• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.2. Deney ve Kontrol Gruplarının Sontest Başarı Puanlarına İlişkin Bulgular

Araştırmada uygulama sonrası yapılan sontest sonuçlarına göre ortaya çıkan aritmetik ortalama, standart sapma ve bağımsız gruplar için t-testi sonuçları tablo 5 de verilmiştir.

Tablo 5. Grupların Sontest T-Testi Sonuçları 0 10 20 30 40 50 60 70 0 10 20 30 40 50 60

deney grubu kontrol grubu Grup N X SS Sd t P Deney grubu 50 42,20 17,38 98 4,5 0,000 Kontrol grubu 50 28,60 12,41 Anlamlılık düzeyi p<0,05 Anlamlı fark var

41

Tablo 5 incelendiğinde deney ve kontrol grupları sontest başarı puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğu anlaşılmaktadır (t=4,5, p<0,05). Öğrencilerin sontest başarı puan ortalamalarına bakıldığında bu farkın deney grubu lehine olduğu görülmüştür. Deney grubundaki öğrencilerin başarı ortalaması (X=42,20), kontrol grubu öğrencilerinin başarı ortalamasından (X=28,60) daha büyük olduğundan daha başarılı oldukları söylenebilir. Buna göre akıllı tahta ile işlenilen biyoloji öğretimiyle öğrenim gören deney grubu öğrencileri ile düz anlatımın yapıldığı biyoloji dersi ile öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarıları arasında anlamlı bir fark olduğu ve bu farkın deney grubu öğrencilerinin lehine olduğu söylenebilir.

Şekil 4. Deney ve Kontrol Grubunun Sontest Başarı Grafiği

Araştırma sonucunda grupların öntest ve sontest ortalamaları karşılaştırıldığında; kontrol grubunda %2.2 lik bir artış gözlemlenirken, deney grubunda %13,5 lik bir artış olmuştur. Özetle, akıllı tahta ile yapılan öğretim 9. sınıf “Canlıların Sınıflandırılması” konusunun öğrenimi üzerine geleneksel öğretim yöntemine göre daha başarılı bir sonuç vermiştir. Deney ve kontrol gruplarının öntest- sontest ortalama sonuçları kendi içlerinde ve birbirleriyle karşılaştırmalı olarak Grafik 3’te verilmiştir.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35 37 39 41 43 45 47 49 deney grubu kontrol grubu

42

Şekil 5. Deney Grubu ve Kontrol Grubunun Öntest-Sontest Başarı Ortalamaları Grafiği 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 1 2

Kontrol grubu Deney grubu

Ön test Son test Ön test

43

BÖLÜM V

SONUÇLAR VE ÖNERİLER

Ortaöğretim 9. sınıfta işlenen “Canlıların Sınıflandırılması” konusunun öğrenimine aklının tahtanın etkisinin incelendiği çalışmanın uygulama aşaması 12 hafta sürmüştür.

Yapılan öntestte ön bilgileri karşılaştırılan deney ve kontrol gruplarımız arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı sınıfın öntesti ve sontesti arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Genel akademik başarıları oldukça düşük öğrencilerin çoğunlukta olduğu sınıflarda düz anlatım ve soru cevap yöntemleriyle işlenilen derslerden neredeyse hiç verim alınamadığı bu testler sonucunda tespit edilmiştir.

Genel akademik başarıları düşük olan öğrencilerden oluşan deney grubumuzun akıllı tahtayla işlenilen derslerdeki öntest ve sontest sonuçları karşılaştırıldığında sonuçlar arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Akıllı tahta ile işlenen biyoloji dersinin sontest puanları ile geleneksel yöntemlerle işlenen biyoloji dersi sontest puanları arasında, deney grubunun lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

Araştırma sonuçları literatürdeki bazı çalışmalarla da paralellik göstermektedir. Yorgancı ve Terzioğlu (2013), Matematik-I dersinin öğretiminde akıllı tahta kullanımının hem matematik dersindeki başarıyı artırdığını hem de matematik dersine karşı tutumu olumlu yönde etkilediğini (tutum puanlarını artırdığını) belirtmişlerdir. Gençoğlu (2013), Laboratuvar ortamında bilgisayar destekli matematik öğretimi yapılan deney grubu öğrencilerinin matematik başarı testi sontest puanları ile akıllı tahta destekli ortamlarda öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinin sontest puanları karşılaştırıldığında kontrol grubu lehine anlamlı bir fark tespit etmiştir. Akçayır (2011)’ın araştırmasında akıllı tahta kullanılan grubun akademik başarısı diğer gruptan yüksek çıkmıştır. Öğrencilerin görüşlerine göre matematiksel şekillerin kolay ve düzgün bir şekilde çizilebilmesi konuyu anlamalarını kolaylaştırmıştır.

44

Tiryaki (2014), araştırmasında 6. sınıf “Kuvvet ve Hareket” ünitesinin öğretiminde akıllı tahta kullanımının, 2005 yılında Talim ve Terbiye Kurulu tarafından kabul edilen Fen ve Teknoloji Öğretimi Programına göre öğrencilerin başarısını arttırmada daha etkili olduğunu belirtmiştir.

Akıllı tahtaların önceki ders işlenen konuları kayıt edebilme özelliğinin hızlı bir tekrar sağladığı, derse hazırlıklı gelen öğretmenin konuları daha planlı ve organize bir şekilde işlediği tespit edilmiştir. Bu durum müfredatın da kolaylıkla yetişmesine olanak sağlamıştır. Benzer şekilde Ateş (2010), yaptığı çalışmada coğrafya derslerinde akıllı tahta kullanımının, sınırlı ders sürelerinde konuların çok daha hızlı ve verimli bir şekilde işlenmesine olanak sağladığını belirtmiştir.

Bu araştırmada akıllı tahta ile biyoloji dersi yapılan sınıfta öğrencilerin daha heyecanlı, meraklı ve istekli oldukları gözlemlenmiştir. Bunda günlük hayatta sık duydukları fakat görme fırsatlarının olmadığı mikroskobik canlıları (yoğurt bakterisi, ekmek küfü, ekmek mayası vb.), okyanuslarda ve çok farklı ekosistemlerde yaşayan canlıları internetten ve önceden hazırlanan slaytlardan görebilmelerinin de etkili olduğu söylenebilir. Akıllı tahta ile ders işlenilen sınıflarda daha fazla soru çözebilme imkanı oluşmuş ve soruyu karşında gören öğrencinin soru çözmeye ilgisi artmıştır. Ateş (2010), akıllı tahta sistemlerindeki internet kaynakları, fotoğraflar, flaş animasyonlar, videolar, belgeseller ve power point sunumları öğrencilerin derse karşı ilgilerini doğrudan etkileyebilmekte, bu durum öğretmenin sınıf kontrolünü kolaylaştırmasının yanında farklı zekâ alanlarına kolaylıkla ulaşabildiğini belirtmiştir.

Akıllı tahtayı daha etkin ve hızlı kullanmak için öğretmen derse muhakkak hazırlıklı gelmelidir. Öğretmenleri akıllı tahta ile ders işlemeye yönlendirmek, tahta kullanma becerilerini artırıp pratiklik kazandırmak için verilmekte olan hizmet içi eğitimlerin ders saatleri artırılmalıdır. Ayrıca milli eğitim bakanlığının hazırlamış olduğu EBA (Eğitim Bilişim Ağı) projesinin internet sayfasındaki yetersiz olan animasyon, slayt, video ve ders içerikleri zenginleştirilmelidir. Öğretmenlerin birbirleri ile hazırladıkları ders içeriklerini paylaşabilecekleri sanal ortamlar oluşturulabilir. Derslerde kesintisinden dolayı sıkıntılar yaşanan okulların internet ağları onarılmalıdır. EBA projesi kapsamındaki intranet ağı biran önce kurulmalı ve okullarda engellenmiş birçok faydalı internet sitesi kullanıma açılmalıdır. Ders işlenişi esnasında akıllı tahta ile ilgili yaşanan teknik sıkıntıları gidermesi için her okulda bir teknik eleman görevlendirilmeli, öğretmenin mağduriyeti önlenmelidir.

45

Bu araştırma akıllı tahtanın öğrenci başarısına etkisini incelemiştir. Yapılacak yeni araştırmalarda akıllı tahta ile öğretimin biyoloji dersi konularının kalıcılığını nasıl etkileyeceği incelenebilir. Çalışma 9. Sınıf öğrencileriyle yapılmıştır, farklı sınıf düzeyindeki öğrencilerle ve biyolojinin farklı konularının öğrenimi üzerine etkileri araştırılabilir.

47

KAYNAKLAR

Açıkgöz, M. & Ateş, V. (2013). Avantaj ve dezavantajları ile akıllı tahta sistemlerine bakış. 11 Aralık 2014 tarihinde Web: http://ab.org.tr/ab13/bildiri/4.pdf sayfasından erişilmiştir.

Açıkgöz, M., Ün, K., (1998). Etkili öğrenme ve öğretme. İzmir: Kanyılmaz

Adıgüzel, T., Gürbulak N., & Sarıçayır H., (2011). Akıllı tahtalar ve öğretim uygulamaları. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (15), 457 – 471. Akbaba-Altun, S. (2006). Complexity of ıntegrating computer technologies into education

in Turkey. Educational Technology & Society, 9 (1), 176-187.

Akçayır, M. (2011). Akıllı tahta kullanılarak işlenen matematik dersinin sınıf öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin başarı, tutum ve motivasyonlarına etkisi. . Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Akkoyunlu, B. (1998). Bilgisayar ve eğitimde kullanılması. B. Özer (Ed.), Çağdaş eğitimde yeni teknolojiler (s. 1-12). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi

Ateş, M. (2010). Ortaöğretim coğrafya derslerinde akıllı tahta kullanımı. Marmara Coğrafya Dergisi, 22, 409-427.

Becta (2006). British Educational Communications and Technology Agency, Teaching interactively with electronic whiteboards in the primary phase., Web : 09 Eylül 2013 tarihinde http://guides.educa.ch/sites/default/files/20100906/213059-213273- 1-2006_

_teaching_interactivity_with_interactive_whiteboards_in_primary_phase.pdf. sayfasından erişilmiştir.

Becta (2010) British Educational Communications and Technology Agency, Getting the most from your interactive whiteboard: a guide for secondary schools Coventry. 09

48

Eylül 2013 tarihinde

http://foi.becta.org.uk/content_files/corporate/resources/foi/archived_publications/g etting_most_whiteboard_secondary.pdf sayfasından erişilmiştir.

Bates, C., Hopkins, A. ve Kratcoski, A. (2007). Using Smartboards to Enhance Student Learning. Journel of the Research Center for Educationam Techonology, 3.

Bekdüzün, B. (2013). Ortaöğretim biyoloji öğretiminde canlıların sınıflandırılması ve biyolojik çeşitlilik ünitesinin kavram haritası ile öğretiminin öğrencilerin akademik başarı ve tutumlarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Bulut, İ. & Koçoğlu, E. (2012). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin akıllı tahta kullanımına ilişkin görüşleri. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 242- 268.

Caner, S. (2008). Canlıların sınıflandırılması konusunda bilgisayar destekli materyal gelistirilerek 5E modeline uygulanması ve kavram yanılgılarını gidermedeki etkinligi. Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

Çardak, O. & Türkmen, L. (2005). Lise 1 biyoloji dersi alan öğrencilerin canlıların çeşitliliği ve sınıflandırılmasıyla ilgili kavram yanılgılarının belirlenmesi ve kavram haritası yardımıyla değiştirilmesi. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25 (1), 155-168.

Çetinkaya, M. (2010). Canlıların sınıflandırılması konusu için web destekli kavram haritaları ve anlam çözümleme tablolarının öğrenme üzerindeki etkisinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun

Çiftçi, S., Taşkaya, S. & Alemdar, M. (2013). Opinions of classroom teachers about fatih project. Elementary Education Online, 12(1), 227‐240. 10 Ekim 2014 tarihinde http://ilkogretim‐online.org.tr sayfasından erişilmiştir.

Dill, M. J. (2008). A Tool To Improve Student Achievement in Math: An Interactive Whiteboard. Doktora Tezi, Ashland University.

Ekici, F. (2008). Akıllı tahta kullanımının ilköğretim öğrencilerinin matematik başarılarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul

49

Emre, İ., Kaya, Z., Özdemir T. & Kaya O. (2011). Akıllı tahta kullanımının fen ve teknoloji öğretmen adaylarının hücre zarının yapısı konusundaki başarılarına ve bilgi teknolojilerine karşı tutumlarına karşı etkileri. 6. İnternational advanced Technologies symposium (IATS’11), 16-18 MAY 2011, Elazığ

Gençoğlu, T. (2013). Geometrik cisimlerin yüzey alanları ve hacmi konularının öğretiminde bilgisayar destekli öğretim ile akıllı tahta destekli öğretimin öğrenci akademik başarısına ve matematiğe ilişkin tutumuna etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Halis, İ. (2002). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme. Ankara: Nobel

ISTE (2007), National educational technology standarts and performance ındicators for all teachers, 11 Kasım 2014 tarihinde www.iste.org adresinden erişilmiştir.

Kanpolat, T. (2009). Lise 2. sınıf öğrencilerinde küresel atmosferik değişimlerin kavram haritaları ile öğretilmesinin öğrencilerin başarı ve tutumlarına etkisi. Doktora tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Keser, H. & Çetinkaya, L., (2013). Öğretmen ve öğrencilerin etkileşimli tahta kullanımına yönelik yaşamış oldukları sorunlar ve çözüm önerileri. International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8(6), 377-403.

Milli Eğitim Bakanlığı 2021a Milli eğitim bakanlığı tamamlanan projeler, 2012. http://projeler. 14 Nisan 2012 de http://sgb.meb.gov.tr/pkmtr/ sayfasından erişilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı 2012b Milli eğitim bakanlığı, milli eğitim istatistikleri, 2012. 6

Haziran 2014

tarihinde http://sgb.meb.gov.tr/istatistik/meb_istatistikleri_orgun_eğitim_2011_201 2.pdf sayfasından erişilmiştir.

Oğuz, O., Oktay, A. & Ayhan, H.,(2004), 21.Yüzyılda eğitim ve Türk eğitim sistemi, İstanbul: Değerler Eğitimi Merkezi Yayınları

Olgun, H. (2012). Fizik dersinde ortaöğretim öğrencilerinin akıllı tahta kullanımı ile ilgili algılarının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul

50

Özenç, E. & Özmen K., (2014). Akıllı tahtayla işlenen fen ve teknoloji dersinin öğrencilerin başarısına ve derse karşı tutumlarına etkisi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 18, 2.

Pamuk, S., Çakır, R., Yılmaz, H., Ergun, M. & Ayas, C. (2013). Öğretmen ve öğrenci bakış açısıyla tablet pc ve etkileşimli tahta kullanımı: FATİH projesi değerlendirmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 13(3).

Sezener, İ. (2011). Çeşitli öğrenim düzeyindeki öğrencilerin 9. sınıf biyoloji öğretim programında yer alan “canlıların sınıflandırılması” ünitesindeki başarı düzeylerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Shenton, A. & Pagett, L. (2007). From „bored‟ to screen: the use of the ınteractive whiteboard for literacy in six primary classrooms in england, Literacy, 41, 129-136 Sünkür, M., Arabacı, B. & Şanlı, Ö., (2012) Akıllı tahta uygulamaları konusunda

ilköğretim II. kademe öğrencilerinin görüşleri (Malatya ili örneği). e-Journal of New World Sciences Academy, 7(1).

Tataroğlu, B. (2009). Matematik öğretiminde akıllı tahta kullanımının 10. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları, matematik dersine karşı tutumları ve öz- yeterlik düzeylerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir

Tate, L. (2002). Using The Interactive Whiteboard to Increase Student Retentition, Attention, Participation, Interest and Success in a Required General Education Collage Course. Shepherd College.

Tercan, İ. (2012). Akıllı tahta kullanımının öğrencilerin fen ve teknoloji dersi başarı, tutum ve motivasyonuna etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya

Tiryaki, A. (2014). 6. Sınıf kuvvet ve hareket ünitesinde akıllı tahta kullanımının öğrenci başarısına ve tutumuna etkisi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul

Uzun, N. (2013). Dinamik geometri yazılımlarının bilgisayar destekli öğretim ve akıllı tahta ile zenginleştirilmiş öğrenme ortamlarında kullanımının öğrencilerin akademik başarısına, uzamsal görselleştirme becerisine ve uzamsal düşünme

51

becerisine ilişkin tutumlarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Yenice, N. (2003). Bilgisayar destekli fen bilgisi öğretiminin öğrencilerin fen ve bilgisayar tutumlarına etkisi. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 2(4), 1303- 6521.

Yıldızhan, Y., (2012). Temel eğitimde akıllı tahtanın matematik başarısına etkisi. Middle Eastern & African Journal of Educational Research, 5, 110.

Yorgancı, S. & Terzioğlu, Ö. (2013). Matematik öğretiminde akıllı tahta kullanımının başarıya ve matematiğe karşı tutuma etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 21(3), 919- 930.

52

EKLER

Ek-1: Başarı Testi

EK-1: Başarı Testi

ORTAÖĞRETİM 9. SINIF BİYOLOJİ DERSİ CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI KONUSU İLE

İLGİLİ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE ÇIKMIŞ VE BENZER SORULAR

1. Bir bakteri kültürünün gelişme sürecinin t1 anında, kültüre sadece üremeyi durdurucu bir

madde eklenmiştir. Bu madde t2 anına kadar etkilidir.

Bu kültürdeki canlı bakteri sayısının t2 anına kadar geçen süredeki değişimini aşağıdaki grafiklerden hangisi gösterir?

1987-ÖSS 2. Bir deneyde, bir bakteri türüne ait bireyler, ışıklı bir ortamda, et suyu ve tuz içeren besi yerine konulmuştur.

Bu bakteri türü için aşağıdaki durumlar tespit edilmiştir.

– Oksijen ve glikoz yokken üreyemediği – Oksijen yokken glikoz eklendiğinde üreyebildiği – Oksijen varken glikoz eklendiğinde üreyemediği

Bu verilere göre, deneyde kullanılan ilgili bakteri türü,

I. Fotosentez II. Fermantasyon III. Oksijenli solunum

olaylarından hangilerini gerçekleştirebilmektedir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III

1991-ÖSS 3. Virüslerde, aşağıdaki canlılık özelliklerinden hangisinin bulunması, bunları canlı olarak kabul eden hipotezi destekleyen bir kanıttır?

A) Çoğalmayı gerçekleştirme B) Enzimleri aracılığıyla enerji üretme C) Büyüme

D) Aktif hareket etme E) Organellere sahip olma

1991-ÖSS

4. Canlıların bilimsel olarak adlandırılmasında kullanılan yönteme göre;

I. Capra domesticus II. Felis domesticus III. Canis lupus IV. Felis leo

olarak adlandırılan canlıların cins ve tür adlarına bakarak, hangilerinin birbirleriyle diğerlerinden daha yakın akraba olduğu düşünülebilir?

A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

5. Hangisi sürüngen ve kuşların ortak özelliğidir?

A) Vücut yüzeyinin pullarla kaplı olması B) Kalplerinin üç odacıklı olması C) Yumurtlayarak çoğalmaları D) Soğuk kanlı olmaları E) Besinlerini kendilerinin üretmesi

6. Fotosentez yapan bir bakteride,

l. Ribozom ll. Klorofil lll. Sentrozom lV. Çekirdekçik

oluşumlarından hangileri bulunur?

A) l ve ll B) l ve lll C) ll ve lll D) ll ve lV E) ll ve lV

1996-ÖSS 7. İnsanlarda, alınan besinlerdeki glikozdan, ağızda bulunan bakterilerin enzim etkinlikleriyle, diş taşları oluşabilmektedir.

Yukarıdaki tabloda belirtilen durumların hangisinde en çok miktarda diş taşı oluşması beklenir?

A) l. B) ll. C) lll. D) lV. E) V.

1996-ÖSS 8. Penisilin ve tek bir bakteri türü ile normal besi ortamı içeren iki petri kabında, aşağıdaki şemada gösterilen deney yapılmıştır.

54 Bu deney sonucu,

l. Aynı türe ait bireyler farklı kalıtsal özellikler gösterir. ll. Aynı besini kullanan bireyler, besin açısından rekabete girer.

lll. Ortamın yeni koşullarına uyabilen bireyler bu koşullarda yaşamaya devam eder.

ifadelerinden hangileriyle açıklanabilir?

A) Yalnız l B) Yalnız ll C) l ve lll D) ll ve lll E) l, ll ve lll

1999-ÖSS 9.

İlkel bir hücreli (prokaryot) canlılarda, bazı sindirim enzimlerinin sentezlenmesinden sorumlu genler, gerek duyulduğunda aktif hale geçirilir.

Buna göre, hayatsal olayları için normal olarak glikoz (monosakkarit) kullanan bir bakteri türü, glikoz ve laktoz (disakkarit) içeren bir besi ortamına konulduğunda, belirli bir süre içinde populasyonun birey sayısındaki değişme aşağıdaki grafiklerden hangisindeki gibi olur?

1999-ÖSS 10. Bir bakteri kültürünün bir damlası lam üzerine damlatılıp mikroskopta incelendiğinde, bakterilerin damlanın her yerine dağılmış olarak bulunduğu gözleniyor (Şekil 1). Bu damla lamelle kapatıldıktan sonra ise, bakterilerin lamelin kenarlarında toplandığı gözleniyor (Şekil 2).

Lamel kaldırılarak damlanın içine bir yeşil alg konulup lamel tekrar kapatıldıktan bir süre sonra, bakterilerin bir kısmının algin çevresinde toplanmaya başladığı gözleniyor (Şekil 3).

Bakterilerin dağılımında gözlenen bu değişikliklere,

I. bakterilerin fermentasyon yapması,

II. algin fotosentez yapması, III. bakterilerin oksijenli solunum yapması

olaylarından hangileri neden olabilir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) II ve III

2004-ÖSS

11.

12. Tohum taslağı, meyve yapraklarının oluşturduğu kapalı bir yapı olan dişi organın içinde bulunan bitki aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kara yosunu B) Eğreltiler C) Mantar D) Buğday E) Çam

13. Öglena, toprak solucanı, kurbağa ve balina için ortak olan özellik aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ökaryot hücrelerden oluşmaları B) Omurgalı canlı olmaları C) Prokaryot hücrelerden oluşmaları D) Omurgasız canlı olmaları E) Sabit ısılı canlı olmaları

14.Aşağıdaki hangi sınıflandırma birimi diğer dördünü içine alır?

A. Familya B. Tür C. Takım D. Cins E. Sınıf

55 15-

I. Doğal ortamda birbirleriyle çiftleşebilirler II. Ortak atadan gelir ve benzer özellikler taşıyabilirler III. Birbirleriyle çiftleştikleri gibi verimli döller oluşturabilirler

Yukarıda verilen üç özellik hangi biyolojik birim için geçerli olabilir? A) Tür

B) Suni sınıflandırma C) Filogenetik sınıflandırma D) Homolog organlar E) Analog organlar

16- Aşağıdakilerden hangisi kapalı tohumlu bitkilere örnektir?

A) Eğrelti otu B) Çam Ağacı C) Elma ağacı D) Karayosunu E) Ciğer otu

17- Karayosunları ve eğrelti otlarıyla ilgili hangisi doğrudur?

A) Tohumsuzdurlar B) Kapalı tohumludurlar C) Eşeyli ürerler D) Çiçek oluştururlar E) Odunsudurlar

18- Aşağıdakilerden hangi balıkların özelliklerinden değildir?

A) Dış döllenme dış gelişme görülür B) Kalpleri iki odacıklıdır C) Solungaç solunumu yaparlar D) Omurgasız hayvanlardandırlar E) Yüzgeçleri bulunur.

19- Aşağıdakilerden hangisi kapalı tohumlu bitkilerden tek çeneklilerin özelliklerinden değildir?

A) Yaprakları ağsı damarlanma gösterir. B) Kökleri saçak köktür.

C) Yaprakları paralel damarlanma gösterir. D) Tohumlarında tek çenek bulunur. E) Genellikle tek yıllık bitkilerdir.

20--Aşağıdaki özelliklerden hangileri, yalnızca memelilerde bulunmaz? A. Kıllar, meme bezleri ve ter bezleri

B. Kesici, köpek ve azı dişleri C. Diyafram ve gelişmiş bir beyin D. Sabit vücut ısısı ve dört odalı kalp E. Nukleussuz alyuvarlar ve kulak kepçesi

CEVAPLAR

DOĞRU KUTUCUĞU TAMAMEN KARALAYARAK DOLDURUNUZ

DOĞRU YANLIŞ A. B. C. D. E. 1- x 2- x 3- x 4- x 5- x 6- x 7- x 8- x 9- x 10- x 11- x 12- x 13- x 14- x 15- x 16- x 17- x 18- x 19- x 20- x

DÜZENLEYEN: SEÇİL SARIKAYA ERDOĞMUŞ GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ 2015- ANKARA

Benzer Belgeler