• Sonuç bulunamadı

Euclidean distance model

49 6. SONUÇ ve ÖNERĐLER

Günümüzde toplumsal yaşantımızı olumsuz yönde etkileyen faktörlerin başında hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı gelmektedir. Bu faktörler doğrudan ve dolaylı olarak toplumun günlük yeterli ve dengeli beslenmesini de olumsuz olarak etkilemektedir. Bu sorunun aşılmasında iktisadi önlemlerin yanı sıra dengeli ve yeterli beslenme için daha ekonomik ve yurtiçi kaynaklardan daha kolay elde edilebilir beslenme bileşimlerine yönelmek gereklidir.

Makarna besleyici olması, ucuzluğu, kolay bulunabilmesi, uzun süre depolanabilmesi gibi üstünlükleriyle bu amaçlara ulaşmada çok önemli bir gıda türüdür. Ülkemizin mevcut makarna üretim kapasitesi ve tüketim rakamları göz önüne alınırsa kişi başına tüketim rakamlarının sektörde lider olan ülkelerin gerisinde olduğu anlaşılmaktadır.

Ayrıca ihracat rakamlarının da istenilen düzeyde olmaması kapasite kullanım oranının bu sektörde oldukça düşük olduğunu göstermektedir. Bu oranı yükseltebilmek için iç tüketimi ve özellikle ihracat olanaklarını artırmak gereklidir. Đhracat miktarının yükseltilebilmesi için ilk etapta tanıtım ve imaj sorunlarının aşılması, Türk makarnasının kalitesinin tanıtılması ve sonucunda markalaşmanın sağlanması gereklidir. Ayrıca dış pazarlardaki hedef kitlenin iyi belirlenerek ürün farklılaştırması yapılması ve bunun uygun fiyat politikaları ve promosyon faaliyetleriyle desteklenmesi ihracatın artırılmasını sağlayacaktır. Pazar analizleri yapılması ve bunların güncellenmesi belirli pazarlara bağımlı olma durumu ortadan kaldırılabilir. Bunun için uygun pazar analizleri yapılmalıdır (Anaç, 2002).

Sektörün en önemli girdisi olan makarnalık buğdayın zamanında, yeterli, ucuz ve kaliteli sağlanması da çok önemlidir. Hammaddenin kalitesinin artırılması için yeterli tohumluk üretimi ve ıslahı çalışmalarının yapılması, tohumluğun çiftçilere cazip şekillerde dağıtımı gereklidir. Bu gibi olumsuzluklar giderildiği takdirde ülke ekonomisi ve toplumumuzun yeterli ve dengeli beslenmesi açısından önemli kazanımlar sağlanabilir.

50

Tüm bu bilgiler doğrultusunda Tekirdağ il merkezinde makarna tüketimi ve tüketicilerin satın alma davranışları ve tutumlarını belirlemek için, örnekleme yoluyla seçilen 385 aileden anket yoluyla bilgi toplanmıştır. Toplanan bilgilere göre tüketicilerin demografik özellikleri belirlenmiştir.

Ankete katılan tüketicilerin %97,7’si makarna tükettiğini belirtmiştir. Makarna tüketmeyen tüketiciler ise tüketmeme nedenlerinin başında makarnanın kilo aldırdığını düşünmeleri ya da hamur işi sevmediklerini belirtmişlerdir. Tüketicilerin büyük bir kısmı 25–35 yaş arasında, bayan, evli ve eğitim seviyeleri ise lise ve üniversite düzeyindedir. Aile büyüklükleri ise genel olarak 3 ve 4 kişilik ailelerden oluşmaktadır. Anket sonuçlarına bakıldığında ailede yaşayan kişi sayısı arttıkça makarna tüketimi de artış göstermektedir. Ayrıca tüketicilerin evli ya da bekâr olması ile haftada tüketilen makarna miktarı arasında ki-kare testi yapılarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Fazla nüfuslu ailelerde tüketim tercihleri arasında fiyat(ucuzluk), doyuruculuk ve pratik bir yemek olma özelliğinin önem kazandığı görülmüştür. Ailelerin aylık gelirleri ise orta düzey dediğimiz seviyededir.

Araştırmaya katılan tüketicilerin büyük çoğunluğu alışverişlerini çoğunlukla zincir mağaza ve süpermarketlerden yapmaktadır. Alış-veriş kolaylığı, tüm ihtiyaçların bir yerden giderilmesi, ucuzluk, çeşit, ulaşım vb. faktörler tüketicileri zincir mağazalara ve süper marketlere yöneltmektedir.

Araştırma kapsamında ankete katılan her tüketici ayda en az bir kez makarna pişirmektedir. Tüketicilerin makarnaya yaptıkları aylık harcamalar ise 1–4 YTL arasında değişmektedir. Tüketicilerin en çok tercih ettiği makarna çeşidi ise spagetti ve fiyonk makarnadır.

Yapılan araştırmada en çok tercih edilen makarna markası olarak Piyale ve Nuhun Ankara markaları ön plana çıkmıştır. Bu kuruluşların oldukça eskiye dayanması marka tercihini etkilemiştir. Tüketicilerin %62,2’si makarnayı ana yemekle birlikte tüketmektedir.

Araştırma kapsamındaki tüketicilere makarna satın alırken dikkat ettikleri öncelikler üçlü ölçeğe göre sorulmuştur. Buna göre; lezzet ve tat, gıda güvenliği, son

51

kullanma tarihi ve markaya olan güven tüketiciler için çok önemli kriterler olmuştur. Buda gösteriyor ki tüketiciler fiyat, reklâmlar ya da promosyonlardan çok kaliteli, gıda güveliğine uygun ve lezzetli ürünler tüketmek istemektedir.

Ankete katılan tüketicilere yedi tane kalite unsuru verilmiş ve bunları sıralamaları istenmiştir. Buna göre tüketiciler için en önemli unsur fiyat unsuru çıkmıştır. Bu da göstermektedir ki tüketiciler satın alma davranışında ürünün son kullanma tarihine ve gıda güvenliğine bakarken fiyatının da uygun olmasını istemektedir. Ve tüketiciler satın alma davranışında firmaya ve kendi görüşlerine göre hareket etmektedir. Ayrıca tüketicilerin %94,1’lik bir kesimi makarnanın kolay hazırlanabilen pratik bir yemek olduğunu düşünmektedir.

Faktör analizi sonucunda tüketicilerin marka seçiminde lezzet, son kullanma tarihi, markaya olan güven ve gıda güvenliği, ambalaj, yapımında kullanılan un ve pişirme zamanı, fiyat, promosyon, reklamlar ve renk değişkenlerinin önemli olduğu görülmüştür.

Çok boyutlu ölçekleme analizi sonucunda ise, firmalar kalite ile tanınmış bir marka ve fiyat ile bulunabilirlik açısından karşılaştırılmıştır. Kalite ve tanınmış bir marka olma açısından Piyale, Nuhun Ankara ve Pastavilla markaları kendi aralarında bir grup oluştururken Filiz ve Oba markaları da ayrı bir grup oluşturmuştur. Barilla markası ise tek başına bir grup olmuştur. Fiyat açısından Nuhun Ankara ile Piyale, Pastavilla ile Barilla, Filiz ile Oba birbirlerine rakip konumundayken, bulunabilirlik açısından ise Nuhun Ankara, Piyale ve Filiz bir grup oluşturmuştur ve bulunabilir konumundadır. Pastavilla, Barilla ve Oba markaları ise ayrı bir grup oluşturmuştur. Oba orta düzeyde bulunabilirliğe sahipken, Barilla ve Pastavilla markaları daha az bulunabilir düzeydedir.

52 7. KAYNAKLAR

Akdemir, Ş., Koç, A.A., ve Taşdan, K., 1994, Tüketicilerin Gıda Ürünlerinde Marka Tercihini Etkileyen Değişkenlerin Faktör Analizi Đle Belirlenmesi Adana’da Makarna Örneği.

Aksulu, Đ., 1996, Ambalajlı Gıda Ürünlerinde Etiketin Önemi Ve Tüketici Duyarlılığı, Pazarlama Dünyası, Sayı.57, Đstanbul. s.2–9

Albayrak, M., 2000, Ankara Đli’nde Gıda Maddeleri ve Paketleme ve Etiketleme Bilgileri Hakkında Tüketicilerin Bilinç Düzeylerinin Ölçülmesi Ziraat Odaları Birliği Yayınları, Ankara.90 s.

Anaç, H., 2002, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, TEAE-Bakış Sayı 1, Nüsha 12 Anonim., 2002a, http://www.makarna.org

Anonim., 2002, Türk Gıda Kodeksi Makarna Tebliği, Tebliğ No: 2002–20 Anonim., 2005, AC Nielsen Verileri.

Bendıct, J., ve Steenkamp, E.M., 1987, Conjoint Measurement In Ham Quality Evaluation, Journal of Agricultural Economics, Vol.38, No:3, U.S.A.s.473–480. Bergman, C.J., Gualberto, D.G., ve Weber, C.W., 1994, Devolopment of a high

temperture dried soft wheat pasta supplemented with cowpea ( vigna unguiculata (L.) walp): cooking quality, color and sensory evaluation, cereal chemistry, 71(6):523-527

Bozzini, A., 1988, Origin, distribution and production of durum wheat in the world “Durum” Fabrioni, G., Lintans, C., (ED).s 1-16. AAC, inc.st.Poul, Minesota. USA Burgon A.C., Đkede, H.S., Taner, S.N.1985 Amethod for detection adulteration in durum wheat pasta by page. Cercal Chem 62(1):72–74.

Clark, J.A., Oliver, J.R., Batey, I.L., Hore, R.A., Sissons, M.J. ve McKenzie, E.A.1997, Pasta benchmorking: evaluation of australian and foreing pasta. Proceadings of the 47th Australian Cereal Chemistry Conference Perth, 14–18 September, 1997.

Dellal Đ., ve Tunalıoğlu R, 2002, Buğday Durum ve Tahmin, TEAE Yayınları No:84, Ankara.

53

Dexter, J.E., Kilborn, R.H., Morgan, B.C., ve Matsuo, R.R., 1983a, Grain research laboratory compression tester, Đnstrumental measurement of cooked spaghetti stickiness. Cereal Chemistry, 60(2):139–142.

Dexter, J.E., ve Marchylo, B.A., 2001, Recent trends in durum wheat milling and pasta processing: impact on durum wheat quality requirements. Canadian Grain Commission, Grain Research Laboratory, 1404-303 Main, St., Winnipeg MB R3C 3G8 Canada.

Dick, J.W., ve Matsuo, R.R., 1988, Durum Wheat and Pasta Products. Wheat: Chemistry and Technology. 3 rd ed. Vol. 1. Y. Pomeranz, ed. Am. Assoc. Cereal Chemistry St. Poul, MN. 507–547.

Feillet, P., Abecassis, J., Autran, J.C., ve Laignelet, T. 1996, Past and future trends of academic research on pasta and durum wheat. Cereal Foods World. 41:205–211. Feillet, P., ve Dexter, J.E., 1996, Quality requirements of durum wheat for semolina

milling and pasta production. Pasta and Noodle Technology, Edited by James E. Kruger, Robert B. Matsuo and Joel W. Dick.. St. Poul Minnesota, U.S.A:AACC Đnc. 95–123

Giray, H., 1999, Türkiye’de Bisküvi Endüstrisi Đşletmelerinin Ekonomik Yapıları ve Yaptıkları Pazarlama Araştırmaları, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.

Gonzalez, J.J., Mccarthy, K.L. ve Mccarthy, M.J., 2000, Textural and structural changes in lasagna after cooking. Journal of Texture Studies, 31(1): 93–108. Güler, S., Köksel, H., ve Ng, P.K.W., 2002, Effects of industrial pasta drying

temperatures on starch properties and pasta quality. Food Research Đnternational, 35:421–427.

Joseph, F., Hair, J.R., Ralph, E., Anderson, R.L., ve Tathan William, C.B., 1992, Multivariate Data Analysis Third Editions. Maxwell Macmillan Đnternational Editions.

Koç, A., 1993, Analysis De Las Compras De Alimentos En Las Establicimientos Detallistas En Espana: Una Aplicacion Al Mercado De Las Carnes Frescas. Master Tezi. I.A.M.Z., ZARAGOZA, Đspanya.

Kovacs, M.I.P., Poste, L.M., Butler, G., Woods, S.M., Leisle, D., Noll, J.S. ve Dahlke, G. 1997, Durum Wheat Quality: Comparisonh of Chemical and

54

Rheological Screening Tests with Sensory Analysis. Journal of Cereal Science, 25, 65–75.

Kruskal, J., ve Wish, M., 1983, Multidimensional Scaling, Series Quantitative Applications in the Social Sciences, Sage Pub. Đnc., California, p. 37-38,89. Malhotra, N.K., 1993, Marketing Research: An Applied Orientation, Prentice Hall inc.

Đnternational Editions.

Malhotra, N.K., 1994, Marketing Research: An Applied Orientation, Second Edition, ISBN: 0131257331, Prentice Hall, New Jersey, USA.

Manthey, F.A., ve Schorno, A.L., 2002, Physical and cooking quality of spaghetti made from whole wheat durum. Cereal Chemistry, 70(4):504–510.

Mccarty, P.K., Scanlon, B.F., Lumbey, I.D., ve Griffin, M., 1990, Dtection and quantification of adulteration of durum wheat flour by flour from comman wheat using RP-HPL C.J. Sci. Food Agric. 50:211–226.

Mojdıszka, E., ve Caswell, J., 2001, Consumer Choice of Food Products and Nutrition Information, 71st EAAE Seminar, The Food Consumer in The Early 21st Century, 19-21April 2001, Zaragoza, Spain.

Oraman, Y., ve Azabağaoğlu, M.Ö., 2001, Makarna Pazarında Müşteri Memnuniyetinin Dinamikleri; Türkiye’den Ampirik Bir Örnek. 10. Ulusal Kalite Kongresi TUSĐAD-KALDER Kasım 2001.

Oraman, Y., ve Azabağaoğlu, M.Ö., 2001, Consumer Milk and Yoghurt Products Purchase Behaviour in Turkey and Determination of Attitudes Towards Brands with Cluster 92 Analysis, 71st EAAE SEminar, The Food Consumer in The Early 21st Century, 19-21 April 2001, Zaragoza, Spain.

Ova. G., 1989, Bazı Türk Islah Çeşidi Tr. Durum buğdaylarının belirli özelliklerinin makarna kalitesi ile ilişkisi, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, 88s.

Özdamar, K., 1999, Paket Programlar ile Đstatistiksel Veri Analizi-2, Đkinci Baskı, Kaan Kitapevi, Eskişehir, p. 480-485.

Özden, Ç., 2005, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Đhracatı Geliştirme Etüd Merkezi.

Sarwar M., ve McDonald C.E., 1993, Detection of Bread Wheat Farina Adulterant in Durum Wheat Semolina and Pasta Dried at Low, High, and Ultra-High Temperatures.

55

Shepard, R., 1972, Đntroduction to Volume-1, Multidimensional Scaling, Theory and Applications in the Behavioral Sciences, New York, p. 9.

Stone H., ve Sidel JL., 1985, Sensory evaluation practices. Orlando, Fla.: Academic Press.

Tosun, M., 2001, Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Makarna Sektör Araştırması SA-01- 3-9 Araştırma Müdürlüğü Ağustos, Ankara.

Troccoli, A., Borrelli, G.M., De Vita, P. Fores, C., ve Di Fonzo, N., 2000, Durum wheat quality: A multidisciplinary concept. Journal of Cereal Science, 32:99- 113.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği., 2007, www.makarna.org.tr

Ünal, S., 1995, Makarna Teknolojisi, ders Notu. Ege Üniversitesi, Gıda Müh. Bölümü, 20s.

Young, F.N., 1987, Multidimensional Scaling History, Theory and Applications, Lawrence Erlbaum Ass. Pub., New Jersey, p. 111.

Zeıthaml, A., 1991, Consumer Perceptions of Price, Quality, and Value: A Means-End Model Synthesis of Evidence, Marketing Classics ( A Selection of Influential Articles), 8. Edition, U.S.A.s.471-499.

ÖZGEÇMĐŞ

1978 yılında Sivas’ta doğdum. Đlkokulu Sivas’ta okuduktan sonra, ortaokul ve lise öğrenimimi Tekirdağ’da tamamladım. 1995–1996 yılında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünde Lisans öğrenimime başladım. 2000 yılında başladığım bölümden mezun oldum. 2006 yılında Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalında Yüksek Lisans öğrenimime başladım. Öğrenimime halen devam etmekteyim.

Ek 1. Ailede Yaşayan Kişi Sayısı ve Aylık Makarna Kullanımı Arasındaki Đlişki ve Varyans Anlizi Sonuçları.

Descriptives haftada kaç paket

22 1,1364 ,35125 ,07489 ,9806 1,2921 1,00 2,00 49 1,4286 ,64550 ,09221 1,2432 1,6140 1,00 3,00 98 1,6735 ,78354 ,07915 1,5164 1,8306 1,00 4,00 130 1,7462 ,65072 ,05707 1,6332 1,8591 1,00 3,00 63 2,0000 ,80322 ,10120 1,7977 2,2023 1,00 4,00 11 2,4545 ,68755 ,20730 1,9926 2,9164 1,00 3,00 3 2,0000 1,00000 ,57735 -,4841 4,4841 1,00 3,00 376 1,7154 ,74216 ,03827 1,6402 1,7907 1,00 4,00 1,00 2,00 3,00 4,00 5,00 6,00 7,00 Total

N Mean Std. Deviation Std. Error Lower Bound Upper Bound

95% Confidence Interval for Mean

Minimum Maximum

Test of Homogeneity of Variances haftada kaç paket

3,388 6 369 ,003

Levene

Statistic df1 df2 Sig.

ANOVA haftada kaç paket

23,058 6 3,843 7,728 ,000 183,492 369 ,497 206,551 375 Between Groups Within Groups Total Sum of

Multiple Comparisons Dependent Variable: haftada kaç paket

Tukey HSD -,29221 ,18097 ,673 -,8287 ,2443 -,53711* ,16636 ,023 -1,0303 -,0439 -,60979* ,16257 ,004 -1,0918 -,1278 -,86364* ,17463 ,000 -1,3814 -,3459 -1,31818* ,26040 ,000 -2,0902 -,5462 -,86364 ,43400 ,423 -2,1503 ,4231 ,29221 ,18097 ,673 -,2443 ,8287 -,24490 ,12338 ,426 -,6107 ,1209 -,31758 ,11821 ,105 -,6680 ,0329 -,57143* ,13432 ,001 -,9696 -,1732 -1,02597* ,23528 ,000 -1,7235 -,3285 -,57143 ,41941 ,821 -1,8148 ,6720 ,53711* ,16636 ,023 ,0439 1,0303 ,24490 ,12338 ,426 -,1209 ,6107 -,07268 ,09434 ,988 -,3524 ,2070 -,32653 ,11387 ,065 -,6641 ,0111 -,78108* ,22423 ,010 -1,4459 -,1163 -,32653 ,41332 ,986 -1,5519 ,8988 ,60979* ,16257 ,004 ,1278 1,0918 ,31758 ,11821 ,105 -,0329 ,6680 ,07268 ,09434 ,988 -,2070 ,3524 -,25385 ,10825 ,226 -,5748 ,0671 -,70839* ,22143 ,025 -1,3649 -,0519 -,25385 ,41180 ,996 -1,4747 ,9670 ,86364* ,17463 ,000 ,3459 1,3814 ,57143* ,13432 ,001 ,1732 ,9696 ,32653 ,11387 ,065 -,0111 ,6641 ,25385 ,10825 ,226 -,0671 ,5748 -,45455 ,23043 ,434 -1,1377 ,2286 ,00000 ,41671 1,000 -1,2354 1,2354 1,31818* ,26040 ,000 ,5462 2,0902 1,02597* ,23528 ,000 ,3285 1,7235 ,78108* ,22423 ,010 ,1163 1,4459 ,70839* ,22143 ,025 ,0519 1,3649 ,45455 ,23043 ,434 -,2286 1,1377 ,45455 ,45931 ,956 -,9072 1,8162 ,86364 ,43400 ,423 -,4231 2,1503 ,57143 ,41941 ,821 -,6720 1,8148 ,32653 ,41332 ,986 -,8988 1,5519 ,25385 ,41180 ,996 -,9670 1,4747 ,00000 ,41671 1,000 -1,2354 1,2354 -,45455 ,45931 ,956 -1,8162 ,9072

(J) ayni evde kac kisi yasiyosunuz 2,00 3,00 4,00 5,00 6,00 7,00 1,00 3,00 4,00 5,00 6,00 7,00 1,00 2,00 4,00 5,00 6,00 7,00 1,00 2,00 3,00 5,00 6,00 7,00 1,00 2,00 3,00 4,00 6,00 7,00 1,00 2,00 3,00 4,00 5,00 7,00 1,00 2,00 3,00 4,00 5,00 6,00 (I) ayni evde kac kisi yasiyosunuz 1,00 2,00 3,00 4,00 5,00 6,00 7,00 Mean Difference

(I-J) Std. Error Sig. Lower Bound Upper Bound

95% Confidence Interval

The mean difference is significant at the .05 level. *.

Ek 2. Tüketicilerin Evli ve Bekâr Olmaları ile Aylık Makarna Kullanımı Arasındaki Đlişki ve Ki-kare Testi.

Crosstab Count 99 67 166 120 37 157 29 18 47 5 1 6 253 123 376 1,00 2,00 3,00 4,00 haftada kaç paket Total 1,00 2,00 medeni haliniz Total Chi-Square Tests 11,746a 3 ,008 12,022 3 ,007 3,157 1 ,076 376 Pearson Chi-Square Likelihood Ratio Linear-by-Linear Association N of Valid Cases Value df Asymp. Sig. (2-sided)

2 cells (25,0%) have expected count less than 5. The minimum expected count is 1,96.

a. Symmetric Measures -,092 ,052 -1,782 ,076c -,109 ,053 -2,115 ,035c 376 Pearson's R Interval by Interval Spearman Correlation Ordinal by Ordinal N of Valid Cases Value Asymp.

Std. Errora Approx. Tb Approx. Sig.

Not assuming the null hypothesis. a.

Using the asymptotic standard error assuming the null hypothesis. b.

Based on normal approximation. c.

MAKARNADA TÜKETĐCĐ TERCĐHĐNĐ ETKĐLEYEN KALĐTE FAKTÖRLERĐ ANKET FORMU

1. Statünüz nedir?

1) Ev Hanımı 2) Memur 3) Đşçi 4) Öğrenci 5) Çalışmıyorum 6) Diğer [………….]

2. Makarna tüketiyor musunuz? 1) Evet 2)Hayır

3. Tüketmiyorsanız neden?...

4. Makarna ürünlerini nerden temin ediyorsunuz?

Migros PM Bim Maksi Tansaş Diğer

1[ ]Zincir mağazalardan 1[ ] 2[ ] 3[ ] 4[ ] 5[ ] 6[ ]

2[ ]Süpermarket/market 3[ ]Bakkal

4[ ]Diğer

5. Ayda kaç paket (500gr) makarna tüketiyorsunuz?

1) 1 2) 1-2 3)2-3 4)3-4 5)4+

6. Ailenizin aylık toplam geliri? (YTL)

1)<500 2)600-1000 3)1100-1500 4)1600-2000 5)2100-2500 6) 2600+

7. Ailenizin makarna ürünlerine ilişkin aylık harcaması ne kadardır? (YTL)

1)< 1 2) 1-2 3)2-3 4)3-4 5)4+

8. Hangi tip makarnayı tercih edersiniz?

1[……] Spagetti 4[……] Burgu 7[……] Makarna sevmem 2[……] Fiyonk 5[……] Deniz Kabuğu

3[……] Düdük 6[……] Kuskus

9. Makarna satın alırken tercih ettiğiniz marka (lar) hangisi? 1[……] Nuhun Ankara 4[……] Piyale 7[……] Diğer 2[……] Pastavilla 5[……] Oba

3[……] Filiz 6[……] Barilla

10. Makarnayı nasıl seversiniz?

1[……] Salçalı 4[……] Kıymalı 7[……] Tereyağlı 2[……] Turşulu 5[……] Yoğurtlu 8[……] Sevmem 3[……] Sade 6[……] Peynirli

11. Makarnayı nasıl tüketirsiniz? 1[……] Ana yemekle birlikte tüketirim 2[……] Tek öğün olarak tüketirim 3[……] Đki şekilde de tüketirim

12. Makarna tercihinizde aşağıda belirtilen unsurların sizin için önem derecelerini değerlendiriniz. Hiç önemli değil Fikrim yok Çok önemli

A. Fiyat 1[ ] 2[ ] 3[ ]

B. Lezzet, tad 1[ ] 2[ ] 3[ ]

C. Son kullanma tarihi 1[ ] 2[ ] 3[ ]

D. Ambalaj 1[ ] 2[ ] 3[ ]

E. Promosyonlar 1[ ] 2[ ] 3[ ]

F. Reklâmlar 1[ ] 2[ ] 3[ ]

G. Parlak görünüm, renk 1[ ] 2[ ] 3[ ]

H. Markaya olan güven 1[ ] 2[ ] 3[ ]

I. Gıda güvenliği 1[ ] 2[ ] 3[ ]

Đ. Yapımında kullanılan un 1[ ] 2[ ] 3[ ]

J. Optimum pişirme zamanı 1[ ] 2[ ] 3[ ]

13. Makarna satın alırken hangi kalite unsurlarına bakıyorsunuz? Öncelik sırasına göre sıralayınız. 1[……] Fiyatının uygun olması 4[……] Son kullanma tarihi 7[……] Makarnaya yönelik promosyonlar

2[……] Markası 5[……] Üretim yeri ve adı

14. Aldığınız makarnanın güvenli olup olmadığı konusunda sizi en inandırıcı olduğuna inandığınız bilgi kaynağı hangi/hangileridir?

1[……] Etiket bilgileri 4[……] Kalite etiketi 2[……] Firma 5[……] Çevre

3[……] Televizyon 6[……] Kendi görüşüm

15. Aşağıdaki kriterleri firmaların markaları açısından dikkate alarak değerlendiriniz.

1 2 3

A. Fiyatları çok yüksek Orta A. Fiyatları çok uygun

B. Tadı çok güzel B. Tadı oldukça kötü

C. Ürünleri oldukça kaliteli C. Ürünleri oldukça kalitesiz D. Ürün ambalaj dizaynı çok güzel D. Ürün ambalaj dizaynı çok kötü E. Promosyon uygulamaları çok fazla E. Promosyon uygulamaları çok az F. Reklâmları çok etkili F. Reklâmları etkili değil

G. Çok tanınmış bir marka G. Çok tanınmış bir marka değil H. Çok güvenilir bir marka H. Çok güvenilir bir marka değil I. Bulunabilirliği fazla I. Bulunabilirliği az

Nuhun

Ankara 1 2 3 Piyale 1 2 3 Pastavilla 1 2 3 Filiz 1 2 3 Oba 1 2 3 Barilla 1 2 3 A. A. A. A. A. A. B. B. B. B. B. B. C. C. C. C. C. C. D. D. D. D. D. D. E. E. E. E. E. E. F. F. F. F. F. F. G. G. G. G. G. G. H. H. H. H. H. H. I. I. I. I. I. I.

16. Aşağıdaki yargılara ne derece katıldığınızı işaretleyiniz.

Yargılar Hiç

katılmıyorum Fikrim yok

Tamamen katılıyorum

Markalı ürünler kalitelidir 1[ ] 2[ ] 3[ ]

Kaliteli ürünlerin fiyatı da yüksektir 1[ ] 2[ ] 3[ ] Tercih ettiğim ürünlerin ambalajları önemlidir 1[ ] 2[ ] 3[ ] Makarna kolay hazırlanabilen pratik bir yemektir. 1[ ] 2[ ] 3[ ] Makarna kilo vermenize yada mevcut kilonuzu korumanıza yardımcı

olur. 1[ ] 2[ ] 3[ ]

Makarna ekmekten bile daha ekonomiktir. 1[ ] 2[ ] 3[ ]

Makarna besleyicidir ve yağ içermez. 1[ ] 2[ ] 3[ ]

Makarna ürünleri gıda güvenliğine uygundur. 1[ ] 2[ ] 3[ ]

Makarna iştahı azaltır. 1[ ] 2[ ] 3[ ]

Makarna çok enerji verir. 1[ ] 2[ ] 3[ ]

Makarna şeker hastalığına ve kalp damar hastalılarına yakalanma

riskini azaltır. 1[ ] 2[ ] 3[ ]

Makarna şişmanlatmaz. 1[ ] 2[ ] 3[ ]

17. Cinsiyetiniz? 1) Kadın 2)Erkek 18. Kaç yaşındasınız?

1)18-24 2) 25-29 3)30-34 4)35-39 5)40-44 6)45-54 7)55-64 8)65+ 19. Medeni durumunuz? 1) Evli 2) Bekar

20. Eğitim Durumunuz? 1)Đlkokul 2) Ortaokul 3)Lise 4)Üniversite 5)Üniversite üstü(master/doktora) 21. Aynı evde kaç kişi yaşıyorsunuz?…….. 22. Oturduğunuz semt?………

Benzer Belgeler