir.

“Bu derste hoşuma giden noktaları söylemek istersem derste gördüğüm olumlu ilk özellik, öğrenciler bilgisayar ortamında derse girdikleri için daha meraklı ve istekliydiler. Öğrencileri derse karşı daha ilgili buldum. Derse daha çok katılmak istiyorlardı. Derste bilgisayar kullanmak öğrencilerin öğrenme istediğini arttığını gördüm. Öğrencilerin materyali beğendiklerini, ilgi duyduklarını eğlenceli bulup sıkılmadıklarını gördüm. Hoşuma gitmeyen noktalara da değinecek olursam öğrenciler materyale dalıp beni bazen dinlemediler. Bilgisayar kullanımına dair arkadaşlarından bilgi almaya kalkıp kendi aralarında konuştular. Söz hakkı almadıkları zaman bazen sorun çıkarmaya çalıştılar ve sebebini izah etmeme rağmen anlayış göstermediler. Sanırım buda derse katılma arzusunun fazla olmasından kaynaklanmaktaydı.”

Uygulamayı yürüten öğretmene sorulan “Sizce kullandığımız bu ders materyali öğrencilerinizin bu üniteyi öğrenmelerine yardımcı olabildi mi? Hazırlanan bu materyal başka öğrencilerin bu üniteyi öğrenmelerine yardımcı olabilir mi?” sorularına; hazırlanan materyalin öğrenci merkezli olduğunu, evde kullanabilme imkanı sağladığını, kavram yanılgılarını düzeltmeye önem verdiğini, somut deneyimler içerdiğini, tekrar tekrar kullanabilme kolaylığı sağladığını ve öğretmene planlı bir kaynak olduğunu belirtmiştir. Ayrıca hazırlanan bu ders materyalinin öğrencilerinin ve

135

başka öğrencilerin bu üniteyi öğrenmelerine yardımcı olduğunu ifade etmiştir. Bu konuda öğretmenin görüşleri aşağıda verilmiştir.

“Bence kullanılan bu ders materyali öğrencilerimin bu üniteyi öğrenmelerine yardımcı oldu. Çünkü öğrencilerin bu sayede kavram yanılgılarını düzeltme imkanı buldum. Yanlış bildiklerini düzelttim. Uç örneklerle en bilinmeyen en anlaşılmayan yerleri öğretmeye çalıştım. Daha önce bilmediklerini uygulamalı olarak anlatıp edindikleri bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlamaya çabaladık. Bu hazırlanan materyalin başka öğrencilerin bu üniteyi öğrenmelerinde bence yardımcı olabilir. Çünkü öğretmenler anlatmak ve ifade etmek istediklerini gösterecek animasyonlar ile uygulayarak derslerini daha rahat anlatabilirler. Kısaca öğretmenlerin dersi anlatmalarında yardımcı olabilir. Ayrıca materyali öğrencilerine vererek evde de çalışmalarını sağlayabilir. Bu şekilde öğrencilerin başarısı arttırılabilir. Kendisi de tekrar tekrar uygulayarak ders esnasında öğrencilere konuyu daha kolay kavratabilir. Kullanılan bu materyalin başka ünitelerin öğrenilmesinde gayet faydalı bulurum. Çünkü ilk uygulamamızda bayağı başarı elde ettik. Öğrencilerin beğendiğini faydalı bulduğunu anladım. Bazı ünitelerin öğreniminde bize kolaylık sağlayıp konu öğretimine katkı sağlayacağı, materyali öğrencilere verip sonradan kendilerinin kolaylıkla kullanabileceği bir kaynak temin edileceği için başarıyı arttıracağına inanıyor ve kesinlikle öneriyorum.”

Öğretmene sorulan “Siz geliştirilen materyali kullanırken herhangi bir güçlük çektiniz mi? Eğer bir güçlük çektiyseniz güçlük çektiğiniz noktalar hususunda geliştirilen materyal üzerinde herhangi bir değişiklik yapmak ister miydiniz?” sorularına; sınıfta yaşadığı güçlükleri öğrencilerde ilgi kaybı, dikkat dağınıklığı, zaman kaybı, öğrencilerde bilgisayar kullanımına dair bilgisizlik ve teknik sorunlar olarak belirtmiştir. Ayrıca öğretmen materyal üzerinde herhangi bir değişiklik yapmak istemediğini sadece teknik sorunların halledilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Bu konuda öğretmenin görüşleri aşağıda verilmiştir.

“Ben materyali kullanırken herhangi bir güçlük çekmedim. Daha önce de belirttiğim gibi bana dersi anlatmam hususunda bayağı kolaylık sağladı. Ancak öğrencilerimin bilgisayar kullanımına dair bilgisizliği nedeniyle ve bozuk, çalışmayan bilgisayarlar (teknik sorunlar) yüzünden bilgisayarları kullanmakta biraz zorluk çektik ve geciktik. Ders vaktimiz biraz

136

geçti. Bazı öğrencilerimiz ilgilerini kaybetti. Dikkatleri dağıldı. Materyalimiz gayet eğitici ve öğreticiydi. Dediğimiz gibi teknik sorunlar çıkmasaydı öğretim daha başarılı olurdu diye düşünüyorum.”

Dersi yürüten öğretmene sorulan “Sizce bilgisayar yardımıyla fen bilimleri dersinin anlatılması size katkı sağlamış olabilir mi? Eğer size katkı sağladığını düşünüyorsanız sizce ne gibi katkılar sağlamış olabilir?” sorularına; bilgisayarın dikkat çekmeye, kavram yanılgılarını düzeltmeye, somutlaştırmaya, bol örnek sunmaya, tekrar tekrar kullanma imkanı sağlamaya, zaman kaybını önlemeye ve ders kitabından farklı kaynak olmaya yardımcı olduğunu belirtmiştir. Bu konuda öğretmenin görüşleri aşağıda verilmiştir.

“Bilgisayar yardımıyla dikkat çekme eylemini ve dersin kapanışını daha kolay yaptığımı düşünüyorum. Kavram yanılgılarını düzeltme konusunda bilgisayar bana yarar sağladı. Bol örnekle ve daha önce bilmediklerini anladığımız örneklerle anlatımı zenginleştirip konuyu iyi öğretmeye bilgisayar yardımıyla çalıştım. Öğretmene yol göstermede bilgisayar kesinlikle çok önemli bir faktör. Normal şartlar altında gösteremediğin uygulaması zor örnekleri deneyleri burada tekrar tekrar yapabilme imkanı buldum. Bilgisayar kullanmanın zaman tasarrufu sağladığını düşünüyorum. Materyali öğrencilere verip ders dışında da bir kaynak görevi görmeyi bilgisayar sağlayarak öğrencilerin başarılı olmasını sağlıyor.”

137

BEŞİNCİ BÖLÜM