• Sonuç bulunamadı

Çeltek (2010) çalışmasında, Türkiye’de faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinin uyguladıkları deneyim türlerini, deneyim boyutlarını ve işletmelerin hangi temaları kullandıklarını belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye’deki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri oluşturmuş ve verilerin toplanmasında anket aracı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, müşterilerin deneyim boyutları ve deneyim türleri ile deneyim sağlayıcıların sunduğu deneyim türlerinde farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.

Alemdar (2010) çalışmasında, alışveriş yapılan ortamların tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlamıştır. Bu kapsamda alışveriş yapılan ortamlardaki deneyimsel unsurların tüketici satın alma davranışlarına olumlu ve olumsuz etkileri incelenmiştir. Araştırmanın evrenini İzmir’de faliyet gösteren

AVM’lerden alış veriş yapan müşteriler oluşturmuş ve verilerin toplanmasında da anket aracı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; deneyimsel pazarlama unsurları olan duygusal iletişim, müşterilerin anılarını zenginleştirme ve yaşamlarına anlam katma açısından AVM’lerin müşterilerle temas kurma noktası olma özelliğine sahip olduğu ve bu unsurların sağlanabildiği ideal ortamlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Ekici (2011) çalışmasında, merkezi Türkiye’de bulunan Türk Hava Yolları A.Ş.’nin deneyimsel pazarlama unsurlarından ne kadar yararlandığını, THY’nin deneyimsel marka niteliğini ve THY’nin sunduğu hizmetlerin deneyimsel niteliği ve seyahat deneyimini nasıl etkilediklerini tespit etmeyi amaçlamıştır. Araştırmanın evrenine, en az bir kez THY ile seyahat deneyimi yaşayan akademisyenler dâhil edilmiş olup, veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin sunduğu sonuçlara göre; THY’nin müşterilerine tatmin edici bir seyahat deneyimi yaşattığı ve müşteri memnuniyetinin sağlandığı tespit edilmiştir.

Çelik (2013) çalışmasında, tur operatörlüğü yapan işletmelerin Asya kıtasından gelen turistlere sundukları deneyimsel değer unsurlarını belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın evrenini Kapadokya turizm bölgesine Asya kıtasından gelen yabancı turistler oluşturmaktadır. Anket çalışması kapsamında turistlere; deneyimsel değer, müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati, demografik veriler ve tur operatörü seçim kriterlerine yönelik sorular yöneltilmiştir. Verilerden elde edilen sonuçlara göre, deneyimsel değer unsurlarının müşteri memnuniyeti, müşteri tatmini ve müşteri sadakatini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.

Bahçecioğlu (2014) yaptığı çalışmada, sanal deneyimsel pazarlama üzerinde durmuş ve bu çerçevede sanal ortamlarda alış veriş yapan tüketicilerin yaşadıkları deneyimlerin satın alma tutumlarına etkilerini araştırmıştır. Daha önce sanal ortamda alışveriş yapmış olan tüketiciler araştırmanın evrenini oluşturmuş ve veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sanal ortamda yaşanan deneyimler, kaynağına göre farklı özellikler gösterebileceğinden tüketicilerde farklı türlerde deneyimler oluşturulabileceği ve bu sayede hedeflenen satın alma tutumlarının gerçekleştirilebileceği tespit edilmiştir.

Başar (2015) çalışmasında, kültürel ve sanatsal faaliyetlere ilgi gösteren ziyaretçilerde müşteri sadakatinin oluşmasında deneyimsel pazarlama boyutlarının etkilerini tespit etmeyi amaçlamıştır. Çalışmanın örneklemini 30 Ocak - 1Şubat 2015 tarihleri arasında Panorama 1453 Tarih Müzesi'ni ziyaret eden 256 ziyaretçi oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen verilere göre düşünsel ve duygusal deneyim boyutlarının müşteri tatminini olumlu yönde etkileyerek müşteri sadakatini sağladığı; buna rağmen duyusal, davranışsal ve sosyal deneyim boyutlarının müşteri tatmini üzerinde olumlu bir etki oluşturmadığı belirlenmiştir.

Çiçek (2015) çalışmasında, deneyimsel pazarlama eğiliminin, termal turizm üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın örneklemini Kozaklı ilçesindeki ziyaretçiler oluşturmuş ve veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, termal turizm işletmelerinin sundukları düşünsel ve duygusal deneyim boyutlarının satın alma tutumlarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.

Sheth, Newman ve Gross (1991) yaptıkları çalışmada, tüketicilerin satın alma tutumlarını etkileyen nedenleri ve marka algılarını incelemişlerdir. Verilerin analizinde faktör analizi yapılmıştır. Çalışmada tüketici seçimini etkileyen beş tüketim değerinin (fonksiyonel değer, sosyal değer, duygusal değer, epistemik değer, koşullu değer) tüketici satın alma davranışlarını tahmin etmede ve açıklamada kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Brady ve Cronin (2001) çalışmalarında, müşteri odaklı çalışmanın çalışan performansına ve davranışlarına ayrıca tüketici davranışlarına etkilerini incelemişlerdir. Verilerin analizinde faktör analizi yapılmıştır. 649 tüketiciden alınan cevaplar doğrultusunda, müşteri odaklı çalışmanın müşteriye sunulan hizmetin performansı ve müşteri değerlendirmeleri ile doğrudan ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Mathwicka, Malhotrab ve Rigdon (2001) yaptıkları çalışmada, deneyimsel değerin birinci dereceden boyutlarını ölçen yedi alt ölçek geliştirerek (verimlilik, ekonomik değer, görsel çekicilik, eğlence, mükemmellik, kaçma ve içsel keyif) bu

ölçeklerin perakende satışlardaki satın alma tutumlarına etkilerini incelemişlerdir. Geliştirilen ölçeklerin, bir perakende değer paketinin algılanan yapısını tanımlamada ve çok kanallı perakende sistemlerinde satın alma tercihlerindeki farklılıkları tahmin etmede faydalı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Holbrook (2005) çalışmasında, tüketici değerinin, bir fotoğraf koleksiyonunda bulunan eserlerin yorumlanmasında SPI uygulamasının etkilerini ele almıştır. Veriler nicel yöntemlerle toplanmıştır. Çalışmada, bir fotoğraf koleksiyonunda (arşiv eserler) bulunan anlamların, tüketici değer algıları kapsamında yorumlanmasında SPI (etnografi) uygulamasının yararlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Holbrook (2006) yine çalışmasında, tüketim deneyiminde müşteri değerinin rolü ile ilgili öznel ve kişisel iç gözlemin uygulanabilirliğini incelemiştir. Veriler nicel yöntemlerle toplanmıştır. Tüketici deneyimini anlamada bu gözlemlerin (fanteziler, duygular ve eğlence) yararlı olacağı sonucuna ulaşılmıştır.