• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM : ULUSLARARASI FĠZĠKSEL DAĞITIMDA

2.1 DEPOLAMA

Depolama, malın zaman içerisinde hareketidir. Malların üretim anından satıĢ anına kadar uygun koĢullar altında korunmasını gerektiren depolama faaliyetinin temel amacı, zaman faydası oluĢturmak, arz ve talebi ayarlamaktır42

Depolama korumak iĢlevinin yanında malı özelliklerine, müĢteri tiplerine ve sözleĢme esaslarına göre sınıflandırmak, kalite kontrol, ambalajlama, bar-kod ve etiketleme yaparak sevkiyata hazır hale getirmek ve bilgisayar veya klasik ortamda stok hareketlerinin kaydını tutmak ve ilgili taraflar (gönderen, alıcı, müĢteri, üretici vs.) ile iletiĢimi sağlamaktır.

Depolama, bir mal cinsi müĢteriler tarafından gerektiğinde ve ancak az miktarlarda alınıyorsa; müĢteriler ile üretici arasında stoklamaya ihtiyaç vardır ve depo bu stoklama iĢlevini yerine getirir. Depolar müĢteri ve aracı taleplerini en uygun Ģekilde karĢılamaya olanak sağlar. Depo uygun bir yerde kurulmuĢsa nakliye maliyetlerine olumlu katkı yapar.

Genel hatlarıyla depoda yapılan iĢlemleri Ģu Ģekilde sıralandırabiliriz:43

1-Gönderen (üretimden, depodan, aracıdan) malları teslim almak,

2- Gelen malların depo içerisinde bilgisayar, bar-kod veya klasik kayıt sistemleriyle giriĢini yapmak.

3- Malları depoya boĢaltmak, birleĢtirmek veya parçalara ayırmak ve depo içerisinde uygun bir Ģekilde istiflemek ve saklamak

42

Tuncer Tokol, Pazarlama Yönetimi, Bursa, Akademi Kitabevi, 1983, s. 124

4-Depo içi ısı, nem, ses, ıĢık vb. risk faktörlerini asgari seviyede tutmak

5-Sevkiyat öncesinde malları ambalajlamak ve etiketlemek,

6-Malları yükleme ve sevkiyat için hazır hale getirmek,

7-Malları taĢıma türlerine göre uygun araçlara yüklemek ve

göndermek.

2.1.1 Depolamanın Pazarlama Ġçindeki Rolü

Depolama hemen hemen bütün iĢletmeler için benzer anlamlar içeren bir kavram olmakla birlikte, verilen önem iĢletmenin faaliyet alanına göre değiĢmektedir. Bu farklılık temelde faaliyet gösterilen iĢ kolunun hizmet veya üretim prosesiyle de ilgili olup, getirdiği iĢ yükü ve dağılımı depoya verilen önemin finansal güçle olan etkileĢimi de inkar edilemez niteliktedir.44

ĠĢletmeler açısından depolama çoğunlukla kuruluĢ aĢamasından itibaren bir maliyet unsuru olarak düĢünülmektedir. Ancak iĢletmeler depolama iĢlemlerini doğru zamanda, doğru yerde, doğru nitelikte, doğru personelle gerçekleĢtirebilirlerse maliyet oluĢturan bir kalemden çok değer katan bir yapıya sahip olacaktır. Çünkü depolama müĢterinin istek ve ihtiyaçlarını karĢılamada büyük role sahiptir. Depolama kuruluĢ aĢamasından, iĢleyen bir sistem haline gelmesi ve iĢleyiĢ sürecinde pazarlama ile yoğun bir iliĢki içerisindedir.

44 Murat Erdal ve Mehmet Sıtkı Saygılı, Lojistik İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon, Ġstanbul,

Üretici iĢletmeler arzı taleple örtüĢtürebilmek için, pazarlama faaliyetlerini etkin bir Ģekilde kullanma çabası içinde olurlar. Üretici açısından tamamlanmıĢ malın stok seviye takibi, minimum sipariĢ miktarı gibi kavramlar pazarlama ve depo bölümünün uyumlu çalıĢmaları sonucu oluĢturulan bilgi düzeyi ile yakından ilgilidir. Bilginin yönetilmesi aĢamasında pazarlama müĢteriden bilgiyi toplarken, depo bölümü elindeki kaynaklar hakkındaki bilgiyi sürekli güncel tutmak zorundadır. MüĢterinin istediği malın, depoda bulunmaması ya da depoda olmadığı halde teslimatına dair verilen yanlıĢ bilgiler depo ile pazarlama bölümünün koordinasyon eksikliğinin somut bir göstergesidir.

Rekabetin yoğun olduğu bir ortamda yeni bir müĢteri bulmak hem maliyetli hem de daha çok çaba gerektirir. Depo ve pazarlama bölümü arasındaki uyumsuzluk fiziksel dağıtım sürecinin aksamasına, üretici iĢletmenin imajının zedelenmesine ve müĢteri kayıplarına yol açabilir.

Sonuç olarak, deponun atıl kapasite kullanımının önüne geçilmesi, müĢteri isteklerinin yerine getirilmesi ve depo içerisinde sevkiyatın planlanan zamanda, eksiksiz ve hasarsız gerçekleĢtirilmesi pazarlama bölümünün depo bölümü ile iĢbirliğine bağlıdır.45

2.1.2 Depo ĠĢ Süreçleri

Depo yönetimi genel iĢleyiĢine bağlı olarak birbirinden farklı birkaç aĢama veya sürece ayrılabilmektedir.46

 Mal giriĢi ve boĢaltma  Ġstifleme

45Erdal ve Saygılı, a.g.e., 2007, ss. 104-105

 SipariĢlerin alınması  ÇıkıĢ için hazırlık  Yükleme ve malın çıkıĢı

1. AĢama: GiriĢ süreci, depoya ulaĢan bir malın karĢılaĢtığı ilk süreçtir. Bu süreçte mallar bir üretim deposunda veya dağıtım merkezinde muhafaza edilirler. Depoya giriĢi sağlanan mallar kontrol edilir veya gerekli durumlarda birtakım ek iĢlemlere (ayırma, birleĢtirme v.s.) iĢlemlerine tabi tutulur.

2. AĢama: Ġstifleme sürecinde mallar niteliklerine göre tahsis edilmiĢ ilgili depo bölümlerine yerleĢtirilirler. Depo bölümleri iki bölgeden oluĢmaktadır:

a. Ayırım bölgesi; eĢyaların olabilecek en ekonomik Ģekilde depolandığı alanlar olup rezerv depolama ve palet sistemlerinden oluĢmaktadır.

b. Ġleri (forward) bölge; müĢteri sipariĢlerinin depo görevlileri tarafından kolaylıkla taĢınmasına yardımcı olacak Ģekilde stoklandıkları özel bölgedir. Mallar genellikle depolama modüllerine kolay eriĢimin sağlanabilmesi için küçük miktarlarda depolanırlar. Bu bölgedeki depolama raf sistemlerinden oluĢmaktadır.

3. AĢama: SipariĢlerin alınması, malların depolandıkları bölümden hareketini tanımlar. Bu iĢlem fiziksel (klasik yöntem, forklift vb.) olabileceği gibi kısmen veya tamamen otomatik (asansör, mobil raf vb.) olarak da gerçekleĢtirilebilir.

4. AĢama: ÇıkıĢ için hazırlık, mallar hem depo içerisindeki taĢınmalarda hem de nakliye sırasında karĢılaĢabilecekleri risklerden korunmak için ambalajlanırlar.

Ambalajlama iĢleminden sonra benzer ürünler bir arada depolanır ve farklı müĢterilere göre ayrıĢtırılarak (konsolide edilerek) dağıtıma hazır hale getirilir. AyrıĢtırma (konsolidasyon) terimi depo yönetiminde aynı müĢteri ve/veya

güzergaha ait olan malların gruplandırılmasını tanımlamaktadır. Bununla birlikte ayrıĢtırma, bir Ģirketin farklı kanallardan gelen çeĢitli malları, merkezi bir depoya yerleĢtirmesi ve daha sonrasındaki dağıtım için de birleĢtirmesini de ifade etmektedir.

5. AĢama: Yükleme ve çıkıĢ süreci, depodan çıkıĢı planlanan ürünlerin taĢıma araçlarına palet, mukavva kutu, varil vb. taĢıma üniteleriyle yerleĢtirilmesidir.

2.1.3 Depolamanın Fonksiyonları

Depolamanın hareket, koruma ve saklama ve bilgi olmak üzere üç temel fonksiyonu vardır.47

1-Hareket fonksiyonu aĢağıdaki iĢlemleri içerir;

a-Alma: Malların taĢıma aracından boĢaltılmasıdır.

b-Yerine koyma: Malların saklama alanına, raflara ya da birleĢtirme, ayırma iĢlemleri için özel alanlara fiziksel hareketini içerir.

c-SipariĢi seçme: Malların müĢteri sipariĢlerine göre bulundukları yerlerden alınması iĢlemidir.

d-Çapraz taĢıma: Saklamaya tabi tutulmadan malların kabul noktasından direkt yükleme noktasına transferidir. Çapraz taĢıma, yerine koyma, saklama ve sipariĢ seçme iĢlemlerini elimine eder.

e-Yükleme: Malın taĢıma araçlarına konulmasıdır.

2- Koruma ve saklama fonksiyonu

Malların depo içerisinde muhafazasıdır. Koruma ve saklama fonksiyonuna ihtiyaç duyulmasının en temel koĢulları; mevsimlik talep, düzensiz talep, meyve, sebze, et, balık gibi özel nitelikli mallar olarak sayılabilir.

3-Bilgi fonksiyonu

Bilgi; hareket, koruma ve saklama fonksiyonları ile eĢzamanlı olarak oluĢur. Bu bilgiler giren çıkan mal miktarları, stok düzeyleri, sipariĢ bilgileri, müĢteri bilgileri, depo içi taĢımalarına iliĢkin bilgiler olarak sayılabilir.

2.2 Antreponun Tanımı

Ġthalat, ihracat ve gümrük süreçlerinde malların korunduğu ve taĢımaya hazır hale getirildiği açık veya kapalı alanlara gereksinim bulunmaktadır. Malların kalite, nitelik ve nicelik bakımından incelenerek kıymet tespitinin yapıldığı ve uygun Ģekilde korunmasının yapıldığı, Gümrüklü Sahalarda kurulan ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile Gümrük Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinde belirtilen hizmetleri veren yerlere antrepo adı verilir. Avrupa Birliği Gümrük Kanunu’na göre ise her topluluk üyesi ülkenin gümrük idarecilerince uygun görülen koĢullarda ve yerlerde açılan, gümrük denetim ve gözetimi altında bulunan yerlere gümrük antreposu adı verilmektedir. Ancak aynı kanuna göre bir yerin gümrük antreposu sayılabilmesi için bir diğer önemli Ģart da söz konusu yerin antrepo rejimi kapsamında iĢlem görülen bir yer olması gereğidir.

Antrepoların normal depolardan en önemli farkı ihraç edilecek malın konulduğu yerin, gümrük kontrolü altında olması ve gümrük iĢlemlerine tabi tutulma zorunluluğunun bulunmasıdır. Ġhracat malının antrepoya konulması halinde Türkiye Gümrük Bölgesi’nden ihraç edilene veya ihracat sayılan bir iĢlem veya kullanıma tabi tutulana kadar, üzerindeki gümrük gözetimi devam